Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Prenatal i folna kiselina

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno Prenatal i folna kiselina

Pozdrav svima!Ja sam eto nova na forumu,mada vas već duže vrijeme čitam.Imam jedno pitanje pa ako tko ima iskustva,molim da mi odgovori.Imam bebu od 9 mjeseci,još ga dojim i dojenje namjeravam nastaviti. Sada bih htjela opet zatrudnjeti i neznam što da koristim kao nadopunu prehranirenatal npr.od NW ili samo folnu kiselinu.Pozdrav!

Tia avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

ne znam hoće li ti biti od koristi, no ja koristim Pregnital i na njemu stoji da je za trudnice i dojilje.
    web stranica

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

kažu piti folnu 3 mjeseca prije začeća i prva 3 trudnoće

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja sam čula da nekim ženama zna biti muka od Prenatala zato što ima jako puno vitamina a svaka žena je drugačija i različito se hranimo, odnosno unosimo vitamine. zato mislim da je Folic plus puno bolje piti. i ja ga pijem i dobro se osječam.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

saja, dobro nam dosla.
    ja bih na prvo mjesto stavila zdravu i raznovrsnu prehranu, a tek onda vitamine kao nadomjestak prehrani.

evo ti jednog naseg teksta sa portala vitamini i minerali

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno Prenatal i folna kiselina

Hvala vam na odgovorima!Znam da se zdrava prehrana podrazumijeva,ali mislim da to neće biti dosta i za mojega maloga gladuša koji puno cica i za bebicu koja će rasti (nadam se)u mom trbuhu,a i za mene.Pa bih iz tih razloga rado nešto trošila.E sada,ja sam došla do zaključka da prva tri mjeseca trošim Folacin,a dalje Prenatal.Jesam li u pravu?Mada i u Prenatalu ima dosta folne kiseline(neznam da li je to dovoljno) ili da koristim i jedno i drugo?Pozdrav! 8)

Neroslava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Saja, najbolje ti lijepo pitaj svog doktora!! Svi mi imamo svoje mišljenje i iskustvo, al nismo struka. Čini se da ne bi trebalo biti problema oko tak nečeg, ali bolje da pitaš doktora/icu.

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Za Folacin su meni u apoteci 3 farmaceuta rekla da se daje kod izrazitog manjka folne kiseline i na recept liječnika ili preporuku. A postoje drugi preparati. I to sam baš pitala za trudnoću, jer se preporuča 3 mjeseca prije začeća i do kraja 3. mjeseca piti folnu kiselinu.

Npr. Folic Plus sadrži preporučenih 400mg folne kiseline, ali i kalcij i vit. D, a ne sadrži ostale vitamine.

Zatim ima kombiniranih preparata (Prenatal, Pregnital, Centrum Materna...) koji sadrže i preporučenu količinu folne kiseline, ali i druge vitamine, te željezo i pokoji drugi mineral.

Što ćeš u konačnici piti i u kojoj kombinaciji, je tvoj izbor, a možda bi bilo dobro da pitaš i doktora - prepotstavljam da će tu biti odgovora koliko i doktora. Ja osobno sam se za početak odlučila za Folic plus, a jednom do dva puta tjedno popijem Centrum Materna 1 tabletu.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

evo ovako
    provjeri koliko ima folne kiseline u prenatalu, a koliko je mg u čistoj, ako je u istoj koncentraciji onda pij prenatal, jer je on potpunija formula pošto te ipak dvoje bebača crpi

a da piješ jedno i drugo, ne znam da li bi možda bilo previše folne kiseline, da ne bi opteretila organizam, svoj, bebin, ne znam... :?

ili provjeri od drugih proizvođača prenatal kolika je kod nijh konc. folne, npr. od twin laba, pa u njhovim specijaliziranim dućanima, njihovi farmaceuti bi ti trebali dat ispravnu i najkorisniju informaciju za tvoju situaciju!
    ja sam osobno pila prenatal od NW u trudnoći i sad dok dojim i zadovoljna sam!

javi šta si odlučila, šta su ti savjetovali stručniji od nas?

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Samo da se ispravim, gore je tipfeler - nije 400mg folne kiseline dnevno, nego 400 mikrograma.

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja sam prva 3 mjeseca pila folacin, na preporuku dr-a koji mi vodi trudnocu. Tocno je da folacin sadrzi 5 mg folne kiseline, dakle bitno vise od ostalih preparata, ali se sav visak koji tijelo ne apsorbira izluci kroz mokracu, kao i kod C vitamina npr. pa nema nikakve opasnosti da bi ga se moglo unijeti previse u organizam. Osim toga, u uputstvima ne pise da se ta doza koristi u nekim posebnim situacijama, nego samo da se po 5 mg dnevno koristi za vrijeme planiranja trudnoce i tijekom prva 3 mjeseca. U svakom slucaju, buduci da prakticki sprecava pojavu spine bifide, slozila sam se s dr-om da je bolje da je unosim previse nego premalo, kad ionako nije stetna.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

ako unosiš višak c vitamina to ti opterećuje bubrege, znači ako ga uneseš više od preporučene doze od 1000mg, za folnu ne znam, al se ne valja zezat sa tim!bolje da ne kombinira prenatal i čistu folnu, šta sam i rekla

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Kombinacije odnosno dupliranje je po meni isto nepotrebno. Može izabrati režim u kojem uzima par dana jedno, pa drugo, ili pak samo jednu od opcija, tako da doza uvijek bude otprilike preporučena - u svim tim preparatima to se kreće oko 400 do 500 mikrograma..

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

pozdrav svima,
    Prvo treba pojasniti neke stvari.Folna kiselina kao oblik vitamina B je vrlo važna u trudnoći,a još puno PUNO VAŽNIJA U ONOM RAZDOBLJU PLANIRANJA TRUDNOĆE(BAREM 2-3 MJESECA PRIJE ZAČEĆA)jer se njenim povećanim unosom u tom razdoblju sprečavaju brojne malformacije kako mozga tako i kralježnice.Ona se pije i do 12.tjedna trudnoće,ali njen unos je najvažniji u ovom početnom razdoblju prije začeća i prvih nekoliko tjedana trudnoće jer se moždane ovojnice u 5. tjednu već počinju spajati.Većina trudnica pije folnu tek kad sazna za trudnoću a to je oko 5. tjedna.Ne kažem da je tada kasno ali definitivno folna kiselina nema toliki značaj ak se ne počne piti prije začeća.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

pa nekima se trudnoća desi neplanirano

ja sam poćela pit prenatal nakon mjesec ipo trudnoće, i s bebom je sve ok!
    ako i ne unosimo folnu kis. sintetički, nešto je unesemo prirodno pa to isto služi prije i za vrijeme prvog tromjesjećja, nije da smo skroz bez folne kis., al naravno šta prije počet to bolje za tebe i bebu.
    beba će od nas u svakom slučaju uzet sve što joj je potrebno i koliko god ima pa mi mame ostajemo bez vitamina i minerala

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ma naravno Klaris,u 99,9 % slučajeva je s bebicom sve ok bez obzira kada i koju količinu vit i minerala unosimo samo sam to napisala za folnu jer se stalno nameće pitanje da li 400 ili 800 mikrograma ili 5 mg,ovaj dr je rekao ovo ovaj ono,a sve to ima smisla samo ako mi u organizmu imamo neki veliki manjak tog ili nekog drugog vitamina.
    Nadam se da te nisam s tim uznemirila

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

nis me uznemirila
    sorry krivo sam te skužila

POZDRAV

nego gdje je autorica šta je odlučila

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Evo me drage moje!Imala sam neke obaveze pa se nisam stigla javiti.Zahvaljujem se svima na odgovorima.Ja sam odlučila sljedeće(jedino ako me uvjerite u suprotno):pošto ne namjeravam ići kod liječnika dok ne vidim da li sam trudna i ne želim ga zvati ja ću piti jedan dan folacin,a drugi dan prenatal od nw.Mislim da će to biti dobro jer mi je organizam sigurno jako iscrpljen dugim dojenjem,pa nebih željela da novoj bebici nešto fali ili da s trudnoćom ne bude sve u redu.Na netu nisam našla nikakve informacije o mogućim predoziranjima, a tako i neke od vas misle,pa se nadam da će sve biti ok!Važno je misliti pozitivno i usredotočiti se na naše bebice.Molim vas recite da ispravno postupam! :D

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Meni se sviđa tako kombinacija. Tak sam i ja znala, par dana folic plus, pa jedan ili dva dana multivitamine.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Osobno pijem Prenatal, ali prije toga svega pazim da mi je prehrana kvalitetna. Sve što mogu uzimam iz nje, a Prenatal mi služi samo da nadomjesti ono što ja ne mogu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •