Results 1 to 25 of 25

Thread: Sparoge

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1. #1

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Rijeka
    Posts
    640

    Default Sparoge

    Ima li netko kakav dobar recept sa divljim sparogama, sad je vrijeme od branja pa kako ih sve spremate?

  2. #2

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Rijeka
    Posts
    885

    Default

    Očistiš ih, skuhaš, baciš na tavu na malo ulja i preko toga jaja....njam njam...ili ih skuhane natrgaš na manje narežeš tvrdo kuhano jaje i napraviš na salatu....

  3. #3

    Join Date
    Mar 2005
    Posts
    371

    Default

    Na www.coolinarka.com i www.gastronaut.hr ima par dobrih recepata za fritaju (omlet) od divljih šparoga

  4. #4

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb, Dubrava
    Posts
    417

    Default

    Pokupila sam sa coolinarke ideju za neke recepte sa šparogama.
    Negdje sam našla recept za šnicle s šparogama. To je njam
    Istučeš šniclu, malo posoliš, staviš šnitu šunke za picu, pa narezanu šparogu (možeš na duže komade, a ne ne kockice), narolaš šniclu, te je pokopčaš čačkalicama (ili staviš odozgora drugu i potučeš rubove da se ne raspadne).
    Možeš samo uvaljati u brašno ili neuvaljati te peći na margarinu, možeš pohati.

  5. #5

    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Bec
    Posts
    128

    Default

    Osim frite sa sparogama- volim i salatu od sparuga.
    Sparuge iskidam- skuham i ocjedim. Zacinim ih jednim iscjedjenim limunom (ja volim kiselije- ali moze i pola limuna) i maslinovim uljem i malo posolim.

    Sugo sa sparugama-
    Na maslinovom ulju izdinstati jedan luk. Dodati sparuge i kad se malo izdinstaju zaliti ih bjelim vinom. Kad pokuha- dodati salsu od pomidora (umak od rajcice), persin i cesnjak- sitno isjeckani, malo origana, basilikuma i bjelog papra. Posluziti sa rizom ili tjesteninom. Ili krompirima kuhanim na pari.

  6. #6

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Rijeka
    Posts
    640

    Default

    mmmmm....
    finoooo...
    sutra za rucak cu isprobati ovaj sa sniclama i sparogama 8) !

  7. #7
    white_musk's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,838

    Default

    ja ih skuham u slanoj vodi sa malo limuna i onda ode te vode naravim besamel koji prelijem preko sparoga.
    jedemo ih uz kuhani krompir ili uz palacinke.
    u ovoj drugoj verziji nasjeckam sparoge na kolutice i dodam u besamel pa s tim filujemo palacinke. nama je to super

  8. #8
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Ja radim rizoto od sparoga i plodova mora, a isti umak moze i za tjesteninu. Na maslinovom ulju se podinstaju sparoge, dodaju se plodovi mora, riza, voda ili juha, pusti da se kuha dok riza ne bude gotova, a pred kraju se doda vrhnje za kuhanje.

  9. #9
    Mukica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bestovje
    Posts
    6,890

    Default

    ima pitanjce uz sparoge
    uzela sam danas buntic sparogica, al nisu divlje nego iz uzgoja, al onak ljepe tanke... zgledaju njami
    i sad ja ne znam kaj bi s tim prije pripreme

    jel da samo operem ili moram i ocistit nekaj???

  10. #10
    snoopygirl's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    dalmacija
    Posts
    1,201

    Default

    Quote Originally Posted by Nani
    Očistiš ih, skuhaš, baciš na tavu na malo ulja i preko toga jaja....njam njam...ili ih skuhane natrgaš na manje narežeš tvrdo kuhano jaje i napraviš na salatu....
    ovo na tavi provjereno - super!, ovo drugo ću provjerit

  11. #11
    Mukica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bestovje
    Posts
    6,890

    Default

    ocistis ih...

    kaj tocno ocistim????
    ak ih idem cistit nis mi nece ostat

  12. #12
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Šparoge trgaš na male komadiće (2-3 cm) dok možeš- u jednom trenutku stabljika postane drvenasata i više se nada trgati - taj ostatak baciš.

    Meni je najbolji recept onaj najednostavniji. Skuhaju se šparoge, ocijede ali se voda ne baci , pomiješaju s kuhanim mjajima narežanim na komadićem i zaliju s maslinovim uljem, octom (ja stavljam balsamico) i vodom u kojoj su se kuhale šparoge. Sol i papar po izboru.

  13. #13
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Što joj to jučer nisi napisala?!
    Nego me nazvala taman kad sam otkrila još jedno veliko čokoladno jaje!
    Pa sam joj pričala punih usta...

  14. #14
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Zato jer radim do 16,00, a onda poslije nemam vremena za niš osim djece. Još je i muž na putu - doma se kompjuteru niti ne približim

  15. #15
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ma šalim se ja!
    jaje sam ionako pojela :/

  16. #16
    seni's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    7,511

    Default

    recite mi, da li ove divlje sparoge mogu i na pari skuhati (sad ce se javiti davor i reci da to nevalja), ili je bolje u vodi.
    ako radim fritaju (istranke u pomoc) da li ih treba prije blansirati, ili onako odmah na ulje?

  17. #17
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    ja uvijek kuham u vodi.

    Za fritaju ja ne kuham prije, neg dinstam poklopljeno, pa tek onda stavim jaja, al ja ne volim fritaju - puno mi je bolja varijanta sa kuhanim jajima.

  18. #18

    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Rijeka
    Posts
    326

    Default

    U salatu od sparoga osim tvrdo kuhanih jaja i maslinjaka stavim i kolutice rotkvica, a ponekad i mladog luka a bez octa.

    Sparoge kuham u vodi ali vodu ne bacim nego dolijem jos vode i onda u njoj prokuham sve one stabljike koje se inace bacaju i to mi sluzi kao temeljac ili za juhu od sparoga ili u tome skuham rizu/pastu tako da dobijemo vise okusa.

    Juhu od sparoga radim u osnovi kao prezganku: na putru preprzim griz i prelijem vodom od sparoga, zacinim ili varijacija na maslinjaku preprzim kus-kus pa prelijem vodom od sparoga. Ako pretjeram s previse vode ubacim i kocku od povrca ali to izbjegavam ako je moguce. Ovo mi voler i klinci pojesti.

    Rizoto radim tako da mladi luk (obavezno i zeleno) preprzim sa sparogama na maslinjaku (ponekad dodam i obicnog luka i cesnjaka) kad je sve skupa dobro prepzeno zalijem konjakom/ako nema moze i whiskey ili bilo koja zestica - tog tipa i pustim da malo izhlapi. Onda u to ubacim sirovu rizu i pustim da postane staklasta pa sve lijepo zalijem temeljcem. Na kraju moze malo vrhnja za kuhanje ali ako je dobra riza je kremasto i bez tih dodataka.

  19. #19

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    izrezane ih izdinstati na putru, pa dodati saku grubo mljevenih ljesnjaka. preliti vrucom tjesteninom i servirati sa parmezanom.

  20. #20

    Join Date
    May 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,983

    Default

    Kuhane sparoge zamotane u sunku, s nasjeckanim tvrdokuhanim jajima i rastopljenim maslacem i kao prilog kuhani krumpir ...

  21. #21
    jadro's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zg
    Posts
    1,568

    Default

    mljac, mljac

  22. #22

    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Zapresic
    Posts
    768

    Default

    Cure ima li jos netko kakav jednostavan recept za krem juhu od sparoga? Ovo od Mamas nisam bas skuzila

  23. #23

    Join Date
    May 2006
    Location
    pod zvjezdarnicom
    Posts
    1,925

    Default

    Napomena: šparuge se ne kuhaju, nego blanširaju. To znači da se na padelu veličine glave, do polovice napunjenom natrganim šparugama, stavlja otprilike pola one male kavene šalice vode, na neku srednju ili mrvicu manju toplinu, te dvije minutice doslovno provrti na toj pari koja nastaje. Naravno, prethodno se mrvicu posole. Blanširanje je gotovo kada poprime intenzivno zelenu boju mokre trave, još su kompaktne. Nakon toga ih dodajete jelima: u juhu, u rižoto, frigate s jajima, na način da još minuticu bude u tom jelu, kada je rižoto inače već gotov. Na taj se način sačuva okus i korisni sastojci. Smrzavaju se isto tako blanširane.

    Napomena II: voda koja nastaje blanširanjem može se i popiti, a to se preporuča svima koji imaju bilo kakvih problema sa bubrezima, mokraćovodima i sl. Npr. svi koji muku muče s upalama mjehura.

  24. #24

    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Zapresic
    Posts
    768

    Default

    E, pa ja ih skuhala i napravila super juhu.
    50 dg sparoga
    2 mlada krumpira
    malo dimljene slanine
    jedno vrhnje za kuhanje
    sol
    papar
    sok od limuna po zelji

    Trgati sparoge na komadice i stavit da se kuhaju zajedno s krumpirom dok se ne skuhaju. Izvaditi i izmiksati u blenderu.
    Na malo ulja poprziti slaninu izrezanu na sitno.
    Vratiti izmiksano povrce u vodu u kojem se kuhalo, i dodati slaninu i 2 dl vrhnja za kuhanje.
    Pustiti da se lagano kuha nekoliko minuta. Dodati sol i papar i sok od limuna po ukusu.
    Ja nisams tavljala limuna, i ispala je super juha

  25. #25
    haribo's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    deutschland
    Posts
    1,352

    Default

    ja ih kuham u malo vode i dodam zlicu octa uz to besamel sos (nekad i onaj iz vrecice )

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •