Pokazuje rezultate 1 do 33 od 33

Tema: kome prijaviti vozača?

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno kome prijaviti vozača?

da ne duljim, već neko vrijeme pratim postupak jednog oca dvoje djece u dobi od 2-3 god i 4-5.
    Skoro svakodnevno ga vidim (ne poznamo se a i mislim da nije iz mog mjesta) i ono kaj mi ne izlazi iz glave je to da tu istu djecu vozi na način da djevojčica sjedi nevezana na suvozačevom mjestu, a dječak ocu u krilu???
    I to traje već mjesecima, a kako sam i sam otac, neki unutarnji glas mi ne da mira, pa vas molim za savjet mogu li kome prijaviti ovakav postupak (ne znam osobne podatke, ali sam zapisao registraciju auta) za dobrobit djece? Smatram da takve vozače svakako treba kazniti novčanom kaznom.
    Unaprijed hvala, pozdrav

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

neki dan je bilo u medijima da je jedan motociklist kaznjen za prebrzu voznju na racun snimke na youtubeu, mozes snimiti?

ili probat razgovarat s njim?

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

mogao bih, ali kome poslati snimku?

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

stavi na youtube i /ili posalji na RTL vijesti
    ili na bilo koji web portal

Mirjana S. avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    stavi na youtube i /ili posalji na RTL vijesti
    ...još ćeš i zaraditi! Bez zezanja,jesi li zvao policiju? Mi smo donedavno imali jednog luđaka koji je nabivao do 100 km/h po našoj uličici svaki put kad se vraćao s posla. Susjeda je zvala policiju,oni su pokucali na sva vrata u ulici, pitali smeta li i drugima,i manijak je dobil kaznu. Sve nas ružno gleda,ali se primirio.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

evo me opet. Snimio sam mobitelom (iz svog dvorišta) ali snimka je toliko loša i na njoj se to ne vidi, tako da to nije riješenje.
    A luđak i dalje svoju djecu vozi na taj način.

Hvala na savjetima

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Javi policiji, pa nek oni "snimaju" kako znaju...

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

pa dođi mu pred nos (tj. čekaj tamo da ti uđe u kadar) i snimi ga. možda skonta. a ako se bude čudio i ljutio, pitaj ga: a čemu se čudite ? ako ništa krivo ne radite.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    pa dođi mu pred nos (tj. čekaj tamo da ti uđe u kadar) i snimi ga. možda skonta. a ako se bude čudio i ljutio, pitaj ga: a čemu se čudite ? ako ništa krivo ne radite.
    ti si hrabra žena
    ja nisam, i ne bi to napravila
    jer mislim da netko tko tako vozi djecu ima mentalni sklop idealan da razbije nos onome tko bi tako nešto napravio
    zapiši registraciju, i javi anonimno policiji
    ili mu zakači poruku da ćeš to napraviti ako i dalje bude tako vozio djecu, uz isječak iz zakona o obvezi voženje djece mlađe od 12g na zadnjem sjedalu, uredno zavezane i u sjedalici.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

A kome prijaviti policajca koji je zaustavio mamu s malom bebom u AS na prednjem sjedalu i nije joj ništa rekao?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj kahna prvotno napisa
    A kome prijaviti policajca koji je zaustavio mamu s malom bebom u AS na prednjem sjedalu i nije joj ništa rekao?
    Možda policajcu koji i sam dijete vozi tako. Ili naravno, u maminom "sigurnom"krilu.

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno

Citiraj kahna prvotno napisa
    Unutarnjoj kontroli MUP-a.dovoljni su to vrijeme i mjesto gdje se dogodilo i po djelatnim nalozima policajaca znat će se koji je policajac u pitanju a ako uspijes upisati broj reg oznaka još bolje

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa koliko ja znam ako je dijete u sjedalici,smije biti i na prednjem sjedalu (mada nije preporucljivo).

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Nina prvotno napisa
    Pa koliko ja znam ako je dijete u sjedalici,smije biti i na prednjem sjedalu (mada nije preporucljivo).
    u nekim američkim državama, kod nas ne smije do 12-e.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ok,mislila sam da je sigurno kao i ovdje gdje ja zivim,sorry

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja se samo iskreno nadam da ćeš ga prijaviti ili bilo što poduzeti i baš me zanima kako će se sve završiti.
    Sretno.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ma bilo je to ironično pitanje.
    Naime, neki dan sam pričala s jednom frendicom o tome kako svi misle da se smije dijete u As staviti na prednje sjedalo ako nema air bag-a.
    I kako su debelo u zabludi i kako je to zakonom zabranjeno.
    Kako se znanje i takve informacije šire :D , ona je vidjela da njena prijateljica tako vozi bebačicu i napomenula da se to ne smije
    a ova ju je u čudu gledala i rekla kako ju je nekidan zaustavila policija i nisu joj ništa rekli.

Jadni li smo mi s našim provoditeljima zakona.
    Nije niti čudo onda kako sve ljudi voze svoju djecu.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ubijte me, al' ja fakat ne kužim zakaj to nije ok... Ja vozim C1 i nemam iza vrata i baš bi mi bilo lakše bebu vozit naprijed. A da ne spominjem da je puno veća vjerojatnost da me netko napuca iza, nego da se ja u nekog zaletim.. A da ne spominjem da je naprijed motor, a iza malo lima.... :/

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj andiko prvotno napisa
    Ubijte me, al' ja fakat ne kužim zakaj to nije ok... Ja vozim C1 i nemam iza vrata i baš bi mi bilo lakše bebu vozit naprijed. A da ne spominjem da je puno veća vjerojatnost da me netko napuca iza, nego da se ja u nekog zaletim.. A da ne spominjem da je naprijed motor, a iza malo lima.... :/
    Pa koliko ja znam zakon je takav. A što se sigurnosti tiče, svaka vožnja i izlazak u promet je rizik.
    I vjerujem da je npr. sigurnije djecu voziti naprijed, onda bi se sve AS stavljale na prednje sjedalo.
    Sigurno će ti se javiti i oni sa boljim argumentima.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

djeca su sigurnija na straznjem sjedalu zato jer je puno veci broj frontalnih sudara i zada su udaljeniji od mjesta udara

novi zakon koji bi uskoro trebao stupiti na snagu dozvolit ce stavljanje sjedalice okrenute obrnuto od smjera voznje na prvo sjedalo (do 2g zivota djeteta). tako je i u europskim direktivama. tako da ovo sto andiko radi uskoro nece biti prekrsaj, ali jos uvijek ostaje ono s pocetka da su djeca za 40% ugrozenija ako sjede naprijed

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    djeca su sigurnija na straznjem sjedalu zato jer je puno veci broj frontalnih sudara i zada su udaljeniji od mjesta udara

novi zakon koji bi uskoro trebao stupiti na snagu dozvolit ce stavljanje sjedalice okrenute obrnuto od smjera voznje na prvo sjedalo (do 2g zivota djeteta). tako je i u europskim direktivama. tako da ovo sto andiko radi uskoro nece biti prekrsaj, ali jos uvijek ostaje ono s pocetka da su djeca za 40% ugrozenija ako sjede naprijed
    Zašto je to prošlo ako su najavili i subvencioniranje obiteljskih vozila mnogočlanim obiteljima?

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno

Citiraj andiko prvotno napisa
    Andiko sve ovo stoji ali kako se zračni jastuk otvara ako je sjedalica naprijed?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

laky, ja u svom autu imam mogućnost isključivanja zračnog jastuka za suvozača upravo zbog AS.

I još ne vozim bebu tako....nisam još rodila, valjda ću ovu subotu....

A i moj mali auto vozim samo po gradu (u principu do brzine 60-70 max i vjerojatno u 99% slučajeva po danu u shoppinge i sl.). Za dulje vožnje imamo veliki Mercedes od MM, gdje će se mali naravno vozit iza u autosjedalici.

A k tome sam kupila Peg Perego GT3 kolica koja mi stanu savršeno u gepeg (tj. kad spustim oba zadnja sjedišta) da ne moram skidat kotače...

Ja sam još u izviđanju...pa vas pitam.... jel' vam se to čini loše... A i tako mi je lijepo (stavila sam si sjedalicu na suvozačko mjesto za probu) što me bebica vidi i tako mi je blizu...

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Znači ipak će to biti ok? Ja se sa ovak malim autekom ni ne usudim vozit izvan grada... Da me udare s bilo koje strane....to bi bila katastrofa.
    Čim idem negde dalje, MM mi neda ić s mojim autom (niti sad u trudnoći, a kamoli kad se beba bude vozila sa mnom), nego mi daje svoj auto....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj M.a.r.t.a prvotno napisa

Zašto je to prošlo ako su najavili i subvencioniranje obiteljskih vozila mnogočlanim obiteljima?
    marta, ne kuzim sto hoces reci, tj kakve veze ima najava subvencija i ova odredba clanka 163.?

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Najsigurnije je otraga. Ako malo upratite crnu kroniku i sudare, u većini slučajeva suvozači su poginuli.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo statistika o sudarima u Hrvatskoj za sve one koji misle da je sansa mala da se sudar dogodi u njihovom mjestu, na malim razdaljinama i niskim brzinama, da dode do sudara sprijeda i da su oni dobri vozaci pa su sanse male da ce bit u sudaru:

U Hrvatskoj, tijekom 2007 g.

• Medu svim sudarima u kojima je doslo do udarca vozila u nesto drugo (drugo vozilo u pokretu, parkirano vozilo, neki objekt, vlak, biciklistu, motociklistu, pjesaka...) u oko 60% vozila koja su sudjelovala u takvim sudarima doslo je do udarca sprijeda u vozilo

Oko 70% sudara desilo se na cestama unutar naselja, po oko 4% na autoputima i zupanijskim cestama, oko 11% na drzavnim cestama.

U oko 92% slucajeva, sudar je uzrokovan pogreskom vozaca, u oko 1% pogreskom pjesaka.

Sudari iz suprotnih smjerova cine oko 22% sudara vozila u pokretu, a istovremeno cine oko 60% sudara vozila u pokretu u kojima je barem jedna osoba poginula (tijekom 2007., 107 poginulih).

Sudari iz bocnog smjera cine oko 38% sudara vozila u pokretu, a istovremeno cine oko 23% sudara vozila u pokretu u kojima je barem jedna osoba poginula (tijekom 2007., 42 poginulih).

Sudari vozila u slijedu cine oko 30% sudara vozila u pokretu, a istovremeno cine oko 13% sudara vozila u pokretu u kojima je barem jedna osoba poginula (tijekom 2007., 25 poginulih).

Prometne "nesrece" nisu nesrece (nesto sto se ne moze predvidjeti ili sprijeciti) vec sudari vecinom uzrokovani necijom pogreskom.

Sudari se ne desavaju tamo na nekim brzim cestama vec dok se peljamo od doma do vrtica, skole, posla, pedijatra.

Prednje sjedalo najopasnije je mjesto u vozilu jer

• udarac sprijeda je najucestaliji udarac medu sudarima

u pravilu je udarac sprijeda i najsnazniji

u sudarima gdje dolazi do udarca sprijeda ozljede su ucestalije i ozbiljnije

povecava rizik ozljede naspram straznjeg sjedala (sjedenje na straznjem sjedalu smanjuje rizik ozljede za do 40% naspram prednjeg sjedala)

za djecu, koja su jos u razvoju (do 12 g.), zracni jastuk ubija (napuhuje se brzinom do 300 km/h i aktivira se prilikom udarca sprijeda), a u nedostatku zracnog jastuka to cine instrumentalna ploca, vjetreno staklo ili bilo koji drugi objekt koji moze uletiti kroz njega, a istovremeno imaju manju zastitu koju pruza dizajn vozila u guzvanju uslijed sudara jer su blize udarcu nego sto bi bili da su na straznjem sjedalu

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zaboravila sam dodati jos jednu vaznu statistiku a ta je da je tijekom 2007 g.

• slijetanje vozila s ceste cinilo je 17% ukupnog broja prometnih sudara (namjerno ne govorim "prometnih nesreca" iako je to sluzbeni termin ministarstva unutarnjih poslova) a taj isti tip sudara je cinio 33% sudara u kojima je barem jedna osoba poginula

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj M.a.r.t.a prvotno napisa

marta, ne kuzim sto hoces reci, tj kakve veze ima najava subvencija i ova odredba clanka 163.?
    Pa smatram da je vožnja djeteta u jajetu na prednjem sjedištu iznimna situacija koja bi se tolerirala kod obitelji sa 3 i više djece kad se nema mjesta staviti jaje na stražnje sjedalo. :?

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Nisam čitala zakon nego mi je logično. :/

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

M.a.r.t.a, to je tocno ono sto se nadamo da ce se naglasavati, odnosno da se prednje sjedalo kao opcija za dojencad nece naglasavati u kontekstu "tako se mozes pozabavit djetetom dok vozis" vec kao krajnja nuzda kada ne postoji mogucnost da beba bude vezana na straznjem sjedalu.

Usudila bih se reci da, nazalost, mislim da ce nam po tom pitanju trebat jako snazna i siroka edukacijska kampanja.

Tincha avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    blizu al opet dovoljno daleko od metropole

Početno

Snimanje nekog bez privole je zabranjeno, i ako se osoba na snimci koja je puštena u javnost zainati može podići tužbu i dobiti je! Tako da nije preporučljivo istu stavljati na net. Ali prijaviti osobu policiji je moguće i poželjno!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Tincha prvotno napisa
    Snimanje nekog bez privole je zabranjeno, i ako se osoba na snimci koja je puštena u javnost zainati može podići tužbu i dobiti je! Tako da nije preporučljivo istu stavljati na net. Ali prijaviti osobu policiji je moguće i poželjno!
    Zar nije dovoljno da je netko na javnom mjestu pa da ga se smije snimati???

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •