Citiraj ivarica prvotno napisa
nista, nije se stvrdnulo
samo sam trebala biti strpljiva :D

vec se prilicno stvrdnuo, mogu ga drzat u ruci, sad samo treba cekat nekoliko tjedana da luzina odreagira i postaje siguran za koristenje

sto se tice mirisa i boja... u etikete prirodnih sapuna sad vise bas ne vjerujem.
soda unisti sve, sapun koji je napravljen od maslinova ulja i koji je bio prvo zelene pa onda zuckaste boje sad je
BIJELI. nema ni mirisa na maslinovo ulje, ma nema nikakvog mirisa.
ubila je i sve dodane jestive arome

kako sad znam koliko smjesi treba da se pocne zgusnjavat, u sljedecu turu sastojke cu dodati tek drugoga dana

ono sto mi fali, osim spektakla boja i mirisa, je i to da nece bit nimalo pjenusav
guglam upravo kako ga napraviti takvim

a sad recept

sastojci za izradu - najjednostavniji recept

127 grama sode kaustike
2.5 dl destilirane vode
1 litra maslinova ulja (ne djevicansko ili ekstra djevicansko, nego obicno maslinovo, jos bi bilo najbolje da je ulje kumine masline ali ga ne nadjoh)

potrebno:
digitalna vaga
termometar za visoke temp
posudje od inoxa ili plastike, plasticne, drvene ili rostfrei zlice
gumene rukavice, naocale, ja sam imala ove za vistu, dovoljno, ali potrebno jer mi je jedna kapljica bas na staklo doletjela, tshirt za po doma
ocat pomijesan s vodom (10% - 90%) koji vam je stalno na dohvat i s njim neutralizirate luzinu, korisno ako prijateljica inzistira da je nazovete pa sprzite vrat, ja sam i svo posudje koje sam koristila plahnula s octom prije nego sam ga stavila u perilicu s ostalim sudjem

zastititi stol ! nailonskom vrecom na smece
u plasticnu posudu vodu, sto hladniju to bolje i dodati lagano kausticnu sodu. ne udisati pare koje se stvaraju. tekucina ce se odma zagrijati, treba je mijesati da se kristalici otope. hladiti do 38 stupnjeva

maslinovo ulje staviti na stednjak da se zagrije na 38 stupnjeva

kad su tekucine izjednacile temperature, uliti smjesu sode i vode u maslinovo ulje i mijesati. mijesati. jos mijesati. mijesa se drvenom zlicom pa onda mikserom 10tak sekundi. pa opet zlicom pa opet mikserom.
mijesati tako najmanje 20tak minuta, a moze i dulje.

uliti je zatim u kalupe (ja sam ulila u male plasticne case, do trecine pa sapuni imaju oblik okrugle plocice ) prekriti i utopliti ih (npr slagati casice u posudu od cipela, a tu posudu utopliti u neku deku) kako bi se sto sporije hladilo.

prema receptima bi se nakon nekoliko sati trebalo stvrdnuti za rezanje (npr ako ste ulili u neki pleh) ali se meni to nije dogodilo.

pronaci idealan trenutak za dodati dodatke, sto one za boju (jestive boje), sto one njegujuce (med itd), sto zuljajuce (zobene pahuljice, kokosovo brasno, sol itd), sto za miris (jestive arome kako vam se svidi, esencijalna ulja), sto iscjeljujuce (esencijalna ulja, trave). ja sam stavljala svasta i zanimljivo mi je koliko neki sastojci usporavaju proces stvrdnjavanja, a neki ga ubrzaju, pa mi je sapun pukao.

nakon 3 tjedna susenja probate ga liznuti jezikom i ako pece, onda ga vratite na ormar, ako ne pece, moze s vama u kadu. nisam jos do tu dosla.

sad jos trebam otkriti kako ga napraviti osvjezavajucim i malo pjenusavim.

vrlo je vjerojatno da sam nesto u ovom receptu propustila
pa se odmah ogradjujem od vasih neuspjeha. a i od ozljeda. treba paziti i dok se mijesaju soda i voda i dok se ulje mijesa sa sodom jer mikser moze koju kapljicu poslat gdje ne treba

lizacima prstiju definitivno nije lako praviti sapun, meni je tesko bilo kontrolirat ruku da ne podje prema ustima

dodajem: ovi omjeri vrijede samo za ovu vrstu ulja. ako cete stavljati neka druga ulja pogodna za izradu sapuna, poput kokosovog ili palminog, omjeri se mijenjaju. mozete ih lako naci guglajuci homemade soap recipes. suncokretovo ili biljno ulje nisu dobri kao baza za sapun. eventualno malo suncokretova dodati u maslonovo, ali nikako preko 20%

sad sam u smisljanju "pecata" za sljedecu turu. naime, ovi sapunici mi na dnu imaju trokutic i oznaku CE prekopiranu sa plasticnih casa za pice koje su sluzile kao kalup