Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: miris acetona u dahu

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno miris acetona u dahu

malo sam prosurfala po pretražniku, ali nisam uspjela baš naći što me zanima, ako netko ima kakav link nek me prosvijetli...........

naime, patrik je noćas povraćao nekoliko puta (valjda viroza), a nakon toga pio isljučivo čaj od kamilice bez šećera

ujutro mu se osjetio jaki miris acetona u dahu

znam da sam negdje nešto o tome čula/čitala pa me zanima što je to, je li (nedajbože) opasno i eventualno što činiti

Hvala!

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja znam da nas je jednom dr (na pregledu ne znam sada zbog čega smo bili) pitao jel sam osjetila miris acetona u zadahu ali nemam pojma zašto..odgovor je bio ne pa zato se ni ne sjećam

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja znam da kod odraslih taj "miris acetona" u dahu upućuje na nereguliranu šečernu bolest (dijabetes), a primjer mi je baka, koja ga je imala sve do momenta kad je prešla na inzulinsku terapiju i od tada ga više nema.
    Za klince neznam.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

mislim da je to dokaz blage dehidracije, ali nisam 100% sigurna.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Moj laički odgovor: mislim da ti je to povezano s bolesti, konkretno povraćanjem. Znam nešto da u tom slučaju organizam troši masti pa se osjeti taj miris.
    Izgubio je tekućine povraćanjem.

Moja je imala ketona u urinu za vrijeme jedne infekcije. Bila je suha valjda.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Evo što sam našla...
    BIJELI JEZIK, ZADAH IZ USTA
    Obično je popratna pojava uz bol trbuhu, povraćanje, te povišenje temperature.

O čemu se radi
    Ako je posrijedi vrućica, bolovi u trbuhu i/ ili povraćanje, uzrok zadaha vjerojatno je aceton. Radi se o relativno čestom poremećaju u djece koji je posljedica gladovanja.

Dijete koje ima vrućicu slabo jede ili odbija hranu, a kod povraćanja ili proljeva, aceton se javlja i prije jer razina šećera (glukoze) u krvi brzo pada. Aceton može bi i posljedica prevelike količine masti u jelovniku djeteta.
    Zadah iz usta može biti i popratna pojava upale grla koju obično prati temperatura uz tipične promjene u ždrijelu – crvenilo i bjelkaste naslage.

Što učiniti

Iako se aceton zbog svog specifičnog mirisa osjeća u djetetovom dahu, objektivna provjera nazočnosti acetona u mokraći može se utvrditi i posebnim test – vrpcama koje se nabave u ljekarni. Umakanje vrpce u mokraću daje odmah rezultat.
    Ako je test na aceton pozitivan, dijete mora dobiti više šećera, a manje masti u prehrani, što je pravi lijek za ovaj poremećaj. Gladovanje ima za posljedicu smanjenje šećera u krvi, a da bi tijelo osiguralo minimum potrebite energije, razgrađuje pričuvne masti. Tijekom ovog procesa stvaraju se kiseli metaboliti a jedan od njih je aceton.
    Ako postoji zadah iz usta, a aceton je negativan, treba se posavjetovati s pedijatrom koji će pregledom djeteta i eventualnim dodatnim pretragama ustanoviti o čemu se radi i odrediti liječenje (pr. gnojne upale grla).

:?

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

miris acetona u dahu obično znak dehidracije što ne znači odmah paniku, ali svakako prati stanje djeteta.
    moja se curka kad god ima temperaturu ili crijevnu virozu osjeti po acetonu, ali ona kad je bolesna ne može ni pit ni jest pa vjerojatno lagano dehidrira.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Hvala puno svima na odgovorima, iako nisam ništa uno mirnija jer čitav dan danas (povezano s bolešću valjda) odbija hranu i gotovo ništa nije jeo.
    Jel to znači da mu moram davati slatko, to obično ne odbija, pa će valjda pojest :? :/

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Dehidracija,nudi ga tekućinom učestalo ,ali po malo da ne izazoveš povraćanje

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Namjerno mu nisam par sati nakon povraćanja davala piti da ne iziritiram želudac, ali tijekom noći je popio cca 3 dcl tog čaja od kamilice (da hoće samo vodu, radije bih mu dala, ali mora bar nešto malo zamirišat u toj vodi, a zašećereno uredno izbjegavam, pa je to bila samo blaga kamilica bez šećera).
    Bit će da je dehidracija, iako ne mogu odbaciti niti tu glad jer stvarno niti navečer nije jeo (već ga je počeo bolit želudac), niti je po noći pio mlijeko što mu je navika.

svima!

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Postom u slučaju bolesti tijelo se lakše rješava nakupljenih toksina u organizmu.
    Bez hrane jetra ima manje posla pa bolje izbacuje otrove.
    Važno je paziti na unos tekućine,da dijete ne dehidrira ,ali ne treba inzistirati na hrani.
    Blagi čaj,juha od povrća,kuhana riža to će pomoći odganizmu ,a ne opteretiti ga.

Pticica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

S stranica Vaše zdravlje:
    Povišenje ketona u krvi - Svatko povremeno iskorištava ketone kao gorivo. Na primjer, ako osoba neko vrijeme ne jede, sagorijevat će masti, a kada se ujutro probudi u krvi će imati prisutne ketone. Razina ketona može porasti i uslijed jake tjelesne aktivnosti, kada je iskorištena sva glukoza…

To je normalna pojava kod bilo koga, a posebno izražena kad se tijelo iscrpi zbog bolesti ili ne jedenja.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Kamilica se ne daje kod povraćanja.
    Možeš dati bilo koji voćni čaj s malo šečera.
    Bitno je nuditi polako.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj bibai prvotno napisa
    Kamilica se ne daje kod povraćanja.
    čak i to znam, ali noćas doma nisam imala niš drugo, a vodu samu nije htio :/

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

šipak ili rižina sluz

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa
    mislim da je to dokaz blage dehidracije, ali nisam 100% sigurna.
    Da :D , to je bilo u zaraznoj kad je I. imao rota virus

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •