Jerko (7 g.) nas već tjednima saljeće sa tzv. Ju gi oh kartama koje su, izgleda, poprimile razmjere epidemije u njegovom vrtiću i, ako već nisu, na najboljem su puta da postanu statusni simbol u toj njihovoj zajednici...
U subotu smo konačno kupili jedan pak tih karata i na prvi pogled zaključili da je animacija katastrofalna (a pored toga su i papilova – pak od 50ak karata košta 100 kn, a kupovati možeš do beskonačno).
Danas mu nismo dozvolili da karte nosi u vrtić, iako nismo sigurni koliko je to pametno. Čim je došao u vrtić, odmah je obavijestio jednog prijatelja da ima karte i da su vrlo rijetke i jake. Bila je tamo prisutna i prijateljova mama i mali se malo posramio. Mislim da je štos u tome što Jerko još nije skužio što se priča pred roditeljima, a što samo u društvu (tek je dva mjeseca u vrtiću). A ne bih htjela da dođe do zaključka da je neke teme bolje pred nama prešutiti.
Pričali smo s jednom tetom, tobože smo je službeno pitali za karte. Ona je rekla da se Crni petar može donositi i preko tjedna, ali Yu gi oh karte samo u petak. Objasnila je da te karte loše djeluju na djecu, i to na čisto ponašajnoj razini (netko ima 20 karata, netko 25, pa se počnu naguravati, pa nekom karta nestane, pa se počnu derati itd...). Složili smo se s Jerkom za zabranu do petka. Do tad bismo željeli razmisliti što i kako dalje.
Ne bismo se htjeli okomiti na karte, jer one nisu problem (osim što nama izgledaju katastrofa). Idealno bi bi bilo da mi potvrdimo naš odnos s Jerkom kroz te karte - da karte usišemo u naš svijet umjesto da one postanu nepotrebna ograda izmedu Jerka i nas. Ali, te karte definitivno nisu za njegov uzrast - Wikipedia kaže da su za 12 godina i više, a osim toga Jerko ne zna engleski što je preduvjet za igru. Dakle, sigurna sam da djeca u vrtiću koja „znaju“ igrati Ju gi oh, igraju po proizvoljnim pravilima, odnosno pobjeđuju oni koji znaju bolje muljati, i to je ono što mi se ne sviđa.
Ima li netko kakav konkretan prijedlog, komentar? Ima li Ju gi oh karata u vašim vrtićima/školama i kako se s time nosite?
Hvala!

Odgovori s citatom
Sad tek vidim da sam karte prekrstila iz Yu u Ju...
). Kroz tu nasu igru, iz Jerka su izasli neki izrazi za koje sam sigurna da ih nikad nije cuo u krugu svoje obitelji i kucnih prijatelja (meni naj :shock: primjer je nabij joj prst u supak, pa razbij mu jaja i sl. ). To niti je njegov rjecnik, niti ga koristi u kontekstu izvan karata (gotovo sam sigurna da nije opceniti utjecaj vrticke kulture, nego utjecaj specificno vezan uz karte). Naravno da takvo sto nikad nisam cula od druge djece, iako sam cesto s njima u drustvu. Kao sto sam spomenula u prvom mailu, mislim da su djeca ovog uzrasta vec itekako svjesna koje se stvari pricaju ispred odraslih, a koje ne.