-
mi imamo problem...
dnevno boravljenje u jaslicama je prihvatio odlično. prva 2 tj me nije uopće doživljava kad sam ga ostavljala/dolazila po njega, a zadnjih nekoliko puta plače. međutim, čim odem on se umiri, igra i sve bude ok do ručka, tj. spavanja. pod br 1 ne želi ništa jesti, ali inače je takav. to me malo brine jer ako se ikada privikne na spavanje bit će gladan.
kažem - ako se ikada privikne - jer smo provali 3 puta. prvi put ga je teta skinula, čak se i zavukao ispod plahte, ali kad su djeca počela plakati, on je počeo tuliti pa dam došla. sljedeći dan ga je teta opet presvukla, legao je i sat vremena pričao sa tetom. poradovala sam se jer nije uznemiravao drugu djecu, a nije ni mene tražio, ali, treći dan su mi sve lađe potonule.
teta me zvala da urliče, nije mu ni pelenu promjenila, a kamoli ga presvukla za spavanje, svi drugi su bili u krevetu, a on je plakao. čini mi se da se teta uopće nije potrudila (doduše taj je dan bila sama, ali ipak...)
i naravno, svaki put mi kaže da će tu biti problema dok ga ne skinem sa sise. i meni to nije jasno jer su u istoj grupi 3 djece koja su prošlu godinu sisala pa su u jaslicama spavala!
neznam jeli problem u tome što karlo nema 12 mj nego 21 pa je "duboko zaglibio" u cicanje ili se teti jednostavno neda!
Činjenica jest da ne radim. Ali isto tako da ne mogu ni pomisliti raditi dok se smjestim dijete jer ga nema tko čuvati. zato sam ga i upisala u jaslice inače se mogu pomiriti sa radnim mjestom domaćice.
mislim da se teta tako ponaša baš iz tog razloga što ne radim.
a ako budem svaki dan dolazila po njega jer ga teta nije ni skinula jer joj se ne da mogu otpisati njegovo privikavanje na spavanje jer će shatiti jaslice ko dnevni boravak.
sorry na dužini, ali ne znam kako da se postavim :?
-
ispravak - kad su djeca počela spavati on je počeo tuliti
-
M.a.r.t.a, klinci su nam skoro isto stari.
S tim sam ja pocela radit i moj krenuo na cuvanje sa 13 mjeseci, dva dana u tjednu.
Prvi tjedan je uglavnom plakao i spavao po pola sata (teti na rukama), a onda je teta nasla nacin - mom se, recimo, svidja stavit ga na trbuh i ceskanje ledja ili lupkanje po guzi.
Kasnije su ga uspavljivale baka, teta br. 2... i nema problema.
Al ja bez sise ga uspavat - mission impossible.
I tako je to islo do 01.09.
Sad imamo novu situaciju, a to je da se navikao na uspavljivanje bez sise i ne da se vise istom uspavat. Tj. meni se ne da uspavat po danu nikako.
Sto za rezultat ima da vikendom krepava od umora, a nece zaspat.
Rezime: Tetu se ne tice radis li ti ili ne radis, dojis ili ne dojis.
On je punopravan clan jaslica kao i bilo tko drugi.
I ona mora nac nacina da ga uspava, ako je u to doba umoran.
A ne odustati kod prve prepreke.
Popricajte, dogovorite se. Ako je teta bezobrazna ili nesuradljiva, diskretno joj spomeni ravnateljicu
-
Tete u nasem vrticu uopce nije briga radis li ili ne radis. Nikad nisam stekla dojam da su mi bilo koje dijete u vrticu gledali ovako ili onako jer sam u tom trenutku bila zaposlena ili nezaposlena. Dakle, taj dio price bih odbacila kao nevazan za situaciju.
Sto se dojenja tice, naglasi teti da je to tvoja stvar i da dijete sigurno nju nece traziti cicu za uspavljivanje.
Osobno mi se cini da su nasa ocekivanja od zene koja sama hendla petnaestak djece najcesce (da ne kazem uvijek) pretjerana i uglavnom dolaze u najgorem periodu vrticke godine - rujnu. Pokusaj ili produziti taj period prilagodbe, pa ga kupi poslije rucak jos neko vrijeme, il prerezi pa mu reci, ostajes na spavanju i gotovo. Meni je prva mogucnost uvijek prihvatljivija ali o tome moras ipak sama odluciti.
-
Marta nije meni teško ići po njega u 11.30, ionako sam navikla na klinca 24/7 čak mi i ta 3 sata u jaslicama fali
Meni je tkđ. prihvatljivija ta prva solucija, samo me strah da će za mjesec, dva, tri ako bude zbilja potrebno da tamo spava, prilagodba biti puno teža jer će se do tada već naviknuti da mama dolazi poslije ručka.
Zanima me pedagoški stav.
A šta se tiće mog (ne)posla, istina da sam ja već lagano frustrirana, ali isto tako mi teta svaki dan kroz razgovor ubaci onu "vi ne radite pa..."
-
Predlazem ti da das malcu jos vremena. I da teti kazes da to sto ne radis danas ne znaci da neces uskoro poceti raditi i da se zelis za to pripremiti.
Cini mi se da bi moglo biti presudno to "pokusavanje" da ga teta stavi na spavanje. Ako mu kazes da ces doci poslije rucka, on to i ocekuje. Ako kazes da ces doci poslije spavanja, dodji poslije spavanja. Nemoj igrati igru pokusavanja stavljanja na spavanje.
-
Kako da se postavim kad mali počne plakati umjesto da spava, a rekla sam mu da ću doći poslije spavanja?
ako ga pokupim prije - kršim svoju riječ, a ako ga pustim da plače remetim druge, da ne govorim o njegovoj tuzi jer plače, a mame nema.
isto tako kontam da su tete u popodnevnoj smjeni malo opuštenije, stave djecu leći i druže se u kuhinji (vidila!) tako da će sa mojim bit problema.
-
Nama je krenula već treća god u vrtiću od toga dvije u jaslicama. Cijelu prvu godinu moje dijete nije se tamo pošteno najelo, te brljaovo, te brlja ono, te ne zna jesti juhu... Danas je pojela dva tanjura slanića :D
Ima nade, nemoj brinuti o hrani ( tete će sigurno reći da ne jede zbog dojenja ) tebi je sad važnije spavanje.
Ako su se druga djeca navikla i spavaju zašto teta nema vremena pokušati se zabaviti tvojim malcem? Ili joj plače još troje a najlakše se "riješiti" tvoga jer "vi i tako ne radite" ?
Ako se tete imaju vremena družiti u kuhinji onda bi trebale imati vremena i za uspavati dijete!
-
M.a.r.t..a
ovdje se nešto pisalo o spavanju u vrtiću
spavanje ili ne
-
Samo da prijavimo isti problem. Da sam znala, sve bih iznalagala u interview-u! Prvi dan:
jesti li ga odviknuli od uspavljivanja na prsima? :shock:
Zašto bih dijete mučila dva mjeseca prije jaslica kad ionako svakih mjesec dana ima novu fazu???!!!
Što znači da je 'zahtjevan'? To je napisala psihologica, ne ja, što znam što to njoij znači, meni je sasvim ok.
Onda kao da sam maloumna nakon 15 minuta: pa jesu li vam rekli na roditeljskom da smanjite?
Ja opet
, kao da bi to nešto značilo u vezi s jaslicama!!!
Drugi dan, opet: kako ste se jučer uspavali?
Svo moje oduševljenje vrtićem je splasnulo! Uzalud sad glumim pred D. da sam sretna ujutro kad ga vodim.
Kad je 1. put ostao na ručku i pojeo 'samo' juhu- to je sve zbog dojenja, izbezumile su baku da će dijete zakržljati
! Ja baku ne mogu mijenjati, osim da je (... 8) ), ipak ima blizu 70, a svog sineka nije ni dojila no odgajala, ali od teta sam očekivala bar malo educiranosti!
Ide li Hrvatska naprijed ili nazad? A doživotno školovanje?????
Nisam od mama koje stoje sat vremena pred vratima! Od početka odlazim čim one kažu, čujem ga malo da plače i prestane već dok ja obučem jaknu!!! Postavile su se premameni kao da sam utjelovljenje svih njihovih problema koje su ikad imale s roditeljima! i razočarana sam jer sam ja uvijek bila servilna i poslušna gdje god sam kao dijete bila u državnim institucijama (predškola, škola). Za mene su tete i učiteljice bile božanstva, ali ti je moj problem. D je nešto drugo.
Prvi dan su prokomentirale: 'ovdje će biti problema!!!'
Objasnila sam im da je 8. mj. zbog tete čuvalice koja je išla na put bio preko tjedna kod bake gdje je i spavao pa se iza toga jače prilijepio za mene. Onda smo bili kratko na moru (je, trebala sam se zbog jaslica posvađati s mm i ne ići na taj godišnji, baš!) pa odmah u jaslice. Nakon tjedan dana se 'odlijepio' kako sam i očekivala, ali tete su ...(...)
Rekla sam i da je od 12 mj. na dalje zaspivao i noću i danju sa tetom čuvalicom 1 i 2, sa bakama 1 i 2 , sa tatom i prije. 'Je, ali vrtić nije baka!'
Pa, naviknut će se! Nije još ni pokušao spavati, a one se boje kao da je 100 demona u njemu! Zar zato što ga dojim???
Između smo bili bolesni i u bolnici. Nakon pet probdjevenih noći na stojećki kraj njegovog krevetića jer na svoj nisam mogla leći a da ga ne probudima od škripanja, teta pita:'a nije on sad traumatiziran sa bolnicom?' :shock:
Pa što i da je (a nije, jer sam ga tješila 24h na dan) da dam otkaz ili da dijete bacim u sm...?
Kako uopće danas u Zagrebu imati dijete kad svugdje smeta?
Dr. kojeg poznajem mi je rekao da su djeca koja ne plaču u nepoznatoj okolini (bolnica, vrtić) emocionalno zakinuta i ne bore se za sebe te imaju veliku šansu kasnije razviti delikvenciju ili nešto slično. To me utješilo, ali zašto to ne znaju oni koji rade s djecom? Teško im je podnijeti malo plača i potruditi se umiriti dijete?
[/b]Marta,
dobro te razumijem! Izgleda da i mene tete vozaju jer sam im se sva stavila na raspolaganje za 'adaptaciju', ali sutra ću im reći da baka više nema vremena i točka.
-
...trebalo je biti,
Marta,
pa dalje obično...
i...
Sorry na dužini i ogorčenosti.
Nemam se kome izjadati osim ovdje.
-
nek se netko javi, please, treba mi malo 'trača'. Već sam pukla čim pomislim na sutrašnji dan.
Imam kolegicu kojoj tete nisu ni riječ rekle a klinac je tri mjeseca od mojeg.
Izgleda li vam ovo dijete zakržljalo?!? Možda ja trebam dioptriju!
A možda je to zato jer sam SSS pa misle da sam glupa i zaostala.
-
Dambo, ja ću ga još samo sutra odvesti poslije ručka jer je bio vikend, a od preksutra ga ostavljam na "spavanju". Pa kud puklo da puklo. Ne mora spavati šta vjerojatno ni neće, ali nek se tete malo bave s njim. Dosta je bilo mjesec i pol "adaptacije"
Ja ću mu to pokušati objasniti, ali puno je i na tetama.
-
-
M.a.r.t.a
kako je prošlo? Ja sam već sve opisala na 'Dojenje i vrtić', samo još dodatak. Morala sam inzistirati da sutra ostane spavati i prekosutra do 4 jer su opet htjele izmanipulirati baku da dođe ranije... Uf
Odoh raditi.
-
Dambo, čini mi se da ga opet hvata nekakva vrtićka viroza ili bakterija. Cijeli dan je strahovito razdražljiv, a iz nosa mu curi ko iz slavine tako da pretpostavljam da sutra ne da neće ostati na spavanju nego neće ni doći do vrtića
-
za malog šmrkavca!
I mi smo oboružani fiziološkom, pumpicom, neka mast ili eterično ulje na bazi eukaliptusa (bez mente!)- može u lampicu, posudu na radijatoru, vodu za kupanje... Jako sam se uspaničila nakon bronhitisa, ali zadnje šmrcanje (od pretprošlog četvrtka) smo odradili bez temperature i prekida u vrtiću. Redovito kapali i pumpali nos, inhalirali, muka živa..., ali smo pobijedili :D :D :D
Šaljem ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ da se ne razbolite za ozbač.
-
-
Dobar spavanjac!
I mi smo pripremili pidžamu.
-
Zaspao je kasnije od drugih- ali nije parvio galamu. Spavao je 1 sat i onda doma
.
M.a.r.t.a,
jeste li vi prizdravili?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma