Results 1 to 36 of 36

Thread: Špinat

  1. #1

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Osijek
    Posts
    864

    Default Špinat

    Uspjela sam pronaći izvor sigurno nešpricanog špinata, pa sam ga mislila početi davati Bruni. Marinu sam ga pravila na adaptiranom, a Bruno je na siki pa mu ne bi davala adaptirano, ali ne da mi se ni izdajati. Ne mogu si zamisliti špinat bez mlijeka, pa i mi ga tako jedemo. Kako vi pripremate špinat svojim sisavcima?

  2. #2
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    pricekaj sa spinatom.

  3. #3
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Nemoj ga davati bez mlijeka.

  4. #4
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Stavila sam kuhati krumpir narezan na ploške u malo vode, kad je bio skoro kuhan ubacila špinat (naravno, opran ) da se popari. Kad je bilo gotovo, kapnula kap maslinovog ulja i sve smiksala - bilo je gusto i njemu fino. Mislim da sam mu ga dala s nekih 9-10 mjeseci.

  5. #5
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    a s rižinim ili zobenim mlijekom?
    ali i ja bih još pričekala sa špinatom

  6. #6

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Osijek
    Posts
    864

    Default

    A zašto ne još?
    U tablicama dohrane njega stavljaju među prvo povrće.

  7. #7

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    3,187

    Default

    Ako se dobro sjećam, špinat ne prije godine dana, tako nešto. A mi uopće ne jedemo špinat, već obožavamo blitvu. Navodno, špinat ima više nečega...nitrata? Sad bezveze bubam, ali mislim da je tako nešto i da je blitva puno zdravija pa špinat nikad nismo ni prihvatili.

  8. #8
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Nisu problem nitrati nego nitriti tj. to što nitrati prelaze u nitrite - ali koliko ja znam to se događa stajanjem ili podgrijavanjem, pa se zato špinat i ne podgrijava, nego se uvijek svježe priprema. Špinat sadrži i oksalnu kiselinu zato ga je najbolje pripremati s mlijekom. Inače ne znam zašto se špinat ne bi davao.

  9. #9
    passek's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    310

    Default

    Pisalo se vec nesto o spinatu npr.
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ghlight=spinat .

  10. #10

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    3,187

    Default

    pa da, nitriti u nitrate, ali valjda više nego kod blitve ili tako nešto, uglavnom, navodno je blitva bolje rješenje, a meni ni nema neke značajnije razlike. Možda zato što ni ja nikad nisam jela puno špinata.

  11. #11

    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Samobor
    Posts
    184

    Default

    Rade blitvu. Spinat tek nakon godinu dana. Ja sam pak cula nest zbog joda???Nisam kemicar pa nemam pojma o cemu se radi.

  12. #12
    passek's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    310

    Default

    Blitva se moze napraviti i na cuspajz isto kao spinat i nema neke vece razlike u okusu. No, jesmo li sigurni da problemi, koji vrijede za spinat ne postoje kod blitve (npr. to da je za spinat najbolje da je sasvim svjeze ubran)? Samo pitam...

  13. #13
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Ja nisam baš sigurna što to znači da špinat mora biti svjež, svježe pobran ili da mora biti svježe pripremljen - špinat se i inače nikad ne podgrijava, zar ne - nitriti su koliko ja znam prilično opasni pa bi imali slučajeve trovanja špinatom da se oni razvijaju ako špinat nije sasvim svježe ubran.

    Ne znam za ovu nitriti/nitrati priču sa blitvom, no blitva nema problem oksalne kiseline.

  14. #14
    JaMajka's Avatar
    Join Date
    Jul 2004
    Posts
    498

    Default

    Kada se špinat kuha poželjno ga je kuhati samog. Nikakvo drugo povrće ne kuhati skupa s njim (kako ono ne bi upilo štetne sastojke) i voda od špinata se naravno baca. Tako da krumpir kuhajte odvojeno, a špinat odvojeno i kada je sve gotovo tek onda smiksajte.

  15. #15

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagreb
    Posts
    679

    Default

    Kuham smrznuti špinat, stavim ga na malo maslinovog ulja, dodam mrvicu vode i dinstam. Bez mlijeka. Uz to pire krumpir.

    F je sad veći, smije više toga jesti. Ja sam špinat isto odgađala, sad ga jako voli.

  16. #16
    hildegard's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    769

    Default

    Mi već duže jedemo mlade koprive umijesto špinata (pod "mi" mislim na nas velike). Koliko sam čula puuuno su zdravije od špinata a nisu nimalo neukusnije. Baš naprotiv!

  17. #17
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    I mi jako volimo koprive, inače ih sami beremo a sad ih kupimo, ja sam mislila i Lei davati koprive ali sam nekako na kraju ipak odustala :/

  18. #18

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagreb
    Posts
    437

    Default

    hm, kad sam ja diplomirala, bas na spinatu, bas na nitratima i nitritima, hm, zakljucak je bio- da je sve to ne signifikantno. nitko ne pojede toliko spinata da mu to steti. isto kao i masu drugih stvari. aspartam npr. u ooogroooomnim kolicinama katastrofa, ali ono kaj ide u nekim namirnicama ne.

    al spinat ne valja podgrijavat. i najbolje ga odmah pripremit, nakon branja, ko moze. takav ja maaaalo dala svojoj djevojcici.

  19. #19
    Elly's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,052

    Default

    Kad sam E. prvi puta dala spinat, imala je preko 6 mjeseci, i nije joj se svidjeo. Onda sam saznala ovo o nitritima, pa sam joj ga prestala davati.
    Sada ima 18 mjeseci i ponekad joj ga dam.
    Dajem joj ga na nekoliko nacina, ali uvijek ga skuham na pari:
    - zacinim ga maslinovim uljem;
    - pomijesam ga sa jogurtom;
    - pomijesam ga sa sirom cottage (to joj je omiljena varijanta).

  20. #20
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,097

    Default

    Podižem topic pitanjem: da li ti nitriti/nitrati znače da ako napravim pirjani špinat s malo vrhnja u 15h, ne smijem ga dati mužu (koji nepredviđeno kasni s posla) za ručak u 17h? Ako se ne smije podgrijavati, smije li se pojesti ohlađen? Hoće li se MM otrovat'? :?

  21. #21

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Rijeka
    Posts
    885

    Default

    Čokolado, ja ga pojedem i hladnog....koliko ja znam jedina zabrana je podgrijavanje.....

  22. #22
    aqua's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    889

    Default

    Ne podgrijavati. Hladno je ok, ali ne slijedeći dan.
    Najviše tih n-gadosti ima u peteljkama (pogotovo ona dalmatinska blitva sa velikim, debelim peteljkama) koje je najbolje otrgnuti i baciti Kuhati što kraće (max par min) i vodu obavezno baciti.

    Hm. Zvučim pametnija nego što sam u prirodi..

  23. #23

    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Zagrebačka Županija
    Posts
    1,528

    Default

    Baš sam tržila ŠPINAT i vidim da baš niste nešto za njega.Ja sam danas skuhala špinat.posebno skuhala krumpir.to izmiksala i malo izdojenog mlijeka ubacila u kašicu.Dr je rekla da od 6.mj. slobodno špinat,da je lako probavljiv...
    Malac ga je smazo ko čokoladu.Sad sam malo zabezeknuta,ne znam da li da nastavimo sa špinatom ili da i mi malo pričekamo?

  24. #24
    Arijana's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,225

    Default

    Moja cura več od 7 mjeseci jede špinat, samo listove, uvijek svježe ubran i nikad ga ne podgrijavam, kao uostalom ni ništa drugo.
    Moram se pohvaliti da sam ove godine iza kuće na malom komadiću zemlje sama posijala špinat i blitvu i rastu kao ludi!!

  25. #25
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Gago, iako u tablicama dohrane špinat "ide" među prvim namirnicama, preporuča se ipak dosta kasnije. Naime, on jako apsorbira otrovne nitrite i bebama ga je dobro davati samo ako su iz vlastitog (ili poznatog) uzgoja.

  26. #26
    JaMajka's Avatar
    Join Date
    Jul 2004
    Posts
    498

    Default

    Sjećam se kada smo mi započinjali dohranu da nam je pedica savjetovala da špinat jedemo ne češće od jednom tjedno. Mislim da, ako je svjež i svježe pripremljen i ne daje se djetetu svaki ili svaki drugi dan, ne može štetiti nego upravo suprotno.

  27. #27

    Join Date
    Jun 2004
    Posts
    75

    Default

    Quote Originally Posted by JaMajka
    Mislim da, ako je svjež i svježe pripremljen i ne daje se djetetu svaki ili svaki drugi dan, ne može štetiti nego upravo suprotno.
    Slažem se.
    Ja i mm uopće ne volimo mlijeko, pa svi 3 špinat jedemo s kumpirom ili bez ičeg + malo maslinovog, isto kao i blitvu. Ja si evo ne mogu zamislit špinat sa mlijekom.

  28. #28
    Arijana's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,225

    Default

    Uostalom mlijeko otežava absorbciju željeza iz špinata.

  29. #29
    Sanja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,657

    Default

    Budući da je Bruno prošao godinu dana, mislim da mu možeš početi davati špinat. Mi ga kombiniramo s pire krumpirom i jajem na oko.

    Ponekad na isti način napravim blitvu, ovisno o tome što dobijem svježe.

  30. #30

    Default Špinat da ili ne?

    Već lagano ludim dati špinat ili ne? Čitam sve po redu pa negdje pišu da ne rije 12mj, a negdje da može, ali unutra 2 sata od branja. Pa da može, ali samo s mlijekom zbog oksalne kiseline.


    Može li mi netko reci kada nakraju može domaći špinat (napominjem da je špinat iz našeg vrta i naravno nije tretiran niti prskan)?

  31. #31
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Quote Originally Posted by Provincijalkaa View Post
    Već lagano ludim dati špinat ili ne? Čitam sve po redu pa negdje pišu da ne rije 12mj, a negdje da može, ali unutra 2 sata od branja. Pa da može, ali samo s mlijekom zbog oksalne kiseline.


    Može li mi netko reci kada nakraju može domaći špinat (napominjem da je špinat iz našeg vrta i naravno nije tretiran niti prskan)?
    Ako biram između nečeg kupljenog i špinata friškog s vrta, onda bih dala špinat.

  32. #32
    lukab's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,125

    Default

    moze i odmah sa 6 mjeseci ako ga termicki obradis unutar 2 sata od branja...
    tako sam ja shvatila...
    moj ga jeo sad prije par dana - ima 10 mjeseci

  33. #33

    Default

    Quote Originally Posted by lukab View Post
    moze i odmah sa 6 mjeseci ako ga termicki obradis unutar 2 sata od branja...
    tako sam ja shvatila...
    tako sam i ja shvatila... zbog nitrita, ali što je s oksalnom kis. ima li to veze unutar 2 h ili bez obzira na to špinat (ne) valja prije papati?

  34. #34
    a72's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,519

    Default

    moze ovdje pitanje za koprive kad smiju bebama? sad im je vrijeme, mlade , fine- mi veliki ih sad papamo skoro svaki drugi dan u nekoj varijanti, ali ne znam kad moze beban- ima 10 mjeseci.

  35. #35

    Default

    Budite oprezne sa špinatom!

    In response to thousands of inquiries from citizens concerned about fallout from the Fukushima nuclear disaster in Europe, CRIIRAD has compiled an information package on the risks of radioactive iodine-131 contamination in Europe.
    The document, published on 7 April, advises against consuming rainwater and says vulnerable groups such as children and pregnant or breastfeeding women should avoid consuming vegetables with large leaves, fresh milk and creamy cheese.

    Spinach, salads, cabbage and other vegetables with large surface areas are among those food products that are particularly sensitive to iodine-131 contamination, if they are cultivated outside and exposed to rainwater. Washing vegetables does not help, as iodine-131 is quickly metabolised by the plants, CRIIRAD notes.


    http://www.euractiv.com/en/health/ra...le-news-503947

  36. #36
    llella's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    zagreb
    Posts
    1,142

    Default

    Quote Originally Posted by Pandora Aura Monroe View Post
    Budite oprezne sa špinatom!

    In response to thousands of inquiries from citizens concerned about fallout from the Fukushima nuclear disaster in Europe, CRIIRAD has compiled an information package on the risks of radioactive iodine-131 contamination in Europe.
    The document, published on 7 April, advises against consuming rainwater and says vulnerable groups such as children and pregnant or breastfeeding women should avoid consuming vegetables with large leaves, fresh milk and creamy cheese.

    Spinach, salads, cabbage and other vegetables with large surface areas are among those food products that are particularly sensitive to iodine-131 contamination, if they are cultivated outside and exposed to rainwater. Washing vegetables does not help, as iodine-131 is quickly metabolised by the plants, CRIIRAD notes.


    http://www.euractiv.com/en/health/ra...le-news-503947
    pa kaj se to odnosi i na špinat koji je izrastao prije, ne znam, 2 tjedna?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •