drage moje, trebala bih vaš savjet, mišljenja, iskustva
znam da je vrlo individualno i da moramo sami donijeti odluku
čak mislim da je odluka već tu, ali voljela bih čuti i vaša mišljenja![]()
lucija je rođena 13.03.2002. - znači pred kraj "obveznika"
ne znam od kuda da krenem, probati ću biti sustavna. nabrajanje nije išlo po redu važnosti, nego kako je išao razvoj situacije
1. testiranje u školi: ok, malo šteka analiza/sinteza i grafomotorika
2. testiranje u vrtiću: ista priča, psihologica prvo lagano daje do znanja da predlaže odgodu, a nakon mojih pitanja i podpitanja slijedi gradacija do izjave da je bez dvojbe odlučila sa l treba pričekati godinu dana
3. lucina pedijatrica kaže kako je ona plaha i da je hrpa takve djece (nismo još bili na pregledu kod lječničke komisije)
4. otvoreno smo razgovarali sa lucijom, što je tko rekao i pitali nju što želi - ona želi u školu! i spremna je vježbati, kaže
5. mm i ja smatramo da je odluka tu
e sada, zašto ovo sve pišem? jer mi je psihologica u vrtiću digla tlak jer mi uopće nije dala kvalitetne odgovore na moja pitanja, npr:
- za koga je bolje da l ne ide u školu (za nju ili nas? nije spremna jer nije spremna ili ćemo mi biti "opterećeni" doma sa vježbanjem?)
- kako se osjećaju djeca koja ne idu u školu (tu nije uopće ništa znala)
- pokazala mi je testove: kod grafomotorike je stavila nule kod onog što je luciji, a i meni bilo sasvim jasno što piše, nije bilo od crte do crte
- rekla je da je l bistra curica
- za rezime sam ju pitala da mi ponovi zbog čega je donijela odluku kontra škole: grafomotorika i koncentracija (ona odluta, morala ju je podsjetiti da završi zadatak što je luce napravila bez pogovora, čak je komentirala kako je to sasvim mirno prihvatila)
sada su moji došli, više nemam koncentracije![]()
znači, imam bistro dijete, koje je plaho, nekada odluta u svoj svijet, kod logopeda ne moramo ići (dovoljno je doma malo poraditi), grafomotorika nije sjajna, većinu slova zna i piše
lucija je počela sama voditi "igru" sa koje je prvo slovo, što znači l-o-p-t-a, jednako tako i rastaviti po slovima
do sada ju nije pretjerano zanimalo
sada joj je to postalo zanimljivo i želi surađivati
do jeseni je još dosta
prvo polugodište je još kao igra, znači imamo vremena 8)
da, zasmetalo me što se psihologica iz vrtića jako začudila što smo već bili u školi i što su tamo rekli da je ok
nije znala ništa o djeci koja ne idu u vrtić, ali je rekla da je ona dijete i da ne može nositi teret te odluke
ja želim slušati dijete i donijeti odluku koja je u njenom interesu
malo mi je ovo postalo zbrčkano, no nadam se da ste dobile sliku
mm čak spominje kvotu koju valjda moraju "odbiti", zvuči koma - pa zar to postoji?