Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Odjednom pad količine mlijeka

kmajic

Početno Odjednom pad količine mlijeka

Žene drage, pomozite – hitno je!

Uz nekoliko teških razdoblja (dva mastitisa), uspješno sam dojila svog malog anđela do prije par dana. Odjednom sam uočila kako se stvara manje mlijeka, što se pokazalo točnim vaganjem kćeri prije i poslije podoja i uočavanjem pada popapanog mlijeka sa oko 120g na oko 60g. Grudi su mi u potpunosti mekane već prije hranjenja, a prije su mi takve bile tek nakon hranjenja kada bi se u potpunosti ispraznile. Kćerkica mi ima tri mjeseca i dosta je razdražljiva od smanjenja pojedene količine, plače dosta često i ne spava kao prije.
    Mene zanima koliko bi ona trebala pojesti po obroku s obzirom da ima 4,82kg i kako često bi ju trebala hraniti, te ako ovo nije dovoljno da li moram početi hitno s umjetnom hranom (što mi nije neka vesela opcija jer se bojim odbacivanja dojke, a ja bih rado još neko vrijeme za nju podnijela tu žrtvu i radost dojenja).
    Eh da, dobila je oko 130g u zadnjih 10 dana - da li je to malo?

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

kmajic...dok se savjetnice ne jave, pokušat ću ti pomoći. za početak odgovori na slijedeća pitanja:

koliko curka ima popiškanih i pokakanih pelena u 24 sata?
    koliko često jede i tko prekida hranjenje, odnosno da li ona sama prestane jesti?
    koliko je do sada mjesečno dobivala u težini i visini i opsegu glavice?
    da li joj daješ išta osim cice (vodu, čaj)?
    da li dojiš na zahtjev?
    koliko često mijenjaš stranu na kojoj beba doji?

to su pitanja koja će savjetnicama dati smjernice...

a sada da te malo utješim:

kod beba postoje tzv. 'skokovi u razvoju' kada bebe češće jedu i čini se kao da nisu zadovoljne sa pojedenom količinom. takvo stanje traje par dana i nakon toga se situacija vraća u normalu. ovi skokovi postoje da bi si beba navukla više mlijeka za idući period. budući da je stvorena količina mlijeka odogovara onome koliko beba sisa, to znači, ako beba više i češće vuče (kao kod skokova) povećava se proizvodnja mlijeka i upravo je u tim trenucima izuzetno bitno stavljati bebu na prsa čim ona zatraži i pustiti je da doji dok sama ne odustane. tvoje tijelo je programirano da prehrani bebu, a da bi to bilo u stanju, treba bebi pustiti da određuje ritam i dužinu podoja.

to što ti se dojke sada čine prazne je (nećeš vjerovati) ali super stvar. to znači da ste se tvoja curka i ti uskladile u ponudi i potražnji mlijeka. kada su ti dojke prije bile onako pune, to znači da se proizvodilo više mlijeka nego je bilo potrebno, a sada se proizvodi točno toliko koliko curka pojede.

osim toga, nije baš preporučljivo vagati bebu češće od jednom tjedno (a i to je već često) iz jednostavnog razloga što bebe (a niti odrasli ljudi) ne dobivaju linearno na težini - već u nekom razdoblju dobivaju više, a u nekom manje. bitno je da u dužem razdoblju dobiva na težini. također, neke bebe 'potroše' hranu za rast u visinu. zato se kod mjerenja uzimaju sve tri vrijednosti: težina, dužina i opseg glave. ako u 2 od ta 3 napreduje, smatra se da je ok.

i da, većina nas koje dojimo smo prošle takve faze kada nam se činilo da je beba non-stop na cici, kada su nam se 'ispuhale' cice, jedino rješenje za nastavak uspješnog dojenja je - dojenje i samo dojenje.

eto...probaj prvo odgovoriti na ova pitanja, pa će ti se savjetnice javiti.

ako te baš frka, najbolje da ih nazoveš. sutra možeš cijeli dan.

