Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: Sparoge

  1. #1

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    640

    Početno Sparoge

    Ima li netko kakav dobar recept sa divljim sparogama, sad je vrijeme od branja pa kako ih sve spremate?

  2. #2

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    885

    Početno

    Očistiš ih, skuhaš, baciš na tavu na malo ulja i preko toga jaja....njam njam...ili ih skuhane natrgaš na manje narežeš tvrdo kuhano jaje i napraviš na salatu....

  3. #3

    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Postovi
    371

    Početno

    Na www.coolinarka.com i www.gastronaut.hr ima par dobrih recepata za fritaju (omlet) od divljih šparoga

  4. #4

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb, Dubrava
    Postovi
    417

    Početno

    Pokupila sam sa coolinarke ideju za neke recepte sa šparogama.
    Negdje sam našla recept za šnicle s šparogama. To je njam
    Istučeš šniclu, malo posoliš, staviš šnitu šunke za picu, pa narezanu šparogu (možeš na duže komade, a ne ne kockice), narolaš šniclu, te je pokopčaš čačkalicama (ili staviš odozgora drugu i potučeš rubove da se ne raspadne).
    Možeš samo uvaljati u brašno ili neuvaljati te peći na margarinu, možeš pohati.

  5. #5

    Datum pristupanja
    Sep 2004
    Lokacija
    Bec
    Postovi
    128

    Početno

    Osim frite sa sparogama- volim i salatu od sparuga.
    Sparuge iskidam- skuham i ocjedim. Zacinim ih jednim iscjedjenim limunom (ja volim kiselije- ali moze i pola limuna) i maslinovim uljem i malo posolim.

    Sugo sa sparugama-
    Na maslinovom ulju izdinstati jedan luk. Dodati sparuge i kad se malo izdinstaju zaliti ih bjelim vinom. Kad pokuha- dodati salsu od pomidora (umak od rajcice), persin i cesnjak- sitno isjeckani, malo origana, basilikuma i bjelog papra. Posluziti sa rizom ili tjesteninom. Ili krompirima kuhanim na pari.

  6. #6

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    640

    Početno

    mmmmm....
    finoooo...
    sutra za rucak cu isprobati ovaj sa sniclama i sparogama 8) !

  7. #7
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    ja ih skuham u slanoj vodi sa malo limuna i onda ode te vode naravim besamel koji prelijem preko sparoga.
    jedemo ih uz kuhani krompir ili uz palacinke.
    u ovoj drugoj verziji nasjeckam sparoge na kolutice i dodam u besamel pa s tim filujemo palacinke. nama je to super

  8. #8
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Ja radim rizoto od sparoga i plodova mora, a isti umak moze i za tjesteninu. Na maslinovom ulju se podinstaju sparoge, dodaju se plodovi mora, riza, voda ili juha, pusti da se kuha dok riza ne bude gotova, a pred kraju se doda vrhnje za kuhanje.

  9. #9
    Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Bestovje
    Postovi
    6,890

    Početno

    ima pitanjce uz sparoge
    uzela sam danas buntic sparogica, al nisu divlje nego iz uzgoja, al onak ljepe tanke... zgledaju njami
    i sad ja ne znam kaj bi s tim prije pripreme

    jel da samo operem ili moram i ocistit nekaj???

  10. #10
    snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Lokacija
    dalmacija
    Postovi
    1,201

    Početno

    Citiraj Nani prvotno napisa
    Očistiš ih, skuhaš, baciš na tavu na malo ulja i preko toga jaja....njam njam...ili ih skuhane natrgaš na manje narežeš tvrdo kuhano jaje i napraviš na salatu....
    ovo na tavi provjereno - super!, ovo drugo ću provjerit

  11. #11
    Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Bestovje
    Postovi
    6,890

    Početno

    ocistis ih...

    kaj tocno ocistim????
    ak ih idem cistit nis mi nece ostat

  12. #12
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,696

    Početno

    Šparoge trgaš na male komadiće (2-3 cm) dok možeš- u jednom trenutku stabljika postane drvenasata i više se nada trgati - taj ostatak baciš.

    Meni je najbolji recept onaj najednostavniji. Skuhaju se šparoge, ocijede ali se voda ne baci , pomiješaju s kuhanim mjajima narežanim na komadićem i zaliju s maslinovim uljem, octom (ja stavljam balsamico) i vodom u kojoj su se kuhale šparoge. Sol i papar po izboru.

  13. #13
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Što joj to jučer nisi napisala?!
    Nego me nazvala taman kad sam otkrila još jedno veliko čokoladno jaje!
    Pa sam joj pričala punih usta...

  14. #14
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,696

    Početno

    Zato jer radim do 16,00, a onda poslije nemam vremena za niš osim djece. Još je i muž na putu - doma se kompjuteru niti ne približim

  15. #15
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ma šalim se ja!
    jaje sam ionako pojela :/

  16. #16
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    7,511

    Početno

    recite mi, da li ove divlje sparoge mogu i na pari skuhati (sad ce se javiti davor i reci da to nevalja), ili je bolje u vodi.
    ako radim fritaju (istranke u pomoc) da li ih treba prije blansirati, ili onako odmah na ulje?

  17. #17
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,696

    Početno

    ja uvijek kuham u vodi.

    Za fritaju ja ne kuham prije, neg dinstam poklopljeno, pa tek onda stavim jaja, al ja ne volim fritaju - puno mi je bolja varijanta sa kuhanim jajima.

  18. #18

    Datum pristupanja
    Sep 2004
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    326

    Početno

    U salatu od sparoga osim tvrdo kuhanih jaja i maslinjaka stavim i kolutice rotkvica, a ponekad i mladog luka a bez octa.

    Sparoge kuham u vodi ali vodu ne bacim nego dolijem jos vode i onda u njoj prokuham sve one stabljike koje se inace bacaju i to mi sluzi kao temeljac ili za juhu od sparoga ili u tome skuham rizu/pastu tako da dobijemo vise okusa.

    Juhu od sparoga radim u osnovi kao prezganku: na putru preprzim griz i prelijem vodom od sparoga, zacinim ili varijacija na maslinjaku preprzim kus-kus pa prelijem vodom od sparoga. Ako pretjeram s previse vode ubacim i kocku od povrca ali to izbjegavam ako je moguce. Ovo mi voler i klinci pojesti.

    Rizoto radim tako da mladi luk (obavezno i zeleno) preprzim sa sparogama na maslinjaku (ponekad dodam i obicnog luka i cesnjaka) kad je sve skupa dobro prepzeno zalijem konjakom/ako nema moze i whiskey ili bilo koja zestica - tog tipa i pustim da malo izhlapi. Onda u to ubacim sirovu rizu i pustim da postane staklasta pa sve lijepo zalijem temeljcem. Na kraju moze malo vrhnja za kuhanje ali ako je dobra riza je kremasto i bez tih dodataka.

  19. #19

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,235

    Početno

    izrezane ih izdinstati na putru, pa dodati saku grubo mljevenih ljesnjaka. preliti vrucom tjesteninom i servirati sa parmezanom.

  20. #20

    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,983

    Početno

    Kuhane sparoge zamotane u sunku, s nasjeckanim tvrdokuhanim jajima i rastopljenim maslacem i kao prilog kuhani krumpir ...

  21. #21
    jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    1,568

    Početno

    mljac, mljac

  22. #22

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Zapresic
    Postovi
    768

    Početno

    Cure ima li jos netko kakav jednostavan recept za krem juhu od sparoga? Ovo od Mamas nisam bas skuzila

  23. #23

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    pod zvjezdarnicom
    Postovi
    1,925

    Početno

    Napomena: šparuge se ne kuhaju, nego blanširaju. To znači da se na padelu veličine glave, do polovice napunjenom natrganim šparugama, stavlja otprilike pola one male kavene šalice vode, na neku srednju ili mrvicu manju toplinu, te dvije minutice doslovno provrti na toj pari koja nastaje. Naravno, prethodno se mrvicu posole. Blanširanje je gotovo kada poprime intenzivno zelenu boju mokre trave, još su kompaktne. Nakon toga ih dodajete jelima: u juhu, u rižoto, frigate s jajima, na način da još minuticu bude u tom jelu, kada je rižoto inače već gotov. Na taj se način sačuva okus i korisni sastojci. Smrzavaju se isto tako blanširane.

    Napomena II: voda koja nastaje blanširanjem može se i popiti, a to se preporuča svima koji imaju bilo kakvih problema sa bubrezima, mokraćovodima i sl. Npr. svi koji muku muče s upalama mjehura.

  24. #24

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Zapresic
    Postovi
    768

    Početno

    E, pa ja ih skuhala i napravila super juhu.
    50 dg sparoga
    2 mlada krumpira
    malo dimljene slanine
    jedno vrhnje za kuhanje
    sol
    papar
    sok od limuna po zelji

    Trgati sparoge na komadice i stavit da se kuhaju zajedno s krumpirom dok se ne skuhaju. Izvaditi i izmiksati u blenderu.
    Na malo ulja poprziti slaninu izrezanu na sitno.
    Vratiti izmiksano povrce u vodu u kojem se kuhalo, i dodati slaninu i 2 dl vrhnja za kuhanje.
    Pustiti da se lagano kuha nekoliko minuta. Dodati sol i papar i sok od limuna po ukusu.
    Ja nisams tavljala limuna, i ispala je super juha

  25. #25
    haribo avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    deutschland
    Postovi
    1,352

    Početno

    ja ih kuham u malo vode i dodam zlicu octa uz to besamel sos (nekad i onaj iz vrecice )

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •