Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 71 od 71

Tema: Dobar dan!

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj sirena prvotno napisa
    e leaB upravo tvoje bi riječi ja htjela izgovoriti ali nikako da se maknem sa razumijevanja. fali mi stepenica da sve to što mislim da razumijem integriram u ponašanje, u svoj život.
    ispričao mi se, kad sam legla u krevet. i sad smo ok. ali, nekako mi se čini da svaki put umre jedan dio mene. nisam mislila da ćemo se svađati tako, da ćemo izabrati taj patetični obrazac bračnih parova a opet mi se eto čini da upravo to izabirem. htjela bih biti sretna, eto, to je valjda bliže onome što mislim nego "bolja osoba". uvijek sam govorila da sam apsolužtno svjesna odgovornosti koju nosi roditeljstvo a nemate pojma u koliko se situacija prepoznam kako kopiram mamu ili tatu. u situacijam koje su me ubijale kad sam bila dijete. sad ih ponavljam. i svjesna sam ih ( ne svih, vjerujem) a opet ulogu uredno odradim do kraja. nevjerovatno mi je to. fali mi neki kliker.
    Ako zelis biti sretna morat ces se rijesiti slike savrsenog braka, ako ne mozes sebi i M-u dopustiti greske onda nemas bas puno prostora za spontanost i razvoj. A hrpu mogucnosti za lose osjecanje sa sobom. Nije lako, naravno, ali nesto manja ocekivanja pomazu vezi. Postoje i istrazivanja koja pokazuju da su perfekcionisti u braku nesretniji (zene).

A ovo ponavljanje gresaka i neintegriranje znanja u svakodnevni zivot-svjesnost je prvi korak, integracija dolazi poslije, a ako izmedju stoji povreda (npr. od roditelja, pa zato fali samopostovanja)-nuzno je i otvoriti ranu, pogledati u nju, dozivjeti i preboljeti-da bi stvarno mogli dalje i da nam to vise ne uvjetuje ponasanje. Uz to nema brzih pomaka-izmjena nekog ukorjenjenog oblika ponasanja je dugotrajan i postepen proces-stepenice koje ne mozes preskociti vec moras ici jednu po jednu. I moras prihvatii da svako toliko stojis na mjestu ili cak ides unatrag.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj tanjads prvotno napisa
    Citiraj truba prvotno napisa
    je l netko od vas čuo za enneagram?
    Bas citam (Emotions and the Eneagramm). Ima i na netu dosta toga, ukljucujuci test koji si tip prema eneagramu (na www.testcafe.com). To je vrsta tipologije licnosti, dosta je zgodna i primjenjiva, osobito podjela na tri temeljne emocije na osnovu kojih se stvaraju tipovi licnosti (kao nacin obrane od te emocije). Emocije su-depresija, strah i ljutnja, a za svaku postoje 3 tipa obrane i prema tome tri tipa licnosti. U pravilu da bi covjek izasao iz ogranicenja svog tipa i razvijao se nuzan je susret s bazicnom emocijom i nosenje s njom.
    ja sam nešto čitala u srednjoj školi, radila testove, ali nikad se nisam time OZBILJNO bavila i namjeravam početi. strašno je zanimljivo
    ima i jedna (NAPOKON) jako dobra knjiga na hrvatskom sad se samo sjećam da je sivasto smeđa. ako nekog zanima, mogu je potražiti i naći autora.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

naći u smislu saznati ime i prezime

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj lucky day prvotno napisa
    no ono sto mi je najgore, cini mi se da sam postala gora osoba, s manje strpljenja i tolerancije za druge (osim luke!, kao da svu svoju dobru energiju dajem njemu a kao da je za druge ima puno manje).
    Tako se ponekad i ja osjećam

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

meni je sto se razvoja (samo) svijesti najbolje pomogao ples kojim sam se neko vrijeme bavila (prije trudnoce). prije toga sam radila neke tehnike koncentracije-meditacije u kombinaciji sa yogom (dakle opet tijelo). tijelo ne laze, dok um (kad ga se pusti ili se otme s lanca) - zna gadno zabrijati) tako da su mi za svjesnosti a pogotovo integraciju te svjesnosti ponajvise pomogao ples.a i usput sam nesto lijepo stvarala, za cime imem potrebu.
    u zdravom tijelu zdrav duh, kazu, i ja se potpuno slazem.
    i povezujem da trudnoca, radjanje i imanje djece - se konkretno ticu tijela a time i duha. doslovce mijenjaju tijelo, pa sto li onda cine duhu i nasem zivotu...
    luka place, nastavljam poslije

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

aaa

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Sorry za onaj prethodni nesadrzajni post, no iz nekog razloga mi forum vec pola sata ne prihvaca poruku (smislenu) koju zelim poslati na ovu temu. :?

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

(Post se odnosi na sirenin post od 27.01.2006, 9:22 kojeg mi forum ne zeli quote-ati.)

Sirena, prvi preduvjet za promjenu je da osjecas da ti treba promjena. To si, koliko vidim, ispunila.
    Zatim, nije lose znati sto zelis mijenjati pa se onda koncentriras na to sto ti najvise treba (iako se cesto onda otvore neka sasvim druga podrucja kojih mozda nisi bila ni svjesna). ZAtim ti slijedi metoda - tu imas neke preporuke, sigurno ti frendovi, kolege, bilo tko moze tu isto nesto reci pa ti vidi sto ti najvise odgovara (meni je recimo AT bio jako zgodan, jer nema puno "alternativnih" i/ili religioznih konotacija sto mene smeta obzirom na moj "background" i ajmo reci nekakvu svjetovnu orijentaciju ... a recimo neke spiritualne metode ili npr. trbusni ples mi bas nisu ulazili u obzir.).

A kad prepoznas tako neki obrazac iz roditeljske kuhinje - razmisli sto bi ti u stvari zeljela napraviti. Nemoj ici utabanom stazom uigranih uloga (tu bi ti sigurno pomogla ona knjiga "Koju igru igras"!) nego se malo zapitaj sto bi u stvari TI zeljela napraviti i "odigrati".

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

PITANJE:kako odrzavate "kondiciju"? ja, npr. stalno prolazim kroz faze, dodjem u neku fazu kad sam nezadovoljna i onda to traje neko vrijeme. onda skuzim da mi nije dobro, pa se krenem izvlacit iz beda, nadjem si neke aktivnosti, radim na sebi... i onda mi bude dobro i opet se opustim, postanem pasivnija, prepustam drugima da odlucuju... i onda opet u krug. ne znam jesam li dobro opisala sta me muci. dogadja li se to i vama i kako se borite protiv toga? kako ostajete "budni"?

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj vilma prvotno napisa
    PITANJE:kako odrzavate "kondiciju"? ja, npr. stalno prolazim kroz faze, dodjem u neku fazu kad sam nezadovoljna i onda to traje neko vrijeme. onda skuzim da mi nije dobro, pa se krenem izvlacit iz beda, nadjem si neke aktivnosti, radim na sebi... i onda mi bude dobro i opet se opustim, postanem pasivnija, prepustam drugima da odlucuju... i onda opet u krug. ne znam jesam li dobro opisala sta me muci. dogadja li se to i vama i kako se borite protiv toga? kako ostajete "budni"?
    Naravno, dogadja se i nama (tj. meni).
    A krenem ponovo s akcijom bas tada/zato kad osjetim da tonem dolje ... sto prije krenem, to mi lakse opet se dici.

A "dobri" periodi su najduzi kad se jase na valu uspjeha - unutarnjih, vanjskih - nije bitno. Naucis se na stanje da ti je super i sve je OK i tad teze skliznu kotaci iz tracnica.
    Ja najvise volim trenutke kad se umirim, pogledam oko sebe i kazem bez primisli (dakle, iskreno): "E, bas se dobro osjecam". Tad znam da sam generalno OK, pa makar i bile neke frke u toku.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Super tema, ali kad sve jako dobro proučim. Javim vam se!
    Jer sam i ja imala sličnih problema!!!

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Curke moje!
    Ja sam zabrijala malo jače. U zadnjih 9 godina sam imala s početka 2 smrtna slučaja - oca i brata sam izgubila.
    Kad mi se desilo s bratom sam bila trudna s Danielom, a kaj je još problem u mojoj obitelji - hemofilija od koje je bolovao buraz, a ja prenosnik.
    Srećom, Daniel nije uzeo moj "kobni" X kromosom, pa je s njim sve uredu. Ali..., ja nakon čekanja da postanem mama 5 godina, sam sa velikim veseljem, to prebrodila nesvjesna svog stresa.
    Pa godine dalje, su mi bile kobne, nisam tražila stručni savjet od nikakvih liječnika i tome slično, pa...
    Stvorila se moja velika ranjivost. Nakon Daniela, došla Andrea, za koju se nisam osjećala spremnom, ali... kad je BOG tako htio. Čini mi se da me i na neki način kaznila, svojom privrženosti meni, nježnosti, (ona doleti da se mazimo, dok Danielu to nije navika).
    Sve me... znala sam eksplodirati na najmanje sitnice. GROZNO KAD SE SJETIM TOGA DOBA.
    MM je trebao biti doma s Danielom, a ostavio ga je svojim starcima, a oni zvockaju meni da gdje je on!!! MA IMA TOGA PUNO VIŠE.
    Skoro sam pukla, ali sam išla po stručnu pomoć, koja mi je puno pomogla, a i sad se spremam. Uvijek u ovo razdoblje ista priča, valjda zato što su godišnjice smrti i oca i brata početkom ožujka.
    PREBRODIT ĆU JA TO, ZNAM, I PUNO MI JE OVAJ FORUM POMOGAO DA UVIDIM DA NISAM JA SAMO U...
    DRŽITE SE CURE... I AK IMATE KAKVO ZVECKALO DOMA BUDITE JAČI OD NJEGA, NEMOJTE BITI SLABAŠNE KAO JA...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mm i ja se spremamo potraziti strucnu pomoc... savjetovaliste ili kako se to ovdje vec zove, jer mi se cini (a i mm-u) da bi bilo dobro da ovakvu napetost izmedju nas poslusa netko sa strane a relativno strucan... netko sa distance, s razine promatrac-disocirano (po shemi koju je navela sorciere)...
    previse energije koju smo mogli usmjeriti na sina smo potrosili na prepucavanja...
    nadam se da nam ovo nije poslijednja sansa...

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Super odluka. Ja sam pokusala samo porazgovarati sa MM, ali nije baš bilo odjeka s njezine strane.
    Probaj malo prosurfati na ostanicu: obiteljskizivot.hr, čini mi se, dugo ih nisam pratila.
    Ćak sam bila zainteresirana da malo i nekog poznatog angaziram da odemo na zajednički vikend u njihovoj organizaciji.
    Sretno!!!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mm i ja smo u fazi trazenja strucne pomoci, savjetovalista za obitelj ili kako se to vec ovdje zove... previse smo energije koju smo mogli pokloniti nasem sincicu potrosili na uzaludna prepucavanja... a problema se nagomilalo... pa cemo probati nesto uciniti sa razinom promatrac-disocirano (po sorciere)... mi sami za tu razinu nismo bas sposobni u ovom trenutku...
    pa vam javim ak bude neceg zanimljivog i opceupotrebljivog...
    nadam se da nam ovo nije zadnja sansa...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

kak sam blesava ponovno sam napisala isto misleci da mi se post nije prihvatio

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

eto, javljam da smo bili u savjetovalistu...
    ne bi ulazila u detalje ali osnovno sto nam je savjetnik rekao je bilo da za sad ne idemo u dubinu problema i da pokusamo rijesiti ono 'konkretno' sto na povrsinu izlazi kao najveci problem... dakle, saniranje rane u neku ruku...
    znaci, svadje: odluciti ne povisivati ton... kad nas emocije jako obuzmu (opasnost od povisavanja tona) radije zasutiti i kasnije, kad se emocije smire iznijeti problem...

dnevni zadaci: 1.napraviti listu svakodnevnih zadataka i onih koje treba povremeno napraviti te ih dogovrono podijeliti
    2.svaki dan par minuta u miru sjesti i razgovarati o stvarima koje treba napraviti slijedeci dan

za mene: povremeno izaci iz uloge mame. tada napraviti nesto van kuce, bez mm i luke kroz par sati sto ce me sigurno ciniti veselom. nesto nakon cegacu se nasmijana vratiti doma.
    za mm: doslijednost i neprigovaranje odlucenoj raspodjeli kucnih zadataka.

mogu reci da smo svi troje (nakon dugo vremena) proveli potpuno divan dan!!
    savjetnik nam nije rekao nista sto vec i sami nismo znali (cak smo prije savjetovanja napravili listu dnevnih i tjednih zadataka te zajedno citali o nenasilnoj komunikaciji-ali se i oko te teme posvadjali ) ipak, kao da nam je sam cin odlaska tamo i njegovo nedozvoljavanje (za sad) ulaska u nase dublje probleme dalo neko novo svjetlo nade. ritualiziralo nasu odluku da nesto stvarno ucinimo da nam bude bolje.
    e,sad,mozda je pre rano ovako optimisticno pisati. ali meni je ovaj dan toliko puno znacio i dao mi snage da sam ga morala podijeliti s vama...

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Lucky day, sretno vam bilo!

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

lucky day, cestitamo i sretno! Moram naci i ja način za nešto takvo!

Tatek, znaš li kam bi se pomakla možda! U ovom Samoboru nisu čula gdje bi se tako nešto moglo naći!

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Samoborka prvotno napisa
    lucky day, cestitamo i sretno! Moram naci i ja način za nešto takvo!

Tatek, znaš li kam bi se pomakla možda! U ovom Samoboru nisu čula gdje bi se tako nešto moglo naći!
    Cuj, pitaj malo u narodnom sveucilistu, mozda oni znaju za netso u Samoboru?

Ako ne, morat ces potegnuti do Zagreba. Nije blizu, ali za poboljsanje zivota se ipak isplati malo se pomuciti.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Uh, na to sam i zaboravila skroz. Thanks!
    A ak ne, izgleda da me čeka budućnost da opet po poslu gibam u Zagreb, pa će mi sve biti dostupnije

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •