magela prvotno napisa
Pomagajte,
Planiram drugo dijete i radim dvije godine (plaća 6000 kn).Imam problem što mi je situacija u firmi loša i mislim da će nam kasniti plaće.Kako se onda obračunava naknada?Zadnjih šest mjeseci isplaćenih plaća kalendarskih znači npr. 10 9 8 7 6 5 ili zadnjih isplaćenih bez obzira na koji se mjesec odnose.Kolegica u firmi koja obračunava plaće mi je rekla da će nastati "rupe" i da će automatski biti smanjena naknada. Zbunjena sam :?
U obrazac ulaze isplaćene plaće u šest mjeseci koji su prethodili mjesecu kad si otišla na bolovanje. Normalno da će neisplaćene plaće u promatranim mjesecima utjedati na visinu naknade.
S druge strane, ako se dogodi da je isplaćena samo jedna plaća ili niti jedna plaća u tih promatranih šest mjeseci rada, onda se kao osnovica za naknadu plaće uzima plaća isplaćena do dana početka bolovanja radi kompllikacija u trodnoći, oodnosa plaća pripadajuća prema ugovoru o radu, koja NE MOŽE BITI VIŠA od propisane najniže osnovice osiguranja koja slući za obračunavanje i plaćanje doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje, važeće za mjesec koji prethodi mjesecu u kojem je počelo bolovanje, umanjena za doprinose iz osnovice, porez i prirez. Ta osnovica za 2008.g. iznosi 2441,25 kuna.