-
Ja sam baš danas se dala u potragu za odgovorom na tvoje pitanje (iako ga još nisam bila ni pročitala; mučilo je to i mene).
Nakon razgovora sa pravnicima u HZZOu dajem vam odgovor:
- sterilitet (šifra dijagnoze N97) tj. svi postupci, pregledi, testovi i lijekovi vezani uz njega su oslobođeni od participacije
- no, da bi to ostvarile, naši primarni ginekolozi na uputnicama i receptima moraju u polje ŠIFRA OSLOBOĐENJA OD PARTICIPACIJE upisati brojeve 97 ili 98. Ti brojevi su slučajni slični našoj šifri bolesti (N97) ali nemaju isključive veze s tim. Brojevi 97 i 98 znače da je pacijentica u postupku planiranja obitelji ili održavanja trudnoće, što je oslobođeno participacije
- ja sam rekla pravnicima da neki naši primarci to ne upisuju na uputnice i recepte, pa onda ovisiš o zaposleniku klinike/labosa isl. koji će možda spustiti pogled na sredinu obrasca i vidjeti da ti je dijagnoza N97, i nadajući se da dotični zna da je to šifra za sterilitet koji je oslobođen participacije, i ne naplatiti ti ništa
- a oni su meni rekli da dotični to ne bi smjeli raditi jer tako krše pravilnik. Participacije se oslobađa samo ako gore u onoj rubrici za oslobođenje participacije stoji šifra koja podrazumijeva oslobađanje (u našem slučaju 97 ili 98) ili ako imaš dopunsko osiguranje
- također su rekli neka svoje primarce upozorimo na to pri popunjavanju obrazaca
- da dodam: čak i ako idete na bolničko liječenje zbog recimo histeroskopije ili laparoskopije i imate takvu uputnicu, nećete ništa platiti operaciju niti ležanje u bolnici
Eto, nadam se da sam pomogla.
Sve ovo isto će vrijediti i kad zatrudnimo.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma