Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Žumance?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Žumance?

Jedno pitanje tehničke prirode. Još nismo nudili žumance, zanima me da li se smije npr. napraviti nešto kao knedlice i ukuhati mu to u juhicu (znači kukuruzni ili pšenični griz+žumance+kap masl.ulja), ili se mora nuditi baš tvrdo kuhano žumance? Ja bih i ove "knedlice" kuhala cca 10 min.

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja sam karlu ukuhavala žumanjce sa već skuhanom i izmiksanom juhicom (meso, mrkva; češće špinat..). ostavila bih malo vode sa strane i dodavala da mi ne zagori.

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ja sam negdje pročitala da se ne smije kuhano tvrdo dati onako ko loptica zbog gušenja. :?
    ja sam samo jednom dala,jer sam pročitala od jedne nutricionistice članak da je jaja,ribu i masnije/crveno meso bolje izbjegavati do 2-3 godine.umiješala sam tvrdo kuhani žumanjak u povrtnu kašicu.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Meni se nesviđa samo tvrdo kuhano žumance s nečim, mislim da ćemo ga tako ukuhati kao knedlice u juhicu.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ja sam danas Borni ispekla jedno cijelo jaje (mislim žumanjak i bjelanjak) na kajganu i sve je pojeo... Ovo je bilo prvi put da mu dajem jaje i to isključivo zato što sljedeći tjedan idemo na cijepljenje prije kojeg treba pojesti jaje, inače jako pratim i poštivam tablicu dohrane, i nisam mislila bjelanjak uvesti bar još mjesec dana... Htjela sam mu najprije dati kuhano, a pedica rekla kajganu... Ajd dobro... Međutim, malo OT, ali primjetila sam da je ubrzo nakon obroka dobio lagani osip oko usta. Inače dosad nije bilo nikakvih reakcija na hranu. Pratila sam, ali ubrzo se povuklo... Baš ću spomenuti na sistematskom, pa da čujem što će mi reći..

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mia to obavezno napomeni prije cijepljenja!

aurora8 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj lasica prvotno napisa
    umiješala sam tvrdo kuhani žumanjak u povrtnu kašicu.
    ovako smo i mi.
    uvela sam joj žumanjak samo zbog pripreme za cijepljenje, inače bih ga uvodila kasnije.
    ja mislim da je bolje da je prethodno tvrdo kuhan, a zatim pomiješan s nečim - zbog dobre termičke obrade, tj. zaštite od salmonele ili sl - bar sam ja tada sigurna.

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj aurora8 prvotno napisa
    Citiraj lasica prvotno napisa
    umiješala sam tvrdo kuhani žumanjak u povrtnu kašicu.
    ovako smo i mi.
    uvela sam joj žumanjak samo zbog pripreme za cijepljenje, inače bih ga uvodila kasnije.
    ja mislim da je bolje da je prethodno tvrdo kuhan, a zatim pomiješan s nečim - zbog dobre termičke obrade, tj. zaštite od salmonele ili sl - bar sam ja tada sigurna.
    Za cijepljenje je bitan bjelanjak.

aurora8 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj M.a.r.t.a prvotno napisa
    Za cijepljenje je bitan bjelanjak.
    ne, nego, žutanjak.
    cjepivo je uzgojeno na pilećem embriju.

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Da, logično.
    Al mi sad nije jasno zašto mi je pedijatrica forsirala cijelo jaje ako sam joj naglasila da žumanjak jedemo ukuhan u povrće?

aurora8 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

nama je objasnila kako da uvedemo žumanjak, i to iz razloga cijepljenja, tj. da bude sigurna da dijete nije alergično na jaje (žumanjak) kada bude trebalo dobiti cjepivo mo-pa-ru s godinu dana, jer se dio tog cjepiva (ne znam točno koji) uzgaja na pilećem embriju.
    rekla je da kad navrši 11. mjesec skuhamo tvrdo žumanjak i prvi tjedan damo četvrtinu, za sedam dana ponovno četvrtinu, treći tjedan polovinu, te četvrti tjedan cijeli žumanjak - svaki put umiješan u povrtnu kašicu.
    ja sam točno tako i radila.

mislim da bjelanjak tu nije presudan, već žumanjak (embrij se razvija iz žumanjka).

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

podižem temu jer moja cura uopće ne voli žumanjak i ne znam kako ga zakamuflirati da ga pojede
    mislim da je važno da ga jede jer u njemu ima željeza, fosfora, selena, vitamina B12, A, D... i još kojekakvih korisnih tvari...
    no, sad sam tek otkrila to da su vam pedice rekle da jede žumanjak prije cjepiva... nama naša ništa nije rekla
    i odvratno mi je to da je cjepivo uzgojeno na pilećem embriju... fuj, fuj, fuj!

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

prije cjepiva bi trebalo uvesti u prehranu žumanjak i neki mliječni proizvod, znači od kravljeg mlijeka, tipa jogurt, sir, ili samo mlijeko koje mi nećemo uvoditi

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Jel se to radi o onom cijepljenju s navršenih godinu dana,ili???

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

da, o tom cjepivu. nema cjepljenja bez da se prethodno nisu kušala jaja. ja žumanjak isto kamufliram u povrtne kašice. e sad pitanje malo OT - ako je bitan samo žutanjak zašto se on daje 1. i zašto se moraju odvojeno dodavati bjelanjak i žutanjak? ja sa shvatila da su oba bitna, ali da je bjelanjak više alergen

sunce moje malo avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

nisam znala da nema cijepljenja bez da se proba žumanjak (čak sam bila nedavno na dogovoru za cijepljenje kod peda i ovo mi nije rekao).
    evo, stavila sam kuhati jaje, danas za ručak jede žumanjak.
    kako ste ga davale- 3 dana az redom ili onako kako gore piše, svaki tjedan po malo?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Sad ste me zbunile i išla sam guglat.
    Bjelanjak je jaki alergen, žumanjak daleko slabiji.

I meni je rekla pedica da moram dati bjelanjak prije cijepljenja, a istim ovim redom najprije žutanjak svaki put sve veći dio, a onda bjelanjak. Zato mi je bilo logično da je bjelanjak taj koji je "opasniji". I bila sam u pravu ( kako volim biti u pravu, he,he)

mala nada avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

I nama ped.tako rekla.I to da sa 10 mj.proba žumanjak,a sa 11 bjelanjak upravo zbog cjepljenja.
    Još malo pa će imati 11 mj.pa ću joj počet davat bjelanjak.Žumanjak dobro prihvatila.Dajem joj ili kuhan ili kruh koji je umočen u njega kod jako pečenog jaja na oku.
    Iznanadila sam svoju susjedu kad sam joj prije 2 mj.o tome pričala jer ona svom malom več daje i jedno i drugo onako dok ona jede,a mali 2 mj.mlađi od moje.U smislu da njoj to nitko nije rekao i još me pita kakva bi trebala biti reakcija ako je alergičan.Nisam joj znala odg.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •