Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 66 od 66

Tema: što se uči na medicini

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

kao i u svakom poslu i u ovom postoje pojedinci koji ne prate novu literaturu i nova saznanja o području kojim se bave. srećom danas se primarni pedijatar bira, a nije dodjeljen. ako niste zadovoljni, promjenite, pa će se pedijatri zapitati zašto ljudi odlaze. moja pedijatrica, kao i moja svekrva koja je primarni pedijatar drže se smjernica WHO-a, dijele ih majkama, a te smjernice sadrže sve što se može naći na rodinim stranicama, od pripreme majke za dojenje u trudnoći, potrebe za prvim podojem odmah nakon poroda, dojenju na zahtjev...
    sve kolegice s kojima radim ili smo prijatelji sa faksa, još uvijek doje svoju djecu koja su stara od 1.5 do otprilike 3 godine, svjesne važnosti majčinog mlijeka

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

morula meni osobno je ovo jako drago i lijepo pročitati.
    To je bit cijele priče. Da Vi, mladi doktori znate "novo" o dojenju.
    Da se zna da ipak sve ide naprijed.
    Da ima nade :D

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    zašto su onda pedijatri glavni problem u rušenju % dojene djece?
    -zašto još pričaju o dojenju svaka 3-4 sata, o dojenju max 20min na sisi?
    -zašto na najmanji problem sa kilažom odmah viču: ADAPTIRANO!!!!
    pa zato što je možda situacija na medicini malčice bolja nego što je bila kada sam npr.ja sve to položila.a da netko bude spec.pedijatrije otprilike je moje godište ili ako je odmah s faksa (gotovo SF)dobio spec. mrvicu je mlađi,a poanta je da se dojenju nije pridavala prevelika važnost osim u predivnom Mardešiću.
    a da ginekolozi znaju o dojenju?!ako je zaista tako sve čestitke gin.SD!

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Tiwi prvotno napisa
    Ja bih na temu - zar nebi bilo najpametnije poslati pismo (u nekoliko primjeraka na nekoliko adresa) u kojem se kao studenti medicine žalite na zastarjelu literaturu i tražite novu - na ministarstvo zdravstva, u sabor, malo po novinama ...

Oduvijek su studenti mogli puno pokrenuti, zašto ne bi i danas.
    ma nije uopće problem u zastarjeloj literaturi!
    svatko tko želi danas ima mogućnosti kupiti literaturu koja je objavljena "friško"!
    ja za svoje područje rada imam knjige "stare" godinu ili dvije,a neki moji kolege imaju od 1978.god.i zadovoljni su.
    kada ja kažem da još uvijek dojim svom pedijatru on meni :shock: ,isto mišljenje ima i moja prija psihijatrica...ali to je sad neka druga priča

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

upravo o tome i ja pričam, ako moja svekrva od skoro 60 godina može pratiti najnovije smjernice, i educirati majke, onda bi student 6. godine medicine morao biti u stanju isto. pitanje je volje...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

morula

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

morula, tebi i sveki

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

morula, imaš veliku pusu i od mene!
    Baš sam danas razmišljala o tome hoće li novije generacije medicinara napredovati u tom smislu ili ćemo se uvijek boriti s vjetrenjačama.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

hvala cure. ma htjela sam samo da se zna da postoji nova generacija, konkretno moja ekipa s faksa i da su to ljudi koji su zainteresirani, znatiželjni, angažirani, a prije svega su ljudi i stvarno su puno puta dokazali da su spremni pomoći, saslušati i ne želim da nas se trpa u isti koš sa svim onim lošim u medicini sa čim ste svi imali iskustva. mislim da je bitno da se održi to međusobno povjerenje doktora i pacijenata, da vi dolazite liječniku sa povjerenjem, a da liječnik vjeruje da nitko ne poznaje vaše tijelo i vaše dijete bolje od vas. i da su svi educirani. mislim da je to jedini način da liječnici uspješno obavljaju svoj posao.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj morula prvotno napisa
    hvala cure. ma htjela sam samo da se zna da postoji nova generacija, konkretno moja ekipa s faksa i da su to ljudi koji su zainteresirani, znatiželjni, angažirani, a prije svega su ljudi i stvarno su puno puta dokazali da su spremni pomoći, saslušati i ne želim da nas se trpa u isti koš sa svim onim lošim u medicini sa čim ste svi imali iskustva.
    svi izađu takvi s faksa a onda dođe surova realnost,9 dežurstva mjesečno u kojima nekada ne uspiješ u 24h ništa ni pojesti, padaš u nesvijest od umora,nemaš dovoljno vremena za svakog bolesnika koliko bi želio, ministarstvo sreže financije koje su ti potrebne za neke osnove za rad...itd.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

stvarno mi je žao da se tako osjećaš i mogu reći da sam stvarno imala sreće da sam okružena ljudima koji svoj posao obavljaju sa puno žara i živaca unatoč stvarima koje si nabrojala. a kao apsolutnog idola navodim svoju šeficu (ako si medicinar, vjerojatno ju znaš - mara dominis) koja dan danas sa 67 godina uvodi nove metode rada, barata internetom bolje od mene i svim izgubljenim penzićima na hodniku daje upute. situacija je gadna svugdje, ne smijemo se dat a posebno ne kad se radi o nasim malim bebačima i njihovom zdravlju

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ipak ste vi "ne kliničari" u malo specifičnijoj situaciji,nemate
    dežurstva,nemate direktan kontakt s pacijentom,ti si još specijalizant pa nemaš (imaš moralnu koja je po meni signigikantnija) ni zakonsku odgovornost..
    Naravno da znam Maru Dominis,jedna od rijetkih koja je držala zanimljiva predavanja na patologiji,ali njene godine 67,i to što ona još uvijek radi (kliničari s 65 idu u mirovinu)ipak govori koliko je manje stresa kod onoga što vi radite (da se razumijemo ne omalovažavam ničiju specijalizaciju,ali razlike su ogromne(imam i ja doma primjer medicinara koji se ne oznoji na svom dežurstvu a jednako smo plaćeni za to).
    Mislim da smo otišle OT,valjda će nam oprostiit (ili obrisati).

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

[quote="princess puffy"]
    Citiraj MGrubi prvotno napisa
    zašto su onda pedijatri glavni problem u rušenju % dojene djece?
    -zašto još pričaju o dojenju svaka 3-4 sata, o dojenju max 20min na sisi?
    -zašto na najmanji problem sa kilažom odmah viču: ADAPTIRANO!!!!
    Zto jer ako se sami o svemu ne pobrinemo za sebe, fijuuuuuuuuuuuuuuu........

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Baš sam tražila ovakvu temu da napišem nešto što me je stvarno šokiralo, ali najprije bih poslala moruli, jer si ti svijetli primjer nasuprot ovome koji ću ja navesti...
    Moja dugogodišnja poznanica je relativno friško završila medicinu (prije nekoliko godina) i priprema se za specijalizaciju pedijatrije. Prije mjesec dana je rodila. Neki dan mi priča naša zajednička prijateljica da je ona zaključila da mali plače zato jer je gladan, a ne od grčeva kako je prethodno mislila, pa da mu je uvela dohranu adaptiranim. Pitam ja "Pa kako zna da je gladan?" i već očekujem odgovor, ali nadam se ipak nečem drugom... "Pa kaže da nema dovoljno mlijeka, jer iako on jede svaka tri sata, kako i treba (!!!!!!!!), ipak još pojede i cijelu bočicu".
    I šta tu reći? Dakle, mlada doktorica (mama je iste struke, pedijatar k tome), nikad čula za dojenje na zahtjev, zaključuje da nema dovoljno mlijeka, i op-bočica! Uopće se neću čuditi, čak štoviše, očekujem da će mi za mjesec dana reći da više ne doji, jer eto, beba više neće sisu uopće...
    Dok to nisam čula, nisam bila ni svjesna koliko sam prodojeća i koliko me može naživcirati ovakvo neznanje i, najviše, očiti nedostatak želje za educiranjem oko toga...

Neroslava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa
    Moja dugogodišnja poznanica je relativno friško završila medicinu (prije nekoliko godina) i priprema se za specijalizaciju pedijatrije. Prije mjesec dana je rodila. Neki dan mi priča naša zajednička prijateljica da je ona zaključila da mali plače zato jer je gladan, a ne od grčeva kako je prethodno mislila, pa da mu je uvela dohranu adaptiranim. Pitam ja "Pa kako zna da je gladan?" i već očekujem odgovor, ali nadam se ipak nečem drugom... "Pa kaže da nema dovoljno mlijeka, jer iako on jede svaka tri sata, kako i treba (!!!!!!!!), ipak još pojede i cijelu bočicu".
    I onda još k tome zadovoljno spava satima!!! ........

Mlade su majke definitivno najlakša moguća ''roba'' za manipulaciju, a friške dojilje su valjda najpodložniji mogući ''materijal'' za sabotažu. Tako je lako sabotirati dojenje, šokiralo me kad sam to počela uviđati oko sebe, do koje je to mjere lako!!!
    Evo prije neki tjedan u subotnjem prilogu novina naslov ''dječja moda'' i uz 10 fotki obleke za dečke i curice ''slučajno'' se našle i 2 fotke bočica . Od toga jedna je magična bočica sa ''sistemom protiv grčeva''.... Uglavnom, dan kasnije od prijateljice doznajem da je zajednička frendica koja je netom rodila naručila za poklon između ostalog bočice. Ja pitam otkud sad bočice jer je ta druga prije 5 dana došla iz rodilišta dojeći. Veli da joj je rekla da nema dovoljno mlijeka i da je vidla u novinama bočicu protiv grčeva, pa bi ona tu.
    Ovo je bila priča s dvostrukom poantom

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Žalosno, žalosno...
    Uglavnom, na jednom sam drugom topicu spominjala pak frendicu koja tek treba roditi, i ona je naravno između ostalog bila nabavila i kutiju adaptiranog "nek se nađe". U međuvremenu je rodila, i želim samo sretno objaviti svijetu da doji, koliko god mali hoće, super im ide, i kad smo se čule sljedeći dan nakon poroda, objavila mi je ponosno da ima mlijeka u potocima i da mali super papa! To me je toliko razveselilo da vam ne mogu reći! Ona je inače baš taj tip friške mame koji mi se čini potencijalnom metom svog mogućeg marketinga i panike, o kojem priča Neroslava, tako da sam presretna što je i sama svjesna da IMA MLIJEKA. Ali ovo je totalni off.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •