Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Spavanje u vecoj sjedalici i neudoban polozaj glave

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Spavanje u vecoj sjedalici i neudoban polozaj glave

Opet jedno pitanje / problem za koje ne znam jesmo li pisali o njemu.

Sad smo u sjedalici iz grupe I i sve je super... no nekad kad Alan zaspe za vrijeme voznje, glava mu padne na prsa dok ga ne uspijem namjestiti udobnije, sto mi se ne svidja (dovoljno je da zamislim sebe u tom polozaju). Isto tako, bojim se sta bi se desilo kod naglog kocenja, da li bi trznuo vratom.

Kako to rjesavati?

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Trznut ce vratom u sudaru i ovako i onako.

Ne moras brinuti, ako on moze tako spavati, ok je. Vazno da su pojasevi svi na mjestu, dovoljno zategnuti (jedan prst na prsima) i da je sjedalica dobro ucvrscena za sjedalo.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mi smo prešli u sjedalicu II. Imamo Romer kidfix i također spava u nekom vrlo neprirodnom polozaju, ali ono što me brine je da kad se naglije zakoči, ona se nagne skroz naprijed, kao da je pojas ne zadrzi dovoljno, odnosno čini mi se da se pre više nagne i onda tresne natrag (to ako spava)...

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jel pojas dovoljno cvrst?

Sjedalice su testirane tako da u slucaju sudara (pri 48 km/h), kod pravilno vezanog djeteta, glava ne poleti prema naprijed za vise od 55 cm. Stvar je u tome da se u trenutku sudara sve rasteze, pa i pojas koji drzi dijete, i pojas koji drzi sjedalicu, dijete se stice uz pojas (pa i tamo gdje smo mislili da nema lufta sile nadu lufta) itd.

Tako da je za ocekivati da ce djetetova glava i tijelo u trenutku sudara (pa i naglog kocenja) poletjeti prema naprijed vise nego sto si mi to mozemo zamisliti. Zato nam je cilj da sto bolje ucvrstimo sjedalicu i sto bolje zategnemo pojas (al opet ne previse), da ne oblacimo djecu u debele slojeve odjece, da ne podlazemo nista izmedu djeteta i sjedalice, da sto vise minimaliziramo taj pokret, prvenstveno glave, prema naprijed (zato je kod isofixa jako vazno koristiti i gornju sponu ili nogar).

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

loonalee, koliko je dijete teško?

P.S. kidfix ima položaje.kad provučeš ruku kroz onu rupu na sjedećem dijelu boostera, naići ćeš na "mehanizam"koji ti omogućava da sjedeći dio pomakneš malo prema naprijed, tako da je dijetemalo više naslonjeno prema natrag.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mala ima 15,5 kg. To nam je sjedalica za drugi auto. U prvom imamo Maxi cosi s isofixom i ta mi je super jer se moze nagnuti kad spava i ima svoje remenčiće koje mogu normalno zategnuti i nekako sam i ja sigurnija kad se vozi u toj sjedalici..

Ovu drugu smo montirali prema uputama (proučila ih sto puta). Pojas sam zategnula što je to više moguće, ali pojas od auta ona sama ponekad primi u ruku i potegne (a tako ga i raširi). Ponekad se zna izvući iz gornjeg pojasa i to mi je :shock: tako da stalno pogledavam u retrovizor i objašnjavam joj da to ne smije, ali uzasno me to opterećuje...

Pokušati ćemo pomaknuti sjedaći dio, ali svejedno mi se čini da u tom slučaju leđa stolice nisu priljubljena uz naslon automobila..

Ancice, što znači da treba koristiti gornju sponu ili nogar? :? Ova sjedalica se fiksira ručicama isofixa ali gornji dio (naslon) ne mogu dodatno fixirati? Ili?

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    Trznut ce vratom u sudaru i ovako i onako.

Ne moras brinuti, ako on moze tako spavati, ok je. Vazno da su pojasevi svi na mjestu, dovoljno zategnuti (jedan prst na prsima) i da je sjedalica dobro ucvrscena za sjedalo.
    Ok, hvala. Probacemo da ne dodje do ovog trzanja i ovako i onako

Pravilo "jedan prst" strogo postujemo.

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

loonalee, ja mislim da je ona još premala i premlada za tu sjedalicu.
    Fran je visok 112 i trenutno težak 19kg, i nemamo problema s tom sjedalicom. Prilikom i najmanjeg kočenja remen se aktivira.
    U tu sjedalicu je prešao prije nekoliko mjeseci kad je bio 109 i 18kg.
    On je godinu i nekoliko mjeseci stariji od tvog djeteta i razumije pravilo koje smo postavili, vezano uz nediranje pojasa, pa ipak ponekad se zaboravi.
    Da je prebačen u sjedalicu grupe II+III godinu dana ranije, nema šanse da bi mu objasnila kako remnje nije za igru.
    Još jedna stvar mi je pala na pamet. Možda njoj smeta remen.
    Franu je uzglavlje još uvijek na najnižem položaju (ponavljam 112cm je visok), a on regulira hoće li remen prelaziti pravilno preko ključne kosti.
    Mislim da bi trebali razmisliti o sjedalici grupe I i za drugi auto, jer i tvoja dekoncentracija prilokom vožnje je faktor koji negativno utječe na sigurnost.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

tweety, i ja sam mislila da je pre mala za tu sjedalicu, međutim u sjedalici grupe I smo već dostigli razinu uha i bojim se da ćemo je vrlo skoro prerasti...Svakako, mislim da ćemo je morati seliti iz auta u auto bar još neko vrijeme:/

Auto sa sjedalicom iz grupe II vozi mm, ne ja. Ja sam u njemu samo suvozač.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

lonalee, sredina uha je gornja granica, tako da ako je djetetovo uho tek stiglo do vrha naslona onda jos ima fore, dok sredina uha ne dode do vrha naslona.

slozila bih se sa tweety, ako mozete ostat do sto blize 18 kg u sjedalici s pojasevima (grupa I), to bi bilo bolje.

ako kidfix (jel to booster s isofixom?) nema gornju sponu, onda ok. (al provjeri u uputama jel moze imati, pa je kao opcija)

ovo sa izvlacenjem pojasa je stvar edukacije i cvrstog stava, morat cete joj objasniti da ne smije izvlaciti pojas, da se ne smije podvlaciti i izvlaciti.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Da, to je booster s isofixom koji ima naslon..

..Ok, ostajemo pri Persilu (ups! ) tj. pri "staroj" auto sjedalici..

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •