Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Informativno - nagli gubitak mlijeka

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Informativno - nagli gubitak mlijeka

Dobila sam upit od poznanice o naglom gubitku mlijeka. Ne znam nista o tome, a nadam se da cete i nju (a i mene) moci uputiti gdje naci vise informacija.
    Da li se vec pisalo o tome? Pretrazivala sam, no bez uspjeha.
    Posebno ju zanimaju situacije vezane za iznenadni stres ili shok (npr. gubitak voljene osobe). Kako/zasto dolazi do gubitka mlijeka, sto je stvarni uzrok (fizioloski), da li postoje kakve posljedice za mamu,...?

Hvala.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ornela, o tome se vec pisalo i to bas o situacijama gubitka bliznje ili voljene osobe. a evo i nesto sa portala: http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=110&Show=1274 i http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=111&Show=1294

naime, ukratko, mlijeko ne nestaje ali dolazi do problema otpustanja mlijeka, mlijeko "ne moze van".

sta se dogadja?

oksitocin, hormon koji je zaduzen za refleks otpustanja mlijeka je podlozan vanjskim utjecajima, pa tako i stresu. stres i adrenalin koce lucenje tog hormona pa majka moze pomisliti da vise nema mlijeka.

kako se mlijeko radi kako se dojka prazni, ako se zbog toga sto ne dolazi do otpustanja mlijeka i dojka ne prazni, dolazi do smanjenja proizvodnje.

evo jos nesto:

Što može stimulirati refleks otpuštanja mlijeka?

- Dojenje ili izdajanje u poznatom i ugodnom okruženju;
    - Nošenje udobne i praktične odjeće kao i grudnjaka za dojenje;
    - Vježbe opuštanja prije dojenja ili vježbe vizualizacije, slušanje lagane muzike, pjevušenje;
    - Pozitivno razmišljanje;
    - Nježna masaža dojki i bradavica neposredno prije dojenja;
    - Kompresija i masaža prije i za vrijeme podoja;
    - Topli oblog ili tuširanje dojki toplom vodom;
    - Dojenje u toploj kupki;
    - Piti ili imati čašu vode pri ruci;
    - Izdajanje male količine mlijeka;
    - Kontakt koža na kožu s djetetom;
    - Isključivo dojenje na zahtjev;
    - Dojenje u ugodnom ležećem položaju
    - Vizualizacija
    - Mantranje
    - Ponekad pomaže odvlačenje pažnje – gledanje TV-a, čitanje, razgovor;
    - Ukoliko je majka odvojena od djeteta i izdaja se, može joj pomoći gledanje djetetove slike, ili čak komad odjeće koji je nosila beba jer je na njoj zadržan bebin miris te snimke djeteta (plač, gugutanje…).

Što može smetati refleksu otpuštanja mlijeka?

Svaka emocionalna ili fizička kriza majke može utjecati na pravilno funkcioniranje refleksa otpuštanja mlijeka. U ekstremnim situacijama majčino tijelo luči dodatni adrenalin koji smanjuje ili potpuno blokira otpuštanje hormona prolaktina ili oksitocina. Ovo je, između ostalog, dokazalo jedno istraživanje prilikom kojeg su majke neposredno prije ili na početku dojenja dobile u zadatak izvršiti nekoliko težih mentalnih zadataka ili su preko slušalica bile izložene slušanju prometne buke. Puls oksitocina znatno se smanjio.
    Sljedeće situacije mogu omesti normalno funkcioniranje refleksa otpuštanja mlijeka:

- Nadutost dojki u prvim danima dojenja;
    - Soor na bradavicama zbog kojeg se majka prije svakog podoja osjeća napetom;
    - Nervoza, stres, napetost, tjeskoba, bol, neugoda, ljutnja, strah te emocionalne krize;
    - Odvojenost od djeteta;
    - Ranija operacija dojke koja je oštetila živčane veze s bradavicom (smanjenje ili povećanje dojki, npr.);
    - Prepunjenost dojki, mastitis;
    - Konzumiranje alkohola, kofeina, nekih lijekova ili narkotika, pušenje;
    - Hormonalni disbalans;
    - Neugoda bilo koje vrste ili hladnoća;
    - Neadekvatno sisanje ili ako sisanje nije dovoljno dugo.

Slabi let down

Ako majka osjeća stres i napetost, lučenje oksitocina smanjeno je ili onemogućeno. Mlijeko se u dojci stvara ali je refleks otpuštanja slab ili beba mora dugo sisati da bi ga potakla. Beba nakon podoja ostaje gladna, za sljedeći podoj proizvodi se manje mlijeka jer dojka nije dobro ispražnjena, majka osjeća još veću napetost što dovodi do daljnjih poteškoća, u konačnici možda i do prestanka dojenja.
    Ukoliko su prvih dana dojenja dojke prepunjene, oksitocin otežano prodire do mišićnih stanica koji okružuju alveole. Iako je dojka prepuna, beba je ne može efikasno isprazniti.
    Kod oslabljenog ili nedovoljno funkcionalnog let-down-a koji puta dolazi do začaranog kruga koji počinje npr. djetetovim nemirom na dojci koji je posljedica nefunkcioniranja let-down-a što kod majke stvara osjećaj napetosti koji opet pridonosi slabljenju let-down-a…Ovaj začarani krug može prekinuti majka uvođenjem vježbi opuštanja.

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Hvala

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

OK. Sve mi je jasno ali ako ovo pitanje što ću ovdje postaviti tu ne spada molim moderatorice da ga prebace gdje već spada zbog bezuspješnog pretraživanja, a ja imam pitanja;
    Mama sam prvi puta, mama Lare, dojim sad će 15 mjeseci.
    Živim u Lici, na Plitvicama, rodila u Gospiću, bolnica je "prijatelj djece" ali nemaju dovoljno kreveta da mame dojilje mogu biti 24 sata uz dijete kad ono "mora" biti hospitalizirano. Meni rekli da samo majke do 6 mjeseci starosti djeteta mogu boraviti. Ne mogu vjerovati da je to tako pa odgovorite kako može biti bolnica prijatelj djece a bez uvjeta koje sam nabrojila.
    Pitanje sljedeće;
    Kad sam rodila odmah Lari sestra stavila dojku u usta i sve pokazale sestre meni i svim majkama koje rode u OB Gospić svaka im hvala na tome, ok super i sve one doje.
    Mene zanima kad bilo koju pitam:dal dojiš?, odgovor je "ne", a kad upitam zašto odgovori su sljedeći: "nisam imala mlijeka,... jednostavno nije došlo,.. nije bebi bilo dovoljno pa sam morala nadohranjivati,.... ne znam, nije mi se dalo,.... dojenje me izluđuje, itd, itd, da dalje ne nabrajam jer kad ih sve pitam dalje o dojenju sve te majke su silno željele dojiti.
    Jedna jedina mama koja je bila sa mnom u sobi u rodilištu i koja je uz još jednu mamu dojila i moju Laru jer je meni tek treći dan došlo mlijeko a Lara je sisala do tada moj kolostrum i njih dvije mame bila je stalno gladna pa smo se uz pomoć med. sestre tako i dogovorile. Ta mama je prestala dojiti maloga sa njegovih 6 mjeseci kad sam je pitala razlog odgovorila mi je iskreno ovo ; " On traži po noći i po danu i non stop bi sisa, a mene to izluđuje, stalno ustajati iz kreveta jer on plače, dojiti ga i kad zaspe vratiti njega u krevetić i ja nazad u krevet, neispavana sam i nisam to više mogla".
    To je odgovor po mom mišljenju i mnogih majki pretpostavljam ali meni je toga žao i iskreno meni to smeta. Ja ovim nikoga ne vrijeđam drage mame ali niti jedna mama mi nije osim te jedne iskreno rekla pravi razlog ne dojenja.
    Isto tako u mom naselju doje dvije mame a trenutno beba do 2 godine starosti ima oko 25., ali jedna mama će prekinuti sa godinom starosti djeteta jer mora na posao a druga priča da ju je sram kad je vani sa malom ,a mala gladna, dati sisu pa mora u kuću. Ajme meni koji razlog da ne povjeruješ. Bilo je i na TV možda ste vidjele da općina Plitvička jezera ima puno djece, imamo vrtić i osnovnu školu a najmanje dojilja ja bi rekla. Baš ih briga.
    Kad mene pitaju jer znaju, još dojiš ja kažem da one se pogledavaju a ja ponosno kažem da ću je dojiti i dalje a one super to je zdravo!
    Što kažete na sve to drage majke i dojilje meni se

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

lasada, dojenje koliko god prirodna stvar bila, ponekad uopće nije jednostavno, pogotovo ako ne znaš ništa o njemu.
    puno majki odustaje na prvom skoku u razvoju, jer misli da se dijete nacicava zbog gladi, a okolina pritišće. zato me uopće ne začuđuju rečenice tipa -nisam imala dovoljno mlijeka -dijete bilo gladno... i ne bih bila previše šokirana.
    iskreno nisam nikada čulo da se nekome nije dalo dojiti.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

lasada, evo ti dobrog razloga i povoda da počneš "dilati" Rodine letke o dojenju i
    da malo popraviš informiranost o dojenju u svojoj sredini

Pogledaj ovdje
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=72470

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Kahna
    Hvala ti na info, vidjela sam već taj topic uključit ću se i ja za par dana.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •