ja nekako suosjecam s Nattie.
smrzla sam se dok sam citala njenu pricu, pogotovo sto sam i ja rodila u Rijeci, ali moje iskustvo je bilo daleko ljepse.
sve vise sam sklona vjerovati da je ekipa za porod u vodi daleko vise senzibilizirana za humani pristup radjanju od ostalih tamo.
jer kako inace objasniti ovakve razlike?
pa cak i ako ides na porod u vodi, opet moras imati i malo srece i snage i odlucnosti boriti se oko nekih stvari, kao sto su se borili mommy iNJM i Domagoj i NJZ.
Nattieno iskustvo je zbilja tesko i mislim da sam na njenom mjestu da mi nista ne bi koristila stara dobra fraza "sve se to zaboravi".
jer, porod uopce ne mora biti takav da ga zelis odmah zaboraviti, dapace, ja mislim da je bolje osvijestiti i suociti se s tim traumaticnim dozivljajima i poraditi na tome da sljedeci put bude drugacije, a ne gurnuti pod tepih i misliti da se sve to pretrpi za svoje dijete.
jer neljudski tretman se ne mora trpiti.
čini mi se da naše osoblje puno ljepše postupa prema curama koje nisu iz Rijeke.
ovo je isto moguce, s tim da je vecina nas koje smo dosle iz ZGa isla bas na porod u vodi, bile smo jako dobro oboruzane informacijama i vise ili manje spremne neke stvari dogovoriti unaprijed i zahtijevati.

a kad citam vecinu ostalih prica s poroda, cini se da se nitko nema previse snage ili volje svadjati se da nece brijanje ili da zeli loptu, nece drip ili ne znam, zeli stolicu umjesto "kobile".
ali nista to ni najmanje ne opravdava rodiliste, jer oni bi se po defaultu trebali SVI prema sVIMa ponasati s uvazavanjem, a to precesto nije tako.

zakljucak je, ako zelis imati porod sto blizi onome kako ga zamisljas, moras imati dobru pripremu terena, a to podrazumijeva:
edukaciju,
dosta povjerenja i u majku prirodu, a ne samo u doktore (primjer lose procjene cak 4 razlicita doktora koji su Nattie odredili indukciju zbog procjene da je beba vec premasila 4 kg, a bila je ispod 3ipol, a inducirani porod je bolniji i teze podnosljiv od spontano zapocetog )
i strategiju smisljenu u naprijed-kako se postaviti ako se desi ovo ili ono.
dok se opca situacija ne pomakne na bolje, za sve te stvari cemo se morati same izboriti, a pomaknut ce se samo ako MI SAME to budemo zahtijevale.
nece sigurno nitko drugi umjesto nas.