Citiraj Ivana2 prvotno napisa
Zdenka2, negdje je bilo govora o tome s kakvim predznanjem dolaze djeca na fakultet. Mislim da mora postojati neko objektivno testiranje na kraju srednjoškolskog obrazovanja i da je to početak traženja najslabijih karika u sustavu.
Ja se s time apsolutno slažem i vidim mnogo toga dobrog u dobro provedenoj državnoj maturi - prije svega isti kriterij za sve, što će pravedno izdignuti najbolje; zatim dokidanje ili barem smanjivanje korupcije i upisa "po babu i po stričevima", ali uz odgovarajuću pripremu i na vrijeme poznata pravila, a ne "preko koljena", i "lako ćemo" preko tuđih leđa, samo zato da bi se zadovoljila neka rubričica za pokondirenu briselsku administraciju. Koliko sam shvatila, to je pozicija koju su zauzeli i učenici i upravo mi se zato njihov prosvjed sviđa. Mnogi od njih izričito su rekli da nisu protiv državne mature nego protiv načina na koji se ona implementira.

Nas koji smo na Sveučilištu prosvjedovali ne protiv Bolonjskog procesa nego protiv načina na koji se on provodio (mogu reći potpuno nepripremljeno, birokratski, bez vizije, brutalno) proglašavali su svojevremeno nazadnjacima i slično, a što danas imamo: Bolonju samo na papiru, sve sudionike nezadovoljne, pretvaranje studija u srednje škole, hrvatsku znanost na koljenima. Zašto bi današnji maturanti pristali na to da se eksperimentira s njihovim životom?