Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: vegetarijanski meni

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno vegetarijanski meni

pozdrav svima!

molila bih pomoc!!
    od kad sam ostala trudna, s muzem se redovito svadam oko prehrane. naime, vegetarijanci smo oboje (bili smo 5 godina vegani, ali smo pred godinu dana poceli s ribom, a pred pol godine i povremeno sa sirevima).
    muz je napravio jedni jelovnik (prije neg sam ostala trudna) kojeg smo se uglavnom pridrzavali.
    no, od pocetka trudnoce ja imam cjelodnevne mucnine (samo par put sam povracala, uglavnom mi je cijelo vrijeme muka) i taj jelovnik koji je muz sastavio mi uopce ne pase (odmah mi postane mucno na pomisao da jedem miso juhu i pirjani luk s povrcem ili alge u rano jutro - u 6:00 prije odlaska na posao
    najvise mi odgovara ujutro prije posla pojesti cokolesnik ili cornflakes ili musle, pa onda za uzinu jabuku i bananu (eventualno sendvic - makar su mi i oni u zadnje vrijeme prisjeli, ili klipic). na poslu grickam bademe, ljesnjake, suncokret i bundevine sjemenke i indijske orscice.
    dok dodem doma, oko 15:30 onda obicno idemo kuhat, skuhamo nekakvu juhu, brdo zelene salate, povrce...za veceru pojedem vocnu salaticu (bez secera).
    muz veli da se ne hranim dobro i raznovrsno. jucer je izjavio da ne zeli biti odgovoran ako nesto ne bude u redu s bebom zbog toga jer ja nisam uravnotezeno jela.
    cijelu noc nisam zbog toga spavala jer mi je sad u podsvjesti ak nest ne bu ok s bebom bit ce moja krivnja zato jer nisam jela ono kaj sam trebala. a ionako mi moji starci vec nabijaju krivnju da ce oni to isto tvrditi samo ce njihov argument biti zato sto nisam jela meso.
    molim trudnice vegetarijanke ili one koje su vec rodile da mi posalju primjere onog sto su jele, kako su kombinirale hranu, super bi bio nekakvi meni.

hvala vam, unaprijed!

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nisam vegetarijanka,ali podržavam sve"alternativne " jelovnike.
    Trudnoća je posebno stanje.Prvo nekoliko mjeseci posebno je teško ženam koje imaju mučnine.Mnoge od onih koje inače sve jedu potpuno mjenjaju meni.
    Moje osnovno pravilo je da treba slušati svoje tijelo,ako njemu nešto ne odgovara ili odgovara to treba poštovati.
    Vrlo je netaktično od tvog muža da ti nabija grižnju savjesti zbog hrane koja ti privremeno ne odgovara,a uzrujavanje više ti šteti od toga da li si pojela putar štangicu ili miso juhu za doručak.
    Samo polako i smireno.

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Neću ti dati svoj meni jer nemam pojma što voliš jesti, koje su ti prehrambene navike itd.

Najviše mi upada u oči da imaš premalo obroka. Za doručak vjerojatno možeš skuhati neku kašu od žitarica (bilo koja žitarica koju voliš, s mlijekom koje voliš), možeš je posuti prženim mljevenim lješnjacima, nasjeckati voća, zasladiti medom, dodati kakao prah ako ti treba taj čoko-okus...

Mislim da bi bilo dobro da na ručak poneseš barem neku laganu salatu ili juhu- čini mi se prevelik razmak od 6-16h bez konkretnog obroka. također ne vidim da se spominju proteini - jedeš li ribu? Tofu, tempeh i sl.?

Ovo mi se sve čini važnim za tebe jer će beba uzeti iz tvog tijela ono što joj treba, što te možeiscrpiti ako se ne hraniš uravnoteženo. Ne brini, bit će sve OKs bebačem, nije prehrana sve!