Ariens avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

zhang ti je sve lipo objasnila a ja bi jos smao istaknula da je ovo kljucno:

Kćerkica mi ima tri mjeseca
    jer se skokovi u razvoju dogadjaju sa 3 i 6 dana, 3 i 6 tjedan i 3 i 6 mjeseci pa ste vjerovatno sad u skku u razvoju.

kako često bi ju trebala hraniti, te ako ovo nije dovoljno da li moram početi hitno s umjetnom hranom
    vazno je da TI ne prekidas podoje vec beba i da dojis koliko beba hoce i kad hoce, nema brojanja minuta ni podoja, das obje dojke ako ti se cini da je jedna do kraja isparznjena a beba jos gladna (ovo govorim jer se mi hranimo na jednu po podoju a u skokovima bi jeo obje).
    ne daji adaptirano. tvoje tijelo ce vrlo brzo stvorit dovoljno mlijeka da zadovoljni njen skok u razvoju. drzi se!

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj zhabica prvotno napisa
    Kćerkica mi ima tri mjeseca
    jer se skokovi u razvoju dogadjaju sa 3 i 6 dana, 3 i 6 tjedan i 3 i 6 mjeseci pa ste vjerovatno sad u skku u razvoju.
    daaaaa....ovo sam isto htjela napisati jer sam skužila da vjerojatno prolaze skok.
    hvala zhabica

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

hvala zhabica

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

mozes li molim te, uz ona, jos odgovoriti i na ova pitanja:

kakva je beba na sisi? da li je mirna i smirena, ili nemirna i place. ako place i postaje nemirna, kad se to dogodi? cim ju stavis na dojku ili nakon nekog vremena?
    kakav je polozaj bebe na dojci? da li je cijelim tijelom okrenuta prema tebi, cijela bradavica i veci dio areole u ustima, nosic i brada dodiruju dojku, usnice izvrnute prma van?
    da li aktivno doji? vidis li da guta? mice li joj se uho i dio oko sljepocnice?
    osjetis li refleks otpustanja mlijeka? osjetis li trnce, napetost u dojci ili ti pak curi mlijeko iz druge dojke za vrijeme podoja?
    kakava je stolica bebe?
    da li si zbog mastitisa pila antibiotike?
    kakvi su ti podoji? ugodni i bezbolni?
    koliko je beba dobila zadnji mjesec?
    da li je prehladjena? da li je bila nedavno bolesna?

znam da je to puno pitanja, ali probaj odgovoriti na njih.

inace, ako uopce i postoji problem, nema potrebe za adaptiranim mlijekom, naime, rjesenje se moze postici i popravljanjem tehnike.
    bitno je da beba efikasno doji. znaci da se dojke efikasno prazne jer koliko mlijeka izadje iz dojke toliko se i napravi.

negdje oko 3. meseca dolazi do uspostave ravnoteze u proizvodnji mlijeka pa zene cesto znaju pomisliti da imaju manje mlijeka. a zapravo se proizvodnja prilagodila djetetovim potrebama. majke koje su u pocetku imale hiperprodukciju znaju uplasiti "mekane i male" grudi te znaju pomisliti da ostaju bez mlijeka. no to nije tocno, jer ako beba doji iskljucivo, na zahtjev i efikasno, znaci da mlijeka ima upravo onoliko koliko bebi treba

kmajic

Početno

Ne znam kako se stavljaju citati pa ću samo odgovoriti na pitanja od zhang i leonise...

curica mi ima oko 6-7 popišanih i u zadnje vrijeme jednu pokakanu.
    papa mi po danu svakih tri sata, što pokušavam održati i po noći pa ju budim, iako mi nekad bude žao pa ju pustim malo duže da pajki (kad je tako slatka u snu)...
    sada joj je točno tri mjeseca, 4h i 30min (heheheh) i ukupno je dobila 2,15 kg od težine na otpustu iz bolnice (bila je mali miš od 2700g), dok je zadnji mjesec dobila oko 500ak grama
    ne dajem joj ništa osim cice (neki kažu da dam vodu ili čaj na žlicu, al me strah da će onda manje jesti na ciku)
    prije sam svaki obrok dojila na jednoj strani, al otkako su mi cikice mekane dojim na obje i ukupno na obje pojede 60g po obroku.

