Pa ne vidim da dosljedno slijede i jedan od ovih kriterija. Dakle, ne smatram ih korisnime.anchie76 prvotno napisa
Pa ne vidim da dosljedno slijede i jedan od ovih kriterija. Dakle, ne smatram ih korisnime.anchie76 prvotno napisa
I ja glasala NE, ali ne zato što je smatram nekorisnom (i sad visi ispred mene, na ploči za aktualna zbivanja), nego zato što kod moje djece nijedna tablica ne "pali". Zvjezdica u početku ionako ništa nije htjela jesti (osim keksa--od čega ni danas nije daleko), a Vilenjak jede sve po redu, pa sam mu neke stvari dala i malo ranije, jer ga više nisam mogla slušati kako vrišti na hranu koju mu ne dam. A tako sam glasala i zato što nisam skužila da se radi o Rodinoj tablici; meni je prva bila jedna koja me je stajala živaca i živaca, jer je usput propisivala i broj obroka koji se nikako nije poklapao s potrebama mog djeteta.
Tako da nisam a priori protiv ikakvih tablica, dapače, bile su mi korisne smjernice iz ove Rodine, ali je nemoguća misija da ijedna tablica prenese važnost individualnog pristupa dohrani svakog djeteta, što smatram primarnim. (Ne, ne kažem da se to od tablica očekuje, nego da mi nije draga njihova nužna uniformnost.)
opet moram: to NIJE Rodina tablica!
ja sam se rukovodila ovom apricotinom tablicom, jer sam kao prvo lijena a apricot je mama po p.s.-u( sad će me ubit
) ( kao prvo jer mi je pomogla kao rod rođeni oko nekih nedoumica oko Markovog vježbanja i nedoumica oko čuvalice itd )
eto , upoznala sam ženu , bila mi je dobar savjetodavac i rađe sam njoj dala svoje povjerenje oko prehrane nego da sam se rukovodila s tablicom od moje mame koja me je hranila s koječim
eto ....
i ako bih bila opet trudna , visila bih na glavi i njoj i marti i maji i vedrani
oko poroda i poslije oko dojenja
jer im vjerujem
a to što nemaju doktorate ( a možda i imaju ,ne znam )mi je u ovom trenutku najmanje važno
ma sve je kriv ovaj majin kao gore
nema ovaj nas upit veze s konkretnim forumskim ili bilo kakvim tudjim tablicama, nego kako bubica kaze - tablicom KAO FORMATOM
mislim da se s ovim slaze vecinaargenta prvotno napisa
a ja kad sam glasala da mislila sam na apricotinu tablicu tu na forumu, a ne na tablicu nives iz 4.c koja visi u klaicevoj
tablica kao format mi nista ne znaci ako joj je sadrzaj los
cuckalica, upravo zbog ovog sto argenta pise vas i pitamo mislite li da su tablice koristan alat ili mozda zanemaruju specificnosti lokalnog podneblja i svakog pojedinog djeteta i njegovog razvoja
ali mozemo se nastaviti razgovarati na razini 4.c
Ja bih kao obaveznu napomenu u tablicu dohrane uvela savjet da se djeci kuha ono što se zna dobro skuhati![]()
normalno je da tablice u odredenoj mjeri zanemaruju sve to, ali nitko ih se ni ne drzi striktno. one nam sluze kao smjernice, a na roditeljima je da ih prilagode svome djetetu.ivarica prvotno napisa
ono o cemu sam ja pricala je da je bitan i sadrzaj tablice
meni je korisna apricotina jer, kao sta sam rekla, "stroga" je i konstantno se nadopunjuje novim spoznajama
nekome tko zapocinje dohranu sa navrsena 4 mj je korisna niveskina, meni nije
dakle, kad sam odgovorila da mi je tablica korisna, nisam mislila na tablicu kao format, nego na apricotinu tablicu
cemu ovo :?ivarica prvotno napisa
glasala DA jer bi bez nje bila izgubljena. fakat o hrani nista ne znam i jako puno toga sam ovdje saznala (neke stvari kasnije i pitala iliti kako Mukica veli, provjerila i strucnjake, surfala), no najbitnije je sto sam kod nedoumice znala i vjerovala ko je strucnjak u tome i ko je ulozio puno truda i znanja da nam "servira" informaciju na tanjur.![]()
HVALA!!![]()
ja gubim strpljenje (sori cuckalica)
bubica je lijepo objasnila da nam je bitan format, ja pokusala isto, ali evo nakon vec tri posta (nas tri razlicite, pa valjda je jedna od nas suvisla) leonisa uopce nije procitala/skuzila sto ustvari mi pitamo
pa nitko nije skuzio, svi pricaju o tablici sa foruma![]()
ja mislim da je inicijalni post malo nejasan.
i ne shvacam sto zelite reci da se tablica treba prilagoditi svakom djetetu.pa korist od tablice i je u tome da je univerzalna. u naputcima uuz tablicu u mpg je navedeno da ako ima alergija u obitelji se...hm, sta ono....zablokirao mi mozak, al znam da ima neko upozorenjemislim da treba uvoditi namirnice s mjesec dana zakasnjenja.
podneblje... pa ima tablica za nase podneblje...ko ova iz mpg ili rodina![]()
a ima i tablica od pedijatra, ta je isto za nase podneblje, ali ne i za moje dijete. al ne zato sto moje dijete ima posebne potrebe, nego jer je puna secera, bijelog brasna...
ili se misli na to da djetetu fali nekih vitamina, ili minerala, pa treba nesto drugo jesti...ili se misli na tablice za dojenu i nedojenu djecu (kao sto je onaj podatak vezan uz uvodenje glutena)
jos samo da kazem da ja ne sumnjam u ovu mpg tablicu, tj. adaptiranu rodinu, bez obzira ko si ju prisvojio![]()
mi na ljetnim bebama smo ju skoro u istom obliku primjenjivale.
uopce ne vidim nista cudno da su ju ljudi prozvali rodinom nakon onakvog naslova i teme. pa ljudi znaju rec da je roda izmislila dojenje, kud ne bi neku tamo tablicu![]()
ne ivka, jesam skuzila, ali sam uz to odgovarala i na mukicin post gdje pita kad dobijemo oprecne informacije kako "izaberemo pravu".leonisa uopce nije procitala/skuzila sto ustvari mi pitamo
pa ponavljam, pocevsi od prve tablice, koju sam vidjela u rodilistu u knjizi MPG, pa od raznih tablica po netu i ovom forumu, i do raznih rasprava, sve te informacije su mi bile jako korisne.
izgleda da me danas uopce ne kuzis i da te ovakav odgovor zadovoljava.
ili da samo napisem, kliknula sam DA.
mala digresija- mozda ste trebali ubaciti taj podatak ili ispravit ono gore u prvom postu jer kod ovakvih vrsta topika gdje se trazi odgovor na pitanje forumasi na njega odgovaraju, ne citaju cijeli topik od A do Z.ivarica prvotno napisa
tako bi svi znali sta vi pitate bez da itko gubi strpljenje i zivce.
Glasala - Da![]()
Nakon svih vasih postova, mozda bih ipak glasala -- da. U pocetku je utjesno imati kakvu-takvu nit vodilju, a te pojedinacne prilagodbe ionako svaki roditelj ucini kako smatra shodno. Meni nisu previse odgovarale konkretne tablice i zato sto sam veggie, pa za puno namirnica koje koristim nisam nasla podatke, a druge su mi bile nebitne.
(prekide me dijete) ... ali opcenite smjernice nisu lose, dapace, i po anketi se vidi da ih puno ljudi smatra itekako korisnima.
glasala za DA
oba puta mi je tablica dohrane bila nekakva smjernica, nisam morala sama kopati i traziti, sve servirano
poprilicno sam aljkava kad je dohrana u pitanju, sve mi je strasna tlaka, pa skuham rizu 2 dana, pa 2 dana zaboravim, pa opet riza, ... pa se sve skupa rastegne na mjesec dana isprobavanja i pljuvanja rize ...
tako da mi je tablica dobra u smislu pomoci da razmislim sto bih svom djetetu mogla napraviti od navedenog za tu dob, a ne u smislu da se slijepo drzim svih navedenih namirnica i/ili kolicina i stojaznamcega
pa sam zato glasala DA, od pomoci je
glasala DA, ali mi nije svejedno čiju tablicu slijedim.
povjerenje sam dala apricotinoj tablici.
dakle, format da samo ako imam povjerenja u autora/e.