Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: A što reći djeci kad pogine tata?

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno A što reći djeci kad pogine tata?

eto...grozan naslov al ja trebam savjet...
    čitala sam savjete na Rodi o smrti i o tome kako se ponašati s obitelji koja je ostala bez djetešceta, a ja Vas pitam što kad djetešce ostane bez roditelja? kako to objasniti djeci?
    u petak je poginuo moj prijatelj- star 33 godine, otac dvoje predivne djece- 6.-godišnje curice i 4.-godišnjeg sinčića...poginuo je na motoru...
    kako to objasniti djeci? kako da se mi koji smo sastrane ponašamo prema toj djeci? premala su da shvate, a prevelika da ne osjećaju kako se oko njih nešto grozno dešava! sva ta tuga...
    prije deset godina poginula je moja šogorica u autom.nesreći i ostavila iza sebe dvije djevojčice. ova mlađa je imala godinu i pol i ne sjeća je se- za nju je mama apstrakcija o kojoj se tek tu i tamo priča. starija se sjeća i rijetko govori...u biti obje beskrajno pate...patnja je veća i s time što pola obitelji o šogorici nisu htjeli pričati- svekar i svekrva tu i tamo ( i to zadnjih godina- na moje inzistiranje jer smatram da se zbog djece trebaju obnavljati neka sjećanja jer mama je ipak bila stvarna osoba a ne samo neka slika u zlatnom okviru i grobno mjesto na koje se odnosi cvijeće), a šogor gotovo nikada- njemu je to izgleda pre bolno...
    kako se postaviti prema djeci koja izgube roditelja? ja sam uvijek za razgovor! mene ubija ta šutnja, ubija me tabu! a ubija me i ova tuga koju opet moram proživljavati! rekla sam mužu da ako ja umrem ili tako nešto- dok je moje dijete malo, da želim da mu govori o meni- i lijepe i ružne stvari...bože luda sam od svega!!!
    pomozite!

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

moja prijateljica je lani izgubila muža (nije iznenada ali svejedno), djeca nam se druže dosta i to zaista bude neopisivo teško...
    ona je dobila potporu svih nas a savjete kako djetetu objasniti sve oko gubitka oca dobila je od stručne službe našeg vrtića dan poslije njegove smrti...
    možda da vi to potražite u svom vrtiću?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Teško je to...
    Mislim da je najvažnije da se pomogne onome tko brine o djeci, znači u ovom slučaju to je majka, da potraži stručnu pomoć prvenstveno za sebe, a onda će posredno pomoći i djeci.

Nikada se ne smije lagati nadajući se da će djeci tako biti lakše. Važno je razgovarati, zatim pustiti djecu da izraze svoje osjećaje na način koji oni vole (crtanje, pisanje, pričanje), te da njihov svakodnevni ritam ostane nepromijenjen.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj mama.st prvotno napisa
    Teško je to...
    Mislim da je najvažnije da se pomogne onome tko brine o djeci, znači u ovom slučaju to je majka, da potraži stručnu pomoć prvenstveno za sebe, a onda će posredno pomoći i djeci.

Nikada se ne smije lagati nadajući se da će djeci tako biti lakše. Važno je razgovarati, zatim pustiti djecu da izraze svoje osjećaje na način koji oni vole (crtanje, pisanje, pričanje), te da njihov svakodnevni ritam ostane nepromijenjen.
    hvala cure svima na lijepim mislima i podršci...
    eto prošao je i taj dan- sprovod...ma šta da kažem? pretužno...jedva sam sve to izdržala...ne zna čovjek kome gore njegovoj majci što si dijete pokapa, ženi ili toj dječici koja ko zna koliko su svjesna...ajme Bože čuvaj nas od takvih stvari! ne ponovilo se!

ella avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

prije par godina je umro muz moje kolegice s posla i ostalo je troje djecice iza njega 8g,6g i 1,5g

bilo je grozno jer je on umro iznenada u 33g od srcanog udara ona je to rijesila tako da je puno s njima razgovarala o njemu i tome sto se dogodilo jedino ih nije htjela vodit na sprovod jer je bila misljenja da je dosta za njih sto su ostali bez oca i netrebaju jos prisustvovat tome

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Iskrena sucut

neka im dragi Bog podari snage da krenu hrabro kroz zivot i da se sto prije oporave od tragedije

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Uf, stvarno je o takvim stvarima teško razmišljati, a još je teže smisliti kako nastupiti u takvim slučajevima spram djece.

Citiraj štrigica prvotno napisa

moja prijateljica je lani izgubila muža (nije iznenada ali svejedno), djeca nam se druže dosta i to zaista bude neopisivo teško...
    ona je dobila potporu svih nas a savjete kako djetetu objasniti sve oko gubitka oca dobila je od stručne službe našeg vrtića dan poslije njegove smrti...
    možda da vi to potražite u svom vrtiću?
    Ne znam radi li se o istoj osobi, ali i ja znam za praktički identičan slučaj. Dječačić koji je ostao bez oca ide u grupu s mojim B.
    Cijela ta situacija (uz odobrenje mame na koju se to odnosilo) bila je ispričana na prvom roditeljskom. I moram priznati da se divim svima kako su hendlali i kako hendlaju tu situaciju.
    A naročito se divim toj mami na optimizmu i pozitivnoj energiji koju i dalje širi. Fenomenalno.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj hm prvotno napisa

A naročito se divim toj mami na optimizmu i pozitivnoj energiji koju i dalje širi. Fenomenalno.
    nezamislivo jel' da? žene su toliko prošle a tako su snažne i vedre i imaju vjeru u bolje sutra...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •