Da li netko zna ako je moguće i dozvoljeno preko HZZO-a ići na IVF ako je majka HCV pozitivna?
Da li netko zna ako je moguće i dozvoljeno preko HZZO-a ići na IVF ako je majka HCV pozitivna?
Mislim da HZZO ne uvjetuje pokušaje zdravstvenim stanjem majke -mislim, išla sam i ja s artrozom kuka. Ne znam puno o hepatitisu C niti o načinima ev. prenošenja na dijete, mislim da je jedna moja poznanica imala hepatitis B kojeg je liječila i nedavno je rodila zdravog sinčića. Što kaže doktor kod kojeg se liječi je li trudnoća OK u njenom slučaju (mislim na njenog infektologa)? To će liječnik za MPO kojemu se obrati sigurno pitati i pitat će placet (dozvolu tj. mišljenje da trudnoća u njenom slučaju nije indicirana) od strane njenog imunologa, ako postoji bilo kakva dubioza u tom slučaju. Neka joj je sa srećom!
ispravak: "nije indicirana" = "nije kontraindicirana"
Tek sam jučer dobila rezultate o antitijelima, ona (eventualna majka) još niti ne zna. U ponedjeljak se nadam da ćemo ići infektologu. Inače ovaj mjesec je sve bilo planirano za IVF (muž ima tešku osteozoospermiju), a ovo su bili samo rutinski nalazi. Kad onoSada umjesto na folikulometriju, mora ići infektologu. Sreća ima 29 godina i nadam se da će se izlječiti.
Bilo bi "lijepo" da je prvo saznala ona pa tek onda cijeli svijet.
Ne znači da neće moći u postupak, no prethodno je čeka cijeli niz pretraga kojima treba otkriti da li je uopće bolesna ili ne te ako jest u kakvom je stadiju njena jetra...
Bilo bi dobro da se i suprug testira.
Ohrabrujuće je što je u slučaju trajnog nosilaštva virusa šansa za prijenos na bebu maksimalno 5%.
Muž je testiran, negativan. Ona je daleko, takoreći nije iz ovoga "svijeta". Hvala za info htjela bih se čim bolje pripremiti, da joj olakšam, i da je mogu bolje informirati o daljnjim opcijama.
hej, kako misliš nije iz ovoga "svijeta"? :/marinella prvotno napisa
neka ponovi testiranje da se slučajno nije dogodila greška. Izlječenje od HCV-a je moguće, ali je dugotrajno (možda od 6 mjes do god. dana). Mislim da se terapija bazira na interferonima i da će se u tom periodu tvoja prijateljica morat čuvati trudnoće.
Neka joj je sa srećom.