-
Bok Gitulja,
mislim da je odbijanje tate (pa možda jednom i mame) sasvim uobičajena i što je najvažnije prolazna faza u bilo kakvoj konvencionalnoj i nekonvencionalnoj vezi. Slažem se s medom da je vjerovatnije da ga baš sad odbija jer njoj ostajanje s njim znači odvajanje od tebe, a toga se boji jer je najnovije iskustvo uči da bi opet moglo potrajati. Zato je nesigurna i to je ok.
Ja sam Malenog ostavljala dok je bio i manji po 15 dana kod bake. Naravno da kad ja dođem ne da baki ni primirisati. Kad bi baka došla kod nas (onda kod nas i spava jer baka živi daleko) onda isto ne bi dao baki da ga uspavljuje ni da ga hrani jer se bojao da će to opet značiti "bez mame". Danas ima 4 godine i sad mu je sve to normalno, da povremeno ode kod bake i ostane, bitno je da se ja uvijek vratim. U toj dobi sam mu već jako puno pričala i unaprijed ga pripremala "da mama i tata moraju raditi, da će on biti kod bake, zvaćemo svaki dan na telefon, i onda se vratiti. baka će ga puno čuvati i bla bla" Moja je poznata rečenica "I zapamti: Mama se uvijek vrati" I sad mi dođu suze na oči od pomisli da me skefa auto putem i da se jednog dana mama ne vrati. Al nadam se da mu tu traumu neću nikad priuštiti.
Mi zadnju godinu dana ne živimo s tatom i u početku je bilo muke. Kad bi tata došao po njega on u plač da neće. To mi je jako teško padalo. Ali tu je više stvar mog vlastitog preispitivanja i težine odgovornosti da moje dijete ne živi s oba roditelja. Kad sam si to stavila u normalne okvire, npr. i kad smo bili u braku, bilo je dana da klinac plače kad treba ić negdje s tatom jer on bi ostao s maaaaaaaaamooooooom - jednostavno mlađa djeca su većinom više vezana za mamu, to je normalno, to nema baš 100% veze s time što smo razvedeni.
Danas moj sin obožava da ga baka hrani (jer ja to više ne radim - ja ga tjeram da jede sam) i sasvim mu je normalno da povremeno ostane kod bake, uživa u tome (pogotovo da ga ova hrani, što je baka naravno dočekala ko ozeba sunce). Tati se raduje, odlazi nasmijan, takav se i vraća. Jednostavno, danas ima 4 godine i puno više može razumjeti.
Mislim da se ne trebate na to previše obazirati. Možda je normalnije reć "Mama sad mora peglati, tata će te uspavati ili spavaj sama" pa nek izabere šta joj je draže. Jednostavno ako je vama vaša veza normalna takva kakva je, onda je i njoj. Šta ona s 22 mjeseca zna šta je konvencionalna veza? To samo mi odrasli pravimo razliku. . Ona u takvoj vezi odrasta, još je mala da kuži da ne žive svi tako kao vi, i kad bude čudit će se prvo drugima
aj ciao
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma