taman čujem na vijestima da su svi građani RH donatori organa po defoltu
osim ako nemaju potpisanu izjavu da to ne žele biti ili ako se rodbina usprotivi
nisam znala da je to več odlučeno u moje ime
hm...
taman čujem na vijestima da su svi građani RH donatori organa po defoltu
osim ako nemaju potpisanu izjavu da to ne žele biti ili ako se rodbina usprotivi
nisam znala da je to več odlučeno u moje ime
hm...
Ja sam znala odavno![]()
Ali sam neodlučna dali mi se sviđa ili ne, ta ideja. :/
nisam to znala, ali nisam protiv doniranja. htjela sam se davnih dana ići upisati, ali me užasna frka da me neko ne zaskoči u mraku i izreže me... :/
nisam ni ja načistu
znam da je to dobro za one kojima treba
no, nisam sigurna da je tijelo samo tijelo
da je srce samo srce
...
ma ne morate se bojat
familiju se uvijek pita bez obzira cak i na to imate li donorsku karticu
znala sam za ovo i to mi je grozno - da netko odluči u moje ime...
ne želim potpisat pristanak na doniranje iz ne znam kojeg razloga... jednostavno ne želim... :/
a ja sam mojima doma i najboljoj prijateljici rekla da ako umrem u periodu dok nešto na meni valja, neka uzme ko god šta oće... meni 2 ft under neće tribat...
(doduše ni krv mi nisu tili uzet radi anemije i niskog tlaka kad sam se javila za ddk pa sad ne znam oće li iko išta tit uzet :? )
6 ft under san tribala napisat![]()
meni je sasvim svejedno što će s mojim tijelom kad ga napustim. Ono je ionako privremen stan mojoj duši... Ako nekom može bit od koristi- tim bolje
Ja se samo stavim u suprotnu situaciju - da ja ili netko moj ocajnicki treba donirani organ da bi prezivio - i nemam nikakve dvojbe zelim li dati svoje organe nakon smrti.
ovako formulirano i izvedeno - da smo svi defoltni darivatelji - mozda je i bolja verzija...
tko bas kategoricki ne zeli da mu se cacka tijelo nakon smrti - otici ce i potpisati da ne zeli.
ko sto su i oni koji kategoricki zele biti na raspolaganju - uzeli i potpisali donorske kartice.
a sad svi oni koji upadaju u onu sivu zonu "neodlucnih, nerazmisljajucih i inih" - ulijecu automatizmom u onu kategoriju koja je svima od vece koristi.
meni je to ok.
pa nekako mi je to onak: drugi odlučuje o mom tijelu
Mislim da bi se svako trebao izjasniti o toj temi kod svog doktora.
Dakako, da onda u ordinaciji postoji nekakav upitnik ili izjava o tome i da onda ta informacija bude negdje pohranjena.
Slažem se da je malo nezgodno da neko odlučuje u tvoje ime.
Ja sam za doniranje i to sam rekla MM da zna kako bi postupio u takvoj situaciji.
meni je to okej. jer sam lijena ić po donatorsku
evo vam sve šta valja!
iako se nadam da ću umrit od potrošenosti svih organa dugim životom![]()
Kod nas nije po default-u. Moraš podpisati donorsku karticu, u protivnom im treba dozvola od porodice.
Ja sam za doniranje, jer znam da je tijelo prevozno sredstvo, pa ako moja duša odseli, a nekom treba rezervni dio, da još može voziti, bujrum![]()
meni ovo nije tako losa ideja/akt. pa nitko ne odlucuje za nas 100%, imamo se pravo izjasnit, ako ne zelis donirat mozes potpisat da ne zelis i to je to.
mislim da su s ovim skratili ogromne administrativne zavrzlame od kojih nam se ionako uvijek dize kosa na glavi, a o buducim spasenim zivotima da ne govorim...
MGrubi prvotno napisa
pa odlucuje i u drugim stvarima, pa postoje i izuzeci i oni koji odbijaju, i svakakvi neki
rodjenjem si "potpisao" da ces zivjeti u drustvu po pravilima istog...![]()
litala, iako sam odlučila dati svoje organe jednom kad umrem (kao što rekoh budu li valjali), kužim stav MG...
i meni je glupo da netko samo tako dođe, rasječe te i povadi ti sve šta može bez da te pita... pa nije ti ukrao žvaku nego ti je odnio dijelove tijela... iako ti to baš ne osjetiš (valjda :? )
rođen si slobodanlitala prvotno napisa
društvo te prisili da prihvatiš ta pravila
ovo je moja nedoumica oko doniranjaštrigica prvotno napisa
Dajte me nemojte sad :shock:MGrubi prvotno napisa
Sve me nekaj kopa po trbuhu od same pomisli brrrrrr
Pa nakon smrti i onako netko drugi odlucuje o mom/tvom tijeluMGrubi prvotno napisa
![]()
Meni ok, ne da mi se ici potpisivati da sam donator, a nemam bas nista protiv.
Veliki potpis pod ovo![]()
A donorsku karticu imam već ni sama ne znam kak dugotinkie winkie prvotno napisa
![]()
meni je super to sto smo po defaultu svi domatori
steta sto i praksa nije na strani onih koji cekaju organe pa jos uvijek ljudi umiru pored nas mrtvih
za one koji nisu nacisto, ako umrete tako neodlucne, pa opet ce vasa obitelj odlucivat hoce vas kremirat, balzamirat ili crvi jesti
nisan to znala, znam da uvijek pitaju obitelj, cak i kad imas donorsku karticu. ja bi donirala svoje organe (ako nesto bude valjalo), neman karticu ali MM to zna .... hm, zna li? :/
Potpisujem. I spremam se da odem do VMA u Beograd, tamo se kod nas prijavljuje za doniranje. Sin moje profesorke sa fakulteta je decak sa transplantiranim srcem. Znam kroz koju su agoniju prosli, sve dok u Berlinu nije, u stravicnoj nesreci, mlad momak poginuo na motoru. A imao je karticu...bebelina prvotno napisa
ja nisam ništa potpisala a izjavu o nedoniranju ću što prije napisati i potvrditi kod javnog bilježnikaMGrubi prvotno napisa
hvala na upozorenju
ne kužim, sve ti je grozno,a priajteljica nek uzme. zašto onda ne bi i nekom nepoznatom djetetu npr. spasila život :?štrigica prvotno napisa
meni se ideja sviđa i nek užmu što god žele. bolje neg da organe crvi pojedu, jer to se desi koliko god mi šutjeli o tome![]()
mene crvi neće jesti, niti želim imat stećak ili nešto slično....
![]()
imam pravo na svoju osobnu viziju o sudbini mojih posmrtnih ostataka, nadam se da će mi se ta želja i ispuniti....
neće ni mene, nego će prah letat posvuda..a to može i bez jetre ili srca![]()
znači letat ćemo skupa, eto vidiš da imamo bar jednu dodirnu točku
p.s. ja mislim da moje srce ,a ni jetra, rožnice itd ( imam 100 dijagnoza ko Jeremija ) nisu pogodni za transplataciju pa mi je lako donijeti odluku
na žalost, tako je.Mukica prvotno napisa
mogu ja pričati s familijom kako želim donirati organe, a oni vele da ne žele donirati, uzalud moja želja...
donorsku karticu imam od 11/06/2001 i stalno je u mom novčaniku. a ima ju i mm![]()
pa čemu onda donorska kartica :/ ?magriz prvotno napisa
inače, i ja sam za doniranje
u biti nije odlučeno umjesto tebe. ti uvijek i u svakom trenutku možeš reći NE doniranju.MGrubi prvotno napisa
isto tako da je obrnuta situacija (po defaultu nitko nije donator već je potreban pristanak), a ti si ZA doniranje, mogla bi reći da su već odlučili umjesto tebe
ne krivo si me skužila... grozno mi je da mogu uzet bez da pitaju... a davanje mi je okninochka prvotno napisa
a prijateljici sam to rekla da podsjeti moju familiju (znaš da je familiji grozno kad netko umre pa da oni ne bi to zaboravili) a ne da ona uzme organe (iskreno se nadam da njoj neće tribat a ako joj bude tribalo dat ću joj i živa bubrig ili pola jetre)
ja sam za doniranje organa bila i prije, a posebno kad sam sinoć odgledala emisiju 10 do 8.
kad ja cicikrepnem ionako neću znat ko je šta očepuša s mene. a ako nešto valja što drugome može spasit život, pa zašto ne. tako će i dio mene nastavit živit.
donorsku karticu nemam iz nekog svog praznovjerja. sve se ne mogu oslobodit misli ako je uzmem kao da prizivam da mi se nešto dogodi. ali kad se (i ako se) uspijem oslobodit tih svojih praznovjerja sigurno ću je uzet.
Koja je inače procedura za dobivanje donorske kartice?
Kad sam u Petrovoj dala krv, vidjela sam plakat za donorsku karticu, pitala - dobila.Berlin prvotno napisa
![]()
i meni je ovo praznovjerje najbliže što mogu ponudit u svoju obranu zašto ne uzimam donorsku karticuLoryblue prvotno napisa
(p.s.ovo će zvučat ajme majko ali ne bi da me očerupaju prije nego su napravili sve moguće da mene spase a ako stvarno ne ide neka čerupaju)
Pa mislim da ukoliko nema spasa onda predlažu isključivanje sa aparata itd. Isto tako se uzimaju dijelovi tijela nakon smrti, ali se mora biti brz, jer svaki organ ima svoj "rok trajanja" nakon smrti.
Što se tiče boli? Mislim da ne boli s obzirom da nema moždane aktivnosti. E sada, ako neko ne vjeruje u to sa moždanom aktivnošću bit će mu teško povjerovati u ovo što govorim.
Meni je jako tužno ustvari to što se jako često ne uzimaju organi radi jako loše organizacije.
Prije jedno 2-3 godine na radiju je bila priča oca čiji je sin jako mlad poginuo na motoru. Čim je čuo za vijest i došao na lice mjesta tražio je od hitne da ga voze i da mu se izvade organi. Oni to nisu uradili radi procedure i tako da su mladićevi organi bili poslije procedure neiskoristivi. Tako da ima i ta strana....
Znači, želiš nešto dati, ali mora se sve poklopiti.
Ja želim dati svoje organe, i uvijek me bilo strah da ukoliko mi se nešto desi neće tražiti donatorsku karticu i da će organi propasti.
E sada, kada bi bila na drugoj strani, znači - ne doniranju - bilo bi me strah opet iste stvari.
Zaboravih reći da mi je jako glup sistem kartica, jer mislim da bi trebao biti neki dodatni kompjuterski sistem obrade podataka.
Ili to postoji?
Nisam sigurna, ali mislim da zemlje clanice mreze za doniranje organa imaju jedinstvene liste i potencijalnih davalaca i primalaca organa. Samo ne znam da li ova nasa, a i vasa drzava pripadaju toj mrezi...
donorstvo za nečiju dobrobit je ok. no zar privatne bolnice (vani) ne plaćaju organe?
ako je tako, bolnice mogu zaraditi prodajom nečijih organa. ili netko može zaraditi na crno, a da je sve (barem sa strane umrle osobe) legalno
Ja sam nekad isto razmisljala tako, ajme, ne bih da me netko reze.
Al sad kad pomislim da se nesto recimo moze desiti mom djetetu... I da bi neciji organ kojeg ta osoba nece vise moci koristiti mogao mu/joj spasiti zivot, prihvatila bih ga objerucke.
E pa ako bih ga prihvatila, moram biti voljna i dati.
tko mi je kriv kad sam gledala film "Oko"