Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Iritabilni/spastični kolon

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno Iritabilni/spastični kolon

... zna li netko kako tome stati na kraj. Moje tijelo tako reagira na kronični stres.
    Srećom nemam sve simptome (proljev/zatvor) nego samo očajne, bolne grčeve. Onda se tako cijela zgrčim da me poslije boli cijelo tijelo... Kad sam bila kod gastroenterologa i to smo dijagnosticirali, ali nismo govorili o nikakvoj terapiji jer sam tad bila trudna.
    Sad me uhvatilo kako nije već nekih 7 godina (od prije prve trudnoće).
    Pomaže mi od svega najbolje Voltaren, ali se bojim za želudac. Buskopan, koji bi trebao pomagati, vrlo malo djeluje. Još sam prije ovog napada bila na kuri ceporexa zbog sinusa, pa je i to vjerojatno pridonijelo. Sad sam bolje i prešla sam na Persen i Linex, po logici ne liječi simptome nego uzrok.
    Imate li kakvih iskustava? To je navodno vrlo česta bolest, nekih 5% civiliziranog svijeta od nje pati... valjda i netko ovdje osim mene... :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pričaj mi malo o tome...ja sam ti IBS-D, seldiar mi je najdraži prijatelj na svijetu, bez njega nikud ne idem (samo do dućana)
    jedini lijek je rudakol, za koji nije dokazano da u stvari djeluje, pa tako nekima pomaže a nekima ne.
    ja sam u najgoroj fazi kad sam izašla iz bolnice uzimala nekih dva mjeseca i lexaurin u maloj dozi (na preporuku liječnika).
    ja sam se morala odreći kave, mlijeka, graha, leće, slanutka, repe, paprike...sve zdrave hrane, kruha s puno sjemenki

navodno dobro djeluje ulje metvice, ja sam iz beograda nabavljala rowachol-ulje u kapsulama pa to popiješ uz obrok, ali kod mene nje bilo efekta osim što mi se stalno po toj metvici pardon, auštosalo
    meni je moj gastrić lijepo rekao da tome lijeka nema, savjetovao odlazak šrinku, smireni život, čaj, opuštanje...otkriti koja hrana mi smeta i neka očekujem povremena pogoršanja

budi sretna da imaš samo grčeve, mi srodnici galebova smo se dobro usosili

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj pituljica prvotno napisa
    pričaj mi malo o tome...ja sam ti IBS-D, seldiar mi je najdraži prijatelj na svijetu, bez njega nikud ne idem (samo do dućana)
    e ovo bi mogla potpisati, dugo godina mi je ovako bilo

odkad sam se udala je puno bolje :D , pa sad nek netko kaze da brak ne djeluje na zdravlje .....

shvacamo te, drzi se, iako se samo grcevi meni cine pis of kejk , ali vjerujem da boli i da je grozno ....

nema lijeka do smirenja, samo to je ono najteze....

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Cure, hvala na utjesi... izgleda da sam uspjela smiriti stvar s Linexom i Persenom, još uvijek me malo boli kad stisnem trbuh ili se sagnem, i malo sam "staklena", valjda od manjka hrane (koji mi inače neće škoditi).
    Persen mi je i inače super za sve psihosomatske simptome, tipa tahikadije, gušenja i sl. od živaca.
    Svela sam kave na jednu ujutro bez koje me nema, ali jučer sam drmnula kelj varivo i nije mi bilo ništa... Vjerojatno je narušena flora i živci kombinacija koja ga je okinula, jer sam zbilja mislila da su mi trudnoće to sredile u pozitivnom smislu, onako stumbale crijeva (a i 2 carska). Noćas sam odvalila 9 sati spavanja (inače 5) pa će mi i to valjda koristiti. Moram malo više pazit na sebe.
    Dobila sam i sugestiju za Reglan - imate li iskustva s tim?

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je je linex super
    kad god su rpoblemi u djiru, pomogne

sto se tice reglana, nemam pojma

i drago mi je da ti ej bolje

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Izgleda da su i meni galebovi u rodoslovnom stablu... ali to me ne smeta kao ti grozni grčevi koji su se opet vratili.
    Persen više ne pomaže
    Jeste li probale s Apaurinom? Ja sam ih popila možda 10 u životu, uglavnom u trudnoćama, ubiju me, ali mislim... 2 persena, 2 buscopana i 2 linexa - cijela šaka 3 puta na dan... što je tu bolje ili lošije :/

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne pijem apaurin, jesam jednom nedavno nakon cjelodnevnog i cjelonocnog rada vise dana, pa kad smo zavrsili, nisam uspjela zaspati pa sam ga popila......
    ne bi ga ni tebi preporucila, nekako, on mi se cini prejak....

mozda kakav caj za smirenje, ili nesto na biljnoj bazi?

znam kako ti je grozno, drzi se!

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Što se biljaka tiče, pijem Persen (valerijana+hmelj+matičnjak) i čaj od kamilice.
    Još me jedna čudna stvar muči - 2.-3- dan nakon što počnu grčevi boli me cijelo tijelo - kao od gripe, recimo - a nemam nikakvu temperaturu. Jel se to cijela grčim od tih grčeva pa imam upalu mišića ili što? I osjećam se kao od stakla (a da me vidiš... trokrilni ormar!). Jel to možda fibromialgija (nedaj bože još i to)?
    E da mi je 3 dana preležati u krevetu da me nitko niš ne pita...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni su preporučili lexaurin ako baš moram, mislim da i u uputi piše da se daje kod iritabilnog i ulceroznog
    za ove bolove ne znam, čudno mi je da bi te boljelo cijelo tijelo od toga
    jesi prošla kakve pretrage da se isključi ulcerozni i crohn?

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nisam, moj spastični se jasno pipa kroz trbuh, čak i kad nemam simptoma. A ove gadosti su isključene jer kad me ne boli mogu jesti što god mi padne na pamet (osim previše životinjske masti tipa čvarci i sl.) i ništa mi nije. Aktivira se isključivo živcima. Zapravo, kad razmislim, i kad me boli nema nekog utjecaja to što jedem.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

pogledajte www.torexin.co.yu ili www.torexin.com

mislim da ce pomoci

natural

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Eh, evo vam jos jednog supatnika ... :/
    Meni je isto dijagnoza iritabilni kolon iako su mi simptomi uglavnom drukciji od vasih - uglavnom povremena tezina u zelucu, neugodan osjecaj, lagana tupa bol ili kratko probadanje lijevo ispod rebara ili na pola puta izmedju pupka i boka. Nisam bas otkrio direktnu vezu izmedju nerviranja i problema (nije da se iznerviram u 12h,a u 13h me boli), ali je indirektna dosta jasna (manje problema ljeti i za praznika, vise kad je nekakva strka u kuci ili na poslu). Gastroskopija je pokazala bezazleni gastritis, a kolonoskopija sve OK. Slijedeci tjedan idem na jos jedan meeting sa gastroeneterologom, no ne vjerujem da ce se tu stogod promijeniti.
    Kaj se tice lijekova uzimao sam vise-manje sve kaj se nudi (Peptoran, Ulzol, Controloc i slicni za zeludac, Reglan i Rudakol za crijeva) i nista od toga nije imalo efekta (ni pozitivna ni negativna) OSIM Rudakola. Njega sam uzimao 2 mjeseca i rasturio me je odnosno simptomi su mi postali kao vasi - cesti proljevi, zraka kao u kompresoru, bolovi posvuda. Iako ga ne uzimam vec mjesec i pol dana jos se nisam sasvim oporavio, ali je vec bitno bolje.

Jedine stvari koje mi sigurno pomazu su Linex i razni homeopatski pripravci. Otprilike godinu i pol se lijecim uz pomoc homeopata (dr. Grcic) i to je pokazalo dosta rezultata - da nije bilo rodjenja male Zrinke i popratnih problema (sto je nakon duzeg mirovanja okinulo novo pojavljivanje) i tog nesretnog Rudakola bilo bi cak i vrlo dobro. No, i ovako spasava stvar.
    Druga pripomoc je mjerenje kolicine vitamina i minerala kod moje dr. opce prakse (koje ona radi volonterski i kad ima slobodna vremena) koaj to radi pomocu uredjaja koji mjeri otpor u akupunkturnim tockama i savjetuje sto jesti odnosno koje vitamine i minerale uzimati. U doba kad je imala vremena za povremena mjerenja tad sam i ja imao duza mirnija razdoblja.

Dakle, moj generalni recept je: naci hranu koja odgovara, probati se ne nervirati (bas me zanima na koju foru to uciniti ... ), a lijekovi ... hm.
    Ako nekoga zanimaju detalji o homeopatskom lijecenju, posaljem mailom.
    A u cilju ne-nerviranja od jeseni valjda ponovo krecem na autogeni trening ...

Annar avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Imala i ja nešto slično i moj je vječni odgovor - homeopatija. I ayurveda. I joga

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja mama se borila s istim problemom 2 godine. Radila kolonoskopiju i sve moguće preglede, sve u redu, samo što je ona imala po nekoliko puta dnevno proljev. Nakon dvije godine su se sjetili doktori da bi mogla napraviti i gastroskopiju i tad joj je otkrivena bakterija i gastritis koji nije uopće osjećala. Do tad su joj isto govorili da je to vjerojatno na psihičkoj bazi. Nakon terapije Ulzol+ antibiotik+ još nešto, preporodila se. Nestala bakterija i svi problemi.
    Inače dok nije znala uzrok probala je sve od trava do Linexa, Pro lifa... ali ništa nije pomagalo. Jedino se dobar pokazao od Twin Laba Super acidophillus ali je dosta skup, oko 180 kn za 30 dana. Toplo preporučam!

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj luciana prvotno napisa
    Moja mama se borila s istim problemom 2 godine. Radila kolonoskopiju i sve moguće preglede, sve u redu, samo što je ona imala po nekoliko puta dnevno proljev. Nakon dvije godine su se sjetili doktori da bi mogla napraviti i gastroskopiju i tad joj je otkrivena bakterija i gastritis koji nije uopće osjećala. Do tad su joj isto govorili da je to vjerojatno na psihičkoj bazi. Nakon terapije Ulzol+ antibiotik+ još nešto, preporodila se. Nestala bakterija i svi problemi.
    Inače dok nije znala uzrok probala je sve od trava do Linexa, Pro lifa... ali ništa nije pomagalo. Jedino se dobar pokazao od Twin Laba Super acidophillus ali je dosta skup, oko 180 kn za 30 dana. Toplo preporučam!
    I meni su nasli bakteriju, pocuclao sam uredno sve lijekove, medjutim bakterija je i dalje ostala.
    Poslije toga sam neko vrijeme pio jedan caj grozna okusa (idjirot) koji navodno isto iskorjenjuje bakteriju (da mene netko svaki dan zalijeva tim cajem i ja bih krep'o :shock: ), no nisam poslije isao na kontrolu, a problemi su ostali uglavnom slicni.

Inace, kuc-kuc o drvo, situacija ovih dana je sve bolja. :D

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Evo mene i opet ...

Napokon sam bio kod gastroeneterologa u Vinogradskoj (nakon 2 mjeseca od narucivanja i nakon 4 sata cekanja taj dan) i tip je rekao da on smatra da je dijagnoza iritabilni kolon ipak OK (iako se nije mogao nacuditi kako je Rudakol tako pogorsao situaciju), no da bi ipak bilo dobro napraviti jos jednom krvne pretrage (napravio sam ih vec prije dvije godine i bile su OK) da se iskljuci upalna bolest.
    A ako ne bude bolje, tad bi, kaze on, trebalo napraviti nekakvu FPTC pretragu crijeva. Kad sam ga pitao sto je to, nije nista odgovorio :/ .

Da li netko od vas zna o ceku se tu radi i kakva je to pretraga taj FPTC?
    Jel to ono sa barijevom kasom i rentgenom ili nesto drugo? :?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A kaj s dojenjem i ir. kolonom?!
    Tatek, imaš P.P!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mislila sam da li se kaj od lijekova može uzimati ?

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Cuj, ne znam kako je kod dojenja, obzirom da ja ne dojim ,a li vise niti ne uzimam ikoji od klasicnih lijekova za to.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

podižem: kako joga i homeopatija pomažu??koje remedije?
    nebi pit lijekove, a dosta mi je galebarenja. Mislila sam da su crijevne viroze, al godine crijevnih viroza su previše, a

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •