Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Prestanak radnog odnosa, porodiljni, naknada

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno Prestanak radnog odnosa, porodiljni, naknada

Pretražila sam podforum ali nikako se ne mogu pronaći u odgovorima...

Od 1. ožujka odlazim na porodiljni dopust (28 dana) a 30.06. se zatvara ured u kojem radim. Poslodavac i dalje nastavlja sa radom samo se moj ured zatvara. Mi smo dobili obavijest o zatvaranju prije 2 godine ali to nije sporazumni raskid već samo obavijest.

Moje pitanje je -
    koja su moja prava? Kolika će mi biti naknada? Koliko sam uspjela saznati prvih 6 mjeseci će biti puna plaća a muče me ovih zadnjih 6 mjeseci.... Da li će biti 2500 kn ili 1663 kn koliko se dobiva od burze?

Moj poslodavac još uvijek nije pronašao riješenje jer je situacija specifična, znaju da me ne smiju otpustiti a opet se pozivaju na ovu obavijest o prestanku rada mog ureda....

Hvala unaprijed na pomoći

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno Re: Prestanak radnog odnosa, porodiljni, naknada

Citiraj Mama Natasa prvotno napisa
    Kolika će mi biti naknada? Koliko sam uspjela saznati prvih 6 mjeseci će biti puna plaća a muče me ovih zadnjih 6 mjeseci.... Da li će biti 2500 kn ili 1663 kn koliko se dobiva od burze?
    sto se naknade tice, s obzirom da ces i na porodiljnom biti vise od 2 mj zaposlena, naknada drugih 6mj ce ti biti 2500kn. osobno mi je prestao ugovor o radu na odredjeno tokom porodiljnog i ostatak vriemena mi je isao tzv"mrtvi" staz i radna knjizica bila u HZZO dok nisam zavrsila porodiljni i zaposlila se.

pogledaj pod temama prestanak radnog odnosa, otkaz i sl na pravnim pitanjima, vec je nekoliko cura imalo situaciju sa prestankom radnog odnosa tokom porodiljnog, ali su uglavnom bili u pitanju neproduljeni ugovori potpisani na odredjeno vrijeme.
    nazalost, pravno nemam pojma kako ti pomoci. drzim fige da se sve sredi.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mama Nataša, ako imaš ugovor na određeno vrijeme, on će prestati svojim istekom dok si na porodiljnom.

No ako imaš ugovor na neodređeno vrijeme, tvoj poslodavac te NE MOŽE otpustiti.

Evo iz odredbi Zakona o radu:

Zabrana otkaza

Članak 77.

(1) Za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnoga dopusta, koriš*te*nja prava na rad u skraćenom radnom vremenu roditelja, odnosno posvojitelja, korištenja posvojiteljskoga dopusta i dopusta za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju te petnaest dana nakon prestanka trudnoće, odnosno prestanka korištenja tih prava, poslodavac ne može otkazati trudnici, odnosno osobi koja se koristi nekim od spomenutih prava.

(2) Otkaz je ništav ako je na dan davanja otkaza poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz stavka 1. ovoga članka ili ako radnik u roku od petnaest dana od dostave otkaza obavijesti poslodavca o postojanju okolnosti iz stavka 1. ovoga članka te o tome pridonese odgovarajuću potvrdu ovlaštenog liječnika ili drugoga ovlaštenog tijela.

(3) Okolnosti iz stavka 1. ovoga članka ne sprječavaju prestanak ugovora o radu sklopljenog na određeno vrijeme, istekom vremena na koje je sklopljen taj ugovor.

Pravo povratka na prethodne ili odgovarajuće poslove

Članak 79.

Nakon što je prošao rodiljni dopust, posvojiteljski dopust ili rad u skraćenom radnom vremenu, radnik koji je koristio neko od tih prava ima pravo povratka na poslove na kojima je radio prije korištenja toga prava, a ako je prestala potreba za obavljanje tih poslova, poslodavac mu je dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu za obavljanje drugih odgovarajućih poslova.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Hvala vam cure puno . Ugovor je na neodređeno vrijeme pa onda ovo ipak miruje još godinu dana...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mama Natasa prvotno napisa
    Hvala vam cure puno . Ugovor je na neodređeno vrijeme pa onda ovo ipak miruje još godinu dana...
    Ti i nakon godine dana imaš pravo na mirovanje odredbi iz ugovora o radu, ako uzmeš neplaćeni dopust do 3 godine života djeteta.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

A što je s očevima?
    Ja se s navršenih djetetovih 6mj. moram vratiti na posao (financije), a MM radi u firmi koja mu je po treći put produžila ugovor za još tri mjeseca. Ugovor ističe upravo u vrijeme kad se ja vraćam na posao, a ne mislim da će njemu produživati ugovor kad vide da bi on koristio porodiljni.
    On kao nezaposlen nema nikakva prava što se porodiljnog tiče, zar ne?
    Jedino da počne koristiti porodiljni još za trajanja trenutnog ugovora?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

nemojte se ljutiti ako sam dosadna, ali stvarno mi je važno.
    koga da pitam ako nitko ne zna?hzzo?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Buca, mislim da je isto kao i sa majkama.

Ali ću te moliti da nazoveš HZZO, 0800 79 79, a info koji si dobila podijeli sa nama.

Ako će vam biti u igri dani...ti prekini svoj porodiljni par dana (koliko god je potrebno) ranije, uzmi si g.o., a suprug neka krene sa svojim dopustom isto ranije.
    Po isteku ugovora na određeno vrijeme, suprug neka se prijavi na Zavod za zapošaljavanje.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

hvala na broju mamma san

zvala sam i rekli su mi da dok god moj suprug započne svoj porodiljni za vrijeme trajanja ugovora ima pravo na naknadu tijekom cijelog porodiljnog bez obzira na prestanak trajanja ugovora. jedino se mora javiti njima u hzzo da se odredi novi iznos naknade.

nema nikakvog roka za ostvarivanje ovog prava, dakle može krenuti na porodiljni i 2 dana prije isteka ugovora.

a pitala sam i da li bi MM mogao nastaviti koristiti normalno porodiljni ako ja prije toga koristim pola porodiljne naknade, odnosno radim 4h jedno vrijeme (tipa 2 mjeseca).
    to mi nisu znale reći :?
    kao da može, ali nek se javim u područni ured. to još nisam.

PAVEŠKOVIĆ

Početno UGOVOR NA ODREĐENO

UGOVOR MI ISTJEČE 01.05. I NE NAMJEREVAJU MI GA PRODUŽITI,TRENUTNO SAM NA KOMPLIKACIJAMA,NA PORODILJNI BI TREBALA OKO 15.06. KAKVA SU MOJA PRAVA,IMAM LI PRAVO NA NAKNADU KAO NEZAPOSLENA ONIH 1600 KN ILI U VISINI PLAĆE? HVALA...

PAVEŠKOVIĆ

Početno UGOVOR NA ODREĐENO

UGOVOR MI ISTJEČE 01.05. I NE NAMJEREVAJU MI GA PRODUŽITI,TRENUTNO SAM NA KOMPLIKACIJAMA,NA PORODILJNI BI TREBALA OKO 15.06. KAKVA SU MOJA PRAVA,IMAM LI PRAVO NA NAKNADU KAO NEZAPOSLENA ONIH 1600 KN ILI U VISINI PLAĆE? HVALA...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •