Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Pomoć-nalaz ranog kombiniranog probira

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Pomoć-nalaz ranog kombiniranog probira

Danas sam dobila nalaz kombiniranog probira pa ako mi neko moze malo izkomentirat
    Godina 37
    NN 1,6
    CRL 60,7 UZV gestaciska dob 12+3

sl.b hCC 35,4 ng /ml
    PAPP-A 1,04 mlU /ml

T21 ( Biokemiski rizik +NT ) 1:852 rizik manji od graničnog
    Biokemiski test 1:198 rizik veći od graničnog
    Dobni rizik 1: 159
    T18 ( Biokemiski rizik +NT ) < 1: 10000 rizik mani od graničnog

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

nisi napisala korigiranu betu (korig. MoM),
    i nije mi jasan dobni rizik?ne slaže se sve tu napisano?

U svakom slučaju OK nalaz

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ukupni rezultat je dobar, a to je najvaznije.

Iz ovih rezultata za PAPP-A i FreeBetaHCg ne moze se nista procitati (pa cak ni ginekolozi ne bi to mogli) jer je bitan rezultat izrazen u MoM (multiple of median) koji treba da bude korigovan u odnosu na tvoju dob, kilazu, cinjenicu da li si pusac ili ne, itd. ugl sve se to izracunava uz pomoc softvera koji ima laboratorija u kojoj si radila test.

Nuhalni nabor je super, i to je isto veoma bitno.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

cure nikada nisam čula za taj nalaz. Možete li mi pojasniti o čemu se radi,

hvala

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

sl b hCG 35,4 ng / ml 0,86 Korig.MOM
    PAPP-A 1,04mlU/ml 0,45 Korig.MOM

nepušač
    Dobni rizik 1:159

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno Re: Pomoć-nalaz ranog kombiniranog probira

Citiraj kikica prvotno napisa
    ako je dobni 1:159, onda je biokemijski 1:198 niži od graničnog
    taj dio mi nije jasan

a korigirane vrijednosti PAPP-a i bete trebaju biti oko 1 kod idealnog nalaza, i kod tebe je sve OK.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj fatamorgana prvotno napisa
    cure nikada nisam čula za taj nalaz. Možete li mi pojasniti o čemu se radi,

hvala
    To ti je najnoviji test (vađenje krvi + UZV) za prenatalni skrining za Down sindrom i druge sindrome, radi se od 10.-13. tjedna trudnoće, ovdje je malo na krivome podforumu - obično cure takve stvari pitaju na "Informacije o trudnoći", ali jednom kad se dođe na podforum Potpomognuta, ne napušta ga se lako (čovjek se veže i zna da tu ljude slične stvari more ). Moderatori će vjerojatno prebacit kamo spada.

Kikica, FYI, navodno su biokemijske vrijednosti lošije kod žena koje su prošle hormonalne terapije (barem je nama tako objašnjeno).

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Re: Pomoć-nalaz ranog kombiniranog probira

Citiraj prima prvotno napisa
    Citiraj kikica prvotno napisa
    ako je dobni 1:159, onda je biokemijski 1:198 niži od graničnog
    taj dio mi nije jasan

a korigirane vrijednosti PAPP-a i bete trebaju biti oko 1 kod idealnog nalaza, i kod tebe je sve OK.
    da, tako piše na nalazu, a i meni se čini da treba pisati manji, a ne veći.... ali vjerujem da je sve u redu

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Kikica, FYI, navodno su biokemijske vrijednosti lošije kod žena koje su prošle hormonalne terapije (barem je nama tako objašnjeno).
    Dobro Ina33, hvala, ali da li ti se ovaj nalaz cini u redu?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ovo sam ti mislila reći - lošiji, bez da to išta znači (tj. ne znači da je povećan rizik za Down). Lošiji zbog toga što je žena primala svakakve koktele hormona tijekom godina (meni su u 10. mjesecu 2007. rekli da se u tome vide još tragovi stimulacije u 1. 2007.-mome, utrogestani i sl. - tj. da na to utječe sve što žena prima od hormonalne terapije godinama).

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ovo sam ti mislila reći - lošiji, bez da to išta znači (tj. ne znači da je povećan rizik za Down). Lošiji zbog toga što je žena primala svakakve koktele hormona tijekom godina (meni su u 10. mjesecu 2007. rekli da se u tome vide još tragovi stimulacije u 1. 2007.-mome, utrogestani i sl. - tj. da na to utječe sve što žena prima od hormonalne terapije godinama).
    Hvala, da i ja sam primala hormonalne terapije više puta pa je moguće da je nalaz takav radi toga. Ostaje mogućnost amniocenteze, još ćemo se konzultirati da li ići u to ili ne. U svakom slučaju, hvala

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ovo ti je otprilike:
    Down (trizomija 21):
    Beta visoka (ali bas visoka, preko 2,5 MoM, cak i vise) - PAPP-A veoma nizak

T18:
    Beta veoma niska - PAPP-A veoma nizak

Kod tebe je T18 rizik minimalan (to je kad napisu < 1: 10000), a obe vrednosti su manje od 1, pa mozes da zakljucis koliko su niske u trudnocama kod kojih je povecan rizik od ove trizomije.

E da, kod oba sindroma nuhalni nabor je veci od 3mm, mada ni to ne mora nista da znaci, sam taj marker je prilicno nepouzdan.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Kikica, meni se nalaz čini OK jer se gleda sveukupni, a kod tebe je to 1:800, biokemijski dio je i meni bio lošiji (nije pisalo da je viši od graničnog, ali je bio nešto lošiji), a double mi je ispao (double je kombinirani minus nuhalni nabor, tj. on nije korigiran za UZV nalaze) koma 1:84 i otišla ja na amnio zbog lošeg doublea - tj. loše biokemije. Amnio ispala OK. Ako si u bilo kakvoj dvojbi, otiđi do dr. Kosa u Pol. Vili, on će ti sve objasnit i osnažit te u tvojoj odluci. Kombinirani je najtočniji od sve dijagnostike osim amnioa (85% je točan, double je oko 60% točan i ima visok postotak lažno pozitivnih, u koje smo i mi upali). Ako te bilo što muči, možeš kod Kosa u 18. tjednu na poseban UZV pregled di se gledaju markeri za Down. Kos uglavnom odgovara ljude od amnio, ali svima realno prezentira rizike i mislim da je savršena osoba za razgovor - sve ovisi o tome koliko ti možeš "živjet" s malim rizicima - ovo tvoje je OK, mislim da je cut-off za kombinirani di se preporuča amnio 1:200, a ne 1:800 koliko ti imaš. Sretno! Više o svemu ovome imaš dolje na topicima "Amnio da ili ne", "kombinirani probir" i sl. Moraš odlučiti sama, što god se na forumu piše - ja bih išla, ja ne bih nikad išla i sl. - ne bi trebalo bit relevantno za tebe, učini onako kako ćeš bit mirna sa svojom odlukom. Strogo uzevši, ovaj tvoj nalaz ne indicira amnio jer je ukupni rezultat skroz OK.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Draga Ina33, pa ti si živuća enciklopedija, svaka ti čast, hvala na ovako detaljnim objašnjenjima

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Strogo uzevši, ovaj tvoj nalaz ne indicira amnio jer je ukupni rezultat skroz OK.
    Hvala cure, baš vam hvala.
    Sad sam pričala s jednim doktorom i kaže da je sve u redu, da su T21 i T18 kako treba.
    Tvoja sugestija za markere u 18. tjednu kod dr Kosa mi se čini prihvatljiva, vjerojatno ću to napraviti čisto da budem na miru.
    Hvala još jednom

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

double je kombinirani minus nuhalni nabor, tj. on nije korigiran za UZV nalaze
    ina, ja ovo ne razumem.
    mislis li na biohemijski test koji je u sklopu kombninovanog i koji se radi u prvom trimestru (PAPP-A + free BetaHcg) ili na biohemijske testove drugog trimestra (AFP + betaHcg)?

Ovi iz drugog trimestra mogu da budu double, triple ili quadriple i isto se dobija korigovani rezultat u MoM, a kad se da i uzv nalaz onda se i starost trudnoce racuna prema ultrazvuju iz prvog trimestra (da bi se dobio precizniji rezultat jer se vrednosti ovih hormona drasticno menjaju, pa u slucaju kasnije ovulacije mogu da daju pogresan rezultat, npr.)

Sto se tice kombinovanog testa, ako je nuhalni nabor ok, onda je ukupni rezultat uvek bolji od "biohemijskog" jer se ukljucuje i nuhalni nabor, logicno.
    Tako je kod svake trudnice koja ima dobar rezultat merenja nuhalnof nabora.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Na double koji se radi u drugom trimestru sam mislila. Nama je dr. Kos komentirao, uspoređujući biokemiju iz doublea s biokemijom iz kombiniranog (koji smo isto radili), da nam se biokemijski dio dosta pogoršao, zato sam to rekla.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Da, sami po sebi ne bi trebali da imaju veze s obzirom da se radi o razlicitim hormonima, mada ukupni rezultat ne bi trebalo da bude mnogo razlicit.

A opet, ono sto ti kazes, kombinovani je mnogo tacniji.

Plus sto bi trebalo da svaki test, da bi se dobio neki pouzdaniji rezultat, treba da prati ekspertski uzv gde se odredjuju i uzv markeri na hromozomopatije.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ovako je kod mene bilo:

Kombinirani probir (nuhalni nabor s UZV-a + biokemijski dio (hormoni PAPP-A - iznosio 3,49 - i free bHCG - iznosio 80.9)) - sve skupa 1:2698 za trisomiju 21. Na nalazu piše da je OK, rizik manji od graničnog (ovaj dvije tisuće i nešto se gleda kao konačni), a biokemijski dio - PAPP-A i free bHCG je bio 1:597 - isto manji od graničnog. Rađeno u 13. tjednu trudnoće.

Double – hormoni free ßhCG (iznosio 48,8) + AFP (iznosio 36,6) , UZV je tu samo za procjenu starosti trudnoće, ali test ne uzima više nuhalni nabor u obzir jer se to u tom 16. tjednu ne gleda) ispao mi je 1:86 za trisomiju 21 (Down) i na testu piše da je izračunati rizik za T21 povećan obzirom na dob i graničnu vrijednost (1:250).

Doktor je na to komentirao da mi se, ako je vjerovati doubleu (a on je njega smatrao manje relevantnim od kombiniranog) pogoršao biokemijski dio, nije ni meni to skroz jasno.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Evo jedan informativan ppt o kombinovanom testu:

http://wwwcmc.cuk.ac.kr/webboard/dat...nal/0314-1.ppt

Mene je ovaj tekst utesio jer sam imala dobar PAPP, a visoku betu, a ima bas sve o pojedinacnim elementima testa, a narocito o PAPP jer je on znacajniji za ukupan ishod trudnoce.

U double testu je takodje bitniji AFP, on bi trebalo da nije mnogo nizak, ali ni previsok (radi se o ralicitiom rizicima), dok je beta opet u kombinaciji za izracun rizika za down.
    Takodje su bitni i uestriol u triple i inhibin(nesto) za quadriple, tj. mogu da ukazu na moguce probleme u trudnoci.
    Ja sam radila triple.

ina33, za poredjenje treba ipak uzeti rezultate u corr. MoM

E da, meni su za kombinovani merili free betaHcg a za triple totalni betaHcg, ali je moguce da to zavisi od laba, tj. od softwarea koji taj lab koristi.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj kli_kli prvotno napisa
    Evo jedan informativan ppt o kombinovanom testu:

http://wwwcmc.cuk.ac.kr/webboard/dat...nal/0314-1.ppt

Mene je ovaj tekst utesio jer sam imala dobar PAPP, a visoku betu, a ima bas sve o pojedinacnim elementima testa, a narocito o PAPP jer je on znacajniji za ukupan ishod trudnoce.

U double testu je takodje bitniji AFP, on bi trebalo da nije mnogo nizak, ali ni previsok (radi se o ralicitiom rizicima), dok je beta opet u kombinaciji za izracun rizika za down.
    Takodje su bitni i uestriol u triple i inhibin(nesto) za quadriple, tj. mogu da ukazu na moguce probleme u trudnoci.
    Ja sam radila triple.

ina33, za poredjenje treba ipak uzeti rezultate u corr. MoM

E da, meni su za kombinovani merili free betaHcg a za triple totalni betaHcg, ali je moguce da to zavisi od laba, tj. od softwarea koji taj lab koristi.
    Neko mi je rekao da je i visoka beta karakteristična za žene u godinama pa malo gubi smisao to što se ionako radi ženama koje su uglavnom 35+. A propos ovo corr. MoM, misliš ti da ja znam što je to (znam da mi piše na testu, ali nisam te vrijednosti prepisivala) . U svakom slučaju, moj zaključak je bio - kombinirani je bitno pouzdaniji od doublea, u nekoj nemogućoj novoj trudnoći ne bih niti radila double, nego samo kombinirani.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Pozdrav svima i na ovoj temi. Postavit ću i ovdje isto pitanje. Ovaj sam tjedan napravila pretrage ranog probira pa me zanima zna li netko od vas protumačiti nalaz. Naime kod ginića idem tek idući tjedan pa sam malo nestrpljiva.
    Evo nalaza:

GEM I:
    sl. beta HCG 68,8 ng/ml
    PAPP-A 5,07 mlU/ml
    0,83 Korig. MoM
    0,99 Korig. MoM
    NN 1,4
    CRL 61,2mm
    gestacijska dob 12 + 3
    0,88 MoM
    T21 1:8430 (rizik manji od graničnog)
    biokemijski test 1:3907 (rizik manji od graničnog)
    Dobni rizik 1:421
    T18 <1:10000 (rizik manji od graničnog)

GEM II:
    sl. beta HCG 68,8 ng/ml
    PAPP-A 5,07 mlU/ml
    0,81 Korig. MoM
    1,04 Korig. MoM
    NN 1,1
    CRL 59mm
    gestacijska dob 12 + 2
    0,71 MoM
    T21 1:8385 (rizik manji od graničnog)
    biokemijski test 1:4591 (rizik manji od graničnog)
    Dobni rizik 1:419
    T18 <1:10000 (rizik manji od graničnog)

Valjda sam sve napisala...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

V(and)v - svi su ti rizici manji od graničnog, koliko ja vidim, to ti je OK rezultat.

azrijelka36 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

evo još jedne zabrinute koja moli pomoć oko nalaza kombiniranog probira

ultrazvučnim pregledom je sve ok.

Biokemijski nalaz
    f-beta HCG 136,20 iU/L PAPP-A 2955 miU/L
    MoM 4,33 MoM 1,67
    Rizik za Down: 1 / 826 Rizik za dob: 1 / 529
    Vj. Biokem : 1/232

RIZIK ZA EDWARDSOV SINDROM NA DAN PROBIRA (TRISOMIJA 18)
    Rizik: <1 / 100000

ne kužim kak je rizik koji je vezan za dob toliki kad imam 30 god
    jel mi moženetko objasniti sve vrijednosti
    hvala!

e da..i ne znam jel ima kakve veze što su krivo napisali datum vađenja krvi. jer bio je danas 27.12 isto kad i uzv, a oni su napisali da je 29.
    Posljednje uređivanje od azrijelka36 : 27.12.2010. at 17:45

azrijelka36 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

nitko?

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

neznam...i meni se čini rizik sa dob visok...http://www.ds-health.com/risk.htm

migoh avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Mojoj prijateljici je nalaz bio katastrofa,ono da će dijete 100% imati dawnov sindrom . Jadna je cijelu trudnoću bila sva izbezumljena , te je beba bila naravno zdrava!
    Najveći problem je bio što je išla na test prerano , iako se po zadnjoj mengi tako nije činilo.......jednostavno joj je ovulacija bila malo kasnije.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •