Results 1 to 26 of 26

Thread: kako ste odgodile upis u 1. razred?

MamaRibice's Avatar

Default kako ste odgodile upis u 1. razred?

Odgoda upisa je spomenuta na nekoliko topika, mene zanimaju konkretne informacije.
    Mi smo potpuno sigurni da je najbolje odgoditi upis jer je mala emocionalno totalno nespremna. Psihologica u vrticu se slaze, ali nam je rekla da doktorica u domu zdravlja u koji smo namjeravali ici apsolutno odbija odgadjati upis (a emocionalna nezrelost se ionako, nazalost, uopce ne uzima u obzir) pa da odemo negdje drugdje.

Koji je postupak ako se izabere skola kojoj se ne pripada prema mjestu stanovanja? Imate li iskustva sa odgodom upisa? Savjete?

Hvala vam na odgovorima

Osoblje foruma sirius's Avatar

Mi smo upravo u postupku odgode...
    Dakle ,došli smo kod dr.školske medicine i rekli da tražimo odgodu zbog emocionalne nezrelosti i manjih problem sa govorom(koji su u međuvremenu korigirani i nisu dovoljno izraženi da bi bili osnova odgode).
    Naravno,moj sin nije htio surađivati sa dr.(toliko o zrelosti ),te je ona tražila mišljenje i procjenu komisije,tj.poslala nas je psihologu i defektologu.Kod njih smo naručeni tokom ovog i slijedećeg tjedna,pa ti mogu ispričati detalje.
    Moram reći da smo mi došli na pregled sa čvrstim stvom da odgodimo školu te smo imali i mišljenje logopedice kod koje privatno odlazi na korekciju govora.Ja sam shvatila da su ovi dodatni pregled nešto što se mora i više proformeradi te da će nam odgoditi školu,ali ko što rekoh javim detalje kad obavimo psihologa i defektologa.
    Da li ste imali pismeno mišljenje vrtičkog psihologa o odgodi škole ,ako niste treba bi vam ga napisati i onda vas poslati na dodatno mišljenje.Ako i to ne upali može se pisati zamolba i žalba za odgađanje škole direktno u ministarstvo,ali to baš neznam detalje jer do toga nismo došli.

Odgoda polaska u školu koju procjenjuje dr. školske medicine toliko se razlikuje od doktora do doktora i od naselja da naselja da je to za ne povjerovati.Neki to apsolutno podržavaju ,a neki su apsolutno protiv,kako te dopadne...

MamaRibice's Avatar

Logopedica se slaze sa odgodom. I vrticka psihologica. Ali ona nema bas neku osnovu za odgodu jer se emocionalna nespremnost jos uvijek ignorira i ne uzima u obzir :? . Ona testira samo znanje, a s tim apsolutno nema problema.

sorciere's Avatar

mamaribice - pa kako se ta nezrelost očituje kod tvoje curke?

Danas smo obavili psihologa...
    Bila je vrlo susretljiva,pitala je čija je ideja testiranje i da li želimo ići ili odgoditi školu.
    Rekla sam da želimo odgodu , ona je rekla da se sa tim slaže i da je su roditelji najbolje mogu procjeniti spremnost.
    Nakon toga sam ja izašla i sin je ostao na kratkom testiranju(20 minuta).
    Testiranje je pokazalo da je on intelektualno u rangu sa svojim vršnjacima(čak i malo ispred),ali da mu je pažnja kratkotrajna i da mu grafomororika malo "šteka".Ona će preporućiti godinu dana odgode...
    Drugi tjedan smo kod defektologa ,pa ću napisati o tome kad obavimo...

Kanga's Avatar

Meni nije bas jasno kako smo mi napravili odgodu . J je roden 28.03.2001., i dakle, prosle je godine trebao biti skolarac. Sve sto znam je da ga jednostavno nismo nigdje prijavljivali i da nas zbog toga nitko do danas nije pozvao na red. Mozda smo im ispali iz kakvog dosjea, mozda smo rupa u zakonu, ili smo naprosto imali srece, ne znam. Ove godine smo ga uredno prijavili (morala sam popustiti pritisku okoline ). MamaRibice, Sirius, puno srece!

NetkoMiOteoNick's Avatar

Quote Originally Posted by Kanga
    ... Mozda smo im ispali iz kakvog dosjea, mozda smo rupa u zakonu, ili smo naprosto imali srece, ne znam. ...
    Da, nešto od toga.
    Mojim poznanicima koji su napravili istu stvar (nisu pokretali nikakav postupak, a sin je rođen krajem ožujka neke godine), došla je policija na vrata.

MamaRibice's Avatar

Quote Originally Posted by sorciere
    mamaribice - pa kako se ta nezrelost očituje kod tvoje curke?
    Smatram da je nespremna, ne nezrela. Ona je oko god. dana mladja od ostalih u grupi i po prirodi povucena i mirna, nesigurna u nekim stvarima... Mi uopce ne dvojimo da ce joj jedna godina puno znaciti, a i ona se veseli ostanku u vrticu.
    Znaci, pitanje nije da li odgoditi ili ne nego kako

Maya&Leon's Avatar

Quote Originally Posted by NetkoMiOteoNick
    Mojim poznanicima koji su napravili istu stvar (nisu pokretali nikakav postupak, a sin je rođen krajem ožujka neke godine), došla je policija na vrata.
    :?
    ok, jasno mi je da je škola obavezna i mora postojati neki sistem kontrole, ali policija?!

Kanga's Avatar

Quote Originally Posted by NetkoMiOteoNick
    Znaci, ipak ima toga. Moja je prijateljica prosle godine prosla mukotrpnu proceduru odgode (i na kraju je dobila) jer se bojala socijalne sluzbe. Zaboravila sam spomenuti da smo mi u doba upisa privremeno zivjeli u Austriji, pa sam imala na umu to iskoristiti kao olaksavajucu okolnost ukoliko nam dode kakva prijava...

NetkoMiOteoNick's Avatar

Da, policija.

Neznam detalje.
    Uglavnom morali su provesti postupak odgode i nikom ništa.

Ma to sa odgodom ovisi od grada do grada,čak i od kvarta do kvarta.
    Čula sam stvarno razna iskustva što se odgoda tiče.
    Npr. na Pešćenici doktorica školske medicine je na prijedlog moje prijateljice za odgodom rekla da se apsolutno slaže ako ona smatra da bi to bilo bolje za njezino dijete(te joj izdala potvrdu bez ikakve procedure).

Uglavnom moj sin je rođen 30.03. i to četri tjedna prije termina.Da je samo pričeko jedan dan ne bi morali proći proceduru...
    Ja uglavnom nisam bila spremna ignorirati poziv za "regrutaciju" pa šta bude .I to ne iz razloga dolaska policije na vrata,nego zato da se u devetom mj. ne bi sjetili da mora u školu bez mogučnosti odgode.

Kanga's Avatar

Da, Sirius, kuzim te i odobravam (mi smo i u devetom mj. jos uvijek bili u Austriji, pa ni mogucnost ne imanja prava na odgodu nije dolazila u obzir...).

MamaRibice, i mene zanima kako ste zakljucili da je emocionalno nespremna. Mislim, mozda ti je neko od strucnih lica objasnio na osnovu cega se to procjenjuje. Mi smo u dilemi - kad u skolu (moj topic nize - Zrelost za skolu)

marta's Avatar

Moj sin je od struke procijenjen kao sasvim spreman za skolu. A tek sad, s 8 i pol godina je zapravo sposoban nositi se s tim stresom. Hocu reci, meni je ta procjena nekako povrsna.

Quote Originally Posted by marta
    Moj sin je od struke procijenjen kao sasvim spreman za skolu. A tek sad, s 8 i pol godina je zapravo sposoban nositi se s tim stresom. Hocu reci, meni je ta procjena nekako povrsna.
    Naravno da je površna.
    Dr.školske medicine na osnovu jednog crteža i razgovora od 20 minuta procjenjuje da li je neko dijete spremno za školu.
    U pravilu svi koji dođu na pregled su spremni,osim u slučaju bolesti ili teškog poremečaja.Nisam nikada čula da je doktor bilo kome odgodio upis bez da su roditelji inzistirali na tome.

Zato mi se i dopao stav psihologice kod koje smo poslani na obradu.
    Ona je rekla da su roditelji ti koji najbolje mogu procijeniti da li je njihovo dijete spremno.
    Pri tome ne mislim na nekakvu intelektualnu zrelost ili kvocjent inteligencije(koju je najlakše i ocjeniti) nego na zrelost za nošenje sa svakodnevnim obavezama,sjedenje na satu 45 minuta,izvršavanje sa kolikom- tolikom radosti nametnute zadatke...

anin's Avatar

Da, u prethodnom postu su rečene ključne riječi..."Inzistirati"...Roditelji imaju pravo, na svoj vlastiti zahtjev, bez da to mora neko preporučiti, odgoditi upis...Dakle, samo je bitno znat da na to kao roditelji imamo prevo, i to reć liječnici, ak treba i inzistirati, i ona će sigurno popustiti, ma kakva bila , jer i ona zna da roditelj na to ima pravo..
    pogotovo zato jer se zna da su po njima svi spremni, i da taj njihov test ništ ne vrijedi...

Nisam liječnica, ali sam član komisije za upise u 1. razred i moram priznati da za prava roditelja na odgodu prvi put čujem:

Roditelji imaju pravo, na svoj vlastiti zahtjev, bez da to mora neko preporučiti, odgoditi upis...Dakle, samo je bitno znat da na to kao roditelji imamo prevo, i to reć liječnici, ak treba i inzistirati, i ona će sigurno popustiti, ma kakva bila , jer i ona zna da roditelj na to ima pravo..
    .... odgodu uvijek netko mora preporučiti (liječnik, psiholog, dr. stručnjak), nije dovoljan samo zahtjev roditelja.

Inače stav je - koji iz političkih razloga - vrlo snažno nameće jedna osoba iz MZOSa da odgoda bez obzira na poteškoće i nezrelost djeteta NE SMIJE BITI . Taj stav na svu sreću još nema zakonsko utemeljenje (postoji takav prijedlog pravilnika, ali je još uvijek u ladici) te unosi puno zabuna i mnogi (osobito pedagozi) ga tumače obvezujućim;
    što vjerojatno doprinosi vrlo "šarolikoj" praksi upisivanja i odgoda po školama.

To je jasno da netko mora preporučiti(osim roditelja).
    Ali roditelju koji je i započeo tu temu su odgodu preporučili logoped i psiholog (vrtički),a dr. školske medicine i dalje inzistira na upisu.
    Meni je jasno da upisom sve djece u prvi razred ostaje više mjesta u predškolskim ustanovama,ali koji je još razlog i kome je u interesu da u školski sustav(ovakav kakav je -prilično krut i zahtjevan)ubaciti neko djete koje se sa tim nije u satanju(još )nositi?
    Ja tu zaista ne vidim interes djeteta i njegovih roditelja.Razredi su preveliki,gradivo opširno , pravila kruta ,a mogučnost izražavanja kreativnosti na minimumu.Jedino što djete može očekivati je da bude "etiketirano" kao nemirno,nezainteresirano,neuredno i to ga može obilježiti za ostatak osnovne škole ,ako ne i školovanja.

petraa's Avatar

Kad smo mi dobili poziv za "regrutaciju",bila sam sigurna da mi sin nije spreman,međutim od proljeća do ljeta je toliko sazrio da nismo mogli vjerovati,danas završava s prvim razredom,odličan je u školi,i oduševljeni
    smo što nismo išli na odgodu

Quote Originally Posted by sirius
    To je jasno da netko mora preporučiti(osim roditelja).
    Ali roditelju koji je i započeo tu temu su odgodu preporučili logoped i psiholog (vrtički),a dr. školske medicine i dalje inzistira na upisu.
    Ha, problem je što Komisije za upis u 1 razred, kojima je formalno predsjedavajući školski liječnik djeluju različito: ponegdje timski, a bojim se u mnogim slučajevima šk liječnik sam donosi odluku (unatoč drugim i drugačijim mišljenjima).
    Zaista ovisi od osobe do osobe, no medicinari se znaju postavljati nadmoćno (što će njima tamo neki psiholog ili logoped reći...). K tome šk liječnik i ne mora biti previše senzibiliziran za djetetovu (ne)zrelost, jer će (najčešće) ionako tog prvašića opet vidjeti tek na sistematskom pregledu u 5. razredu...
    Da ne bih samo lupala po medicinarima, ima i stručnih suradnika po nekim školama koji upise odrađuju prilično površno i ne žele se "zamarati" odgodama.

Meni je jasno da upisom sve djece u prvi razred ostaje više mjesta u predškolskim ustanovama,ali koji je još razlog i kome je u interesu da u školski sustav(ovakav kakav je -prilično krut i zahtjevan)ubaciti neko djete koje se sa tim nije u satanju(još )nositi?
    Ja tu zaista ne vidim interes djeteta i njegovih roditelja.Razredi su preveliki,gradivo opširno , pravila kruta ,a mogučnost izražavanja kreativnosti na minimumu.Jedino što djete može očekivati je da bude "etiketirano" kao nemirno,nezainteresirano,neuredno i to ga može obilježiti za ostatak osnovne škole ,ako ne i školovanja.
    Potpisujem sve što si napisala. Ja također ne vidim interes djece u ovim vjetrovima koji pušu iz Ministarstva.
    Razlozi su pretpostavljam politički i demagoški (tvrdi se da se svaka škola mora prilagoditi poteškoćama svakog djeteta bez obzira koliko ih ima - djece i poteškoća!), da nema odgoda i forsira se integracija djece sa većim (multiplim) poteškoćama.
    Među mogućim razlozima vidim i lobiranje (i podmetanje) među strukama. Naime ako nema odgoda, nema potrebe da se detaljno (uopće?!) procjenjuje spremnost djece za školu, što će reći da komisijama za upis kao ni školama nisu potrebni školski psiholozi koji rade takva testiranja...

Iz svog iskustva mogu reći da je za mnogu djecu ta jedna godina odgode značila doslovno s jedne strane spas od gomile frustracija i problema, a s druge omogućila znatno bolju startnu poziciju u školi.

MamaRibice's Avatar

Quote Originally Posted by Poli
    MamaRibice, i mene zanima kako ste zakljucili da je emocionalno nespremna. Mislim, mozda ti je neko od strucnih lica objasnio na osnovu cega se to procjenjuje. Mi smo u dilemi - kad u skolu (moj topic nize - Zrelost za skolu)
    Pa vidimo svoje dijete u svakodnevnim situacijama i znamo da bi joj godinu dana puno znacilo. Logopedica i psihologica koje se slazu s nama nisu osobe koje su je jednom vidjele i dale procjenu samo prema jednom razgovoru.
    Meni je vaznije da je ona emocionalno spremna za skolu, sve ostalo se moze uvjezbati i nauciti

Kanga's Avatar

Quote Originally Posted by no@
    Inače stav je - koji iz političkih razloga - vrlo snažno nameće jedna osoba iz MZOSa da odgoda bez obzira na poteškoće i nezrelost djeteta NE SMIJE BITI
    Dobijam automatski grc u zelucu kad ovo procitam. Trebam poraditi na sebi.

Quote Originally Posted by sirius
    Jedino što djete može očekivati je da bude "etiketirano" kao nemirno,nezainteresirano,neuredno i to ga može obilježiti za ostatak osnovne škole ,ako ne i školovanja.
    Ako internalizira te epitete, moze i za ostatak zivota.

Ja kod svog sina vidim ogromnu razliku u kapacitetu da se nosi sa stresom i frustracijama, u odnosu na proslu godinu. Pogotov sad, kad znam koliko se toga promijenilo tijekom godinu dana, svim bi se nacinima borila za odgodu. Potpuno se slazem s misljenjem da bi roditelji trebali imati bitan, ako ne i presudan, utjecaj na odluku vezanu uz svoje dijete.

sunca's Avatar

moj je napravio takvu dramu kod liječnice školske medicine na pregledu da sam ja ljuta ko pas rekla da ću mu ja zabranit ići u školu ako liječnica to neće i lječnica je shvaćajući me ozbiljno rekla da će mi ona to napisat ako ja inzistiram, tako da ja mislim da je ona ta koja vedri i oblači, pokušaj s njom razgovarat.

Evo,mi obavili sve za odgodu.
    Psiholog ,defektolog i psihijatar su dali svoje mišljenje.
    Prije pregleda svi su me podržali kad sam rekla da želim odgodu na moju inicijativu.
    Dobili smo smjernice na što obratiti pažnju , kako potaknuti da ponašanje i sazrijevanje u pravom smjeru u toj godini što je pred nama.
    U svakom slučaju,svakom roditelju koji imalo sumnja da li je dijete spremno upustiti se u školski život preproručam da traže tim stručnjaka da procjeni spremnost.

MamaRibice's Avatar

samo da javim - i mi smo dobili odgodu, bez nekih komplikacija.
    puno toga ovisi o pojedincima u ambulanti i skoli, izgleda da neki odgodu ne daju iz nekih svojih principa.