Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 75 od 75

Tema: ružna beba, pu pu... ništa ne valja

jurisnik avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ovo je prestrašno. Bogu hvala pa mi nitko nije govorio da mi je dijete ružno ... niti pljuvao. Teško mi je i zamisliti tako nešto.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ja sam to doživjela od dvije osobe,starije i začuđeno sam ostala.Nikad do tada to nisam čula.I nije baš ugodno kad ti netko tako kaže djetetu a i nimalo ne vjerujem u te gluposti. :?

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ja sam čula da se to radi, ali nama se ni s jednim djetetom to nije dogodilo. Svi su se divili i tepali im. Jedino je jednom jedna baka rekla "koke te popišale" i valjala se od smijeha.
    Zakaj samo moju bebu ne pljuckaju? :?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

kod nas se djetetu kupuje koraljna narukvica s istom namjerom kao što se u srbiji veže crveni konac, da se zaštiti od uroka, samo je naša varijanta skuplja
    mi smo nobl inače, crvene trakice i narukvice ne bih baš maloj bebi stavljala oko ručice... nikad ne znaš hoće li to staviti u usta. (bolje kilu bijelog luka iznad kolijevke )

Citiraj Strobery Shortcake prvotno napisa
    E sad, u zadnje vrijeme sam skontala da je ipak najbolje reći Mashallah, na to se niko ne ljuti, ni oni koji nisu muslimani, a ni oni koji nisu vjernici, jer znaju, barem posvjesno, da je to izraz dubokog poštovanja i divljenja.
    imaš pravo. iako ne vjerujem u uroke, jednostavno mi izleti kao izraz oduševljenja (i kao dio narodnog običaja, protiv kojeg ništa nemam). posebice bosancima, ovim ovdje hrvatima rijeđe - jer me samo blijedo pogledaju i zakolutaju očima.

u svakom slučaju, ne zgražam se, jer, kao što je već netko rekao, znam da je dobronamjerno i da je običaj.

a propos pljucanja.... pa nije valjda da nitko od vas ne pljuca kad mu pređe crna mačka preko puta ??!?! :? :smajlićkojisezgrazaikriža

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    u svakom slučaju, ne zgražam se, jer, kao što je već netko rekao, znam da je dobronamjerno i da je običaj.

a propos pljucanja.... pa nije valjda da nitko od vas ne pljuca kad mu pređe crna mačka preko puta ??!?! :? :smajlićkojisezgrazaikriža
    Potpis na prvi dio citata.

Za drugi bih dodala da ih ja znam preko (bar) deset (da, da...) koji uredno kucaju u drvo, "zlu ne trebalo", a na "puj, puj beba" pozvizde.

A šta'š, MC, tak' ti je to.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    E sad, u zadnje vrijeme sam skontala da je ipak najbolje reći Mashallah, na to se niko ne ljuti, ni oni koji nisu muslimani, a ni oni koji nisu vjernici, jer znaju, barem posvjesno, da je to izraz dubokog poštovanja i divljenja.
    imaš pravo. iako ne vjerujem u uroke, jednostavno mi izleti kao izraz oduševljenja (i kao dio narodnog običaja, protiv kojeg ništa nemam). posebice bosancima, ovim ovdje hrvatima rijeđe - jer me samo blijedo pogledaju i zakolutaju očima.
    meni je Mashallah bilo bas lipo cut kad mi je prijatelj reka za zapca. nisan kolutala ocima

samo nisan znala da je to protiv uroka nego ka sta je SS rekla da je "izraz dubokog poštovanja i divljenja".

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mašallah nije protiv uroka. Zato sam stavila onaj link na njegovo orginalno značenje. Mašalah je upravo izraz dubokog poštovanja i divljenja, nečemu što je Allahovo stvorenje (ne mora obavezno biti dijete), dakle udivljenje Allahovom stvaranju. Drago mi je da i oni koji nisu pripadnici Islamske vjeroispovjesti, shvataju to krajnje pozitivno, jer ono to i jeste .

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Mašallah nije protiv uroka. Zato sam stavila onaj link na njegovo orginalno značenje. Mašalah je upravo izraz dubokog poštovanja i divljenja, nečemu što je Allahovo stvorenje (ne mora obavezno biti dijete), dakle udivljenje Allahovom stvaranju. Drago mi je da i oni koji nisu pripadnici Islamske vjeroispovjesti, shvataju to krajnje pozitivno, jer ono to i jeste .
    ok, to san i mislila. zapravo san dozivila ko bas veliki kompliment. thx jos jednom na objasnjenju!

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

meni je moja susjeda bosanka za bebu rekla Mashallah i nisam kolutala očima, dapače bilo mi je drago čuti.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj elin prvotno napisa
    doživjela sam savjet da umijem dijete nakon što dođem doma zbog uroka i to od muževe strine koja je iz Bosne. Od svojih i njegovih nisam ništa slično doživjela, samo Slavonci imaju običaj malom djetetu kod glavice stavljati novac kada ga prvi put vide. Tako je stric od MM gledao malu i nakon 10-ak minuta je počela plakati, ja ju dignem i vidim lova - i ko budala pitam ja "kome je ovo ispalo" Ljudi :shock: i onda su mi objasnili da je u Slavoniji običaj kada se prvi put ide u posjet bebi staviti novce kod glavice. Ajme sramote, ja uvijek dolazim u neke tako glupe situacije da nemreš vjerovati.
    Kod nas ti je normala da se bebi stavljaju pare pod glavu kada ga prvi put vidiš. Ne direktno pod glavu već ispod jastućića. Već mi se dešavalo da su ljudi govorili da neće da ga gledaju ako kod sebe nisu imali novaca.

