Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: Naknada prvih 6 mjeseci nakon bolovanja zbog komplikacija

Datum pristupanja
    May 2006

Početno Naknada prvih 6 mjeseci nakon bolovanja zbog komplikacija

Od početka 3. mj. sam na bolovanju zbog komplikacija. Termin mi je 24.8.2008. Naknada na bolovanju mi je manja od plaće. Zanima me, budući da zakon od 1.1.2008. kaže da imamo pravo na puni iznos plaće (a računa se prosjek zadnjih 6 plaći) hoću li nakon što rodim imati tih prvih 6 mjeseci plaću kao i dok sam radila. Ne kužim što oni misle pod "prosjek zadnjih 6 plaća", računaju li tu ono što sam dobivala dok sam bila na bolovanju ili 6 plaći prije bolovanja....

Nadam se da ima netko tko zna odgovor. Hvala!

jurisnik avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Koliko mi je poznato, gledat će ti prosjek koji si imala prije otvaranja bolovanja. U svakom slučaju, najbolje ti je da nazoveš ili, još bolje, odeš do ureda HZZO-a koji ima tvoj predmet i točno ih pitaš.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Hvala !

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Gledati će ti prosjek zadnjih 6 plaća prije bolovanja. Ukupni zbroj neto odnosno isplaćenih plaća dijeli se sa ukupnim brojem radnih sati u zadnjih 6 mjeseci.Dobije se koeficijent koji se množi sa najmanjim brojem radnih sati i najvećim brojem radnih sati u zadnjih 6 mjeseci.Zavisno od toga biti će ti primanja. Npr. ako ti je zbroj isplaćenih plaća bio 30.000 kn a zbroj radnih sati 1040,koeficijent ti je 29,01 kn po satu-neto e pa sad to pomnoženo sa najmanjim brojem radnih sati u 6 mjeseci,npr. 160 daje ti najmanje a pomnoženo sa najvećim brojem radnih sati npr.184 daje ti tvoje najveće primanje koje možeš dobiti dok si na porodiljnom... Nadam se da sam ti barem nešto pomogla... :/

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Sad znam sve što me zanimalo! Thanks a lot :D

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Barek prvotno napisa
    Sad znam sve što me zanimalo! Thanks a lot :D
    Barek zna sve , ali za sve ostale:

prilikom otvaranja porodnog dopusta nastavno na komplikacije nije potrebno nositi novi prosjek plaće (6 mj prije porodnog) nego se može koristiti onaj prosjek prije odlaska na komplikacije.
    Naglasak je na može, zato jer se koristi prosjek povoljniji za trudnicu, znači Bareku je povoljnije koristiti prosjek dok joj država nije limitirala isplate na 4250, ali nekom drugom može biti povoljnije da donese novi prosjek prilikom otvaranja porodnog.

Svi kalkulator u ruke!

crnarupa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ovako ja planiram ići na bolovanje mjesec dana pa na porodiljni...

Plaća mi je 4450 s tim da sam u ožujku bila na komplikacijama i u travnju opet radila.
    Novci s komplikacija su mi "legli" krajem travnja i to greškom samo 700 kn, ovaj mjesec će mi uplatiti razliku.
    Zanima me hoće li to išta utjecati na moj prosjek?
    Ako netko zna bila bih zahvalna...

crnarupa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

sorry greška nisam radila veljaču sve ostalo u tekstu je točno.
    znači nikakva mi uplata nije legla u ožujku ni od komplikacija ni sa posla

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

crnarupa, koliko je meni poznato gleda ti se 6 mjeseci prije mjeseca u kojem si otvorila komplikacije
    znači ako si otvorila bolovanje npr. 15.01.2008. - zadnji mjesec koji ti se uzima za prosjek je 12.2007.g.
    tako su meni objasnili...

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj crnarupa prvotno napisa
    sorry greška nisam radila veljaču sve ostalo u tekstu je točno.
    znači nikakva mi uplata nije legla u ožujku ni od komplikacija ni sa posla
    gle, nisam 100% ziher, ali mislim da ti komplikacije tj ono sto je uplaceno preko HZZOa kao naknada place, NE ULAZI u prosjek, tj, racunaju se uplate od poslodavca i broj radnih sati odradjenih kod poslodavca u zadnjih 6mj. to sto uplate nisu bile redovite ne mora stvarati problem, ako u zbroju stoji sve na mjestu. problem moze nastati ako ti ta zaostala uplata sjedne na racun u mjesecu otvaranja bolovanja/porodiljnog pa ne udje u prosjek na ER-1 obrascu jer ti onda fali novaca u odnosu na radne sate koje imas napisane.

kao sto vec rekoh, prema mojim saznanjima to bi tak trebalo funkcionirati, ali provjeri svoj konkretan primjer najbolje na besplatnom info telefonu HZZOa, tete tamo su jako ljubazne, dok ove na salterima u podrucnim uredima rijetko kad imaju volje i vremena bilo sto objasniti, nazalost.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

na ER-1 obrascu piše da se kao zadnji mjesec koji se uzima u prosjek, uzima mjesec prije onoga u kojem su komplikacije počele
    koliko ja to shvaćam, taj mjesec u kojem su ti počele komplikacije pa makar počele i 25. u mjesecu, ne ulazi u prosjek, nego je mjesec prije toga zadnji koji se unosu na taj obrazac
    ali kao što saska7 kaže, najbolje nazvati i pitati

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj Ginger prvotno napisa
    na ER-1 obrascu piše da se kao zadnji mjesec koji se uzima u prosjek, uzima mjesec prije onoga u kojem su komplikacije počele
    koliko ja to shvaćam, taj mjesec u kojem su ti počele komplikacije pa makar počele i 25. u mjesecu, ne ulazi u prosjek, nego je mjesec prije toga zadnji koji se unosu na taj obrazac
    ali kao što saska7 kaže, najbolje nazvati i pitati
    ovo je 100% tako
    dakle, otvaras li komplikacije/porodiljni 1.og ili 29.og u mjesecu isto ti je jer TAJ MJESEC NA ULAZI U PROSJEK. dakle, sve sto je prije mjeseca otvaranja komplikacija/porodiljnog uplaceno ulazi u prosjek za izracun satnice
    o izracunu satnice vise ovdje
    ER-1 obrazac

crnarupa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

hvala vam na odgovorima , znaci nema veze sto ja sada opet radim 3 mjeseca to mi nece ulaziti u prosjek, vec ono prije komplikacija?

Koji je broj toga besplatnog telefona?

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

ako si prekidala komplikacije onda ima veze jer onda nosis pri otvaranju porodiljnog dopusta novi ER-1 obrazac. dakle, na tom novom ER-1 obrascu moras imati najmanje 2 isplate placa da bi ti se racunao prosjek tj moras raditi min 3mj, jer se place isplacuju, kao i naknada retrogradno, a placa u mj u kojem otvaras porodiljni NE ULAZI u prosjek.

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Ovako ja planiram ići na bolovanje mjesec dana pa na porodiljni...

Plaća mi je 4450 s tim da sam u ožujku bila na komplikacijama i u travnju opet radila.
    Novci s komplikacija su mi "legli" krajem travnja i to greškom samo 700 kn, ovaj mjesec će mi uplatiti razliku.
    Zanima me hoće li to išta utjecati na moj prosjek?
    Ako netko zna bila bih zahvalna...
    konkretno to znaci da imas uplatu od poslodavca u 4mj (za 3mj) i da bi imala min 2 isplate na obrascu ER-1 moras raditi cijeli 5mj (da bi se racunala placa isplacena u 5mj (za 4mj) i barem 1 dan u 6mj.

info HZZOa je 0800 7979 pa provjeri

crnarupa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

ovako: nisam radila veljaču tj bila na komplikacijama, zatim radim ožujak, travanj, svibanj i radit cu pola lipnja, onda idem na komplikacije mjesec dana pa na porodiljni. Uplate su mi za ove mjesece oko 4500 u prosjeku.
    E sta mi ulazi u prosjek tj. taj ER-1, koliko sam shvatila ožujak, travanj i svibanj???

crnarupa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

pisale smo u isto vrijeme
    hvala na objasnjenju

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

ovako: nisam radila veljaču tj bila na komplikacijama, zatim radim ožujak, travanj, svibanj i radit cu pola lipnja, onda idem na komplikacije mjesec dana pa na porodiljni. Uplate su mi za ove mjesece oko 4500 u prosjeku.
    E sta mi ulazi u prosjek tj. taj ER-1, koliko sam shvatila ožujak, travanj i svibanj???
    maloprije sam napisala tocno to. s obzirom da u 03/08 nemas uplatu poslodavca jer si 02/08 bila na komplikacijama, na ER-1 obrascu ce u polju 03/08 pisati 0kn, u 04/08 ce ti pisati isplata place za 03mj., a u 05/08 ce pisati isplata place za 04.mj sto znaci da imas 2 isplate place koje su minimum da bi se racunao prosjek.

satnica ce biti izracunata na temelju te 2 isplate, na komplikacijama ce prema toj satnici isplatiti naknadu, ali max 4257kn, dok ce ti porodiljni koji ce poceti 45 dana prije termina biti delimitiran

nadam se da je sve jasno

ako hoces nazovi info HZZOa i provjeri

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

evo, ponovno odgovorih..
    nije bed. ponekad sama sebi idem na zivce sa svim tim objasnjavanjem, ali se pokazalo korisno.

crnarupa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

super si objasnila ne trebam nikoga zvati.
    baš si mudra

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

dakle, ako sam otvorila komplikacije npr. mjesec dana, onda koristim GO napr. 3 tjedna pa opet otvaram kompl., za naknadu se gleda sve PRIJE otvaranja prvih komplikacija? neovisno o zatvaranju u međuvremenu?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ajde, znam da znate..
    zanima me jer bih možda to napravila, a strah me da ne budem zakinuta obzirom da mi je prosjek veći od onih 4250...
    ipak sve dobro dođe...

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

mislim da ti je bedasto zezati se sa otvaranjem i zatvaranjem komplikacija za koje imas indikacije samo zbog iskoristavanja GO. pravo na GO imas i nakon porodiljnog, koliko ja znam. a sto se prosjeka tice istina je da ti moze pokvariti prosjek jer ukoliko koristis cijeli GO, ispada da je razmak izmedju bolovanja zbog komplikacija veci od mjesec dana i onda moras svakako nositi novi ER-1...

inace, kao sto si primjetila, kombiniranje sa komplikacijama i GO iz razloga koji nisu zdravstveno i pravno opravadani ovdje se ne odobrava (zdravstveno neopravdano je "meni se ne radi" npr, a pravno opravdano recimo nedozvoljavanje vodstva firme da koriistis GO nakon porodiljnog...)

ne kazem da ti nemas razloga za bolovanje ili koristenje GO, samo spominjem..mene su upozorili pa ja proslijedjujem

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ma gle... naravno da sam imala razloga za otvaranje kompl.
    ali, drugo, imam cca 25 dana neiskorištenog GO koji će mi propasti jer u 2009. (ako daj Bože sve bude ok) neću na posao... razumiješ? zato se pitam nije li bolje iskoristiti neke "cake" da barem bude za par paketa pelena psolije
    uostalom, već sam dobivala dosta izravne odgovore na slična pitanja na Rodi, iskustva drugih, na pravnim savjetima... mislim da nije kontra pravila...
    barem nije s tom intencijom

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Maya_78, već smo dvaput pretresali tvoj godišnji, sve teoretske mogućnosti...zapravo ne znam što ti još uvijek nije jasno? :?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

nije mi jasan taj limit od max. neprekinutih mjesec dana: istina ili ne?
    ili pak diskrecijsko pravo HZZOa odnosno poslodavca da ti "sfiksa" takav prosjek koji ti može naštetiti ili ti može povećati naknadu?
    i da li se može iskoristiti GO neposredno pred otvaranje rodiljnog a da se ne mijenja "dani prosjek"*
    btw, ne kužim zašto se nervirate

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Možda ti je najpametnije da odeš u područni ured HZZO-a u tvom gradu pa da ih lijepo pitaš sve što te zanima, a ostalo provjeri sa odabranim ginekologom i poslodavcem. Vidim da si malo nepovjerljiva, a tamo ćeš dobiti sve informacije.
    Ovdje se nitko ne nervira, osim tebe izgleda , a to ti nije dobro za trudnoću .
    Sretno!

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ha ha ha
    ma nisam nepovjerljiva nego sam čula nekoliko "priča" od raznoraznih poznanika da su ih full "zeznuli" vezano za tako neke tehnikalije (npr. vjer. to da ne smiju koristiti GO više od mjesec dana i sl.)
    tako da sad pokušavam doznati što više da se ja ne zeznem i da znam prije za te stvari... a ovaj forum je stvarno dobar izvor informacija jer cure imaju raznoraznih iskustava...
    daleko od nervoze... ovo je oprez 8)
    ako još što doznam, pišem...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •