Kada se najranije može na porodiljno zbog komplikacija,imam slučaj gdje ginekolog neće otvoriti porodiljno jer nije prošlo 12 tjedana trudnoće,znači po tome tri mjeseca?
Kada se najranije može na porodiljno zbog komplikacija,imam slučaj gdje ginekolog neće otvoriti porodiljno jer nije prošlo 12 tjedana trudnoće,znači po tome tri mjeseca?
Kako neće otvoriti? Pa otvaraju se od dana kad su komplikacije nastale, bez obzira na to da li je to prvi mjesec trudnoće, peti ili osmi :/ . Ja sam recimo bila na komplikacijama od 9 tjedna. Možda on smatra da ti i dalje možeš raditi bez obzira na trudnoću. Kakve komplikacije konkretno u trudnoći imaš?Gustavo prvotno napisa
Porodiljno?Gustavo prvotno napisa
O čemu ti pričaš?
Ako misliš na bolovanje radi komplikacija u trudnoći,onda to možeš dobiti,na preporuku liječnika bilo kada,neovisno o trajanju trudnoće,ukoliko imaš komplikacije.
Porodiljni je nešto sasvim drugo,to se otvara najranije 45 dana prije očekivanog poroda,a najkasnije 28 dana prije termina poroda i to tako ide obavezno kod svih zaposlenih trudnica i nema veze sa komplikacijama u trudnoći,te traje obavezno do djetetovih 6 mjeseci starosti,a nakon toga možeš produžiti još 6 mjeseci do djetetovih navršenih godinu dana starosti kada moraš ići raditi.
Ne radi se o meni već o sestri od supruge,znači nema porodiljnog do prije 45 dana od poroda,a prije toga se može ići samo na bolovanje pa to može i liječnik opće prakse otvoriti?Tanči prvotno napisa
Samo to nije klasično bolovanje, već komplikacije u trudnoći. Komplikacije može otvoriti doktor opće prakse, ali samo na temelju pismene preporuke ginekologa.
[quote="Tanči"]ispravak - mora trajati do 42.og dana djetetova zivota, onda majka moze prekinuti porodiljni dopust. podrazumijeva se da ako ti ne trazis prekid od tog 42og dana da ces ga korisititi do 6.og mjeseca djetetova zivota a za dalje moras podnijeti zahtjev.Gustavo prvotno napisa
inace, da, porodiljni dopust pocinje 28-45 dana prije poroda i u trajanju do 6og mjeseca djetetova zivota je naknada na tom dopustu delimitrana. na bolovanju zbog komplikacija u trudnoci, koje na preporuku ginekologa moze otvoriti dr opce prakse, naknada je 100% place, ali max 4257kn. to je najveca razlika. nigdje ne pise da moras biti trudna odredjenu kolicinu vremena da bi mogla na bolovanje.
ako joj taj gin ne zeli napisati preporuku mirovanja na temelju kojeg moze otvoriti bolovanj mozda da razmisli o promjeni gin?! :?
na njenom mjestu to bi bio moj prvi postupak, jer ako mi ima na temelju cega preporuciti bolovanje, tj prave komplikacije uistinu postoje, pitam se sto ce tek biti ako postavi neko drugo pitanje tipa - zasto toliko UZVa tokom trudnoce ili zelim prirodan porod ili moram li bas sve pretrage (tipa amnio ili duoble ili triple test) obaviti? mozda OT, ali cinilo mi se vazno prispomenuti..
sretno sa trudnocom i sa doktorima![]()
danas mi je 45 dana do termina, nisam ranije bila na bolovanju, i sad bi htjela na porodiljni. doktorica nesto komplicira da nemam pravo na to, jer nisam ranije bila na bolovanju, pa da na porodiljni mogu tek od 28 dana.
sad sam prilicno zbunjena....
doktorica ti je u krivudummy prvotno napisa
mozes na porodiljni max 45 ili min 28 dana prije termina BEZ OBZIRA NA TO DA LI SI BILA NA BOLOVANJU ILI NE!
hmm, pokusavam naci po pretrazniku temu na kojoj je citiran zakon i clanak u kojem to pise, ali mi ne ide...pokusat cu jos kasnije, a probaj i ti..u zdanjih mjesec dana se pisalo o tome, bas o tih 28 i/ili 45 dana i znam da je ovo gore tocno, ali ne znam ti navesti zakon
ako nadjes, isprintaj tu stranicu zakona i odi po sveoj doznake za otvaranje porodiljnog. ne daj se smesti
sretno
![]()
evo pronasla sam link 8)
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...a690cbe2b38afd
nasla sam zakon, evo i link:
http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2004/2415.htm
clanak 66.
idem veceras do nje, pa cemo vidjeti...
sve je na kraju bilo ok, kako i pise u zakonu![]()
Samo sam htjela provjerit, ako ja idem na komplikacije, da li onda to vrijeme dok mi i službeno ne počne porodiljno, da li mi plaća poduzeće ili socijalno, to bolovanje? I što ako mi u vrijeme komplikacija ističe ugovor o radu? Da li svejedno imam pravo na rodiljnu naknadu?
Unaprijed hvala![]()
naknadu place od prvog dana komplikacija placa drzava. kao i naknadu za vrijeme porodiljnog dopustaDanny prvotno napisa
za ovo drugo provjeri nekoliko tema na ovom podforumu sa istom tematikom - upisi u pretraznik PRESTANAK UGOVORA ili UGOVOR NA ODREDJENO i vidjet ces da je puno puta obradjeno
Saška7 hvala. Nadam se ipak neću trebati na komplikacije. Strah me je jedino što imam ugovor o radu na odrđeno vrijeme i što radim prijavljena na pola radnog vremena. Znam sigurno da će mi produžit ugovor, samo ne znam kako ovo pola radnog vremena utječe na iznos rodiljne naknade.
Tj. ima li veze, tj. koliko bi mi rodiljna naknada trebala iznositi?
Podižem ovo jer mi treba informacija.
Ovako, od sutra 01.07.2008. sam na bolovanju- komplikacije u trudnoći, 45 dana, do 15.08.2008. kad mi počinje porodiljni. Termin poroda je 30.09.2008. (ako sam to točno izračunala).
E, sad, mene zanima, kada i točno koje papire trebam predati u HZZO za naknadu dok sam na komplikacijama, tj; za tih 45 dana??
Nadam se da sam postavila jasno pitanje, ako ne, napisem ja još informacija![]()
Strah me da ne zakasnim sa tim papirima u HZZO, jer ionako ne isplaćuju redovno, tj; kasne jedan mjesec u startu, pa se bojim da ne ostanem bez love 2 mjeseca.
I još jedno pitanje, kad krenem sa porodiljnim (od 15.08.08.), je l opet moram nositi papire i potvrde iz firme u HZZO ili se to samo nastavlja ? :?
za sedmi mjesec se nosi između 25 i 30.7, s tim da su meni za prvi mjesec odnijeli moji s posla jer prvi put ide i prosjek plaća, preslika tek. računa,...
mislim da uz to ide i preslika osobne i zdravstvene, ali to meni nisu tražili, a inače je na popisu potrebnih stvari za komplikacije
a što se tiče kašnjenja, ak se na vrijeme preda-prije 1.8 nema ga, u osmom mjesecu oko 22 je isplata za 7.mjesec
za porodiljni ne znam, nisam još blizu
Dakle, trebam papire predati između 25 i 30.07., a ti papiri su:
-prosjek plaće (taj neki ER-1 obrazac)
da li treba nositi i obračune plaća zadnjih 6 mjeseci ili se to vidi na tom obrascu?
(moja je računovotkinja malo... :? ...pa pitam ovdje u slučaju da mi nešto od potrebnih papira ne uruči, da ju znam odmah tražiti.
-kopiju tekućeg računa, osobne, zdravstvene
Nešto još od doktorice, je l tako?
Tatsha, hvala![]()
dakle, dokumentacija je
1. doznaka od doktorice o otvaranju bolovanja/porodiljnog - izvjesce o bolovanju (dobijes 2 primjerka od doktora - 1. u HZZO, 2. poslodavcu)
2. ER-1 obrazac - na njemu pisu prosjeci placa ( o ER-1 obrascu, sta gore pise i kako se popunjava sam vec pisala pa potrazi preko pretraznika)
3. vazeca zdravstvena iskaznica, osobna iskaznica i kartica tekuceg racuna na koji zelis isplatu
to se predaje cim otvoris bolovanje.
u HZZOu ispunjavas njihova 2 obrasca sa zahtjevom za isplatu naknade i jedan o isplati na tekuci.
ako ne nosis ti kompletnu dokumentaciju, onaj koji nosi moze donijeti i kopije svih gorenavedenih kartica
kad je rijec o koplikacijama do kraja mjeseca moras predati jos jednu doznaku (izvjesce o bolovanju)- predajes svaki mjesec izmedju 25.og u mjesecu za koji predajes doznaku do 05og slijedeceg mjeseca (dakle, 25.07. do 05.08. predajes doznaku za 07mj na kojoj pise komplikacije) i novci ti sjedaju izmedju 20-25og (20.08.-25.08. - naknada za 07.mj)
kad je rijec o porodiljnom, mozes predati doznaku i ranije (osobno sam otvarala porodiljni 18.06. i predala papire 19.og bez ikakvih problema) i cijela procedura se obavlja samo jednomtada se ne predaju ponovno svi papiri nego samo doznaka za zatvaranje komplikacija i doznaka za otvaranje porodiljnog. naknada za porodiljni sjeda nesto prije naknada za komplikacije tako da mozes ocekivati oko 18.og slijedeceg mjeseca najranije (dakle, 18.09. ce ti sjesti najranije dio naknade za 08.mj - ono sto si bila na porodiljnom, a oko 22.09. dio naknade za ono sto si bila na komplikacijama)
nadam se da nisam udavila![]()
Ma nisi udavila, to je ono sto mi je trebalo...HVALA PUNO![]()
Ej cure!
Molom vas ako mi netko može dati odgovor. Na komplikacijama sam zbog spontanog bila tjedan dana i početkom sedmog mjeseca sve odnijela na HZZO. Nadala sam se da će mi novci sjesti do kraja osmog mjeseca( jer se radi o bolovanju od šestog mjeseca, no u računovodstvu su mi sve obradili tek 2. 7., tako da sam u sedmom mjesecu tek predala), ali na račun mi još ništa nije sjelo. Zanima me postoji li mogućnost da oni kasne sa isplatom 2-3 mjeseca ili je već to moralo sjesti?
Hvala puno
Dobro došla!
Mislim da će ti biti najbolje da nazoveš iili posjetiš svoj područni HZZO gdje si i predala dokumentaciju, jer smatram da si već trebala dobiti isplaćenu naknadu.
Možda postoji neki problem koji bi trebalo riješiti. :/
Hvala ti, ma to sam i mislila, jer je dosta već prošlo. Mislim, izračunala sam si da bi mi trebalo sjesti oko 1000-1200 kuna, a ipak bi to primjetila. Iako mi je u sedmom mjesecu( i to krajem) na račun sjelo oko 200 kuna, ne znam još otkud, ali ne mogu vjerovato da je to bilo to. S obzirom da mi je plaća 4500 kuna, bez naknade za prijevoz.
na komplikacijama sam od 22.09.08....termin mi je 07.03.2009......ugovor o radu mi ističe 31.12. i neznam hoće li mi ga produžiti...rekli su mi u HZZO da bi na obvezni porodiljni morala ići oko 20.01.09.....pa me zanima sljedeće....dali dobivam normalni porodiljni od svoje plaće ili dobivam minimalac....tko me tad preuzima HZZO ili moram na biro....molim da mi podrobno neko objasni....jer sam već luda od tog svega....već su mi s......li što se tiče komplikacija falilo mi je mj. dana do 12 mj i sad ću primat 830 f....k....ing kuna!!!![]()
[quote="saska7"][quote="Tanči"]Gustavo prvotno napisa
Dal to vrijedi i za nas koje smo u stalno radnom odnosu ali na pola radnog vremena? Mislim, dal isto dobivamo 100% plaće?
[quote="V&NMama"][quote="saska7"]da, ali za pola radnog vremena.Tanči prvotno napisa
i ja imam pitanje, ne znam gdje da postam, pa evo ovdje:
odnijela sam doznaku u HZZO za otvaranje porodiljnog 45 dana prije termina, teta sve zaprimila i rekla ok, ali mene zbunjuje što na toj doznaci piše razdoblje od 6 mjeseci, nigdje nije uračunato tih 45 dana prije poroda :?
zar nije trebala doznaka biti na 6 mjeseci + 45 dana?
teta u HZZO je samo rekla da donesem rodni list kad se bebica rodi, ako ništa, pitat ćemo tad je li sve ok
Zena ti je sve rekla. Kad rodis, korigirat ce se datum isteka prvog dijela porodiljnog dopusta.