A ono pu pu pu i ružan je i koke ga pos.ale je kod nas normala. Zato ako vam je neko iz Bosne nemojte sa jutiti jer njma je to normalno
    Možda i nisu toliko praznovjerni ali je sve to više postala navika.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ajd, bolan, svi oni koji se snebivaju oko malo pljuckanja, sigurno nemaju ništa protiv malo para ispod jastučića...

p.s. u biti se prije stavljalo dukate u kolijevku.

meni je Mashallah bilo bas lipo cut kad mi je prijatelj reka za zapca. nisan kolutala ocima
    ma znam, samo sam malo "dramila"

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Meni moja Ana Marija lijepo kaže Mašallah, kad sam joj rekla da sam 5. mjesec Kod nas je to postao mulitikulturalni običaj, ko nošenje para Svetom Anti pred ispit na faxu.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Meni moja Ana Marija lijepo kaže Mašallah, kad sam joj rekla da sam 5. mjesec Kod nas je to postao mulitikulturalni običaj, ko nošenje para Svetom Anti pred ispit na faxu.

sta je sigurno sigurno je.

MC
    ma skuzila san te samo mi se malo beljilo

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ma nisam ja ništa rekla za ljude nego za sebe kako dolazim u glupe i neugodne situacije jer ne znam neke običaje. Naravno da mi je drago da su ljudi ostavili maloj novce i nisam imala ništa protiv, dapače, troškovi su mi se popeli u nebo.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

I meni je Masallah simpaticno! Ja bih to prevela onako slobodno kao "svaka cast, kako ste je lepu napravili"

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i meni je Masallah simpa, i to znam koristiti, mada nisam znala značenje i nisam uz sredini gdje se to koristi
    ali mi je taj izraz ušao u uho u Đekni
    "Šarulja otelila vočića Zekonju - Masallah"

nadam se da mi Strobery Shortcake neće zamjeriti, jer mi se čini da dijelimo simpatije prema Đekni

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ma kod nas je zaista sasvim normalno da se dijete kudi kako je ružno, a sve u službi odbrane od uroka.
    Neke mame se čak i ljute ako onako "na javno" kažeš da je beba lijepa i slatka
    Većinom to ljudi na takav način izgovore da se iz aviona vidi da to ne misle .
    Eto, šta bi ja npr. rekla svojoj sveki koja guguće šmizli da je "jedna ružna ružnica" i rastapa se od osmijeha...

Pare/zlato pod jastuk je "pod obavezno". Iz prvih smo se šetnji znali vratiti propisno nafatirani
    Novce je dobijala uz obavezan komentar "da si kupi momka"

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Pljuju nas i pljuckaju na sve strane, viču joj babe na pijaci kako je ružna i gadna, al mene nervira samo jedna ženska persona (mlađa) koja mi je nešto u rodu a koja mi dete zove gaduro....
    Pedijatrica nam je rekla da je Nađa jedina beba koja joj dolazi a da nema crveni končić oko ruke.
    Jednom, kad smo došli iz posete mojoj baki, našla sam beli luk i crveni konac u kolicima A jednom joj je neko od gostiju koji su bili kod sveki (puno rodbine) ubacio malo belog luka u bodić. E tad sam malo svirnula, mislim ipak mi je to too much.
    Imam prijateljicu koja me ubeđuje da maloj vežem crveni končić protiv uroka, tako je i ona svojoj deci. Ja joj kažem da ne verujem u uroke a ona će meni: ma ne verujem ni ja, ali nikad ne znaš kakvih ljudi ima.....
    Al najsmešnija mi je scena gde neka MMova poslovna saradnica nama na parkingu prilazi i viče kako je mala ružna i gadna, puj, puj ništa ne valja, a neka devojčica je u čudu pita: Što kažeš bebi da je ružna kad je baš lepa?

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Kako je ovdje krenulo, mislim da bi se mame ubuduće mogle vrijeđati ne budu li im prolaznici za bebe govorili: "Ma, vidi je, Masallah!"

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

vissnja ti fakat imaš pune ruke posla, mislim vađenje luka i konca i bijelog luka sa djeteta i iz djeteta i oko djeteta. Ova tema mi je super, jedva čekam da vidim što su slijedeće ljudi smislili da kažu malim bebama.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

i ja uvijek govorim mašala kad je nešto dobro, pa me svi blijedo gledaju

aleksandra avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Sjecam se kada sam rodila prvu kcerku,dolazile kuci,a baka susjeda"Uh sta je ruzna",zacudeno pogledam,a ona meni da mi je ne smije ureci.Isle vani,kada mamina prijateljica"Ajme prljavihih,crnih ociju","Pu,pu nista ne valjas".Okrene se i onda meni govori da joj stavim crvenu trakicu oko rukice da je ne bi netko urekao. A kada sam je krstila dala baka doznaje da moja kcer ima dva imena,stala povisenim tonom,da nije dobro da ima dva imena,to ne valja...
    A prijateljica mi prica kada je ona rodila,dolazi sa bebicom kuci,stavlja je u krevetic,a ono nesto smrdi,zaudara,ocaj...gleda okolo,trazi i nade cesnjak ispod bebinog jogija u kreveticu.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    nadam se da mi Strobery Shortcake neće zamjeriti, jer mi se čini da dijelimo simpatije prema Đekni

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Nisam imala pojma da se to govori protiv uroko.
    Nama inače svi govore što je lip i tako ga je jedna bosanka zagledala i govorila što je lip, divila se kad na kraju reće je posran, ja umrla od smijeha , meni to bilo simpatično.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj aleksandra prvotno napisa
    A kada sam je krstila dala baka doznaje da moja kcer ima dva imena,stala povisenim tonom,da nije dobro da ima dva imena,to ne valja...
    i moja ima, ovo nisam niti znala 8)

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •