Pokazuje rezultate 1 do 42 od 42

Tema: Nekadašnje zamatanje beba

Datum pristupanja
    May 2007

Početno Nekadašnje zamatanje beba

Namjerno stavljam ovo pod zdravlje jer mislim da se ovdje javlja najviše zdr. djelatnika, koji možda znaju odgovor.

Nedavno sam saznala od MM-ove bake (87 god.) način na koji su nekad ljudi povijali bebe i to me prilično šokiralo. Naime, kaže da je ona svu svoju djecu zamotala tak da su im ruke uz tijelo, šakica uz guzu, ili čak ispod guze, a noge su morale biti ravno. Ona nije znala zašto je to radila, ali to su navodno liječnici preporučivali. Zanima me da li netko zna koji bi bio razlog tome?

Moja baka (75 god.) je imala jedno dijete i veli da je ona to radila samo prvih tjedan dana, a poslije više nije htjela, a inače su to radili i prvih nekoliko mjeseci. Ni ona ne zna zašto.

Danas svi govore kak se mora djecu stavljati na trbuh, i ne znam kaj sve radi normalnog razvoja motorike, a ljudi koji su sad stari 50-60 godina su prvih 2-3 mjeseca ležali zavezani ko mumije.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

To se zove swaddling

http://en.wikipedia.org/wiki/Swaddling

Nisam znala da se to radilo 2-3 mjeseca, neog sam mislila da je služilo za smirivanje tek rođenih bebica jer se na taj način osjećaju sigurnije, i ruke i noge im ne mlataraju dok spavaju.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa kod nas u porodilistima jos uvijek tako umotavaju bebe? Ili sam ja nesto fulala? Neki kod kuce nastave s tim povijanjem, jer ih je strah da glavica ne padne i sl, a neki ne nastave. Nista novo. Lakse je bebu hendlat ako je umotana. Ja licno nisam, jer mi je bilo mrsko, ali znam ljude koji jesu i do 2 mjeseca starosti bebe i kazu da su bebe bile skroz mirne i zadovoljne.

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kad sam ja prvi put čula za to, bilo mi je strašno, ali onda sam skužila po vlastitom djetetu da to nije tak ludo kak se čini.
    Doduše ja nju nikada nisam "mumijala" ali sam primjetila da joj, kad je uznemirena, paše da je omotam laganom dekicom i stisnem uz sebe, odmah bi bilo bolje
    Tak da mi sam čin umotavanja nije upoće sporan, samo što sam ja to uvijek radila tako da, kad je dijete umotano da je meni u naručju ili priljubljeno uz mene u marami.
    Zamumijati bebu i ostaviti je da leži sama u onoj kopanji u rodilištu, to mi je prizor od kojeg mi suze idu

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Moja svekrva je tako omatala djecu do 4. mjeseca. Tada se tako preporučalo...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to su radili da se bebe "izravnaju" od položaja u maternici :/
    Čak i oni koji su imali zdrave kukove, više ih poslije nisu imali ...

Zato valjda svi i imaju problema s kukovima i kralješnicama :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je receno da su to radili da se bebama isprave nogice,da im budu lijepe ravne.

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj VIPmama prvotno napisa
    to su radili da se bebe "izravnaju" od položaja u maternici :/
    Čak i oni koji su imali zdrave kukove, više ih poslije nisu imali ...
    Ovo objašnjenje prvi put čujem! To su doktori govorili?
    Ja znam za isto kao i Mima, da bebači nakon skučenog prostora u maternici ne znaju kud će s rukicama i nogicama, pa ih smiri kad im tijelo ponovo staviš na kup

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

I naše porodilište tako umotava bebe, lakše ih je prenositi do mame, a mnogim mamama lakše ih je tako držati dok su skroz malene. Mi smo šmizlu umotavali do 1,5mj starosti u flanelsku dekicu da lakše zaspi i bolje spava. Nakon toga nije više trebalo. Svekrva mi je pričala o tom starinskom zamotavanju. Zvučalo je baš kao umotavanje mumija, jer su se bebe umotavale u platnene trake od glave do pete. Ona kaže da je oboje djece ako zamotavala, jer su tako naredili u porodilištu. Jedino nisam pitala do kad ih je tako zamotavala. Pitaću je sljedeći put pa javim.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja mislim na ono baš kak je netko rekao kao mumija umotavanje, ne ovo kako su danas u jastucima u bolnicama, to mi je normalnije, noge im nisu izravnate i ruke su im vani (i glave )

I da, to su liječnici govorili, znam od fizijatra :/

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Nikad do sada nisam čula za to umotavanje. Malo mi je to čudno. Imam osjećaj da bi Filip poludio da sam ga tako umotala jer se baš volio ritati.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Rekla mi je mama da su djecu tako motali kad je ona bila mala :shock: , i nju isto. I stvarno, argument je bio 'da se noge izravnaju'.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Inače za umatanje dekicom da se dijete smiri čitala sam kod P. Leach, čak sam nabavila neku malo elastičnu dekicu za tu potrebu prije nego što sam rodila, ali nisam to koristila nikad, jer su nam uvijek naglašavali potrebu da Lea bude što slobodnija u pokretima, a i nije bila nemirna (već previše mirna).

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

I kod nas u bolnici isto tako zamotavaju bebice u obične platnene pelene i još ih onda stave u jastuk.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Moji obadvoje se nisu nikako mogli smiriti u rodilištu dok im nisu rukice bile vani. Unutra u jastuku su im nekako bile neprirodno izravnate uz tijelo. U maternici ništa nije bilo izravnano

Istina je da se bebe lakše smire kad su umotane, skoro sve bebe isti čas zaspu kad ih nosimo u marami

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nije ta pojava nestala bas tako davno.
    Jedna moja poznanica,danas 30godisnjakinja bila je tako umotavana kaze njena mama.

I vise djece te generacije.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja danas pitala svoju nonu je li ona mumijala moju mamau tako.
    kaže da nije, ali da je to u ono vrime bilo sasvim normalno.
    a zašto? da se dici izravnaju ruke :shock:

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja san prije par dana gledala na FTV nekakav dokumentarac o porodu neke cure iz BiH, taman smo dosli pred kraj pa nisan sve detalje ulovila al san vidila da mami bebu nose skroz umotanu. a dokumentarac je friski koliko san vidila.

alga avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ja sam pitala baku od MM-a koja je zivjela na selu i ona kaze da je tada bilo normalno ici kopati u polje i ostaviti bebu samu doma izmedju dva podoja. Ovako zamotanu bio si siguran da nece nigdje mrdnuti. Svakih dva sata bi se vratio je podojiti i to je to. Osim toga je to i bilo prakticno jer se nije grijalo uvijek a pogotovo ne cijela kuca, nego je bila jedna pec u jednom dijelu sobe, tamo je bilo toplo a ostalo hladno, pa je ujedno bebi bilo toplo.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj alga prvotno napisa
    Ja sam pitala baku od MM-a koja je zivjela na selu i ona kaze da je tada bilo normalno ici kopati u polje i ostaviti bebu samu doma izmedju dva podoja. Ovako zamotanu bio si siguran da nece nigdje mrdnuti. Svakih dva sata bi se vratio je podojiti i to je to. Osim toga je to i bilo prakticno jer se nije grijalo uvijek a pogotovo ne cijela kuca, nego je bila jedna pec u jednom dijelu sobe, tamo je bilo toplo a ostalo hladno, pa je ujedno bebi bilo toplo.
    da, da , i ja sam cula za ovo. pogotovo mi je sad iz nase prespektive van pameti ostaviti dijete samo izmedju dva podoja ali to se itekako radilo :/

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Uvjeti u kojima se nekada živjelo i načini na koji se nekada s bebama rukovalo nisu baš za usporediti. Mislite da je bilo nekakvog baby handlinga i sl.?! Bebe su ovako vjerojatno bile sigurnije od grubljih pokreta, trzaja, padanja glavice i ostalog što bi ih moglo trajno oštetiti. Danas djecu potičemo tako što im dajemo tvrdu, ali ugodnu plohu na kojoj nesmetano razvijaju svoje vještine. Gdje su ih tada trebali stavljati - na zemljani pod po kojem su ukućani hodali došavši sa čišćenja staje? Mama mi je odrasla tako, nije to bilo tako davno, '45.-o godište, spaljena kamena kuća bez vode i struje na Ćićariji u Istri, svi muški članovi obitelji pomrli ili iseljeni, posla za umrijeti, baka i prabaka polugladne. Meni je sve to teško pojmiti, ali tada je tako bilo sigurnije.

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj zhabica prvotno napisa
    ja san prije par dana gledala na FTV nekakav dokumentarac o porodu neke cure iz BiH, taman smo dosli pred kraj pa nisan sve detalje ulovila al san vidila da mami bebu nose skroz umotanu. a dokumentarac je friski koliko san vidila.
    Da, kod nas su bebe u rodilištu tako povijene. Rukice uz tijelo, nogice ispravljene. I jednom tetrom zamata se glavica. Kad se izlazi iz bolnice, bebama se oblači ono što porodica spremi i donese. Mislim da niko kod kuće više ne povija djecu tako. Meni nije smetalo, bilo mi je lakše manevrisati sa bebom, jer je tad nekako čvršća i ima podršku za glavu. A nije baš ni jako čvrsto stegnuta, jer je moja Emina obavezno nogice uspjevala izbaciti van, a rukice bi pomjerala tamo-vamo ispod pelene.

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Strobery Shortcake [/quote]Da, kod nas su bebe u rodilištu tako povijene.
    x

zhabica evo moje L u rodilistu
    http://public.fotki.com/ViktorijaRT/struca/

kuci je vise nikd nisam zamotala. A issto je kao Emina znala rotalno rasturiti taj povoj ako bi joj pelena bila mokra ili ukakana...to joj je jako smetalo tako da su je sestre morale presvuci i kad im to nije bilo po protokolu

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

kvotanje mi je jaca strana

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

MoMo a bas je ko mala strucica

mm je komentirao da se tako prije povijalo a ja sam prvi put vidjela bas tako cijelu bebu zamotanu. mene, brata i mladju sestru mama je povijala u povoje, jos ih imam doma ali ti povoji su isli samo oko trupa da je bebu lakse drzat i da se drzi u pravilnom polozaju. i dalje su ruke i nogice bile slobodne.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

P. Leach preporuča umatanje, ali tako da ručice budu uz usta, a ne na guzi.
    Kod nas u rodilištu stavljaju djecu u jastuke, ali rukice su slobodne. Ne mogu vjerovati da još uvijek ima rodilišta gdje bebama umotaju čak i ruke :shock:
    A ako nekome zatreba ostaviti bebu samu doma , malo veće bebe su nekad stavljali i u poluotvorenu ladicu, tako da im samo glava viri, pa mogu disati, ali se ne mogu mrdnuti. Da ne bi previše plakali, umočili bi gazu u šećer i dali im to umjesto dude.
    I da ne zaboravim, malo maka u jastuk za bolje spavanje, ili par kapi rakije u mlijeko, ili natrljati desni vinom da bebu ne muče zubići... ah narodna mudrost je nepresušna

mama Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Kad sam išla na faks imali smo uspoređivanje psihofizičkog razvoja beba koje su bile zamotavane (neka plemena ne znam gdje više, valjda i ovo kod nas ) i onih koje nisu bile - sjevernoamerička kultura. Ispada da na početku motane bebe malkice zaostaju u nekim motoričkim sposobnostima, ali se na kraju sve to izjednači, negdje kada počnu hodati...
    A male štruce su sigurnije u našim rukama - bar sam ja stavljala klince u nekakav moderan jastuk prvi mjesec, i vjerujem da se oni osjećaju sigurnije tako smotani.
    A da sami sebe znaju probuditi lamatajući ručicama, i to je istina. 8)

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

I meni su obje bake pricale da su djecu tako povijali da bi im kasnije bile "pravilne" noge. Meni je to uzas! Moj malac je bio jako aktivan u trbuhu, a tek vani... Nebi ga imala srca tako zamotati da nemoze okolo mlatarati barem rucicama.
    Ali se pitam dali ce se nasi unuci zgrazati nad baby handlingom i slicnim "pravilima" koje trenutno postoje.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Pitala sveki. Rekla mi da je zamotavala djecu "kao kiflice", jer su joj rekli u porodilištu da tako treba. Zamotavalo se rukice uz tijelo i pružene nogice, od glave do pete u tzv. "povoje" koji su ličili na malo širi i čvršći zavoj i posebno se kupovali na metar.
    Pitala sam je koje je objašnjenje dobila u porodilištu zašto se zamotava. Kaže da djeci budu pravilne noge. Reko, koliko dugo su reki da zamotavaš? Kaže: "Što duže to bolje ( :shock: ), ali ja sam zamotavala do 3-4 mjeseca pa prestala. Bilo mi žao djece, uvijek bi se patili da se raspoviju".
    Eto, to bi iz prve ruke o nekadašnjem zamotavanju.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

na Svetom duhu male bebice osto tako zamataju. dečkić u mojoj sobi je bio kao "kiflica" i curica od frendice.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj willow_tree prvotno napisa
    na Svetom duhu male bebice osto tako zamataju. dečkić u mojoj sobi je bio kao "kiflica" i curica od frendice.
    Mog malca nisu tako zamatali na svetom duhu, bio je normalno u jastuku i rucice vani.

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Moj Gabi je tako "ko mumija" bio zamotan samo u rodilištu, znači 4 dana.
    Jedva sam čekala da ga odmotam. Jednom su ga prejako stegli da je sav pomodrio u licu
    Ja lično takvo povijanje ne simpatišem ni najmanje, mada ne osporavam da može biti i korisno

Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Strobery Shortcake prvotno napisa
    Citiraj zhabica prvotno napisa
    Da, kod nas su bebe u rodilištu tako povijene. Rukice uz tijelo, nogice ispravljene. I jednom tetrom zamata se glavica. Kad se izlazi iz bolnice, bebama se oblači ono što porodica spremi i donese. Mislim da niko kod kuće više ne povija djecu tako. Meni nije smetalo, bilo mi je lakše manevrisati sa bebom, jer je tad nekako čvršća i ima podršku za glavu. A nije baš ni jako čvrsto stegnuta, jer je moja Emina obavezno nogice uspjevala izbaciti van, a rukice bi pomjerala tamo-vamo ispod pelene.
    da bas tako, kod nas i dalje umotavaju bebe vjerovatno radi lakseg hendlanja
    F je bio umotan 5 dana u rodilistu ali kod kuce nije
    kako je bio prilicno zahtjevna beba meni je svanulo kad sam otkrila da lakse zaspe kad ga umoram u laganu dekicu
    znam da sam citala negdje da se tako osjecaju jos sigurnije
    uglavnom sad ima 3,5 i vise ga ne umotavam

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

i ja sam umatala bebe u pamucne tanke rastezljive dekice i njima je to pasalo i smirivalo ih. tko nosi bebu u marami moze skuziti koliko nekim bebicama pase da su tako "sputane".
    ali ovo
    Nedavno sam saznala od MM-ove bake (87 god.) način na koji su nekad ljudi povijali bebe i to me prilično šokiralo. Naime, kaže da je ona svu svoju djecu zamotala tak da su im ruke uz tijelo, šakica uz guzu, ili čak ispod guze, a noge su morale biti ravno.
    je nesto sasvim drugo. mm tvrdi da se cak sjeca da ga je baka tako povezivala, i ima traume od toga. jest da ima lijepe ravne noge

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

evo tko zeli isporbati, ovdje je slika sa uputama za "swaddling":
    http://threepts.whaddu.com/blog/pict...dle-steps2.jpg
    ja sam isto to radila sa obicnom dekicom ali ima za kupiti i nesto sto se zove "swaddle wrap":
    http://cgi.ebay.co.uk/NEW-Kiddopotam...QQcmdZViewItem
    http://www.mytravelingbuddy.com/Merc...oduct_Code=106

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    evo tko zeli isporbati, ovdje je slika sa uputama za "swaddling":
    http://threepts.whaddu.com/blog/pict...dle-steps2.jpg
    ja sam isto to radila sa obicnom dekicom ali ima za kupiti i nesto sto se zove "swaddle wrap":
    http://cgi.ebay.co.uk/NEW-Kiddopotam...QQcmdZViewItem
    http://www.mytravelingbuddy.com/Merc...oduct_Code=106
    To, mislim, nije to. Ovdje govorimo o onome što se tu kod nas u Primorju zove fašanje (faša=zavoj), dakle o obmotavanju djece zavojima. Imam doma desetak takvih zavoja, široki su nekih 6-7 cm i imaju nekakvih metar duljine. Praksa fašanja bila je ovdje prisutna negdje do pojave čiripa.

monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mene je mama povijala s tim povojima, tad su se uglavnom djeca povijala.

Imam izbačene laktove tj. krive ruke. Nemogu ravno ispružiti ruke. Pa danas uvijek koristim prilikuu da mamu zezam da me pogrešno povijala.

Ona se svaki put uzruja i počne pravdati,.. da šta je ona znala, mlada i radila kako su joj rekli...baš je to pogodi.

Noge je dobro povijala, nije mi x napravila

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mene je baka kratko tako povijala prije 30 godina, dok moja mama nije poludila pa sve pobacala

we&baby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

o da.

moja baba tako je mamu i sestru joj zamatala, kao bebe.

u trake/ zavoje od vrata do noznog palca.

tako su radili da im "noge i ruke budu ravne" :/ , po uputama doktora. 2-3 mjeseca tako, rekla je.

we&baby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

i da:

htjedoh jos za nekim ponoviti da me zanima iz cega ce se sve nasi unuci zgrazavati kad cuju kako smo hendlali ili hranili bebe.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj we&baby prvotno napisa
    zanima iz cega ce se sve nasi unuci zgrazavati kad cuju kako smo hendlali ili hranili bebe.
    na slingove i marame

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj koksy prvotno napisa
    Citiraj willow_tree prvotno napisa
    Mog malca nisu tako zamatali na svetom duhu, bio je normalno u jastuku i rucice vani.
    i moj je bio u jastuku, a frendici su rekli da joj je curica tako zamotana jer je malena (2600 gr rođena)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •