Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 66 od 66

Tema: prosvjedi srednjoškolaca!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    zar doista misliš da ovi mladi ljudi ne misle svojom glavom? pa škole su ih kažnjavale neopravdanim satima zbog prosvjeda, a nekima prijeti i zabrana odlaska na maturalac! neke škole su čak zaključavale vrata da učenici ne odu na prosvjed.

žao mi je što im se nisam mogla pridružiti, a da jesam - ja bih s guštom nosila transparente zajedno s njima.
    Ja ipak ne bih tako idealizirala srednjoškolsku mladež...
    jer iz prve ruke znam da učenici jedne zagrebačke gimnazije nisu prosvjedovali samo zato što im je nastava bila popodne, pa im se "nije isplatilo" :/
    Nije tu samo idealizam u pitanju...

Što se tiče državne mature, o njoj se priča još otkako sam i sama išla u školu. Mislim da je to vruć krumpir koji se prebacuje svakom novom ministru. I nikako da se skrpa do kraja. A i ovo obećanje o odgodi državne mature nakon jučerašnjih prosvjeda, bilo je izrečeno na brzinu, valjda da ne bi ometalo predstavljanje najnovijih znanstvenih dostignuća našeg ministra a da pritom nitko nije razmišljao koliko se dosad novaca ulupalo u pripremu tzv. "probne" državne mature koja je trebala ići ove godine. S jedne strane, školstvo i obrazovanje pate od kronične besparice, s druge strane, ovako nepromišljeni potezi...

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    jer iz prve ruke znam da učenici jedne zagrebačke gimnazije nisu prosvjedovali samo zato što im je nastava bila popodne, pa im se "nije isplatilo" :/
    jedna lasta ne čini proljeće, a jedna gimnazija ne predstavlja hrvatske srednjoškolce. oni su se spontano okupili u raznim gradovima, i svi su tražili isto.

uz one koji su prosvjedovali - bilo je i puno onih koji nisu mogli biti tamo, a željeli su. a bilo je i onih koji su htjeli izbjeći nastavu. bilo bi suludo reći da su svi došli zbog "viših" ciljeva.

no činjenica je da su nešto tražili - i da su se za to i izborili.

skidam kapu!

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Marta, kolegice 8)
    Mi smo pisali taj neki probni test za državnu maturu iz Latinskog, i bilo je smiješno koliko je bio lagan
    Jedno 25 nas je dobilo petice.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u moje vrijeme - nije se pričalo o državnoj maturi. ali smo na maturi imali osam predmeta. 5 pismeno, 3 usmeno.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ja ne znam što je bilo na maturi jer sam bila oslobođena

Ali ako su planirali uvesti ove godine državnu maturu, pa što sad lijepo ne daju te testove nastavnicima, pa da ovi znaju za slijedeću godinu kako pripremiti djecu?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ninaXY prvotno napisa
    ja ne znam što je bilo na maturi jer sam bila oslobođena
    mene je "zeznuo" razred koji sam preskakala... trebalo je sve ispite položiti u 3 mjeseca, pa sam ga prošla s 4 ... ostale s 5... al sam zato i maturirala s 5

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    jedna lasta ne čini proljeće, a jedna gimnazija ne predstavlja hrvatske srednjoškolce. oni su se spontano okupili u raznim gradovima, i svi su tražili isto.

uz one koji su prosvjedovali - bilo je i puno onih koji nisu mogli biti tamo, a željeli su. a bilo je i onih koji su htjeli izbjeći nastavu. bilo bi suludo reći da su svi došli zbog "viših" ciljeva.

no činjenica je da su nešto tražili - i da su se za to i izborili.

skidam kapu!

Ja potpisujem ovo. Tim vise sto recimo studenti nisu pisnuli kad su im uveli bolonju.

I falabogu da je konacno proslo vrijeme "imamo Hrvatsku" u kojem si odmah bio neprijatelj ako si imao nesto protiv.

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Ivana2 prvotno napisa
    ... A kao što rekoh, Sveučilišta su autonomna pa to stvarno nema veze s upisima na fakultet, i država ne može nametnuti fakultetima da prihvate rezultate DM pa tu sva ta demagogija pada u vodu.
    Zato se pokušava dogovoriti s fakultetima da DM prihvate kao prijemni.

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Jedan primjer za ilustraciju kako je priča zamišljena.

Moj sin želi upisati tehnički fakultet - na prijemnom se polažu mat i fiz. Na maturi je obvezan hrv i mat. Znači on bira nižu razinu hrvatskog, višu razinu matematike i fizike.

Rezultati mat i fiz su ulaznica za njegov fakultet.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja znam puno roditelja koji su djecu upisali u klasičan razred (5-8) samo radi direktnog upisa u srednju klasičnu i imala sam prilike vidjeti kako se ta djeca muče zajedno s roditeljima da to sve izguraju. I moje dijete ide u oš s klasičnim razredima od 5. do 8. i najčešće obrazloženje zašto će dijete ići u klasičan razred jest direktan upis u tu gimnaziju.
    Zdenka2, ne znam je li i u tvoje vrijeme bio tako neselektivan upis, ali ja govorim o saznanjima koja o tome imam o sadašnjem stanju, i moram reći da mi se ne sviđaju.
    Mene kao roditelja zanima, realno, statistički, što koja srednja stvarno nudi mom djetetu. Zato podržavam da se što prije uvede DM.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja znam puno roditelja koji su djecu upisali u klasičan razred (5-8) samo radi direktnog upisa u srednju klasičnu i imala sam prilike vidjeti kako se ta djeca muče zajedno s roditeljima da to sve izguraju. I moje dijete ide u oš s klasičnim razredima od 5. do 8. i najčešće obrazloženje zašto će dijete ići u klasičan razred jest direktan upis u tu gimnaziju.
    Učiti 4 godine latinskog i dvije godine grčkog u osnovnoj školi je poprilična cijena. Mislim da učenike u srednju školu upisuje i mnogo više od toga.

Slažem se s tobom u onom dijelu gdje kažeš da želiš točno znati što koja škola nudi tvom djetetu, to i ja svojoj djeci želim. Ipak, mislim da taj rezultat neće bitno odstupati od onoga što već znam o zagrebačkim školama.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Iskreno mislim da je samo nekim školama u interesu da do državne mature uopće ne dođe, i to školama koje se furaju na imidž a potiču djecu na prosvjede.
    ivana2, šokirana sam tvojim razmišljanjima. :shock:

zar doista misliš da ovi mladi ljudi ne misle svojom glavom? pa škole su ih kažnjavale neopravdanim satima zbog prosvjeda, a nekima prijeti i zabrana odlaska na maturalac! neke škole su čak zaključavale vrata da učenici ne odu na prosvjed.

žao mi je što im se nisam mogla pridružiti, a da jesam - ja bih s guštom nosila transparente zajedno s njima.

zanima me isto tako - na temelju kojih pokazatelja zaključuješ kako neke škole ne daju dovoljno znanja, odnosno na temelju čega tako podcjenjuješ srednjoškolce?
    Djeca su sama izjavljivala da ih profesori podržavaju.
    Daju li neke škole znanje, utvrdit će se kad se provede državna matura za sve.

Istaknula sam klasičnu samo zato što je u članku bilo navedeno za jednog đaka da ide u klasičnu. Inače, jako cijenim klasično obrazovanje, a kako je to u našoj oš jako aktualno, stalno se o tome priča među roditeljima pa se izmjenjuju iskustva itd...

Ria avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ivana2, jesi pročitala još ponešto o tom đaku?

Da, ide u klasičnu, prosjek mu je 5,0 - dakle taj se nema čega bojati, uči 7 stranih jezika, prvak je države iz latinskog, a 3. ioz hrvatskog i grčkog...

Ja mislim da niej fer tog dečka uzimati u negativnom kontekstu kao što ti radiš.

I da, ja podržavam srednjoškolce :D
    Kamo sreće da su se i studenti znali pobunit kad je bilo vrijeme.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Joj, Ria . Evo ti 5 iz čitanja i razumijevanja.

Ria avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Joj Ivana2, hvala, hvala

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

:D :D , evo stvarno sam very happy sto su se ta djeca uspjela izboriti za svoja prava, ono, sto nama, njihovim profesorima ne uspijeva vec godinama. podsjetili su me na citat iz jednog filma :"Heads up, young people!!"

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •