Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: Špinat

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno Špinat

Uspjela sam pronaći izvor sigurno nešpricanog špinata, pa sam ga mislila početi davati Bruni. Marinu sam ga pravila na adaptiranom, a Bruno je na siki pa mu ne bi davala adaptirano, ali ne da mi se ni izdajati. Ne mogu si zamisliti špinat bez mlijeka, pa i mi ga tako jedemo. Kako vi pripremate špinat svojim sisavcima?

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pricekaj sa spinatom.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nemoj ga davati bez mlijeka.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Stavila sam kuhati krumpir narezan na ploške u malo vode, kad je bio skoro kuhan ubacila špinat (naravno, opran ) da se popari. Kad je bilo gotovo, kapnula kap maslinovog ulja i sve smiksala - bilo je gusto i njemu fino. Mislim da sam mu ga dala s nekih 9-10 mjeseci.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a s rižinim ili zobenim mlijekom?
    ali i ja bih još pričekala sa špinatom

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

A zašto ne još?
    U tablicama dohrane njega stavljaju među prvo povrće.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ako se dobro sjećam, špinat ne prije godine dana, tako nešto. A mi uopće ne jedemo špinat, već obožavamo blitvu. Navodno, špinat ima više nečega...nitrata? Sad bezveze bubam, ali mislim da je tako nešto i da je blitva puno zdravija pa špinat nikad nismo ni prihvatili.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nisu problem nitrati nego nitriti tj. to što nitrati prelaze u nitrite - ali koliko ja znam to se događa stajanjem ili podgrijavanjem, pa se zato špinat i ne podgrijava, nego se uvijek svježe priprema. Špinat sadrži i oksalnu kiselinu zato ga je najbolje pripremati s mlijekom. Inače ne znam zašto se špinat ne bi davao.

passek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pisalo se vec nesto o spinatu npr.
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ghlight=spinat .

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pa da, nitriti u nitrate, ali valjda više nego kod blitve ili tako nešto, uglavnom, navodno je blitva bolje rješenje, a meni ni nema neke značajnije razlike. Možda zato što ni ja nikad nisam jela puno špinata.

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Rade blitvu. Spinat tek nakon godinu dana. Ja sam pak cula nest zbog joda???Nisam kemicar pa nemam pojma o cemu se radi.

passek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Blitva se moze napraviti i na cuspajz isto kao spinat i nema neke vece razlike u okusu. No, jesmo li sigurni da problemi, koji vrijede za spinat ne postoje kod blitve (npr. to da je za spinat najbolje da je sasvim svjeze ubran)? Samo pitam...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja nisam baš sigurna što to znači da špinat mora biti svjež, svježe pobran ili da mora biti svježe pripremljen - špinat se i inače nikad ne podgrijava, zar ne - nitriti su koliko ja znam prilično opasni pa bi imali slučajeve trovanja špinatom da se oni razvijaju ako špinat nije sasvim svježe ubran.

Ne znam za ovu nitriti/nitrati priču sa blitvom, no blitva nema problem oksalne kiseline.

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Kada se špinat kuha poželjno ga je kuhati samog. Nikakvo drugo povrće ne kuhati skupa s njim (kako ono ne bi upilo štetne sastojke) i voda od špinata se naravno baca. Tako da krumpir kuhajte odvojeno, a špinat odvojeno i kada je sve gotovo tek onda smiksajte.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kuham smrznuti špinat, stavim ga na malo maslinovog ulja, dodam mrvicu vode i dinstam. Bez mlijeka. Uz to pire krumpir.

F je sad veći, smije više toga jesti. Ja sam špinat isto odgađala, sad ga jako voli.

hildegard avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mi već duže jedemo mlade koprive umijesto špinata (pod "mi" mislim na nas velike). Koliko sam čula puuuno su zdravije od špinata a nisu nimalo neukusnije. Baš naprotiv!

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I mi jako volimo koprive, inače ih sami beremo a sad ih kupimo, ja sam mislila i Lei davati koprive ali sam nekako na kraju ipak odustala :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hm, kad sam ja diplomirala, bas na spinatu, bas na nitratima i nitritima, hm, zakljucak je bio- da je sve to ne signifikantno. nitko ne pojede toliko spinata da mu to steti. isto kao i masu drugih stvari. aspartam npr. u ooogroooomnim kolicinama katastrofa, ali ono kaj ide u nekim namirnicama ne.

al spinat ne valja podgrijavat. i najbolje ga odmah pripremit, nakon branja, ko moze. takav ja maaaalo dala svojoj djevojcici.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kad sam E. prvi puta dala spinat, imala je preko 6 mjeseci, i nije joj se svidjeo. Onda sam saznala ovo o nitritima, pa sam joj ga prestala davati.
    Sada ima 18 mjeseci i ponekad joj ga dam.
    Dajem joj ga na nekoliko nacina, ali uvijek ga skuham na pari:
    - zacinim ga maslinovim uljem;
    - pomijesam ga sa jogurtom;
    - pomijesam ga sa sirom cottage (to joj je omiljena varijanta).

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Podižem topic pitanjem: da li ti nitriti/nitrati znače da ako napravim pirjani špinat s malo vrhnja u 15h, ne smijem ga dati mužu (koji nepredviđeno kasni s posla) za ručak u 17h? Ako se ne smije podgrijavati, smije li se pojesti ohlađen? Hoće li se MM otrovat'? :?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Čokolado, ja ga pojedem i hladnog....koliko ja znam jedina zabrana je podgrijavanje.....

aqua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Ne podgrijavati. Hladno je ok, ali ne slijedeći dan.
    Najviše tih n-gadosti ima u peteljkama (pogotovo ona dalmatinska blitva sa velikim, debelim peteljkama) koje je najbolje otrgnuti i baciti Kuhati što kraće (max par min) i vodu obavezno baciti.

Hm. Zvučim pametnija nego što sam u prirodi..

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Baš sam tržila ŠPINAT i vidim da baš niste nešto za njega.Ja sam danas skuhala špinat.posebno skuhala krumpir.to izmiksala i malo izdojenog mlijeka ubacila u kašicu.Dr je rekla da od 6.mj. slobodno špinat,da je lako probavljiv...
    Malac ga je smazo ko čokoladu.Sad sam malo zabezeknuta,ne znam da li da nastavimo sa špinatom ili da i mi malo pričekamo?

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Moja cura več od 7 mjeseci jede špinat, samo listove, uvijek svježe ubran i nikad ga ne podgrijavam, kao uostalom ni ništa drugo.
    Moram se pohvaliti da sam ove godine iza kuće na malom komadiću zemlje sama posijala špinat i blitvu i rastu kao ludi!!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Gago, iako u tablicama dohrane špinat "ide" među prvim namirnicama, preporuča se ipak dosta kasnije. Naime, on jako apsorbira otrovne nitrite i bebama ga je dobro davati samo ako su iz vlastitog (ili poznatog) uzgoja.

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Sjećam se kada smo mi započinjali dohranu da nam je pedica savjetovala da špinat jedemo ne češće od jednom tjedno. Mislim da, ako je svjež i svježe pripremljen i ne daje se djetetu svaki ili svaki drugi dan, ne može štetiti nego upravo suprotno.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj JaMajka prvotno napisa
    Mislim da, ako je svjež i svježe pripremljen i ne daje se djetetu svaki ili svaki drugi dan, ne može štetiti nego upravo suprotno.
    Slažem se.
    Ja i mm uopće ne volimo mlijeko, pa svi 3 špinat jedemo s kumpirom ili bez ičeg + malo maslinovog, isto kao i blitvu. Ja si evo ne mogu zamislit špinat sa mlijekom.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Uostalom mlijeko otežava absorbciju željeza iz špinata.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Budući da je Bruno prošao godinu dana, mislim da mu možeš početi davati špinat. Mi ga kombiniramo s pire krumpirom i jajem na oko.

Ponekad na isti način napravim blitvu, ovisno o tome što dobijem svježe.

Provincijalkaa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno Špinat da ili ne?

Već lagano ludim dati špinat ili ne? Čitam sve po redu pa negdje pišu da ne rije 12mj, a negdje da može, ali unutra 2 sata od branja. Pa da može, ali samo s mlijekom zbog oksalne kiseline.

Može li mi netko reci kada nakraju može domaći špinat (napominjem da je špinat iz našeg vrta i naravno nije tretiran niti prskan)?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Provincijalkaa prvotno napisa Vidi poruku
    Već lagano ludim dati špinat ili ne? Čitam sve po redu pa negdje pišu da ne rije 12mj, a negdje da može, ali unutra 2 sata od branja. Pa da može, ali samo s mlijekom zbog oksalne kiseline.

Može li mi netko reci kada nakraju može domaći špinat (napominjem da je špinat iz našeg vrta i naravno nije tretiran niti prskan)?
    Ako biram između nečeg kupljenog i špinata friškog s vrta, onda bih dala špinat.

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

moze i odmah sa 6 mjeseci ako ga termicki obradis unutar 2 sata od branja...
    tako sam ja shvatila...
    moj ga jeo sad prije par dana - ima 10 mjeseci

Provincijalkaa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Citiraj lukab prvotno napisa Vidi poruku
    moze i odmah sa 6 mjeseci ako ga termicki obradis unutar 2 sata od branja...
    tako sam ja shvatila...
    tako sam i ja shvatila... zbog nitrita, ali što je s oksalnom kis. ima li to veze unutar 2 h ili bez obzira na to špinat (ne) valja prije papati?

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

moze ovdje pitanje za koprive kad smiju bebama? sad im je vrijeme, mlade , fine- mi veliki ih sad papamo skoro svaki drugi dan u nekoj varijanti, ali ne znam kad moze beban- ima 10 mjeseci.

Pandora Aura Monroe avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Budite oprezne sa špinatom!

In response to thousands of inquiries from citizens concerned about fallout from the Fukushima nuclear disaster in Europe, CRIIRAD has compiled an information package on the risks of radioactive iodine-131 contamination in Europe.
    The document, published on 7 April, advises against consuming rainwater and says vulnerable groups such as children and pregnant or breastfeeding women should avoid consuming vegetables with large leaves, fresh milk and creamy cheese.

Spinach, salads, cabbage and other vegetables with large surface areas are among those food products that are particularly sensitive to iodine-131 contamination, if they are cultivated outside and exposed to rainwater. Washing vegetables does not help, as iodine-131 is quickly metabolised by the plants, CRIIRAD notes.

http://www.euractiv.com/en/health/ra...le-news-503947

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Pandora Aura Monroe prvotno napisa Vidi poruku
    Budite oprezne sa špinatom!

In response to thousands of inquiries from citizens concerned about fallout from the Fukushima nuclear disaster in Europe, CRIIRAD has compiled an information package on the risks of radioactive iodine-131 contamination in Europe.
    The document, published on 7 April, advises against consuming rainwater and says vulnerable groups such as children and pregnant or breastfeeding women should avoid consuming vegetables with large leaves, fresh milk and creamy cheese.

Spinach, salads, cabbage and other vegetables with large surface areas are among those food products that are particularly sensitive to iodine-131 contamination, if they are cultivated outside and exposed to rainwater. Washing vegetables does not help, as iodine-131 is quickly metabolised by the plants, CRIIRAD notes.

http://www.euractiv.com/en/health/ra...le-news-503947
    pa kaj se to odnosi i na špinat koji je izrastao prije, ne znam, 2 tjedna?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •