Bok svima,
Namjeravam curku (na jesen ce imati 3,3 godine ) upisati u Montessori grupu
DV Jarun pa vas molim za vasa iskustva.
Hvala,
R
Bok svima,
Namjeravam curku (na jesen ce imati 3,3 godine ) upisati u Montessori grupu
DV Jarun pa vas molim za vasa iskustva.
Hvala,
R
Bok, mene to isto zanima ako itko zna? I koja je dobna granica, odnosno da li je sad moze upisati pa cekati do nagodinu za polazak, jer ce tek u 9 mjesecu imati 2 godine.Hvala
Zakiba, Montessori grupa ti je od 3 godine.
Ako se sada prijaviš upisuješ se u jasličku grupu.
Zakiba, Montessori grupa ti je od 3 godine.
Ako se sada prijaviš upisuješ se u jasličku grupu.
Ok, hvala, moram onda otici tamo i vidjeti koje je rjesenje. A ima li tko inace iskustva sa tim vrticem, kakve su tete, program, prehrana i sl?
S obzirom na naš staž u tom vrtiću teško mi je opisati sva moja iskustva 8) .
Nama ide 5 godina u tom vrticu, u globalu smo zadovoljni s vrticem, a najvazniju ulogu u svemu imaju tete.
U posebne programe se upisuje od 4. godine (njemačka, engleska, glazbena, sportska grupa, osim Monetessori koji ide od 3. godine.
Osim toga u vrticu se odvijaju i dodatni programi ritmika, zbor, engleski, nogomet ovisno o objektu.
larmama da li idete u montessori grupu ili neku drugu grupu?
I da li djeca iz montessori grupe isto mogu ici na dodatne aktivnosti (ritmika,engleski)?
evo svih informacija direktno iz prve ruke:
www.montessori.hr
![]()
havala na stranici, ali mene zanima bas jarunski vrtic i iskustva iz njihove
montessori grupe (posebna naznaka na tete)
Moja curka od prošle godine ide u sportsku grupu.latica prvotno napisa
![]()
Montessori grupa je malo specifična, ona je u malom zasebnom objektu, pa nisam sigurna da tamo imaju organiziranu ritmiku, jer na ritmici su djeca iz više grupa. Trebali bi ići u objekt koj je jedno 50m udaljen, no ne znam da li je organizirano da ih tete vode.
Što se tiče stranog jezika, mislim da Montessori u svom programu to vec ima, tako da ti dodatni program ne treba. Ali u svakom slučaju raspitaj se.
Ovo je stranica našeg vrtića http://www.vrtic-jarun.hr
ja sam se baš jučer raspitivala za taj montessori i naravno, razočarala se jer sam saznala da su šanse da karla tamo upišem nikakve jer je praktički već sve popunjeno. a čula sam da je okej, i ta mi je kućica super
u montessori objektu imas klasicni balet (i to jako, jako dobar, vodi ih jedna ruskinja i krasno rade), a takodjer djeca mogu ici na sport, koji je u zgradi preko puta i vode ih tete (odnosno trenerica).latica prvotno napisa
engleski i talijanski imaju u sklopu vrtica (dakle u svakodnevnom programu), takodjer odlican nivo.
tete su super.
nije ni cudo da su popunjeni te da imaju listu cekanja od par godina...
33, koliko odgajatelja radi s grupom od 24 djece?
ima tri odgajateljice, ujutro ih docekuje jedna, popodne kad se razilaze takodjer jedna, a na pola dana ih se preklope dvije.
tridesetri prvotno napisa
Grooozno - po ovome dijete trebas staviti na listu cekanja dok je jos u trbuhu![]()
pa ne moras...ima i drugih vrtica.
no imas pravo, vjerovatno bi u sklopu vrtica trebalo napraviti jos koju montessori grupu kad vec postoji toliki interes. ali to nije tako jednostavno...za to je potreban dodatan objekt i drugi posebni standardi koje bi trebalo zadovoljiti.
nadalje, postoje i drugi montessori vrtici u zagrebu, a takodjer i na sirem podrucju tresnjevke (jedan u malesnici, drugi u sklopu montessori skolice na remizi).
imam još jednu nadopunu što se tiče prehrane u DV Jarun, što se tiče slatkiša u većini grupa je dozvoljeno donošenje
imam još jednu nadopunu što se tiče prehrane u DV Jarun, što se tiče slatkiša u većini grupa je dozvoljeno donošenje
ne znam kako je u drugim grupama ali buduci da je ovdje rijec o montessori grupi - koliko znam nema slatkisa (premda ne mogu tvrditi jer ne kopam drugoj djeci po djepovima) ali znam da je praksa da se cak i za djecje rodjendane donosi suseno voce umjesto slatkisa. to su tete zamolile na jednom roditeljskom sastanku, a takodjer su se svi roditelji slozili da kad su na jelovniku pastete i hrenovke da se to ne daje djeci, nego da ima se dade nesto drugo. jedan put su tako umjesto hrenovki ispekli bundevu.
Osim u Dugavama, gdje jos ima M. vrtic u Novom Zagrebu, zna li tko?
jel netko zna dali je jelovnik za montesori grupu isti kao i za redovni program u vrtiću Jarun ili imaju neki svoj.
I opcenito kakva je hrana, dali naginju zdravoj hrani ili se potkrade i koja pastetica, hrenovkica i slicne drangulije ?
ako bi mi netko prepisao jelovnik njihov bila bi zahvalna.
Ima li kakvih svježijih iskustava vezano uz Montessori na Jarunu?![]()
može nešto više o toj školici?tridesetri prvotno napisa
hvala!
Latice, pliz ne zaboravi napisati svoje dojmove kad krenete u montessori jarun!
Malo kasnim, no... Postoji Montessori grupa u Vrticu "Sopot". Nazalost, postoji i lista cekanja za tu grupu...
Od jeseni počinje s radom još jedna Montessori grupa u vrtiću Jarun. Bit će smještena u novom objektu kod jezera. Svi mi koji smo na listi ima nade![]()
tridesetri, molim te što je to "montessori školica na remizi"? nedavno smo se doselili na remizu pa me jako zanima zbog ele (filip ide u voltanski vrtić i ne bi ga premještala zbog prijatelja).
Cipolino, o kakvoj se listi radi. Razmišljam u koji vrtić/grupu bi moj mali išao od jeseni 2011. kada će napuniti 3 godine, pa razmatram i tu opciju, te bih mu htjela 'osigurati' smještaj; iz toga razloga mi je korisna informacija o mogućnostima 'upadanja' u pretrpane grupe. Hvala.
To je lista čekanja baš za Montessori grupu. Problem je u tome što je bila samo jedna grupa i to mješovita pa odlazi jako mali broj djece u školu. Ove godine samo 5. S tim da braća i sestre već upisane djece imaju prednost. Najbolje je otići u tajništvo i predbilježiti se već i za iduću godinu. Mislim da neće biti problema jer se otvara potpuno nova grupa iako je Jarun prebukiran uostalom ako i svi vrtići.
Toma_06, piše na vrtiću Jarun!
Cipolino, možeš li mi dati info i na moje pitanje o 'listi'; može i pp
Sorry, sad sam vidjela odgovor
Osvježavam temu.
Krenula je nova 'vrtićka godina', pa bih lijepo molila iskustva s Montessori na Jarunu:
- kakav je dnevni program
- što se i na koji način potiče
- koliko djeca borave vani
- koliki je raspon godina - mješovitost
- da li imaju drugačiji jelovnik od ostalih vrtićkih grupa
- koliko ste zadovoljni
...
kako bih lakše mogla procijeniti da li je to nešto što bi odgovaralo mome sinu.
Ako je problem, možete mi poslati i pp.
Evo da ukratko pokusam odgovoriti.
Dvenvi ritam je malo drugaciji od obicnog vrtica jer svako jutro imaju "krug",
vrijeme kad svi zajedno u krugu sjede, recitiraju, pjevaju ili plesu (tko ne zeli nemora
ali mislim da takvi osim najmladjih nema). Zatim imaju vrijeme predvidjeno za Montessori materijal gdje svako dijete bira s cim ce raditi. Nakon toga je izlazak van (oko
pola 11 pa do pol 1) s time da je dvoriste samo njihovo. Nakon rucka spavaci spavaju, predskolci s jednom tetom rade, a ostali s drugom tetom idu u setnju, dvoriste ili ako pada kisa crtaju...ili su u garazi, odvojenoj prostoriji s "normalnim" igrackama. Ostatak dana je vise manje isti kao i kod obicnih vrtica, cak je i treca teta (koja je uvijek samo popone
ne-montessori)-znaci dvoriste, citanje prica i sl.
Grupa je od tri godine (mada ima par brace-sestara starijih polaznika i mladjih) pa do skole.
Ono sto se meni svidja: nema obaveznog spavanja, potice se individualizam i samostalnost (sami si pripremaju dorucak i peru sudje nakon) a najvise onaj osjecaj da mi dijete nije samo "cuvano" vec da se i s njim radi.
Tete su stvarno super. Ovo je iskustvo "stare" grupe Jaruna, ali znam da je jedna teta nove grupe isto super (to nam je bila teta prosle godine zado je sada jedna ne-montessori teta). Sve u svemu jako sam zadovolja i vidim da mi dijete s velikim veseljem ide u vrtic (a da je puno i naucila-je)
Latice, puno ti hvala na ovoj zaista lijepoj, razumljivoj i korisnoj informaciji.
Sviđa mi se što puno borave vani (iako i u standardnom vrtiću izlaze, čini mi se da to ipak nije toliko puno-2 sata, barem ne trenutno za 2godišnjake).
Da li će djeca iz te grupe ostati zajedno sve do škole, tj. da li će ih ostaviti na okupu?
Koliko teta radi s 1 grupom i u kojem periodu?
Imaju li identičan jelovnik kao i ostale vrtićke grupe?
Da li imate osjećaj da više surađujete s tetama od roditelja drugih grupa (npr. na nekim zajedničkim projektima s djecom i sl.)?
Puno hvala
Da, puno borave vani cak i kad vrijeme bas i nije nesto. Starija mi je isla u klasican vrtic i znam da je dvoriste bilo njihovo jako kratko (bilo je malo pa su isli po dvije grupe). Ovdje
je dvoriste samo za njih i sad su ga oplocili onim gumenim plocama pa nema cak ni blata i imaju dosta sprava (tobogan, klackalicu, kucicu..).
Koliko je prehrana drugacija, ne znam jer je grupa odvojena, ali cesto imaju variva i voce jedu svaki dan. Jedna je teta do nekih 9 sati. Od 9-14:30 (15) su dvije tete (oko 12 se mjenjaju) i do 17 je opet samo jedna teta. Nema dezurstva, tete su stalne. I obzirom da su izolirani od druge djece grupa je, kak to teta kaze, zdrava.
Cesto idu u kazaliste i svake godine imaju neku temu kojoj se jako posvecuju (prosle je bila "voda", godinu prije "svemir") pa su puno puta isli na potok, jezero, u Prirodoslovni muzej, Zvjezdarnicu...
Latice, da li imaš osjećaj da su ti djeca drugačija od druge djece; ne mislim bolja i naprednija, samo drugačija. Znam da je to teško reći, jer su možda i po prirodi ili zbog odgoja takvi, no, možda ako si uočila da je nešto baš utjecaj Montessorija.
Ako sam dobro shvatila, ta djeca se tijekom boravka u vrtiću ne druže s drugim vrtićkim grupama; da li sam u pravu? Upisom djeteta u Montessori grupu opet ne bih htjela da mu je teško tada ili kasnije komunicirati s drugom djecom, no, vjerojatno Montessori gaji stav da trebaju sve uvažavati i razumjeti.
Hvala
Ne, ne mislim da su drugacija. To su djeca. Mislim da cak i u klasicnim grupama postoje tete koje bas s voljom rade s djecom (mi nismo sa starijom imali nazalost takav slucaj) i da djeca izlaze iz vrtica s takvim, nazovimo to, predznanjem. Sigurno nijedno dijete iz te grupe nema problem uklopiti se u skolu, (osim mozda zbog nekog drugog razloga) niti se po bilo cemu izvan vrtica vidi da ide bas u Montessori grupu. Ljepota jarunskog montessorija (mada bi mozda to nekima bila i mana) je ta da nije previse "ortodoksan". Imaju i klasicne igracke (u garazi, znaci glavna soba je bas opremljena po montessori principu).
jel ti želiš da ti dijete bude drugačije, naprednije, pametnije, odgojenije..ne kužim zašto stalno želiš čuti da je Montesori ono wow...da, pretpostavljam da svi želimo da su nam klinci naj naj u svemu ali zar ne misliš da inače u životu ono osnovno dolazi iz kućnog odgoja prije svega,nikakav Montesori mi neće naučiti i odgojiti dijete više od mog truda. I još da dam tolike novce, mislim....
Ali ako misliš da hoće onda ga konačno upiši u Montesori pa vidi.
[QUOno, vjerojatno Montessori gaji stav da trebaju sve uvažavati i razumjeti.TE][/QUOTE]
pa šta..nije ovo stav koji gaje svi?
Ewa, evo opet naglašavam, ne mislim samo na znanje ili uopće ne na znanje. Latica je lijepo napisala da se 'potice individualizam i samostalnost'. A i ja sam napisala da ne želim da tada ili kasnije ne mogu komunicirati s drugima.
Kao što i sama znaš - svatko svome djetetu želi priuštiti najbolje ili barem ono što on misli da je ZA NJEGA najbolje, pa tako i ja i zato se interesiram što to Montessori nudi da bih bolje mogla procijeniti da li je to nešto za moga malca. A ono što mi je između ostaloga najvažnije je i ovo što je i Latica napisala - potiče individualizam; opet, ne kažem i ne znam da li i na koji način to čine i druge vrtićke grupe, no, ako to neka potiče više ili bolje, zašto ne iskoristiti. Nije mi bitno da u nekoj konačnici dijete zna 2 ili 3 jezika, da je sportski, glazbeno ili bilo kakao nadareno - želim da je ZADOVOLJNO i da u životu što lakše prepozna kod sebe i kod drugih prave vrijednosti (sad opet možemo ići u diskusiju što su prave vrijednosti). A važno mi je u koji vrtić ide, jer tamo boravi svaki radni dan 9 sati, pa mislim da je utjecaj velik, unatoč činjenici da sam mu ja majka i da je sa mnom sve ostalo vrijeme. Osim toga, meni je već privlačno što su vani više nego druge vrtićke grupe u istom vrtiću; možda i neki drugi vrtići, a da nisu Montessori imaju duži boravak vani, no, važna mi je i lokacija - prema tome, zbrajam si prednosti (i nedostatke, naravno).
Da, naravno i da drugi vrtići gaje stav da trebaju sve uvažavati i razumjeti, no ja sam to napisala u rečenici u kojoj pišem da ako se ne druže s drugima, da li bi im se moglo desiti da se osjećaju posebni, tj. da imaju problema u komunikaciji.
Nadam se da smo se sada uspjele nekako razumjeti![]()