Djeca se ugledaju na roditelje. Dakle, kad ti postignes to da ces biti zadovoljna sama sa sobom tad si na najboljem putu da i Andrej to postigne ... samo, ne treba zaboraviti da djeca osim nas roditelja (koji smo ipak tu br. 1) imaju uzore i u bakama/djedovima, tetama u vrticu, prijateljima u vrticu, onome sto vise na TV-u, cuju ... i iz tog cuspajza se gradi njihova osobnost.tanja_b prvotno napisa
No, ako su roditelji OK, tad su dobri izgledi da i dijete bude OK.
A kaj se tice tog roditeljskog "ja sam OK", to je isto stvar o kojoj bi se dali pisati romani. Moze covjek biti na sto polja super, no dosta je da ti se jedan od stupova pocne urusavati (djecji problemi, razmirice s partnerom, dalja obitelj, posao ... you name it) i odmah ti se cini da je oko tebe totalni bed. Mislim da ste vi mame sa malom djecom koje silom prilika samo sjedite doma sa bebacem pogotovo tu u losem polozaju, jer se ne mozete ispuhati na nekom drugom polju (oni koji rade ipak imaju i mogucnost da se druze sa ljudima, pokazu se i na drugom polju).
Mislim da su na tu temu napisane vec knjige i knjige tako da mi je bez veze sad tu netsto filozofirati, jer to dosta ovisi i do svakog pojedinca. Ali, evo sto meni pomaze kad sam u bedu radi neceg (poredak je potpuno proizvoljan):
- razmislim da li je to zaista tako vazno kao sto se meni cini
- popricam sa nekim o tome sto me muci (MZ, frendovi ... tu racunam i ovaj Forum), lakse je kad vidis da i drugi iamju takve i slicne probleme
- napravis bilo sto u cilju rjesavanja problema, pokret iz pasive u aktivu cini nekad cuda
- napravis plan kako rijesiti problem
- razmislis o svojim jakim stranama i o tome kako si vec rjesila slicne probleme i kako su ti i oni na pocetku izgledali strasni, a poslije si ih rijesila
- prisjetis se lijepih i ugodnih trenutaka (meni nekad pomogne najgluplje prisjecanje tipa setnje po IKEA ducanima koje vrlo volim i u kojima se ugodno osjecam)
- posaljes sve k vragu i priustis si nesto sto volis (klopa, shopping, TV, muzika)
- izvices se ili isplaces
Sigurno moze bilo koja od vas ovo nadopuniti sa x slicnih savjeta.
Meni se ipak cini da je najvaznije krenuti u akciju. Dok si u pasivi, tad si u bedu. Kad krenes u akciju, odmah se popravlja raspolozenje.
Mislim da su u najgorem mogucem polozaju ljudi koji su se uzivili u poziciju vjecitog patnika i ne znaju (citaj: ne zele) mrdnuti iz nje. Znam neke koji su si tako sredili cijeli zivot (u doslovnom smislu).

), lakse je kad vidis da i drugi iamju takve i slicne probleme
Odgovori s citatom