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

i ja sam veggie i prvih mjeseci mi je bilo uzasno mucno i nista od kvalitetne prehrane, ako sam ista uspjela pojesti, bilo je super. a sta da se radi! tada sam shvatila da to jednostavno mora tako biti. kad ti je muka od necega, onda to ne jedes. kao sto je netko rekao, valjda i tijelo salje neku poruku. jedi ono sto ce ti goditi.
    kad su prosle mucnine, jedno sam se vrijeme jos trudila oko raznovrsne prehrane, al sad sam popustila... ne hranim se bas dobro, to mi je jasno, ali obzirom da me jos sto stvari brine... pa eto, brine me :/ posalji ti meni taj tvoj meni!
    i reci TM da se skulira 8)

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Evo još jedne veggie mame (dvaput). Mi smo oboje lakto-vegetarijanci 10+ godina, pa sam isto prakticirala i u trudnoći. I to nismo od onih ultra-zdravo-jedaca, nego umjereno izbjegavamo bijelo brašno/šećer i ne koristimo previše "stranjskih" namirnica (tipa alge, prekomorske žitarice isl.)

Meni su obje trudnoće bile super, jer mi je tijelo samo od sebe tražilo zdraviju i uravnoteženiju hranu. Slatko sam jela vrlo malo, jer mi nije prijalo. Ujutro bih jela žitarice (muesli, prepečenac s namazima, griz). Zatim bih imala užinu, uglavnom voće i/li jogurt. Za ručak sam pazila da imam sve vrste namirnica zastupljene (povrće, žitarice, mahunarke, eventualno mliječne proizvode, i puuuno salate). Popodne i predvečer jela bih čega je bilo u blizini, uglavnom opet neko voće/jogurte/sendviče/kekse.

Mislim da će ti prehrana jako ovisiti o tome što ti prija i koje je doba godine. Teško je napisati jelovnik, ako ne poznaješ osobu i njene navike, i okolnosti u kojima živim. A ovo moram potpisati:
    i reci TM da se skulira :cool:
    Ako i ne uspiješ svaki dan paziti na svaki zalogaj (što je nemoguće), više će štete biti od sekirancije oko toga. Uz dovoljan broj obroka i tjedni unos svih hranjivih tvari, ne moraš se nimalo brinuti ni za sebe ni za bebu. Sretno

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

hi svima!
    ovo mi je prvi post pa pozdravljam svih!!
    kasni mi 7 dana i plus je, ali u ponedjeljak je prvi posjet kod gin. pa cu znati vise detalja.
    ja isto stalno panicarim kako nesto krivo radim, ali najveca me panika uhvati ako sam napeta. mislim da je bebi gore to sto se mi toliko nerviramo nego bas tocno sto jedemo?
    ovih sam dana puno po internetu trazila informacije o prehrani jer sam i ja do sada 7 godina bila vegetarijanka. doduse cijelo to vrijeme sam jela mlijecne proizvode i jaja, ali ne bas puno.
    ono sto me zbunilo najvise su neke price da je u soji previse estrogena pa to, kao , u trudnoci ne smijem ( iako mi je frendica tukla po soji i sve je bilo dobro). zato sam uvela ribu i nakon petog dana procitam da se ne smije vise od 3 puta tjedno radi zive!!
    danas sam prvi put u 7 godina pojela 2 snicle puretine! jednostavno mi je organizam trazio vise proteina a ja nisam mogla pojest toliko sira. malo mi je bilo teško u želucu, ali ne strašno. ne znam jesam li time isto šokirala bebu jer takav slucaj nisam našla nigdje na internetu. :? svi su ili skroz za meso ili sasvim protiv uvođenja mesa kod vegetarijanki.

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Iako nisam vegetarijanka, mislim da nisi ništa krivo napravila, naprotiv! Pratiš svoje tijelo, osjetila si potrebu za time i dala organizmu što je tražio i vjerojatno treba trenutno.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj dupinić prvotno napisa
    mislim da je bebi gore to sto se mi toliko nerviramo nego bas tocno sto jedemo?
    Potpisujem! Ali, naravno, mislim da se tvoja izjava ipak ne odnosi na pretrpavanje "junkom", kofeinom, alkoholom, nikotinom i sličnim neprimjerenim supstancama.

danas sam prvi put u 7 godina pojela 2 snicle puretine! jednostavno mi je organizam trazio vise proteina a ja nisam mogla pojest toliko sira. malo mi je bilo teško u želucu, ali ne strašno. ne znam jesam li time isto šokirala bebu jer takav slucaj nisam našla nigdje na internetu. :? svi su ili skroz za meso ili sasvim protiv uvođenja mesa kod vegetarijanki.
    Hja, tu se ne mogu složiti s Diami, jer jako ovisi zašto si vege. Mene nikakav "osjećaj" ne bi natjerao da prijeđem preko svojih vjersko-moralno-ekoloških načela i zadovoljim potrebu tijela ubijajući drugo svjesno biće. Ali ako je tvoje vegetarijanstvo više zdravstvene prirode, onda mislim da ti takvi "prijestupi" ne bi trebali praviti probleme, i normalno je da ćeš se više orijentirati na vlastito tijelo.

Što se tiče dileme oko soje i ribe, tu bi ti makrobiotičari još ubacili i sumnju u sve mliječno, pa se ti misli. Moja je maksima da ništa ne može škoditi ako se uzima umjereno. Time sam se vodila u obje trudnoće i imam zdravu djecu, a nije mi ostao niti jedan kilogram viška.

Da sam na tvom mjestu, ja bih svaki dan u tjednu proteine unosila na drugi način: jedan dan jaja, drugi soja, treći riba, četvrti mješavina žitarica i mahunarki, peti više mliječnih proizvoda... Ničega ti ne treba previše. I ne zaboravi da se meso probavlja drugačije od ostalih namirnica, tj. da ga treba pravilno kombinirati ako ga želiš doista dobro probaviti nakon godina vegetarijanstva.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

[/quote] Da sam na tvom mjestu, ja bih svaki dan u tjednu proteine unosila na drugi način: jedan dan jaja, drugi soja, treći riba, četvrti mješavina žitarica i mahunarki, peti više mliječnih proizvoda... Ničega ti ne treba previše. I ne zaboravi da se meso probavlja drugačije od ostalih namirnica, tj. da ga treba pravilno kombinirati ako ga želiš doista dobro probaviti nakon godina vegetarijanstva.[/quote]

da! točno sam to mislila! nije mi baš milo jesti meso, ali sam sebi rekla što osjećam, to ću. mislim da cu sve to kombinirati, ali dalje od puretine i piletine ne.
    ja sam vegetarijanka iz istih razloga i nije mi baš laka ova odluka. mislim da je ipak važno ostat otvorenih okvira. prijateljica mi je imala jednu malu nezgodu s bebom koja je prvi put kad se susrela s životinjskim proteinom i zavrsila na hitnu, pa su je doktori napali da je ona kriva ako se ne izvuce. sve je bilo dobro na kraju, ali ne bih htjela da mi se tako nesto dogodi. :/
    nemojte me krivo shvatit, znam puno prekrasne zdrave vegetarijanske djece!!
    to za pravilno kombiniranje- ne miješat s ugljuikohidratima?

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

to za pravilno kombiniranje- ne miješat s ugljuikohidratima?
    Moram priznati svoju totalnu ignoranciju na ovom polju. Ja sam veggie toliko dugo da se uopće ne sjećam kako se najbolje može iskoristiti meso. Jedino čega se sjećam je da luk i češnjak pomažu mesojedima, dok za veggije nisu toliko preporučljivi, jer je naša hrana drugačijeg sastava. Možda da malo virneš u neku zonsku ili un kuharicu -- oni imaju dosta priznat pristup tome. I, ako ga voliš, ne zaboravi seitan kao izvrsnu zamjenu za meso!

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

hej dupinic! nadam se da se plusic ustalio, pa dobrodosla!
    mislim da ovo za zivu u ribi vrijedi samo za tunjevinu, ali nisam sigurna. ja je ne jedem, pa mi svejedno. nista se ne brini, jedi sto ti pase. ako ti se sad i jede meso, jedi ga, ali nemoj se poslije zivcirati. bas kao sto kazes, to nije dobro ni za tebe ni za bebu. slusaj svoj organizam, pa ces znati sto ti je ciniti.
    mene je sestra bila pitala, sto ako ti se bude jelo meso u T... pa nista, ja ga ne bi jela, ali nije me dosad pucalo nista od tih kao prohtjeva, jedino sad jagodice, mmm!!!

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj manal prvotno napisa
    slusaj svoj organizam, pa ces znati sto ti je ciniti.
    Uh, ne mogu ovo prešutjeti. Problem koji mnoge žene u trudnoći imaju upravo je u tome da krivo "prevedu" što im tijelo govori. Slavni je primjer ubijanja u sladoledu kad tijelo traži mliječne bjelančevine: isti efekt, samo zdraviji, postiže se konzumacijom npr. svježeg sira. Slušanje ne znači da uvijek (dobro) čujemo.

Iz osobne perspektive također moram dodati da bih uvijek radije slušala "moralni zakon u meni", svoj duh, nego svoje tijelo. Dakako, kao što rekoh, ovo ovisi o osobnim životnim prioritetima pojedinog vegija.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

mene je samo bilo strah potencijalnih stetnih djelovanja moje nagle promjene prehrane na organizam i petotjedni plod.
    u 7 godina vegetarijanstva sigurno sam promijenila strukturu organizma i enzime.
    puno vam hvala na svim odgovorima. iz dana u dan se sve lakše snalazim sa svim promjenama, a s vama mi je puno lakše i mislim da ću se uz vasu pomoc odlicno snaci.
    sto se sladoleda tice- uopce me ne vuce slatko. prije sam jela najmanje cokoladu dnevno!!

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

sto se sladoleda tice- uopce me ne vuce slatko. prije sam jela najmanje cokoladu dnevno!!
    Ovako i meni! Bila sam totalno :shock: Najviše me je bediralo što da jedem za doručak koji mi je obično bio slatke vrste. (Ako skočiš na temu "Dojilja koja jede previše slatkiša" vidjet ćeš da me to više ne muči)
    Sretno s daljnjim tijekom trudnoće

Sramežljiva avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Razumijem tvoj strah i zbunjenost pa se nadam da ću te utješiti. Vege sam već petnaestak godina. (Jedem mliječne proizvode i povremeno jaja.) Dosad sam bila dvaput trudna. Patila sam od stravičnih cjelodnevnih mučnina, prvi put 6 mjeseci, a drugi put tokom čitave trudnoće. Ništa mi se nije jelo, sve mi se beskrajno gadilo. Moja je prehrana bila daleko od zdrave pravilne prehrane. Jela sam samo da preživim i često sam imala potrebu za nečim što inače nikad ne jedem (npr. čips). Nisam mogla progutati niti vitaminske tablete. U prvoj me trudnoći to beskrajno brinulo, iako sam svuda čitala da bebe sebi osiguraju sve što im treba, i da od nedostatka može početi patiti jedino buduća majka. Rodila sam prekrasnu zdravu bebu, a ni moje zdravlje nije bilo narušeno. Tako da u sljedećoj trudnoći više nisam brinula, jela sam što mi se jelo i koliko mi se jelo i pila puno vode, nadajući se najboljem. Rodila sam ogromnu zdravu bebu. Bez problema dojim i sve je u redu.

A da mi je netko u onim mučninama propisivao što bih trebala jesti, bio bi vrlo brzo nokautiran.

Želim ti puno sreće i što lakšu trudnoću!

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

[quote="argenta"]
    slusaj svoj organizam, pa ces znati sto ti je ciniti.
    Uh, ne mogu ovo prešutjeti. Problem koji mnoge žene u trudnoći imaju upravo je u tome da krivo "prevedu" što im tijelo govori. Slavni je primjer ubijanja u sladoledu kad tijelo traži mliječne bjelančevine: isti efekt, samo zdraviji, postiže se konzumacijom npr. svježeg sira. Slušanje ne znači da uvijek (dobro) čujemo.

ma to se ja tjesim, jer da ja slusam svoj organizam... pa mislim da ne bi jela. nista. cesto se moram natjerati da jedem. pa onda mislim da su organizmi drugih ljudi pametniji
    salu na stranu, valjda se potreba za necim nekako ocituje... a ako se meni ne jede, onda mi nista ne treba?
    i ja kao sto rekoh ne bi jela meso, da mi se odjednom jelo, jer znam zasto sam postala veggie.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

pogrijesila sam s citiranjem gore

Citiraj Sramežljiva prvotno napisa
    Razumijem tvoj strah i zbunjenost pa se nadam da ću te utješiti. Vege sam već petnaestak godina. (Jedem mliječne proizvode i povremeno jaja.) Dosad sam bila dvaput trudna. Patila sam od stravičnih cjelodnevnih mučnina, prvi put 6 mjeseci, a drugi put tokom čitave trudnoće. Ništa mi se nije jelo, sve mi se beskrajno gadilo. Moja je prehrana bila daleko od zdrave pravilne prehrane. Jela sam samo da preživim i često sam imala potrebu za nečim što inače nikad ne jedem (npr. čips). Nisam mogla progutati niti vitaminske tablete. U prvoj me trudnoći to beskrajno brinulo, iako sam svuda čitala da bebe sebi osiguraju sve što im treba, i da od nedostatka može početi patiti jedino buduća majka. Rodila sam prekrasnu zdravu bebu, a ni moje zdravlje nije bilo narušeno. Tako da u sljedećoj trudnoći više nisam brinula, jela sam što mi se jelo i koliko mi se jelo i pila puno vode, nadajući se najboljem. Rodila sam ogromnu zdravu bebu. Bez problema dojim i sve je u redu.
    eee, to je lijepo cuti. jako utjesno! sta da radim kad se jedva natjeram na jelo... :/

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ma to se ja tjesim, jer da ja slusam svoj organizam... pa mislim da ne bi jela. nista. cesto se moram natjerati da jedem. pa onda mislim da su organizmi drugih ljudi pametniji
    Ajme, blago tebi Ja jesam vegica, i dosta zdravo jedem (osim čokolade ), ali sam, nažalost, daleko od neke umjerenosti. Što se vidi. Jooj, što bih ja dala da nemam potrebu za grickanjem!

Je li ti to uvijek tako ili samo u trudnoći? Naime, ja obožavaam biti trudna upravo zato što moje tijelo tada fenomenalno funkcionira. Niti jedan put nisam imala mučnine, niti mi se uopće jelo slatko. Imala sam pet malih, izbalansiranih obroka tijekom dana, što mi je izvrsno prijalo i dobila sam (oba puta) samo po 10 kg , od kojih ništa nije ostalo nakon poroda. Ali onda sam počela s (nepotrebnim) "nadoknađivanjem"

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Sramežljiva prvotno napisa
    Ništa mi se nije jelo, sve mi se beskrajno gadilo. Moja je prehrana bila daleko od zdrave pravilne prehrane. Jela sam samo da preživim i često sam imala potrebu za nečim što inače nikad ne jedem (npr. čips). Nisam mogla progutati niti vitaminske tablete....Rodila sam prekrasnu zdravu bebu, a ni moje zdravlje nije bilo narušeno. Tako da u sljedećoj trudnoći više nisam brinula, jela sam što mi se jelo i koliko mi se jelo i pila puno vode, nadajući se najboljem. Rodila sam ogromnu zdravu bebu. Bez problema dojim i sve je u redu.
    oooooooooo, hvala! dva dana imam mučnine, meso je opet totalno ispalo iz menija, ali i sve drugo

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj argenta prvotno napisa
    Ajme, blago tebi Ja jesam vegica, i dosta zdravo jedem (osim čokolade ), ali sam, nažalost, daleko od neke umjerenosti. Što se vidi. Jooj, što bih ja dala da nemam potrebu za grickanjem!

Je li ti to uvijek tako ili samo u trudnoći? Naime, ja obožavaam biti trudna upravo zato što moje tijelo tada fenomenalno funkcionira. Niti jedan put nisam imala mučnine, niti mi se uopće jelo slatko. Imala sam pet malih, izbalansiranih obroka tijekom dana, što mi je izvrsno prijalo i dobila sam (oba puta) samo po 10 kg , od kojih ništa nije ostalo nakon poroda. Ali onda sam počela s (nepotrebnim) "nadoknađivanjem"
    eh, argenta, ja nemam apetit i cini mi se da ne jedem vise nego inace, a grickanje ne volim, ni sad ni prije, al odakle mi onda vec sad 10kg... :/ u stvari znam, ne krecem se dovoljno. inace i ja volim cokoladu, nekad sam bila i ovisnik, al sad: nix. ovaj moj decko vise voli voce, cini se!

Neroslava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Moj meni ti ne bi bio od pomoći jer ja jedem i jaja i mliječne proizvode i ribu. Zato si tepam da imam poprilično uravnoteženu prehranu bez obzira što ne jedem meso već 11 godina. Trenutno sam trudna 21 tj. i u vezi prehrane sam pitala svoju dr. opće prakse, čitala tu na Rodi i u knjizi koju mi je frendica poklonila. Nastojim unositi esencijalne aminokiseline na način da ih tjelo može prepoznati i iskoristiti (u istom obroku kombinirati biljne i životinjske bjelančevine, mahunarke i žitarice i sl). Vidi na http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=5951, a zanimljiv tekst imaš i na http://www.coolinarika.com/clanak/bjelancevine-proteini. Kaj se tiče tog kombiniranja namirnica u svrhu najefektivnije iskorištavanja korisnih stvari za organizam, zgodno mi je bilo pročitat kak su - ko i u vezi većine stvari na svijetu - ljudi u različitim kulturama nekako evolucijom i vremenom sami razvili obrasce prehrane koji idu u prilog tim kombinacijama, pa se tako u meksičkoj kuhinji tipično jedu tortilje (od žitarica) s grahom (mahunarke) i kukuruzom (žitarica), u mediteranskoj kuhinji je česta kombninacija pašta-fažol, zatim u talijanskoj kuhinji rizi-bizi i sl
    Inače, nedavno sam kavinjala s frendicom koja je pred kraj trudnoće i pita me jel me prošla faza fiksiranosti na hranu. Ja velim da tu fazu nisam ni imala, misleći na ono kad te u trudnoći primi da ti se jako jede ovo ili ono. Veli ona da nije mislila na to, nego na brojanje vitamina, kalcija, željeza, jabuka, prenatal i slično. Ja prasnula u smijeh jel sam skužila da smo otprilike u isto vrijeme trudnoće jednako bile opsjednute time jedemo li koliko čega dovoljno, pa nas je to paničarenje s vremenom ipak pustilo. Ne želim reći da ne trebna paziti što se i kako jede, već da je razumljivo da se u trudnoći više razmišlja o prehrani, ali da ni tu ne treba pretjerivati.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ja sam vegetarijanka 12 godina iza sebe imam jednu zdravu i urednu trudnoću sa odličnim nalazima, a trenutno sam 10 tj. druge trudnoce.
    U prva tri mjeseca mi se definitivno ukus mijenja, npr. maslinovo ulje koje obozavam, trenutno ne mogu ni da zamislim. Stalno mi je muka i jedem bilo šta što mi se jede u datom momentu (naravno dok je lakto-vege), jer je to jedini način da se prehranim (banane, sladoled i slično mi se jede).
    Poslije tri mjeseca očekujem da ću se vratiti zdravijoj prehrani. U prvoj trudnoći sam jela jako puno voća i salata, kuhanog povrća, integralnih žitarica i mahunarki...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •