Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: kuca za porode

morena24 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno kuca za porode

ne znam da li se vec nesta raspravljalo o ovoj temi - nisam mogla nista naci...

ali zanima me zasto se u Hrvatskoj ne otvori kuca za porode? da li je stvar u nekim zakonima koji to ne dopustaju, da li jednostavno nema zainteresiranih za tako nesta, jesu li financije razlog ili nesta deseto?

ok. otvorilo se ovo privatno rodiliste, ali to mi je ipak nekako bolnickog tipa. cula sam da postoji u grazu, ne znam kako to izgleda. ali si zamisljam neku kucnu atmosferu, gdje nema nekog presinga na rodilje...

znam da vas ima ovdje upucenih u to sve, pa sto vi kazete?

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

osnovni, i za sada nepremostivi, problem je nepostojanje zakona koji bi to omogucio te nemogucnost samostalnosti primalja.

za samostalnost primalja nuzno je visoko obrazovanje primalja, kakvo imaju u ostatku europe i jedan je od uvjeta za pristup europskoj uniji. prva visoka skola za primalje je nedavno otvorena kod nas, u rijeci, ali jos nije jasno hoce li se primalje tamo skolovati da rade samostalno, ili ce i dalje biti samo pomocnice lijecnicima bez prava glasa...

dakle, prvo treba promijeniti zakon i legalizirati kuce i centre za porode koje vode samostalne primalje te poceti sa adekvatnim skolovanjem primalja, te pricekati da prva generacija primalja zavrsi dodatno obrazovanje.

situacija nije ruzicasta

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    osnovni, i za sada nepremostivi, problem je nepostojanje zakona koji bi to omogucio te nemogucnost samostalnosti primalja.
    A zašto u takvoj kući ne bi mogli raditi za to već školovani (muški ili ženski) ginekolozi, koji imaju sklonosti neinterventnim, prirodnim načinima poroda? Ili su takvi oksimoron sami po sebi? Ali, ako i jesu, zar to ne bi bilo bar teoretski moguće? Zašto su primalje nužne za takvu kuću za porode?

Puno pitanja, ali stvarno sam znatiželjna.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dobro pitanje.

mogli bi. ali onda opet dolazimo do toga da u zakonu tako nesto nije omoguceno. zene radjaju u bolnicama, i tocka. ako ne mozes osigurati carski rez, ne mozes otvoriti privatno rodiliste/kucu za radjanje/ sto vec. a kuca za radjanje u kojoj se radi carski rez i moze dobiti epiduralna - vise nije kuca za radjanje.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

koliko sam ja shvatila, poanta kuce za porode je bas nepostojanje doktora, jer radjanje nije bolest. bazirat kucu za porode na doktorima bi bilo nekako "bacanje" doktora koji bi drugdje bili korisniji, njima prirodni porodi jednostavno nisu struka. a i umrli bi od dosade
    njima je mjesto u bolnici bavit se porodima koji bez njih ne mogu. odmorni i neoptereceni porodima gdje su suvisni.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    mogli bi. ali onda opet dolazimo do toga da u zakonu tako nesto nije omoguceno. zene radjaju u bolnicama, i tocka. ako ne mozes osigurati carski rez, ne mozes otvoriti privatno rodiliste/kucu za radjanje/ sto vec. a kuca za radjanje u kojoj se radi carski rez i moze dobiti epiduralna - vise nije kuca za radjanje.
    Što čak ni uz neki ugovor s bolnicom koja to ima omogućeno, a u blizini je?
    Kako je to riješeno vani, jel' znaš?

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

plus to sto veli koryanshea, da.

argenta, vani naprosto nemaju tako rigorozne zahtjeve koje ne mozes ispuniti ako si 'samo' primalja sa srcem i rukama, a ne hrpom tehnoloskih cuda i masinama koje idu ping.

monika iz graza ima ugovor s bolnicom u koju idu na carski. nakon carskog se zena moze odmah vratiti s bebom kod monike na postporodjajnu njegu. ima i ugovor s bolnicom gdje salje krv koju izvadi peti dan. i tako dalje.

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Kod nas je problem u tom slučaju možda i sustav hitne službe koji trenutno mislim ne može garantirati ekspresni prijevoz rodilje u bolnicu u slučaju komplikacija. Za to vani postoje propisi, kakvi su točno - vjerojatno različiti od države do države, možda druge cure imaju i primjere.

Al da će biti lako to izgurati, neće. Sigurno će potrajati još par godina... na žalost. :/

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

par godina je vrlo optimisticno gledanje

morena24 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

a da li bi mogao jedan ginekolog otvoriti kucu za porode i tamo zaposliti primalje. dakle on bi bio samo vlasnik te kuce, a unutra bi opet vladale primalje...

i mene zanima kako je to vani i stvarno, sta u slucaju komplikacija?

morena24 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

dok ja napisem vi vec dgovorile

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Kod nas bi trenutno mogao samo ako može ponuditi uslugu carskog reza sa slučaj hitnosti.

A druga je stvar što bi tek trebalo naći doktora koji bi tako nešto napravio kako predlažeš, dakle u našoj kulturi gledano - on bi snosio rizik i ako se ne što dogodi njega bi se možebitno smatralo krivim, a teoretski nije bio blizu.

Zato je ta samostalnost babica bitan element.

@Felix - a što ću kad sam optimist, nisam htjela napisati par desetljeća... Možda pristup EU nešto bar malo ubrza, a inače nam ionako ne preostaje ništa nego čekanje - možda bar naša djeca budu mogla birati.

morena24 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

evo bas sam neki dan slusala na radiju 101 da bi ulaskom u EU Hrvatska trebala donjeti zakon o samostalnoj djelatnosti primalja.

nisam slusala od pocetka, dosla sam vec na kraj, al sam eto cula tu recenicu

mozda onda i ima nade....

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to je bilo u nedjelju, zar ne?
    cinjenica jest da bi hr to trebala uciniti, ali hoce li, i kada... :/

morena24 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

mislim da je bila nedjelja....

pa trebala bi hrvatska stosta napravit prije ulaska u EU, meni se cini manje moguca reforma pravosudja, od davanja slobode primaljama.
    u biti ne kuzim zasto je to problem...ko tu sta gubi s tim zakonom :?

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ginekolozi kontrolu nad svim porodima, rodilista svoju ustaljenu rutinu.

morena24 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ipak mi se cini da ima tu jos necega...

jer mislim da vecina zena ipak zeli kontrolirane porode, epiiduralne i slicno...a sa jednom kucom za porode nece se bolnicama bas toliko smanjit promet

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

vjerojatno je to komplexno, a najvise se radi o novcima i o prioritiranju istih.... naime, davanje vecih prava ne samo primaljama nego i ostalim medicinskim sestrama vjerojatno pomalo trazi nekoga tko ce politicki sjesti i odluciti malo o promjeni skolovanja, malo o promjeni organizacije rada, a sve to kosta.

ja zivim u svedskoj, i ovdje kompletna kontrola trudnoce se obavlja od babica, a isto tako i porodi, osim ako nije potrebna neka lijecnincka intervencija, postoji vec odredjena podjela posla.

kontrola djece se obavlja takodjer od sestara koje su specijalno obrazovane u tom smjeru, djecji lijecnik pregledava djecu rutinski nakon rodjenja, s 2 mjeseca, s godinu dana , ne sjecam se da li jos koji puta.

osim toga mozes naravno srest lijecnika ako mislis da je potrebno, u slucaju bolesti .

u hrvatskoj, koja definitivno ima problema sa financijama u zdravstvu, postoji velik potencijal za smanjivanje troskova na nepotrebnim stvarima i pojednostavljanju rutina, ali naravno treba malo novaca i potrositi da bi se to promijenilo, a za to izgleda nema novaca...

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

.... naravno treba malo novaca i potrositi da bi se to promijenilo, a za to izgleda nema novaca...
    Novca bi se našlo ali nema volje i pameti da se ulaže u nešto što dugoročno donosi uštedu.
    Primjer - dojene bebe su dokazano zdravije, znači za zdravstvo 'jeftinije'. Zašto onda od zdravstvenih djelatnika ne samo da ne možeš očekivati pomoć nego si sretan ako imaš dovoljno informacija da te ne naprave problem gdje ga nema? Što bi koštalo da se potrude pročitati, recimo, rodin priručnik ?
    Ništa. Znači samo bi trebalo volje.

A možda se u 'rvackoj kuća za porode nije otvorila ne zato što se ne mogu naći novci nego zainteresirane strane još nisu našle džep koji treba napuniti da sve to krene.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj morena24 prvotno napisa
    a da li bi mogao jedan ginekolog otvoriti kucu za porode i tamo zaposliti primalje. dakle on bi bio samo vlasnik te kuce, a unutra bi opet vladale primalje...

i mene zanima kako je to vani i stvarno, sta u slucaju komplikacija?
    mogao bi. jedna od prvih kuca za porode u becu otvorena je od strane dr. adama, ginekologa, koji je danas (jer je kuca zatvorena zbog financijskih poteskoca) svjetnik u semelweiss klinik u becu.
    u njoj su hebamme - primalje vodile glavnu rijec i danas su organiziranje kao verein, te nude svoje usluge za kucne porode, ambulantne porode, te porode u par bolnica.

u slucaju komplikacija te vozilo prve pomoci odvede u prvu bolnicu s kojim kuca ima ugovor.

meni se cini da bi takve kuce za porode donijele zdravu konkurenciju u hrvata.
    da li ste sasvim sigurne da kada bi se neki medicinar sklon prirodnom porodu "uhvatio" osnivanja takve kuce, da to zakonski zaista ne bi bilo moguce?

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

problem je tome sto su ogromni zahtjevi. npr. ne mozes napraviti rodiliste ako nemas dvoranu za carski rez i tim lijecnika. i sl. naprosto, u nasem zakonu nisu predvidjene ikakvi oblici radjanja osim u rodilistima (drzavnim ili privatnim) pod paskom lijecnika.

ulaskom u europu morat cemo i to promijeniti, falabogu.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nisam li nedavno na Saboru, na TV-u, uhvatila malo rasprave o visokom obrazovanju primalja... mislim da se o tome raspravljalo, pa kad to bude, onda će doći i kuća za porode....za jedno 10 godina (pa ko se može strpiti...uh)

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da ce biti prije.
    ali mozda sam preoptimisticna...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •