eto...grozan naslov al ja trebam savjet...
čitala sam savjete na Rodi o smrti i o tome kako se ponašati s obitelji koja je ostala bez djetešceta, a ja Vas pitam što kad djetešce ostane bez roditelja? kako to objasniti djeci?
u petak je poginuo moj prijatelj- star 33 godine, otac dvoje predivne djece- 6.-godišnje curice i 4.-godišnjeg sinčića...poginuo je na motoru...
kako to objasniti djeci? kako da se mi koji smo sastrane ponašamo prema toj djeci? premala su da shvate, a prevelika da ne osjećaju kako se oko njih nešto grozno dešava! sva ta tuga...
prije deset godina poginula je moja šogorica u autom.nesreći i ostavila iza sebe dvije djevojčice. ova mlađa je imala godinu i pol i ne sjeća je se- za nju je mama apstrakcija o kojoj se tek tu i tamo priča. starija se sjeća i rijetko govori...u biti obje beskrajno pate...patnja je veća i s time što pola obitelji o šogorici nisu htjeli pričati- svekar i svekrva tu i tamo ( i to zadnjih godina- na moje inzistiranje jer smatram da se zbog djece trebaju obnavljati neka sjećanja jer mama je ipak bila stvarna osoba a ne samo neka slika u zlatnom okviru i grobno mjesto na koje se odnosi cvijeće), a šogor gotovo nikada- njemu je to izgleda pre bolno...
kako se postaviti prema djeci koja izgube roditelja? ja sam uvijek za razgovor! mene ubija ta šutnja, ubija me tabu! a ubija me i ova tuga koju opet moram proživljavati! rekla sam mužu da ako ja umrem ili tako nešto- dok je moje dijete malo, da želim da mu govori o meni- i lijepe i ružne stvari...bože luda sam od svega!!!
pomozite!