Kvrzica se pojavila u petak navecer - pregledala sam sve tekstove i savjete i na rodi i na mameibebe i procitala o mastitisu u 4 knjige koje imam doma.ako si imala mastitis koji je vec prelazio u gnojnu fazu, znaci da nije nastao u roku par sati nego vise, da si imala temperaturu, da je iz bradavice izlazilo mlijeko drugacije boje, da nisi prije toga pila antibiotike (barem ne pocela na vrijeme).
i kod primanja savjeta treba biti oprezan, tj. treba ih primjeniti SVE ili NIJEDNOG, a ne izabrati samo neke. npr. samom masazom se kod mastitisa ne postize nista, bio on u gnojnoj fazi ili jos ne. masaza je samo jedan dio cijelog tretmana, i ako nema istiskivanja mlijeka van do besvijesti (ili da ga beba izvuce ili da se mama izdaja), onda je sama masaza besmislena. plus primjena ovakvih i onakvih obloga plus...
Izmedju izdajanja sam stavljala hladne obloge, neposredno prije tople i onda bi izdojila do zadnje kapi mlijeka. Mlijeko mi nije promijenilo boju, iz te je dojke izlazila jednaka kolicina kao i uvijek. Stavljala sam i kupus, i uranjala dojke u toplu vodu da prije podoja lakse krene mlijeko.
Temperatura se pojavila u nedjelju navecer - u ponedjeljak sam u 7 bila na vratima kod svog doktora. I tu sam pogrijesila jer sam otisla opcoj praksi. Dobila ceporex, savjete da radim kao sto sam i do sada radila. I to je bila greska - trebala sam odmah dobiti tbl za zaustavljanje mlijeka, a ne forsirati dojenje!!!
Kako mi do srijede temp nije padala (39C) i imala sam osjecaj da mi sa svakom masazom i dojenjem/izdajanjem kvrga samo raste i ludjacki pulsira, otisla sam u privatnu polikliniku na UZV dojke kod spec za dojke. Kada je vidio u kakvom sam stanju, zgrozio se. Pozvao je i ginekologa i zajedno su bili suglasni: mlijeko treba zaustaviti ODMAH, a trebalo se to napraviti puno prije. I poslali me u bolnicu na hitnu kirurgiju. Tamo su me pregledali i kad su vidjeli kvrgu, odlucili su se za opcu anesteziju, a ne lokalnu kako je to uobicajeno kod ovakvih zahvata. Ja sam htjela doci drugo jutro, jer mi je bilo nezgodno radi bebe, ali su rekli da ne dolazi u obzir - operacija ODMAH!!! I kirurg je rekao da je mlijeko trebalo zaustaviti cim mi se kvrga pojavila. Jer, mlijeko se samo stvaralo a nije izlazilo!!
I da, kvrga mi je cijelo vrijeme bila TVRDA a bila je puna gnoja!!! dakle, ni to se nemoze generalizirati.
No, to nije kraj price. Drugo jutro su mi izvadili dren. Kako naravno se mlijeko ni sa lijekovima nemoze zaustaviti isti cas, morala sam se izadajati, jer mi dojke samo sto nisu prsnule! I sad zamislite: iz reza curi mlijeko, krv i gnoj! A ja stiscem jadnu sisu, to grozno boli, ali moram! Kad me svekrva vidjela sta radim, pobjegla je u drugu sobu i plakala se, kliko ju je pogodila moja patnja!
Jos sam se nekoliko dana morala tako izdajati dok mlijeko nije skroz stalo. Naravno, odlaziti na previjanje rane u bolnicu slijedecih tjedana dana. I naravno, kakao je sa gnojem otislo i nesto masnog tkiva, sada mi dojka izgleda ispuhano i objeseno, imam ne bas lijepi oziljak....
A ja sam od pocetka osjecala da nesto nije u redu, kada radim po savjetima, a meni sve gore. I lijepo sam pitala svoju opcu praksu da li treba zaustaviti miljeko, ali ona je naravno bila protiv: ma bude se to razbilo sa masazom, oblozima, izdajanjem i antibioticima...
Nikome ne dajem savjete, ovo je moje iskustvo, frisko, od prije mjesec dana...

Odgovori s citatom