Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 92

Thread: Ekološki (bio, organski) proizvodi

Default Ekološki (bio, organski) proizvodi

Drage mame,

zanima me jeste li upoznate s ekološkim proizvodima? Koje koristite (hrana, odjeća, deterđenti, kozmetika, itd)? Gdje ih kupujete? Jeste li zadovoljne ponudom u Hrvatskoj? Što mislite o omjeru cijene i kvalitete tih proizvoda?

Eto, postavila sam puno pitanja. Radi se o temi koja me izuzetno zanima. Kupujem, ne uvijek, ekološko povrće, te ponekad deterđente i kozmetiku. Željela bih, s vremenom, što veći dio potrošačke košarice moje obitelji zamijeniti takvim proizvodima.

Nadam se da ćete se javiti s vašim iskustvima.

faith's Avatar

Već dugo gledam one ekološke detergente u Bio i bio Ecover, ali nikako da ih kupim, zapravo, odbije me cijena.http://www.biovega.hr/Default.aspx?tabid=184

anchi's Avatar

Quote Originally Posted by faith
    Već dugo gledam one ekološke detergente u Bio i bio Ecover, ali nikako da ih kupim, zapravo, odbije me cijena.http://www.biovega.hr/Default.aspx?tabid=184
    Ovako i ja.

meda's Avatar

najvise hranu, al to bude tek nekih 50-60%

koristim ekoloske pelene i uloske za mene, platnene vrecice manje, al trudim se ne uzimati plasticne u ducanu

odjeca - 0 bodova

praskove, detedente, sredstva za pranje - stalno hocu to kupiti, al cekam da se staro potrosi, onda mm ode u nabavu i kupi obicne...

ana.m's Avatar

Kupujem kaj mi se sviđa, bio dućan mi je preskup.
    Tako da bio proizvoda doma uopće nemam.
    Ne hvalim se time, ali se niti ne opterećujem.
    Bio odjeća-kaj to postoji?
    E da, jedino sam uzimala povrće iz bio uzgoja i to ne uvijek i ne sve.

ja koristim ecover (ali kod nas kosta slicno ko ariel)

za ves mi je neophodan jer je sebastian pun metala i preporuka je DAN doktora da se izbjegavaju komercijalni kemikalijasti i parfumirani proizvodi za pranje vesa jer ogromna kolicina smeca udje u tijelo kroz odjecu na kojoj uvijek ostane dio sredstva za pranje

omeksivac ne koristimo odavno

bioclean od narandze je savrseno sredstvo za ciscenje masnog, prljavog, kupaonice, koncentrat narandze i cisti super a ne ostecuje ruke

wc cistimo s sredstvom od firme sonett (www.sonett-online.de) mirise blago na mint a na bazi je limunske kiseline

H&M ima i 'organic' pamuk za djecu (za odrasle ne znam).
    sokovi, marmelade, žitarice - u DM-u, po cijeloj Hrvatskoj.
    prirodna kozmetika - lush, ima je i u tvom gradu

Osoblje foruma ivarica's Avatar

Quote Originally Posted by faith
    ja koristim ecover i sto ti reci.
    kupuj samo ako ti je zemlja jako draga
    nije da pere bas dobro ko ovi drugi, sto god tete tamo rekle

Ecover...od nedavno..al samo zato kaj je ex donio..inace nemam para za takve stvari...
    Frosch mi je cist okej...jer nije bas tolka kemija ko neki drugi deteredzenti, od njih koristim i omeksivac..nema tolki izbor mirisa...kao npr. Lenor, al cist sam zadovoljna...
    od kozmetike...za Tina Weleda i nove **** proizvode...od kozmetike za sebe koristim Alverde, jer su mi okej...i kreme od Schellera
    trudim se sto vise koristiti prirodne proizvode npr. vinski ocat, limun, soda bikarbonu za ciscenje masnoca i kamenca.

duda, duda, duda, si zabila nas link

drago mi je da si tu

A ja negdje procitala da je Frosh manje vise ista kemija ko i mnogi drugi deterdzenti.

mama courage's Avatar

što bi rekli nadrealisti (jel to oni bijahu?) on d fejs of d plejs 8) ... kupila taj ecover (nikako da točno izgovorim) u švicarskoj za 6.10 franaka (onaj deterdžent za sve) i danas isti vidim za 39 kuna u bio bio... po mojoj procjeni 6.10 x 4,3 je = 26 kuna. no, naravno ne treba zanemariti katastrofalan standard u švicarskoj

nisam nezadovoljna s tim proizvodom i inače obožavam sve te ekoproizvode, al fakat ne razumijem, i nikad neću da svi ti proizvodi moraju biti tako skupi. ne malo skuplji (ajd, to bi bila spremna platiti), nego bezobrazno skupi. u posljednje vrijeme nastojim recimo šampone i takve stvari za tijelo kupovati bez tih mogućih konzervansa i sl. tvari (uglavnom WELEDA-proizvodi).

zxuji sam jednom kupila u H&M-u haljinu od bio-cottona.

magriz's Avatar

Quote Originally Posted by Zorana
    A ja negdje procitala da je Frosh manje vise ista kemija ko i mnogi drugi deterdzenti.
    naravno da je...

ako ćemo eko, onda ocat, limun i sodu u ruke, i sve će se sjajiti....
    kamenac, bakterije - sve će nestati...
    malo čajevca, pa je i moja majka sretna...

ja npr sa ecover tabletama za sudje trebam svaki komad sudja prvo isprati i tako potrositi ne znam, 50 litara ciste vode, inace mi ga fakat ne opere (nije do filtera, soli, iceg, sve pod kontrolom) i jos obavezno koristiti plus program i pranje na 70

rituals su mi nesto bolje, ali kod njih opet tesko mozes saznat sastav

mama courage's Avatar

Quote Originally Posted by magriz
    ako ćemo eko, onda ocat, limun i sodu u ruke, i sve će se sjajiti....
    kamenac, bakterije - sve će nestati...
    malo čajevca, pa je i moja majka sretna...
    o, sunce mu kalajsano! kud baš od tebe da to čujem! sad ću te još i poslušat! :/ nego imam tog čajavca... što s njim ? :?

ivarice, ja kupujem one no-name tablete. al frknem prljavo suđe unutra.

magriz's Avatar

suđe - tabletice iz dm-a, ručno - likvi
    veš - kupujmo domaće (faks i ornel)
    kamenac - ocat
    pod - topla voda i čajevac
    kada, wc, umivaonik - sanitar
    stakla - ne perem
    tijelo - linija od jadran galenskog
    kosa - JFrieda
    mališa - mustela

sve ostalo ekološkije od ovog mi brani vjera i novčanik

magriz's Avatar

u vodu za pranje poda kapni par kapi čajevca - osim ugodnog mirisa ima antibakterijski učinak

mama courage's Avatar

kada, wc, umivaonik - sanitar
    aha! vidiš, i ja ovo koristim.

Osoblje foruma tweety's Avatar

Evo na čemu ja već neko vrijeme pasem oči

http://littlegreenboutique.com/index...index&cPath=26

Osoblje foruma BusyBee's Avatar

suđe - tabletice iz dm-a, ručno - frosch
    veš - dm i orascici, omekasavanje - ocat i eu
    kamenac, podovi, kada, wc, stakla - ocat i eu lavande ili limuna
    pecnica - soda
    tijelo i kosa - Lush i dm
    lice i tijelo (kreme) - Avene i A-derma i bazna ulja (jojoba, badem)

aishwarya's Avatar

kozmetika:
    Alverde, za E. Weleda, biljna i eterična ulja (Primavera i Oshadhi)
    malo dr. Hauschke

hrana:
    za E. bio&bio, Zrno, eko-Sever, za nas kupujemo gdje stignemo

sredstva za čišćenje:
    soda bikarbona, ocat, univerzalno sredstvo za čišćenje Uniren (valjda se tak zove?!), čajevac

za veš:
    Faks i bez omekšivača, za skidanje mrlja ono isto univerzalno sredstvo za čišćenje (dok u Hr ne dođe Ecover koji je navodno fantastičan)

koristimo platnene vrećice, E. nosi platnene pelene, ja platnene uloške...
    kupila sam još neke stvarčice prek neta i još trebam vidjeti kako će se uklopiti u svakodnevni život, primjerice, višenjamjenske heklane krpice od starih majica zbog kojih se moja sestra danas valjala pol sata po podu od smijeha.

Kozmetiku koristimo Dr. Hauscka, Urtekram i Lush.

Kada dolazim u ZG hranu opelješim Bio&bio, inače kupujem u DM. Mama ima svoj vrt pa povrće i voće uzimmo od nje, a inače kupujem na placu ili po trgovačkim centrima.

Sredstva za čišćenje koristim wc sanitar, čarli, faks i ornel, mada pokušavam ne koristiti omekšivač. Imala sam i ecover prašak za šareni i bijeli, malo su skupi i nisu mi baš dostupni. Kada veš operem s ecover omekšivačem, veš mi niti ne miriši niti je mekši pa ne vidim njegovu svrhu, a košta oko 40 kn. Za pranje podova i kade koristim ecover univerzalno sredstvo za čišćenje koje mi je sasvim ok.

mama_jos_malo's Avatar

Povrće, voće i ribu kupujem od provjerenih trgovaca na placu i znam da je domaće. Upozore me ako taj dan nemaju robu za mene
    U BioBio kupujem grahorice, žitarice, tofu, čips od algi za K., vafel kekse sa sladom. Inače smatram da su jakoo skupi i da bio-hrana ne bi smjela ni trebala biti tako skupa :/
    S bio-detrdžentima moja prijateljica nema dobro iskustvo (ne operu), pa se nisam sama upuštala u istraživanje. Rublje perem tekućim Dashom i Persilom, ocat mi je omekšivač, podove perem s detrdžentom na bazi octa (Frosh). Tuširam se sa šamponom iz BodyShopa na bazi citrusa i obožavam ga (samo stalno moram nekog angažirati za kupovinu, jer kod nas ga nema )
    Za Caricu Mustela.

Ja kupujem ovisno o dostupnosti i financijskoj situaciji. Kupimo ili bio stvari ili austrijsko voce i povrce. Nekad se zalomi nesto drugo, ali izbjegavamo.
    Sto se higijene tice, meni se svidjaju dm proizvodi za djecu. Nemaju ni boje ni konzervanse, nisu prejaki, a cijena im je jako povoljna. Tako da se uglavnom svi tusiramo onim djecjim babylove gelom za tusiranje. Za kosu kupujem najcesce kucne marke sampona iz dm-a. Muz se navukao na Fructis sampon. Kozmetiku skoro pa ne koristim. Imam samo nekakvu crnu olovku i maskaru. Dezodorans kupimo koji nadjemo na snizenju, najcesce Nivea. Muz isto koristi obicnu niveu za ruke.
    Imam od Welede nevenovo ulje za Jelenu.
    Za ciscenje koristim ocat, sodu i ono mlijeko za ciscenje tipa Cif ili Arf, ali dm ili Frosch.
    Podove uglavnom operem samo krpom umocenom u vrucu vodu, ako je nesto jako zaprljano onda sredstvom za univerzalno ciscenje.
    Robu perem s onim sto kupim na snizenju ili deterdzentom iz dm-a. Uglavnom kupim kompakt praskove jer su kao bolji za okolinu. (
    Od eko deterdzenata sam davno odustala. Probala sam vise njih i nemaju nikakvog ucinka na bilo kakvu prljavstinu ili fleke. Ko da sam oprala samo vodom.
    Jedino sto mi se svidja je nekakvo sredstvo za ciscenje marke Sonett. To je, ustvari, razrijedjena limunska kiselina i super cisti kamenac.
    Omeksivac koristim za crnu robu i to neki od onih jacih tipa Lenor, sad cu probati plavi Frosch. (Susim robu u stanu, nekad mi se te crne stvari uzasno usmrde i tu sam napustila principe. )

Da, susreo sam se sa bio-natur proizvodima !

8)

anchie76's Avatar

Quote Originally Posted by BusyBee
    veš - dm
    Sto TOCNO iz DM-a? Pola sata sam blejala u policu zadnji put i nisam prepoznala nista sto bi trebala uzeti

Lu's Avatar

vis vis mene su zanimale ecover tablete za sudje ali dobro da znam da nisu bas najbolje jer bi mi muz krv popio da sam i kupila a da ne peru dobro.
    inace meni je detrdent za rucno pranje od ecovera predivan. tako ima njezan diskretan miris, ovi drugi grizu za nos kako su naparfimirani. iako koristim i njih. za sudjericu dm tablete.
    omeksivac ne koristim vec ocat i et. ulje. kamenac kvasina ili limunska kiselina.
    od kozmetike lush. hranu kupujem u dm-u i bio & bio dio toga, dio u shoping centru a najveci dio na trznici.

Lu's Avatar

vis vis mene su zanimale ecover tablete za sudje ali dobro da znam da nisu bas najbolje jer bi mi muz krv popio da sam i kupila a da ne peru dobro.
    inace meni je detrdent za rucno pranje od ecovera predivan. tako ima njezan diskretan miris, ovi drugi grizu za nos kako su naparfimirani. iako koristim i njih. za sudjericu dm tablete.
    omeksivac ne koristim vec ocat i et. ulje. kamenac kvasina ili limunska kiselina.
    od kozmetike lush. hranu kupujem u dm-u i bio & bio dio toga, dio u shoping centru a najveci dio na trznici.

MGrubi's Avatar

Quote Originally Posted by mama_jos_malo
    Inače smatram da su jakoo skupi i da bio-hrana ne bi smjela ni trebala biti tako skupa :/ .
    istina, proizvodnja organske iliti eko iliti bio hrane nije ništa skuplja od proizvodnje obične prskane hrane, čak uzevši u obzir financijsku pomoć države za prskanu hranu

.. trenutno "kopam" po biološkom uzgoju ...

Quote Originally Posted by Zorana
    khm...kopi pejst:

n 1986, the newly created FROSCH brand became an eco-pioneer, little and green, by offering environmentally friendly products. The introduction of the brand is met by enthusiasm and a high degree of interest among the population, as environmental awareness was very high in Germany at the time. After all, various serious accidents had occurred involving the environment. The products in environmentally friendly packages are a great success. The products of the brand rely on proven ingredients and natural household remedies and use these formulas for "Simply a Good Feeling". Since its inception, FROSCH has consistently made use of ingredients that are readily biodegradable.

More than twenty years ago the brand FROSCH put the first phosphate-free detergents on the market. In the course of time, FROSCH has expanded its edge in knowledge about ecological and environmentally-friendly cleaning expertise. The concepts of environment and sustainability are taken into account In the production of FROSCH products (Mainz, Rheinland-Pfalz, Germany) throughout the entire value-added chain. FROSCH products are produced with a high degree of resource efficiency (raw materials for products, use of electricity and water). For this achievement, the company with the green FROSCH has received the environment certificate (EMAS II).

As a result, the FROSCH brand has been able to gain increased trust from consumers over the years. FROSCH was also named the "Most Trusted Brand" in 2007 for the sixth time in a row in the area of "Cleaning Agents" (annual consumer poll by Reader’s Digest). Today, the FROSCH brand is indispensable on the shelves of German stores. FROSCH products have secured a place for themselves in nearly all areas of household cleaning.

zaboravih reci da se coca colu moze koristiti kao sredstvo za ciscenje, wc-a npr.

Anvi's Avatar

Može i limunadu.

Duda, ali u medjuvremenu su se i druge firme prilagodile mnogim nametnutim standardima. Vidis, na nasoj televiziji se persil reklamira kao deterdzent koji se kao prvi poceo prodavati bez fosfata. :? Ali, nevezano za to, vecina ovdasnjih deterdzenata je sada u sasvim prihvatljivoj formi, pod uvjetom da je rijec o koncentratima.
    Ako te zanima, lokalni savjetnici za okolis nude citavu listu eko frendli proizvoda. I nije mi jasno zasto medju njima nema niti jedan frosch proizvod, a ima npr. citava paleta dm proizvoda. :?
    Sjecam se da je na austrijskom forumu jedna zenska pisala da je isla na to savjetovanje o ekoloski prihvatljivom ciscenju, zivljenju i svemu sto ide uz to. I, navodno su joj tamo rekli kako frosch stvarno nije toliko, cak ni uopce bolji, od mnogih drugih "obicnih" proizvoda ponudjenih na trzistu.
    Ja ne tvrdim kategoricki da je to tocno ili pogresno, ali i mene zanima. Jer, kad vec placam, voljela bih znati i sta. Ovako, glupo mi je dati skoro duplo vise love za frosch proizvod koji je eventualno jednako dobar ili los kao dm-ov, koji je skoro duplo jeftiniji.

Quote Originally Posted by Foška
    H&M ima i 'organic' pamuk za djecu (za odrasle ne znam).
    sokovi, marmelade, žitarice - u DM-u, po cijeloj Hrvatskoj.
    prirodna kozmetika - lush, ima je i u tvom gradu
    organic cotton ima za djecu i za zene

mi smo dobili na poklon sapun iz zagrebackog lush-a, smrdio je na dim cigareta (smrdi i danas, godinu dana nakon sto smo to dobili) i zao mi ga je baciti a necu taj smrad upotrijebiti

jel i vama kozmetika smrdi na dim iz zagrebackog lush-a?

organska hrana...... u subotu sam isla kupit lubenicu, kila je oko 5 eura i svi nesto kupuju na snite jer je grozno skupo i samo ja seljak trazim da mi stvae cijelu lubenicu na vagu da bi kupil acijelu i vele mi u ducanu, ooo pa ako hocete na komad onda je cijena drugacija i platila sam cijelu organsku lubenicu "samo" 8 eura umjesto ocekivanih 25 posto je lubenica imala oko 5 kg

da ne velim da kukuruz placam oko 2 eura komad

ali isto tako stoji da je razlika u okusu neopisiva i da mi sebastian jede puno bolje otkako kupujemo organsko

enela's Avatar

Quote Originally Posted by anchie76
    Quote Originally Posted by BusyBee
    veš - dm
    Sto TOCNO iz DM-a? Pola sata sam blejala u policu zadnji put i nisam prepoznala nista sto bi trebala uzeti
    Meni su super njihovi tekući deterđenti za šareni i bijeli veš.

anamar's Avatar

frosch detergent za rublje, frosch universal za sve ostalo.
    hranu od alnature iz dm-a, biovega iz dućana zdrave hrane ...
    kozmetike malo, jako malo. većina komercijalno, ne-bio, ali sad sam u procesu nabave nečeg home made.

Kako koridstite ocat umjesto octa omeksivaca, da li dodate jos neko eterično ulje?

Mene kod tih ekoloških proizvoda muči jedna stvar, naime, kako da budem sigurna da je nešto zaista iz eko uzgoja/proizvodnje? Jednom sam u velikoj samoposluzi spazila krasno pakiranje voćnih kolačića ili nečega tog tipa, s upadljivim natpisom BIO-EKO-NEŠTO. I ja naivna, a uz to u žurbi, strpam spomenuti proizvod u kolica. Tek kad sam kod kuće krenula čitati deklaraciju, imala sam što vidjeti - obojeni šećer! Bljak. OK, zbog brzopletosti sam si sama kriva, no htjedoh reći da mi lijep dizajn natpisa na ambalaži ili logo trgovine više nisu dovoljna garancija da je nešto uistinu ekološki proizvod.

Još da se osvrnem i na druge izvore "eko proizvoda"...

Teta mi je biolog po struci, a živi u malom mjestu gdje većina stanovništva ima barem vrt čiji se plodovi prodaju na tržnicama velikih gradova. Ako je vjerovati njezinim pričama, to je povrće kontaminirano svim mogućim otrovima dostupnim neukom seljaku. Ne zalazim baš u poljoprivredne apoteke, no vjerujem da je izbor sasvim pristojan...

Ili drugi slučaj: vozim se tako jednom vrlo prometnom cestom, kad u jarku tik uz nju čuči žena s tačkama i kosi travu. Zapravo, nije da samo kosi zbog neiživljenih hortikulturnih ambicija, nego je i skuplja, vjerojatno za hranu budućem odresku na nečijem tanjuru. I to ne bilo kakvom odresku. Životinja koja ne raste na farmi, već u domaćim uvjetima nekako se a priori smatra zdravijom hranom, zar ne? Tko bi se sad još zamarao dalekosežnim promišljanjima o mogućem utjecaju olovom i tko-zna-čime-još natopljene djeteline u hranidbenom lancu...

Uh, sad mi se čini da zvučim pesimističnije no što mi je bila namjera. Zapravo sam tek htjela ukazati na razliku između:
    a) stvarno nezagađenih i nezagađujućih proizvoda,
    b) onih kojima je to samo etiketa - marketinški trik,
    c) onih koje mi zbog vlastitih predrasuda proglašavamo takvima jer imamo idealiziranu sliku o uvjetima u kojima rastu.

marta's Avatar

Kako Goldenovi proizvodi kotiraju na listi?

sorciere's Avatar

Quote Originally Posted by marta
    u uputama piše da su ekološki.

marta's Avatar

Quote Originally Posted by sorciere
    Quote Originally Posted by marta
    u uputama piše da su ekološki.

znam da pise. koristim ih. al pise i na tarabi, pa reko, da provjerim imal kakvih drugih informacija.

MGrubi's Avatar

Quote Originally Posted by Pandora Aura Monroe
    Mene kod tih ekoloških proizvoda muči jedna stvar, naime, kako da budem sigurna da je nešto zaista iz eko uzgoja/proizvodnje? Jednom sam u velikoj samoposluzi spazila krasno pakiranje voćnih kolačića ili nečega tog tipa, s upadljivim natpisom BIO-EKO-NEŠTO.

Uh, sad mi se čini da zvučim pesimističnije no što mi je bila namjera. Zapravo sam tek htjela ukazati na razliku između:
    a) stvarno nezagađenih i nezagađujućih proizvoda,
    b) onih kojima je to samo etiketa - marketinški trik,
    c) onih koje mi zbog vlastitih predrasuda proglašavamo takvima jer imamo idealiziranu sliku o uvjetima u kojima rastu.
    svi keksi , trajni, nisu zdrava hrana, oznaka BIO ili EKO se (pretpostavljam) odnosi prvenstveno na porijeklo brašna kao večinske namirnicce (valjda je zakonski određeni min %)
    svi ostali dodaci mogu i dalje biti: umjetne boje, umjetne arome, konzervansi...

EKO pomfri i dalje ima sve štetne tvari prženja krumpira u ulju, samo nema extra dodatak pesicida, hebricida, fungicida... i ostalih

u počektu je bila samo jedna vrsta organizirane kemija-free poljoprivrede (biodinamička poljoprivreda, oslanja se na učenje Rudolfa Steinera koji je i utemeljitelj Waldforskih vrtića i škola)
    no, od nje su se razvile i ostale "struje" biološke-ekološke-organske proizvodnje
    svaka oznaka ovisi o zemlji porijekla šta pod tim podrazumjeva
    "najjača" oznaka tj. najčišća je oznaka "Demeter"

a) sve gore navedeno, ako uzmeš EKO ili BIO ili organic pahuljice od raži, ječma... budi sigurna da je to TO
    čisti uzgoj

b) pazi samo na razliku zdrave hrane i prerađevine sa zdravim sirovinama ali sa svim potrebnim dodacima (aromama, bojama, konzervasnima...)

c) UPOZORENJE: oštečeni, nepravilno povrče ili voće nije niti blizu oznake da je nešpricano i sl, dapače pretjerano korištenje svih tih otrova utječe na deformaciju biljke (ubija je)
    EKO i BIO uzgoj (pogotovo biodinamički) daje pravilne mirisne plodove, sa "pravim" okusom
    jedina garancija je markica

svašta saznaš kad kopaš za prirodnom poljoprivredom

Di ima za kupiti eko Sever proizvode? Mislim gris i takve žitarice, ne mislim na svježe povrće jer nisam iz ZG. Gledala sam u DM-u, ali nema.
    U DM-u ima samo od Alnature te eko proizvode?! Mislim, samo te sam uočila.

lara01's Avatar

U Zg-u sigurno ima u nekim DM-ovima i u Super Konzumu.
    Možda najbolje da nazoveš Severe.
    Sigurno ćeš dobiti najbrži i najtočniji odgovor.

Ora's Avatar

Kao i vi trudim se koristiti što više bio...

Hrana - domaća sa vrta, Alnatura...

Kozmetika - Dr. Hauschka, Mustela za klinca (makar ću početi i njemu kupovati Hauschku)

Čišćenje - Frosh univerzal, Domestos za WC...

Deterđent - Faks, Tiks...

Quote Originally Posted by Pandora Aura Monroe
    a živi u malom mjestu gdje većina stanovništva ima barem vrt čiji se plodovi prodaju na tržnicama velikih gradova. Ako je vjerovati njezinim pričama, to je povrće kontaminirano svim mogućim otrovima dostupnim neukom seljaku
    Da, nažalost, niti plac više nema bio stvari jer ih špricaju svakakvim otrovima. Na upit kako to da vam je salata tako zelena (bla je zima) nimalo smrznuta, žena je odgovorila kako ju je špricala antifrizom :shock: pa ti znaj što jedeš :/

gitulja's Avatar

bila sam nemadugo u napasti izdvojiti toliko novaca za ecover za veš u bio&bio. Teta u dućanu mi je ljubazno rekla da mi neće dobro skinuti mrlje s dječije robice. Nisam kupila, ali hvala joj na savjetu. Ostala vjerne Persilu iz Mullera.

hildegard's Avatar

Kupila sam MMu košulju od organskog pamuka u C&A. Koštala je 13 eura, isto kao i druge. Nije nimalo ružnija.
    A baš sam se razveselila neki dan kad je s posla donio majicu s logom firme a majica od organskog nebijeljenog pamuka.

Inače sva ova komercijalna sredstva za čišćenje pokušavam izbaciti iz kuće (ono kad nas tove s reklamama tipa "bez toga se ne može živjeti").

Za suđe kad perem ručno: urtekram ili frosch
    Strojno: ecover il dm
    Kozmetika: Hauska, Lush, Decleor, Alverde (DM)
    Veš: Frosh i Luna (Lunin prašak ima puno fosfata pa ga ne koristim ali tekući je ok).
    Omekšivać ne koristim. Uvijek imam doma Froschov al ga bacim kad spljesnivi ili se stvrdne. To mu je sudbina.

Klopa - kombiniram.
    Mamin vrt, teta s placa... ono što jedemo često pokušavam da je organsko al osuđena sam na banane, naranče, mandarine... iz dućana

hildegard, mene je malo iznenadio sastav dm-ovoh deterđenta za suđericu :/ fosfata 30%

hildegard's Avatar

auuuuuuuuu bormeš je i mene iznenadio :/ .
    Fala

Page 1 of 2 12 LastLast