beba mi zna biti na sikici na početku dosta nemirna, kmezava i ukočena, ali najčešće se nakon nekog vremena smiri i u potpunosti opusti pa joj se znam igrati s prstićima na ruci koji bi u početku bili čvrsto stisnuti u šaci.

"kakav je polozaj bebe na dojci? da li je cijelim tijelom okrenuta prema tebi, cijela bradavica i veci dio areole u ustima, nosic i brada dodiruju dojku, usnice izvrnute prma van?" - ovo je sve točno
    na početku mi aktivno doji par minuta, al onda se ugnjezdi i uspava ili postane nemirna (ne plače, već je jednostavno nemirna, kao da vuče na "prazno")
    stolica joj varira, od žumanjak žute boje do ponekad zelene, grudičaste, sluzave...
    jesam pila sam oba puta antibiotike za vrijeme mastitisa
    nije mi bila bolesna do sad
    eh da, od zadnjeg mastitisa (od prije 2-3 tjedna) sam nakon svakog hranjenja ja još sama praznila dojku do kraja.

Sorry na eseju i znam da vjerojatno paničarim bez veze. Vidjela sam članak o ravnoteži ponude i potražnje (ništa bez ekonomije), al mi se zbog količine pojedene hrane prije na jednoj cikici (120g) i sada na dvije (60g) čini preveliki skok pa me strah da ne gladuje, pa rekoh bolje pitati pa ispast glup nego ne pitati pa se živcirat što će utjecati na dojenje i mlijeko.
    Hvala svima do sad na brzim odgovorima.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ovako...
    broj popiškanih i pokakanih pelena je ok. u 24h beba treba imati 5-6 popiškanih pelena, a za takve već veće bebice kao što je tvoja curka se računa da su sve stolice ok, od toga da ih ima par dnevno do toga da ima jednu u par dana (manje bebe do cca1,5-2mj moraju imati 3-4 pokakane dnevno). i sve boje i konzistencije stolice su za dojene bebe ok (nama je tako rekla pedica), i da je zabrinjavajuće jedino ako bi bilo tragova krvi u stolici.
    da li je curka samam nametnula ritam od svaka tri sata ili si ti to uvela?
    što se tiče težine, curka super napreduje...po nekim tablicama beba bi morala udvostručiti svoju porođajnu težinu u roku od 6 mjeseci, a vi ste to napravile u 3mj. bravo!
    i da se ne prepadneš, dojene bebe najčešće u početku dobivaju više na težini, a kasnije malo uspore. dijelom je to i zato što negdje od 3-4mj postaju puno aktivnije pa i više energije troše.
    da, ako budeš davala vode ili čaja, manje će ti mlijeka povući jer će joj želučić već biti napunjen. bebi ne treba ništa osim tvog mlijeka u prvih 6mj.
    da li imaš jaki let down - da li mlijeko šprica kada curke počne jesti? to može biti razlog da je malo nemirna na početku. u tome može pomoći da budeš naslonjena malo unazad, a ne nagnuta naprijed, ali savjetnice će ti to još bolje objasniti.
    i da...pokušaj ne vagati bebu prije i poslije podoja, vjeruj njoj da ona zna koliko joj hrane treba, ako je slučajno i pojela manje, brže će biti gladna. glad i hranjenje su fiziološke potrebe i živa bića su isprogramirana da ih zadovoljavaju.
    po svemu što si napisala, super vama ide dojenje! samo nastavite! :D

kmajic

Početno

Hvala svima na brzim odgovorima,
    ja ću onda i dalje nastaviti dojiti svoju mikricu dok god budem mogla...

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

:D

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •