Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: laparaskopija da ili ne?

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno laparaskopija da ili ne?

Drage moje jučer smo nas dvoje bili u Mariboru na konzultacijama kod prof. Vlaisavljevića. Nakon pregleda svih nalaza, doktor je bio jako zadovoljan sa svime, čak je rekao da se nas dvoje po svim parametrima ubrajamo u njihove odlične slučajeve i da nam daje velike šanse za uspijeh.

Međutim u svim dosadašnjim postupcima jedino nedoumica mu je bila zašto me niko nije uputio da uradim laparaskopiju. Radila sam HSG i on je bio ok, ali doktor kaže da HSG nije baš pouzdan pokazatelj prohodnosti jajovoda, već da je laparaskopija i histerokopija pokazatelj crnog na bijelom. Također rekao na je da postupak u Mariboru sada i nije toliko bitna ta laparaskopija a onda je rekao jednu stvarno za mene nemoguća misija rečenicu a to je da ako nakon MPO postupka u Mariboru poželim još jednu bebicu prirodnim putem da uradim laparaskopiju. Joj ........... ta rečenica je ostala duboko urezana u glavu, čuj on nam daje šansu prirodnim putem.
    A sada dvojba da li da je radim prije postupka, ili ne?
    Plizzzzz cure pomagajte sa savjetima.
    Hvala

sretna35 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

dr. Vlaisavljević je ugledan stručnjak i ja bih ozbiljno razmotrila njegovo mišljenje. Koliko vidim prema iskustvima suborki mnoge su upravo nakon obavljene histeroskopije ostvarile trudnoću: neke su bile prirodne (spontane), a neke u postupcima. Ponekad je nalaz histeroskopije da je sve u redu pa tada ima samo dijagnostički karakter, a ako postoji nešto to se odmah može i odstraniti.

Evo draga razmotri još neka mišljenja pa onda donesi odluku.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ja ću samo :D za pregled i ohrabrujuće riječi dr.
    Ne znam što bi ti rekla za laparo, ja sam je osobno odbila, jer ne volim operacije.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Isto je i meni bio komentirao, i isto da nije potrebna sada kad je već "preskočena",ali ja sam imala histeroskopiju, slučajno - jer sam imala polip pa ga je trebalo skidati. Nema ti tu medicinskog crno-bijelog, sve ovisi o toga što bi ti sada radila, ako ju je spominjao znači da medicinski nije totalno neindicirana, ali ako je rekao da nije nužna - nije nužna, a pogotovo nije nužna za IVF. Kod nas (Hrv.) se češće probaju dva-tri IVF-a, imam dojam, pa ako ne ide ide se gledat malo dublje - histero i/ili laparo, ako procijene da treba, u Slo, čini mi se, možda će rađe prije poslat na dijagnostičku laparo, pa onda na IVF. Evo "mog" topica na tu temu i mojih nekih prošlih dilema, sve ti ovisi di si, di bi je radila (ja sam u CITOu, ali i tamo su mi isto rekli - nije uopće nužna, ali ije ni medicinski skroz neindicirana ako se na to odlučim). S obzirom da nemaš ni jedan IVF, možda bih ja na tvom mjestu ipak pokušala IVF prvo. Prirodna trudnoća je gotovo pa uvijek moguća, ima na našem forumu svakakvih čuda di bi i liječnik prekrižio trudnoću - a kad tamo, kuca srce bebe:

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...f2344501fe9906

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

E, da, i histero se odnedavno u ZG-u može privatno napravit ambulantno u Poliklinici Vili (bez opće anesezije, boravaka u bolnici itd.) - to se radi nekakvim office histeroskopom, cijena je bitno manja od npr. laparo u CITOu di se plaća i anesteziolog itd., ali mislim da onda taj histeroskop ima neke limite u smislu da se ne može operirat sve na što se eventualno nabasa, ali to nazovi i pitaj dr-a ili proguglaj. Kod sebe bi u Mostaru možda mogla na uputnicu, ali ne znam je li se radi kod vas laparo i histero, imate li apraturu i je li radi, uglavnom su se cure iz Mostara operiravale u ST-u u KB Split ili CITOu... Dakle, odluka je, u stvari, na tebi. Za IVF laparo ti nije nužna, histero bi imala većeg smisla, ali nije nužna jer bi se nešto veće - grozna sedlasta maternica, polipi, miomi, vidjeli i na UZV-u kod prof. V-a u velikom broju slučajeva.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ili nekakvi strašni septumi maternice - vidio bi ti to prof. V, čini mi se....

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

... a vidili bi ti i citoaši, ja imam veliko povjerenje u dr. Šparca, a cure hvale i dr. Poljaka, imaju dobre UZV mašine itd. Odluka je na tebi, to bi možda bilo nešto smisleno za napraviti dok čekaš, a možda i ne. U svakom slučaju - ako prof. V nije rekao da je mus - nije mus.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

O, oprosti, vidim da imaš jedan stimulirani IVF i par FET-ova.. Koliko ti je ono godina, nemaš to u potpisu... Ako si oko 30-te imaš vremena, ako si preko 35, onda bih ja bila možda sklonija ipak zavirit malo dole da se ne gubi puno vremena, ali to sam ti ja - ja "volim" operacije, tj. to mi je bilo na kraju kao dobar dan, skoro.

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ina draga hvala ti na odgovoru. Znaš ja ti baš i nisam u cvijetu mladosti (jučer sam umrla od smijeha za riječi doktora Vlaisavljevića da smo mi cvjetići još) imam 36 godina. Najveći problem je MM koji je definitivno protiv laparaskopije i histerskopije iz razloga štoa sam ja prije par godina radila operaciju žućnih kamenaca(Sveti duh bolnica) i nakon operacije je nastala frka teško sam se probudila, bilo je malo komplikacija oko toga, pa se on plaši za mene. A što se mene tiče ja bih odmah, bez obzira na sve ali pustiću malo vremenu i vidjeti šta dalje.

A za laparaskopiju i histerskopiju to bih uradila u Mostaru (laky je to isto radila u Mostaru) ima jedan dobar lječnik koji dobro radi te operacije a plus mi imamo novi bolnički klinički centar koji je odnedavno počeo sa radom u Mostaru i u okviru njega super opremljen odijel ginekologije i porodiljnog sa novim aparatima, pa bi moj izbor bio najvjerovatnije Mostar, imam zdravstveno osiguranje a da pravo kažem fun mi je kufer plaćanja svega (sama laparaskopija i histeroskopija bi me u CITU koštala 13000 KN) a moram skupljati lovu i za Maribor.

Hvala ti velika za informacije.
    Puno za tebe i za malu curu.

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno

potpisujem Inu posebno jer znam da imas full bolne M pa je mozda i endometr.u pitanju(samo moja nagađanja a znas mene i moju predostrožnost).
    A za dr .K znas da je ok po tom pitanju pa vidi to je 3 dana u bolnici a pretrage,briseve i ostalo ionako moras ponoviti pa to usput.

samo se nemoj prosuti kao ja pa vaditi konce koji se sami raspadnu i nestanu poslije operacije kad se sjetim svog bisera

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Laparaskopija traje dobrih sat i pol čini mi se.Ako se teško budiš iz anestezije-ne znam baš.5 dana se poslije još ostaje u bolnici-nije baš bezazleno kao Hsg.Ja bih se dobro posavjetovala s nekim-pogotovo zbog tog buđenja.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Rozalija, ne znam o čemu se radilo i zašto si se teško budila, što su kazali anesteziolozi? Ako je TM protiv, što će ti vjerojatno biti kao dodatni psiho-teret ako se odlučiš na operaciju, možete pričekati Maribor, pa ako slučajno tamo ne bi bilo uspjeha, možete napraviti histeroskopiju privatno u ZG-u di nema uspavljivanja ili, ako vam financije dozvoljavaju, možete to napraviti odmah sad - ako je anestezija upitna. Mislim da se takav office histeroskop imaju i negdje u BIH jer sam se ja nekoj curi čudom čudila da kakva je to histeroskopija bez uspavljivanja, a onda se ta "ponuda" pojavila i u ZG-u. Sretno, ma što da odlučila, nije crno-bijelo niti za da, niti za ne.

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Anesteziolog nam nije rekao koji bi točno mogao biti razlog teškog buđenja, samo je rekao da bi možda eventualni razlog mogao biti da mi je dao malo jaču anesteziju s obzirom na tadašnju moju kilažu (na moju visinu od 1,70 ja sam tada imala 54 kg). Sada se kilaža promijenila i za 3-4 kg sam teža i nadam se da valjda ne bi trebalo biti nekih lapsusa.

Ipak ću ja bez obzira na sve ovih dana otići do dr. i pitati ga šta on misli da li bi bilo dobro da uradim laparaskopiju i histerskopiju. Nadam se da ću ipak slomiti MM.

Hvala ti draga moja ina na svim informacijama i na riječima podrške.

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno

Citiraj pčelica2009 prvotno napisa
    Laparaskopija traje dobrih sat i pol čini mi se.Ako se teško budiš iz anestezije-ne znam baš.5 dana se poslije još ostaje u bolnici-nije baš bezazleno kao Hsg.Ja bih se dobro posavjetovala s nekim-pogotovo zbog tog buđenja.
    meni su oboje i lpsc i histero trajali sat vremena i ostala sam 4 dana u bolnici jer je bio vikend ali bi isla doma treći dan.A za anesteziju neznam od mene samo pohvale za ovog sto je meni odredio jačinu,samo sam 2 sata bila na intenzivnoj i natrag u svoju sobu.Rozalija je dolazila dan poslije svega i mogla je vidjeti sve.
    neznam koliko je doprinijelo uspjehu iz prve ali meni su otklonjena endo žarišta tada

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Moje iskustvo; laparo u 06/08, pritom je odstranjen i miom 7 cm, no rezultat... vidi moj potpis..
    Inače sam zahvat nije strašan.. opća anestezija, 5 dana bolnice (kod mene je to uključivalo i vikend, jer sam operirana u četvrtak) i prilično brzoporavak..
    Jedino anestezija...u slučaju da se (ipak) odlučiš, moža detaljne konzultacije s anesteziologom...Svakome je to individualno i što se tiče odluke i što se tiče rezultata.. Da nisam imala miom, ja vjerojatno ne bih išla..

orline avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Rozalija, bas si me obradovala ovim doktorovim komentarom (ja imam 37g. i tek trebam na IVF,ako ne uspiju ovi klomifenski postupci.)
    Za histeroskopiju znam da se vecinom radi bez anestezije pa je tako vjerovatno i kod vas, a laparoskopija ne mora trajati sat i po. Ako je nalaz uredan traje i krace, duze traje sto vise intervencija treba uraditi. Mislim da se nemoras plasiti anestezije, sam ti je anesteziolog rekao sta je bio razlog duzem budjenju. Bitno je samo da anesteziologu koji ce ti biti za laparoskopiju to ispricas, da bi mogao da obrati paznju. To sve u slucaju da se odlucis za intervenciju. Najbolje je da postupis kako se ti osjecas, kad vec nije doktor naveo kao obavezno.
    I da se ne brines mnogo unapred

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

mislim da ti laparoskopija više može pomoći. anestezija ne traje cijelu vječnost,ne budeš dugo u bolnici, a propire ti jajovode,odstrane ako nalete na nešto i veće su ti šanse da bi prije došla do svog
    imam dosta poznanica koje su ciklus poslije laparoskopije ostale trudne. sretno!

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Glasam ZA dijagnostičku lpsc. + hsc.! To je najtočnija dijagnostika i kao što kaže doc. vidi se cjelokupna "situacija" crno na bijelo. Mislim da ti zahvat može samo koristiti!
    Osobno bih ponovila zahvat sutra, bez ikakvih nedoumica, ako bi bilo potrebno!
    rozalija, sretno, kako god odlučila...
    P.S. Već vidim kako nakon lpsc. otkazuješ termin u MB zbog trudnoće iz kućne radinosti...

mmaslacak avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja nisam bila te sreće da mi se "posreći" nakon laparo jel plivači ne valjaju, ali sam se preporodila nakon!
    Nemam više menstrualne bolove od kojih prije nisam mogla normalno funkcionirati, naravno da sam se bojala operacije, al da sam znala da neću osjetiti kada dobijem, uradila bi lapro još prije koju godinu.

pirica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ja sam radila "radnu laparo" pri kojoj je odstranjena cista i dio lijevoj jajnika. sami zahvat je trajao sat ipo, ali se ja tog dana uopće ne sjećam, već sutra dan sam jurila po hodnicima, 5 dana sam bila u bolnici (Vinogradska)

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja sam zbog endometrioze (sumnje, potvrđena prilikom lprsc.) radila laparoskopiju i nakon nje sam zatrudnila dva puta u razmaku od 8 mjeseci (prije lprsc. nekoliko godina nisam mogla zanijeti).
    Što se buđenja tiče, mene su jedino teško zagrijali, tresla sam se i cvokotala kao nikad u životu (prepala sam se tada, a i sestre su me šamarale i trljale) no mislim da je to sve o.k.
    Svakako - odraditi je kod dobrog doktora!
    rozalija

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •