Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 66

Tema: što se uči na medicini

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno što se uči na medicini

spremam svoj zadnji ispit :D obiteljska medicina- dakle lijecnik kod kojeg svi idemo... sluzbena literatura sadrzi takve nebuloze o dojenju i prehrani dojenceta da je to zastrasujuce. od uvodjenja sokica u dohranu od 2. mjeseca jer ce dijete imati manjak vitamina C preko uvodjenja mesa u 4. mjesecu, dodavanja zeljeza u 5. mjesecu do toga da je optimalno dojiti 9 mjeseci. ta je knjiga prastara, ali nove za studente medicine nema, na faxu se ionako o dojenju uopce ne prica, osim par svijetlih primjera ( ginekolozi na sv. duhu) i eto generacije izlaze sa takvim saznanjima. jest, fax je tezak i gradivo je vise nego opsirno i ne mogu svi podaci uvijek biti maximalno apdejtani, ali da mene kolege koji ce u 7. mjesecu dobiti titulu dr.med. pitaju jel jos imam mlijeka? i tko je tu kriv? i sto se moze uopce napraviti?

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

dovedite dr. irenu zakariju grkovic da vam odrzi seminare kao kolegica kolegama.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ovo mi je palo napamet da se odrzi ko neki seminar koji studenti zatraze, npr. ti znas da se dojenje promovira na kriv nacin i sa netocnim podacima ali znas nekog tko je strucnjak za dojenje (dr. irena npr.) i onda se nekako dogovori neko predavanje ili seminar ako je dr. voljna da odrzi za tvoje kolege. to mi je palo napamet ko kratkorocno rjesenje.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Meni je glavno da se pedijatrija uči iz Mardešića.
    A tvoji kolege su to očito zaboravili, nadam se da će prije specke ponoviti gradivo .

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

jest, mardešić je prodojeći , ali pedijatrija je ogroman ispit i malo se pažnje posvećuje dojenju... hoću reć, svi mi izadjemo s faxa sa onom klasičnom- dojenje je najbolja hrana za bebu, ali tu sve staje. i većina nas nema pojma o uvodjenju dohrane, položajima na dojci, konfuziji bradavice, optimalnoj dužini dojenja i sl. eto, baš sam prije tjedan dana od tek diplomirane doktorice cula kako dojenje nakon 9- 12 mjeseci tako i tako nema smisla. a mnogo je prilika u tih 6 godina da se današnja saznanja o dojenju provuku... ovako, opet se stvara kadar liječnika zbog kojih će se otvarati zgražajuće teme na RODI .

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa
    jest, mardešić je prodojeći , ali pedijatrija je ogroman ispit i malo se pažnje posvećuje dojenju... hoću reć, svi mi izadjemo s faxa sa onom klasičnom- dojenje je najbolja hrana za bebu, ali tu sve staje. i većina nas nema pojma o uvodjenju dohrane, položajima na dojci, konfuziji bradavice, optimalnoj dužini dojenja i sl. eto, baš sam prije tjedan dana od tek diplomirane doktorice cula kako dojenje nakon 9- 12 mjeseci tako i tako nema smisla. a mnogo je prilika u tih 6 godina da se današnja saznanja o dojenju provuku... ovako, opet se stvara kadar liječnika zbog kojih će se otvarati zgražajuće teme na RODI .
    Uh, dobro je, nedavno sam pročitala da dojenje nakon 4-6 mjeseci više nema smisla . Ovo 9-12 je napredak u usporedbi s time. A nagradno pitanje je - kome nema smisla? Doktorici možda i nema, mami obično ima malo više, a dijete samo treba pogledati otvorenih očiju i odmah vidiš ima li mu ili nema smisla.

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj VedranaV prvotno napisa
    A nagradno pitanje je - kome nema smisla? Doktorici možda i nema, mami obično ima malo više, a dijete samo treba pogledati otvorenih očiju i odmah vidiš ima li mu ili nema smisla.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

totalno off topic, imga imam užasne probleme s očima kad otvorim neki topik u kojem si postala (zbog avatara), ozbiljno, boli me glava i imam gadne flash backove još neko vrijeme na lijevom oku.
    jel ti jako drag ili bi ga mogla promijeniti?
    molim te najljepše
    inaće ću prvo morat gledat gdje si postala pa ne otvarat tu temu.. a možda je to dobar način da me se riješite

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ja sam baš pomislila kako je odličan. Na smiješ gledati direktno u njega.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    totalno off topic, imga imam užasne probleme s očima kad otvorim neki topik u kojem si postala (zbog avatara), ozbiljno, boli me glava i imam gadne flash backove još neko vrijeme na lijevom oku.
    jel ti jako drag ili bi ga mogla promijeniti?
    molim te najljepše
    inaće ću prvo morat gledat gdje si postala pa ne otvarat tu temu.. a možda je to dobar način da me se riješite

da, moglo bi se reći da je malo epileptogen, ne smije se gledati direktno u njega
    promijenit ću

a kad smo već ot, meni je tvoj
    evo nešto da se ne ljutiš

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

evo, valjda bu sad bolje
    ako se bolovi nastave, javi

samo me bibai razumije, šmrc

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

cureeeeeeeeeee

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Re: što se uči na medicini

Citiraj sasa prvotno napisa
    i tko je tu kriv? i sto se moze uopce napraviti?
    Kriv je predmetni nastavnik koji nije u toku s novim saznanjima. On ne mora pisati novi udžbenik, može jednostavno na predavanju iznijeti nove informacije i naglasiti da su one relevantne, a ne to što piše u udženiku, ili može podijeliti stranicu dve teksta (npr. ispritanti preporuke WHO ili LLL, čak i Rodin letak, zašto ne), ili može zadati studentima da naprave seminar na tu temu...mogućnosti su brojne. Sve ovisi o nastavniku.

Što se može napraviti? Može se postaviti pitanje na predavanju zašto dobivate zastarjele informacije. Možete dati svoje primjedbe u studentskoj anketi (nadam se da postoji). Ako se dobro sjećam, na web stranici mef-a postoji forum na kojem studenti postavljaju pitanja a profesori kojima su upućena na njih odgovaraju.
    Svašta se može.

Pooh avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nazvao me moj brat u cudu da mi kaze da je njegova prijateljica koja studira medicinu na praksi pedijatrije dobila info da dojiti treba 6 mjeseci, poslije nema smisla, pa joj nije jasno zasto moji bebaci jos uvijek skoro samo cicaju.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam primjetila da dosta ljudi pogresno tumaci recenicu da se preporuca iskljucivo dojenje do 6 mjeseci.
    Oni misle-iskljucivo do 6 mjeseci. Nakon toga ne.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Nina prvotno napisa
    Ja sam primjetila da dosta ljudi pogresno tumaci recenicu da se preporuca iskljucivo dojenje do 6 mjeseci.
    Točno. Potpisujem.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Zvrk prvotno napisa
    Citiraj Nina prvotno napisa
    Točno. Potpisujem.
    x

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

isključivo dojenje do 6mj

problem je u riječi isključivio
    mi znamo da ta riječ označava samo dojenje, tj. isključuje vodu, čajeve, ad

neki ljudi "isključivo" povezuju sa dužinom dojenja:
    isključivo se doji do 6mj, nakon toga isključuješ dojenje tj. više ne dojiš, valjda je krava bolja opcija od rođene matere

Neroslava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Da .
    A čovjek bi pomislio da su obrazovani ljudi sa završenim fakultetom (recimo ta pedijatrica od koje je krenula ova priča) u stanju razumijeti zavisnosloženu rečenicu na materinjem jeziku....

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Neki dan je jedna mlada liječnica tvrdila da se mame dugo doje jer ih to štiti od nove trudnoće

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj lucij@ prvotno napisa
    Neki dan je jedna mlada liječnica tvrdila da se mame dugo doje jer ih to štiti od nove trudnoće
    Zar je to baš skroz krivo?

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kako misliš skroz? Ili štiti ili ne štiti?
    Pa koliko samo ovdje na forumu ima cura koje su zatrudnile dok su dojile!

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=110&Show=194
    Tekst o ekološkom dojenju.
    Ja nisam menstruaciju dobila 17 mjeseci.

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

cubana, pročitala sam tekst nabrzinu, nemam sada vremena za detaljnije čitanje (valjda nisam nešto propustila). Ako sam dobro razumijela pojam "ekološko dojenje" i mi smo ga prakticirali, a menstruaciju sam dobila kada je I. imao 6 tjedana :/
    Tako da meni ovaj tekst ne drži vodu.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Zato sam i dodala onaj "skroz". Ovisno o kutu gledišta, mene je dojenje štitilo od trudnoće
    Tako da žena nije "skroz" u krivu. Sad, pouzdati se isključivo na dojenje... Isto kao i skidati kile dojenjem.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ni meni. prvu m. dobila 2 mjeseca nakon poroda, drugu 3. tako da je meni taj tekst malo

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja sam prvu menstruaciju dobila nakon 14mj, povezano s jaslicama i kretanjem u iste, očito.
    Dakle, dok je bilo dojenje 100 na sat, ništa

Pooh avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja sam dojila i dojim 100 na sat x2. Podoja u danu i noci imamo xxx (B tek zadnjih par noci ne cica, ali E i dalje).
    Prvu mengu sam dobila mislim nakon 8 mjeseci, drugu valjda nakon 14 i sad su mi se zaredale 2 (20mjeseci).

Ne bi se ja oslanjala na tu i bilo koju drugu priodnu metodu kontracepcije.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja nemam mengu a 17 mj. je već prošlo. Od toga zadnja 4 idem na posao i dojim kad dođem doma, još cca. 3 put prije spavanja i u prosjeku 2-3 put do jutra. Htjeli bi drugu bebu, ali izgleda da kod mene djeluje kao kontracepcija.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali ovulacija ti dolazi prije menstruacije, pa možeš ostat trudna a da nisi ni jednom dobila

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Znam, ali nekak je to mala vjerojatnost. Bila sam prije 4 mjeseca kod ginekologa i sve je bilo u stanju mirovanja, ovulacija ni blizu, ali onda sam i više dojila nego sad, pa možda se nekaj pokrene...

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ako sam dobro razumijela pojam "ekološko dojenje" i mi smo ga prakticirali, a menstruaciju sam dobila kada je I. imao 6 tjedana :/
    Tako da meni ovaj tekst ne drži vodu.
    I mi smo "ekološki" dojili, a menstruaciju sam dobila nakon 3 mjeseca. Još uvijek dojim, a prošli mjesec smo opet uspjeli napravit bebu, s tim da i MM i ja imamo dijagnozu za neplodnost. Tako, definitivno ne drži vodu.

Nego da se vratim na glavnu temu, jasno mi je da literatura ne može pratiti sva najnovija istraživanja. Završila sam biologiju i to mi je potpuno jasno. Ipak, možda sam luda, ali ja od studenata zadnje godine studija očekujem i lagani početak proučavanja stručne literature, znanstvenih radova i sl. gdje se mogu naći novija istraživanja i podaci.
    Nama je u knjizi po kojoj smo spremali vertebrata pisalo "nosorozi su zle i opake životinje koje spavaju danju, a aktivne su noću..." (Fink). Naravno da to nismo doslovno shvatili, a ispit vertebrata smo spremali iz pravog kupusa i ogromnih gomila papira, radova, kopija pojedinih poglavlja novijih knjiga, skripti, rukopisa...
    Tako, valjda ima nade i za mlade medicinare, jer ako nekog baš zanima i akoće setime baviti, lako će naučiti što je isključivo dojenje i do kad se doji (do kad dijete želi ).

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja cu ovu temu preseliti na opcenito o dojenju

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Skužila sam ja davno da je problem ono što piše u knjigama, jer da nije tako, vjerojatno bi više žena nalazilo potporu dojenju.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa
    Tako, valjda ima nade i za mlade medicinare, jer ako nekog baš zanima i ako će se time baviti, lako će naučiti što je isključivo dojenje i do kad se doji (do kad dijete želi ).
    A svi ostali učit će za ispit iz važeće literature.
    Što će reć da će nove podatke o dojenju proučavati eventualno kao specijalizanti pedijatrije.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa
    Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa
    Tako, valjda ima nade i za mlade medicinare, jer ako nekog baš zanima i ako će se time baviti, lako će naučiti što je isključivo dojenje i do kad se doji (do kad dijete želi ).
    A svi ostali učit će za ispit iz važeće literature.
    Što će reć da će nove podatke o dojenju proučavati eventualno kao specijalizanti pedijatrije.
    Pa da, ne trebaju kirurzi ili ortopedi davati savjete o dojenju. I dobro si stavila ovo eventualno, jer nisam sigurna da su svi pedijatri upoznati s novijom literaturom o dojenju. Moja pedijatrica je stvarno OK, ali recimo svima preporučuje voćne sokove s navršena 4 mjeseca, a kad sam ja rekla da bi sokove općenito preskočili (M. i danas najviše voli vodu) objašnjavala mi je kako će joj falit vitamina :/. Zato ja idem linijom manjeg otpora, ne bunim se i ne raspravljam i radim po svom. Međutim, malo je mama koje znam, a koje se usude radit drugačije od onog što doktorica preporuči.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ja sam po tom pitanju jako razočarana. Specijalizantica pedijatrije (već pred spec. ispitom), mama male bebe, ne zna skoro pa ništa o dojenju. Ajde, zna osnovno - ne dojiti na sat, nego na zahtjev, zna što je isključivo dojenje. I to je to. O problemima apsolutno ništa - kad joj je bebuška bila stara 3 mjeseca, uletila je u klasičan štrajk pa nakon toga odmah u skok u razvoju. Mama nije nikad čula ni za jedno od toga .

Srećom, htjela je dojiti i bila je otvorena za savjete pa je to prošlo bez većeg stresa.

s3ja avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

završili u bolnici zbog nekakve viroze, pa nas poslali na infuziju. Specijalizant pedijatrije, doktor mlad i lep ko slika!, tako lijepo zna s dječicom, no o dojenju pojma nema. Maleni će uskoro dvije godine, a ja još dojim??!! "Hitno trebate prestati s dojenjem" objašnjava on meni. Čak mi u otpusno pismo pod preporuku napiše da majka trba prestati dojiti dijete... :?

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj s3ja prvotno napisa
    Čak mi u otpusno pismo pod preporuku napiše da majka trba prestati dojiti dijete... :?
    Ne znam bi li se smijala ili plakala. Koja preporuka!

To je samo pitanje koliko će tko dobro obavljati svoj posao, svakodnevno se usavršavati i biti u toku sa svim novim istraživanjima. Meni je to npr. obaveza, jer sam zaposlena u znanosti i moram pratiti što se događa, inače pa-pa. Liječnicima očito nije, jer je i mene ginekolog godinama dočekivao s nekakvim knjigama tiskanima prije mog rođenja i time argumentirao svoje tvrdnje i raspravljao sa mnom o podacima koje sam ja nalazila po radovima nikad ne starijim od 5 godina... Zato sad i ne raspravljam s pedijatricom, naučila sam, ali stvarno - uzdaj se u se i u svoje kljuse

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Meni je taj stav okoline prema dojenju tako poražavajući

Meni već šesti dan za redom (baš brojim jer me to toliko pogađa da ne mogu zaboraviti) netko u razgovoru kaže da bi morala prestati dojiti. Nisu to najbliže osobe, MM, mama, braća, oni me podržavaju, njima je to najnormalnije. Od prijateljica samo jedna, jedna jedina, a i ona je ovdje na forumu i sigurno i za nju svi živi misle da "brije"
    Jučer me kritizirala baka, prekjučer strina, ..
    I to sve baš sada kada smo ustanovili da je I. alergičan na kravlje mlijeko. I nitko, baš nitko nije rekao "ajde super da ga još uvijek dojiš".

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I to sve baš sada kada smo ustanovili da je I. alergičan na kravlje mlijeko. I nitko, baš nitko nije rekao "ajde super da ga još uvijek dojiš".
    Prije Rode i onog što sam naučila ovdje sigurno bih pomislila da je baš zato alergičan na kravlje, jer mu nisi davala prije...

Mislim, znam, užas! ali eto....tako sam razmišljala prije, tj. tako sam preuzela neka "znanja", a onda nadobudno bih nadopunila svoje "znanje" takvim nekim nebulozama.

Bila je mama jedna koja je dojila dijete skoro do 2. godine, a to je bilo prije nekih 10-ak godina i sjećam se da sam komentirala kako je to dugoooo i kako je treba odvići itd. Uglavnom, kontam te "savjete" jer sam tako i ja razmišljala. "Znanje" sam pokupila od drugih, starijih i koje valjda nešto znaju...

Tako...nemoj se uzbuđivati oko toga, jer stvarno pokušavaju pomoći svojim znanjem... iako je to znanje daleko od pravog znanja...
    MI ZNAMO!

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

MI ZNAMO!
    Ma mi najbolje znamo!
    Hvala Maslačkica!

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

MI ZNAMO!
    Ma mi najbolje znamo!
    Hvala Maslačkica!
    Sad sam u drugom ekstremu - dojimo do srednje škole!!!

Uglavnom, nadam se da sam ti pomogla i stvarno ti ljudi ti pokušavaju pomoći svojim savjetima, jer njihovo znanje i mišljenje je "ispravno" i žele te spasiti... ne obraćaj pozornost na njih...

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ja se na komentare samo nasmijem i prešutim. Ne da mi se više ništa odgovarat. S tim da meni i obitelj savjetuje prestanak dojenja, jer eto M. je već velika cura.
    A ja ne znam kako bi joj mogla uskratiti nešto što toliko voli, što je tako veseli i uvijek utješi Da, dojit ćemo do srednje škole...

s3ja avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I ja sam prije kakvih pet godina rekla svojoj sestrični čija je mala imala oko 2 godine.: Ne misliš da bi trebala prestati s dojenjem, mislim, ipak je curica već velika!"

Halo,??? Sad kad se sjetim, kak sam si uopće dala za pravo, a nisam imala apsolutno nikakvog pojma o dojenju!!!

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

s3ja, upravo o tome i govorim - kako si uopće uzimaš pravo petljati se nekome u tako intimnu stvar kao što je dojenje (ne ti, nego ljudi općenito )

Inače, danas sam napokon dobila pozitivan komentar za naše "dugodojenje" i to od stručne osobe 8)

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ja bih na temu - zar nebi bilo najpametnije poslati pismo (u nekoliko primjeraka na nekoliko adresa) u kojem se kao studenti medicine žalite na zastarjelu literaturu i tražite novu - na ministarstvo zdravstva, u sabor, malo po novinama ...

Oduvijek su studenti mogli puno pokrenuti, zašto ne bi i danas.

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Tiwi je dala odličnu inicijativu. Još samo da netko to i napiše.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja sam specijalizant patologije, dakle očekivalo bi se da o pedijatriji i dojenju nisam na faksu naucila nista... završila sam fakultet prije 6 godina i učila iz istih knjiga koje se spominju u ovoj temi, a ipak na ispitu iz pedijatrije mi je jedno od 7 ispitnih pitanja bilo dojenje, a na stručnom ispitu koji moramo položiti da bi mogli samostalno raditi jedno od 3 pitanja iz pedijatrije je također bilo dojenje - to je bilo prije 5 godina... odgovor je značio da moram detaljno obrazložiti zašto je dojenje dobro, koje su osnovne razlike majčinog, kravljeg i adaptiranog mlijeka, kako se i koliko dugo dijete doji... ove sam godine postala mama male curice i išla u rodinu malu školu dojenja. Osim nekih položaja za dojenje nisam čula ništa što nisam znala sa ginekologije ili pedijatrije (ginekologiju sam slušala na sv. duhu, gdje smo gledali i filmove o dojenju-to je bilo prije cca 7 godina!)
    ovo sve pišem da pokažem da je u medicini kao i svim drugim strukama bitno i osobno zalaganje i zanimanje za neku temu, a to što je to bilo pitanje na velikim i bitnim ispitima, mislim da pokazuje da i stariji liječnici prepoznaju važnost dojenja, jer da ja nisam znala jako puno o dojenju, ne bi dobila licencu za samostalni rad

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

zašto su onda pedijatri glavni problem u rušenju % dojene djece?
    -zašto još pričaju o dojenju svaka 3-4 sata, o dojenju max 20min na sisi?
    -zašto na najmanji problem sa kilažom odmah viču: ADAPTIRANO!!!!

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •