...jako skraćeno iz mojih biljeski...
Ljudi imaju potrebu da ih se vidi, dozivi, cuje. Kada (iz bilo kojeg razloga) ne dobiju da ih se cuje i vidi, onda pojacavaju signal. Tako je ljutnja bazicni bioloski signal koji odasiljemo drugima kada nam treba da nas se cuje i dozivi.
Ono sto se u familijama cesto dogadja je da je ljutnja najmanje prihvacena i najvise odbacivana emocija - neprihvatljivo. I zapravo cijeli zivot zacepljujemo taj pojacani signal "cuj me, vazno mi je, dozivi me" koji nam dolazi od drugih ljudi. Na ljutnju najcesce reagiramo sa: "Nemoj se ljutiti." "Necu razgovarati s tobom kad si takav/takva prema meni." "Ne mozes tako razgovarati sa mnom." i slično. I to radimo vec s malom djecom, pa s vremenom imamo ljude koji potiskuju ljutnju i slicne vrlo zive i jake emocije jer su "neprikladne"... To vodi do toga da ljudi postaju ocajni jer su ostali bez bazicnog alata za komunicirati svoje vazne potrebe. To ide onda u depresiju + utapanje u raznim sredstvima koja olaksavaju zivot.
Vec ovdje osoba koja je pocela s nekom jednostavnom potrebom (cuj me, dozivi me) dozivljava dodatno odbacivanje od familije jer okolina ne zna i ne moze handlati niti depresiju, niti ovisnosti ... Onda alkohol ili droga ili sto vec osoba uzme - oni maknu zabranu i izroni potisnuta ljutnja, bijes i slicno, da podsjetim, potisnuti i neodgovoreni signal "cuj me, dozivi me, vidi me, vazno mi je, trebam te" ... I tek onda krece frka. Ako na nista dosad, na to familija reagira odbacivanjem i panikom, ako ne i agresijom. I tu se konacno sve zavrti jos jednom.
Osoba koja je krenula od toga da je se ne cuje i ne vidi pojacava signal sve vise i vise (sad vec i iz cistog ocaja) a sve sto dobiva je sve vise i vise odbacivanja...I to naprosto ide sve dalje i dalje i dalje. Izmedju ostalog, paradoksalno, jedna od poruka kojom se negira osnovna potreba osobe je kad je se salje da si to sredi, popravi... kao da ostatak familije nema veze s tim (cesto danasnja familija samo nastavlja sprance roditeljskih obitelji).