Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Obroci ili ne, pitanje je sad?

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno Obroci ili ne, pitanje je sad?

Iz navike i odgoja pokušavam svoju djecu naučiti na više ili manje fiksne obroke tijekom dana: doručak, (voće,) ručak, (užina,) večera, s tim da su ovi u zagradi opcionalni i ovise o tome kada se i koliko jede za "glavne" obroke.

Ali danas me su napali da što je meni kad pokušavam "uobročiti" malo dijete i da djeca trebaju jesti kad, koliko i što hoće. A onda će s vremenom jesti prave obroke. Teoretski, to mi ima smisla, nisam za prisiljavanje klinaca da jedu. S druge strane, bojim se da to znači (posebno za starije, iznad 2 godine) da će većinu dana samo grickati, umjesto da pojedu nešto konkretno, kuhano i hranjivo. Znam da, kad bi se Zvjezdicu pitalo, ona ne bi jela ništa osim kruha, jogurta i keksa. I bijele riže, ako se sjeti.

Kakva su vaša iskustva? Koliko slobode o odlučivanju dati klincima kad su obroci u pitanju? Je li to usputno grickanje stvarno psihološki (i fiziološki) gledano bolje za njih? Kada popuštate, a kada ne?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja radim kao i ti i ne zamaram se s teorijama

međuobrok je jogurt ili voće

3 glavna

a zna se kad je koji i to je to

ella avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

glavni obroci vise manje fiksni znaci odstupana od pol sata-sat a izmedu obroka moze dobiti nesto za gricnut ili dojiti

jer mislim da mora znati kad je rucak i vecera a kad je grickanje u pitanj uvijek izmedu obroka moze dobiti nesto ako trazi a sad ima godinu

Erin avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Imamo glavne obroko, a između dobije nešto gricnuti kada traži ( uglvnom poslije gl.obroka).

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi smo više tipovi grickavaca. cijela obitelj, ne samo djeca.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Imamo glavne obroke, kad je dostupno neko "vece"/"glavnije" jelo, ali nikad nismo inzistirali da E jede bas tad kad je to jelo spremno. Ponekad nije bila gladna bas tada, a meni je samo bilo bitno da zna da i za nju ima mjesto za stolom uz koji se okupljamo i da je cekamo da nam se pridruzi, kad bude htjela/kad bude gladna. Ako nije htjela jesti kad i mi, njen ju je rucak cekao kad ogladni (osim u specificnim situacijama kad nije ok podgrijavati namirnicu, onda smo tempirali rucak da ona bude gladna).

Sad uglavnom jedemo zajedno barem dorucak (nas dvije, MM ne doruckuje) svaki dan, rucak vikendom i kasni rucak/ranu veceru radnim danom. Ne inzistiramo na zajednickim obrocima, ali smo se nekako poslozili da smo ipak gladni u slicno vrijeme.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj ella prvotno napisa
    glavni obroci vise manje fiksni znaci odstupana od pol sata-sat a izmedu obroka moze dobiti nesto za gricnut ili dojiti
    potpis. ne volim to stalno šopanje nečim. "u prolazu". jer mi onda traljavo sve jede. ništa konkretno. i onda nikad ne znam kad je gladna kad nije. ako ne može u tom trenutku, može kasnije - isto. al ne neku grickalicu. ne volim grickalice, ne kupujemo ih. osim voća.

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Kod nas se je cura u obročila nekako sama, još kao dojenče. Veoma rijetko traži između obroka, čak ako se desi da joj nude, ona neće. Ja nisam ništa forsirala, da jesam možda je ne bih i danas hranila ja, i možda mi ne bi sjedila ispred supe i govorila "hajde mi ti daj"

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    potpis. ne volim to stalno šopanje nečim. "u prolazu". jer mi onda traljavo sve jede. ništa konkretno. i onda nikad ne znam kad je gladna kad nije. ako ne može u tom trenutku, može kasnije - isto. al ne neku grickalicu. ne volim grickalice, ne kupujemo ih. osim voća.
    Ovako uglavnom i ja postupam, ali se dosta često zna dogoditi da bude gladna pola sata prije ručka, ili da u šetnji vidi nekoga da gricka pecivo/smoki/štapiće pa hoće i ona, ili neće uopće "glavne" obroke. A kako je malo sitnija, nagovaraju me (čik pogodite tko ) da joj pustim da jede što i kad hoće, kako bi ipak nešto pojela. I da će s vremenom shvatiti kad je vrijeme obroka te nam se pridružiti sama od sebe.

A kako znati hoće li stvarno ili će zadržati naviku grickanja? I je li to uopće loše? Jesmo li samo uvjetovani odgojem da su obroci nešto važno? Ovo nisu retorička pitanja stvarno me zanima što mislite.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo mene kao člana obitelji grickavaca:

važno mi je da nitko nije gladan i da se jede što zdravije. to što smo grickavci, ne znači da cijeli dan žvačemo smoki i štapiće. dapače, u našoj kući nema nikakvog junka, ni štapića, ni smokija, ni montea, ni dukatina, .... (osim napolitanki, toga uvijek ima )
    svejedno mi je da li je itko od nas pojeo voća, povrća, mesa i žitarica u jednom obroku. važno mi je da smo to jeli tokom dana i da nismo umjesto toga jeli gluposti.
    znači, je li moje dijete pojelo brokulu u 13.00 za stolom, ili ju je pojelo grickajući tokom dana - sasvim mi je svejedno.

i za kraj, bez obzira na ovakvu "slobodu" hranjenja, zara u 99% slučajeva najnormalnije pojede ručak (odnosno taj jedan kompletni topli obrok), a i margita sve češće što je starija.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    važno mi je da nitko nije gladan i da se jede što zdravije. to što smo grickavci, ne znači da cijeli dan žvačemo smoki i štapiće. dapače, u našoj kući nema nikakvog junka, ni štapića, ni smokija, ni montea, ni dukatina, .... (osim napolitanki, toga uvijek ima )
    Dobro, toga uglavnom nema ni kod nas, osim kad smo vani, pa vidimo od drugih. A što onda grickate? Jel' spremate unaprijed ili zgrabite što nađete?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa što ja znam, kombinacije su razne.
    ovise o raspoloženjima i aktivnostima ukućana
    što više razmišljam, vidim koliko je to hranjenje kod nas stihijsko, ali dobro funkcionira (za nas).

eto npr. danas:
    zara je u vrtiću, MM-a nema do navečer - znači, nisam kuhala
    ujutro smo marge i ja jele kukuruzni kruh sa sirom i jogurt. tokom dana smo tamanile jagode, jabuke, banane i sir. popodne sam nam skuhala palentu s brokulama i vrhnjem. zara je po povratku iz vrtića potamanila ostatak jagoda.
    onda smo zajedno ispekle klafute s jabukama i u tom se davimo već sat vremena.
    i to je to za danas.

sutra? nemam pojma.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i to je to za danas
    e nije
    došla nam dostava iz mercatora, pa smo nakon punjenja frižidera odlučile napuniti još malo svoje trbuhe sa friškim kruhekom i šunkicom.
    i tak.
    jedemo kad nam dođe 8)

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja želim obroke po špagi i u mojoj kući je tako...

i jednostavno NE odstupam od svojih ustaljenih navika, ostali se ili mogu prilagoditi ili se zahvaliti na gostoprimstvu

jednako tako u tuđoj kući ću se probati prilagoditi,

mom sinu ne paše anarhija ili ajde kreativni nered u obrocima, a ni meni

ima pravo odbiti hranu ( a on si sam i slaže što bi jeo od ponuđenih namirnica ), može dobiti alternativu a ako i to odbije do slijedećeg obroka NEMA ništa

okrutno, neće biti zadovoljan s 30 godina,neće mi ići redovito na grob ?

so what....

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja nisam neka prestroga po pitanju obroka.
    Npr. vikendom, kad smo svi skupa, napravit ću nam neki doručak- žgance ili griz, kruh s nečim i sl. I to uglavnom jedemo svi zajedno.
    Ali ako jedna od njih ne želi u tom trenutku doručak, tražit će nešto za sat, dva- krušku, jagode, bananu, jogurt...

I to im, naravno, dam. Ne čekam ručak da se "pošteno najedu"

Ne dajem ima grickalice umjesto obroka, ali svježe voće ili mrkvu, dajem uvijek.

Ručak je obično oko pola 1, 1- tako se nekako poklopi i obično (opet ) svi jedemo.

Tako da, da sažmem, imamo neka tri obroka, ali ne inzistiram na tome. Ako im ne paše doručak ili ručak, ne jedu ga.

Starijoj, npr. znam spremiti meso u frižider ako nije ručala i nasjeckati na kockice i onda ona to gricka tokom popodneva. Malo kruške, malo mesa

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •