Orka bi to, zbog alergijskog osipa (i svraba) trebala koristiti, pa me zanima ima li tko kakvoga iskustva s tim i koliko pomaže, odnosno šteti?
Orka bi to, zbog alergijskog osipa (i svraba) trebala koristiti, pa me zanima ima li tko kakvoga iskustva s tim i koliko pomaže, odnosno šteti?
mi smo upravo u fazi Fenistila i Elocoma
Tino ima alergijski dermatitis koji poludi u proljeće i jesen
kod nas nikakvih problema nema
i prije je koristio Fenistil, nikakvih posljedica nije bilo
Ja sam bas prosli tjedan mazala Jakovu lice jer je bilo strasno osipano, crveno, ljustavo, upaljeno i nakon tri dana elocoma koji je u apoteci izmijesan sa belobazom da nije čisti, lice mu je savrseno...a nist drugo mu nije pomagalo pa smo morali kortikosteroidima..i nisam primjeila posljedice na koži. Inace elocom smije do sedam dana ne vise...i koliko pomaze toliko je stetan jer je kortikosteroid.
Povremeno koristili Elocon (samo ne kremu nego mast) kad bi sitacija bila kriticna i odusevili se - pomogao je najbolje od svih lijekova. Mazali bi par dana (ne vise od tri) i duuugo bi bilo sve OK. U medjuvremenu suhe dijelove mazali medicinskim vazelinom i to je bilo dovoljno.
Cure, hvala!
Orka ima osip i svrbež na nadlaktici i muči je najviše noću.
Ja joj ne bih voljela davati kapi, pa mi je drago da ste vašoj djeci pomogle samo sa kremom...
Franu sam isto mazala Elocomom na natkoljenici neki lišaj. Dugo sam se premišljala koristit to ili ne jer je kortikosteroid u 2. kategoriji po jačini i bila ljuta na doktoricu što mu nije prepisala neki naslabiji. No ipak nakon samo tri dana mazanja sve je nestalo. I to bez recidiva.
Luka je koristio kapi već više puta za laringits i suhi kašalj. Jedino što pomaže. Ali osipi nas srećom ne muče. Nismo od te sorte![]()
Moj Oliver je lani imao grozan osip po trbuhu i proširio mu se na lijevu ručicu, nisam znala od čega mu je to, svaki dan je bilo sve gore. Dr nam je dala Elocom kremicu, svaki dan smo mazali jednom i tako mislim tjedan dana i prošlo mu je.
A da vidite ice moje Annabel prepali bi se. Izgleda kao da je izgorila a nije nego se to sve upalilo.Svrbi je ma uzas. Ja ustvari nemam pojma od cega je. Da li je od sunca jer je tri dana bila vani po cjeli dan a kod nas bilo ljeto ili je od alergije na sta ja znam sta.
Uglavno smiri se kad je u kuci i preko noci a jelizadje van sve se upali.
Mi koristimo Elocom povremeno, kad mu od neurodermitisa koža jako popuca i oljuskavi, a on se češe... ne mažem nikad dulje od tri dana i nikad više od jednom mjesečno (daklem, jednom mjesečno najviše tri dana) po preporuci pedijatra
A taj Elocom jel na recept ili se moze kupiti bez?
I da i Annabel i Noah se koza na licu ljusti![]()
Ja mislim da je na recept (u biti, ne znam... nama ga je prepisao pedijatar kad je Tan imao grozne kraste po licu) :?
Ja mislim da treba koristit i kapi. One smanjuju svrbež i mislim da je manja šteta od njih nego od kortikosteroida. Ja kad vidim da Roku krenu prištići i crvenilo odmah dam Fenistil kapi (po preporuci dermatologa) i suzbijemo to u startu. Jer kortikosteroid je ipak kortikosteroid, a Fenistil je antihistaminik (antialergik), a kortikosteroid uništava i pigmentaciju. Nama su i u Klaićevoj rekli da kad krene crvenilo koristimo i Elocom (odnosno u Klaićevoj nam dali Aflodermu) i Fenistil kapi, odnosno bilo koji sirup protiv alergije, čak nam je alergologica rekla da ima i razblaženih tih sirupa koji se baš i preporučaju kod kožnih alergija.
da, cak i odrasli kojima je prepisana kortikosteroidna krema dobijaju od lijecnika upozorenja slicnog sadrzaja (iz osobnog iskustva). uz to, treba doslovno shvatiti to da kremu treba tanko namazati, pogotovo kod elocoma koji je jak kortikosteroid (a kao takav i vrlo djelotvoran).MalaSirena prvotno napisa
Nataša, jesi li probala namazati joj lice s kremom za sunce, nekom dječjom koja nema kemijske faktore nego cink-oksid, magnezij oksid i sl. koji odbijaju svjetlo.
Nataša možda je kombinacija sunca i vjetra zaslužna za isušivanje kože. Uvjek stavi maloj šešir kad izlazi van i maži joj kožu nekom kremom. Pretpostavljam da nemaš zagrebački melem.
U svakom slučaju elocom krema se ne bi smjela koristiti na vlastitu ruku nego samo kad doktor prepiše.
Znači da Fenistil kapi nisu kortikosteroid? Ja sam dobila od kolegice informaciju da jesu. Njoj je rekla dermatologica ne davati više od 7 dana. Meni je moja rekla da samo dajem i da je važno davati kontinuirano da bi djelovale, a ne samo povremeno. Ko je sad tu lud?
Koliko ja znam Fenistil kapi nisu kortikosteroid.
Mi smo ih dobili kad smo u ovoj boleštini imali problema sa laringitisom i davali smo ih Lovri 2x10 kapi. Pomogle su mu, skoro odmah. Po uputi koristili smo ih dok se nije izgubila promuklost i laringitiski kašalj (sve u svemu mislim cca 7 dana).
Koliko ja znam Fenistil nije kortikosteroid. Koristili smo Fenistil kapi - je li koristilo, ne znam. Koristili smo i Claritine (inače je po uputama namijenjen starijoj djeci). Od kortikosteroida bili smo i pod terapijom Sol Medrolom - injekcije i tabletice oralno prema šemi (to je sudeći prema uputstvu za lijek nešto najopasnije što smo do sada koristili - ne ponovilo se). Bili smo u poprilično gadnoj fazi gdje ništa osim kortikosteroida nije pomagalo. Elocom je jak, mi smo koristili razblaženi Alfoderm - uspješno. Treba za početak uzeti što blaži preparat jer se dugotrajnim korištenjem tolerancija povećava pa za isti efekt svaki slijedeći put treba potrošiti više kreme odn. preći na jači kortikosteroid.
Fenistil je antialergik, prikladan za bebe kojima se Claritine još ne daje. Nije kortikosteroid, ima nuspojavu da zna dosta uspavljivati djecu. Fenistil se može davati dulje vremena (naravno, ukoliko je potreban), ali u fazama kad AD miruje ne treba ga davati. Ipak je to lijek.
Hvala ti, MartinaP.
Meni je doktorica na Srebrnjaku rekla da je Fenistil stari lijek koji se više ne preporuča, i dala je Roku Rinolan.
Do tada je više od godinu dana povremeno koristio Fenistil, ali ona je rekla niti slučajno više.
E sad ga znaj, neki ga preporučaju, neki ne :?
Maureno je tri dana koristio fenistil zbog koprivnjače,a Elocom zbog lišajeva
Rinolan/Claritine se ne bi trebao davati djeci mlađoj od 2 godine, jer na njima nije ispitan. Ali, pošto je dugo na tržištu, i u praksi je vrlo malo nuspojava, daje se ponekad i djeci starijoj od godine dana. Za razliku od njega, Fenistil se može dati i bebama, ne znam od koje dobi, ali od 6 mjeseci sigurno.Roko_mama prvotno napisa
Fenistil je relativno novi lijek, na našem tržištu je neke 2 godine. Tvoja dr je vjerojatno mislila na Dimidril sirup, koji je povučen s tržišta i općenito se napušta zbog nuspojava. Prije se često propisivao djeci.
Luka je znao imati lisajeve na rukicama i fenistil nam je pomogao dok ga je jako svrbjelo.
Jednom sam mu namazala s elokomom i to dva dana , lisaj mu je prosao , ali je na tom mjestu gdje je bio lisaj koza skroz posvijetlila i to je tako imao pola godine.
Prije mjesec dana je je na nesto reagirao i dobio je lisajeve po cijelom tijelu. Tada sam kupila Eucerin ulje za kupanje i Eucerin losion nakon kupanja i nakon pet dana koristenja nestali su svi lisajevi.
MOzda da prije koristenja elokoma ipak probate s necim sto nije kortikosteroid :/
A mi Fenistil dobili prošle godine upravo na Srebrnjaku od dr. Raosa. Koristili 14 dana.
Martina nije doktorica mislila na Dimidril već baš na Fenistil, jer je u svim Rokovim papirima pisalo da koristi Fenistil kapi. I meni je bilo puno lakše s kapima jer sam mu ih mogla uvalit kak sam htjela a sirup mi baš neće piti, ali je ona rekla da mu nikako ne dajem Fenistil.martinaP prvotno napisa
bog svima i moja matea je dobila od dr. oba ova lijeka, ali ja baš i ne slušam svaku njenu uputu i bježim od kortikosteroida kao vrag od tamjana... pročitajte topic o AD-u i puno cete toga saznati, a meni je pomoglo što su mame pisale na što im dječica reagiraju, pa to izbjegavam i M.lice je puuuno bolje bez spomenutog elocoma.
evo 2 upozorenja:
1. ako koristite fenistil obratite pažnju koliko tekućine uzima vaše dijete jer u uputstvima stoji da isušuje grlo i pojačava žeđ
2. jedna iskusna magistra farmacije,koja je prijateljica, upozorila me da M.ne stavljam elocom jer svi steroidi pojačavaju dlakavost...pa sad razmislite. znam,znam male količine, tanko namazane, ali ipak ne bih se kockala
nama je danas prepisan fenistil i elocom jer je AD po tijelu dosta buknuo.
malo me ovo što sam pročitala smirilo,ali ipak nisam baš sretna što joj
to moram dati. naša dr. nam je prepisala 7 kapi 2x dnevno i to 5 dana
za redom... :/
jučer nam je bio zadnji dan elocoma, i nije joj ništa bolje od toga... pila je 5 dana kako je pedijatrica rekla.
pedijatrica cijeli slijedeći tjedan ne radi pa ne znam što da radim...
no, kako god bilo, ne kužim koja je fora u elocomu i fenisitilu? treba liječiti uzrok, a ne posljedicu!???
Uh, draga, ni jedno od tog ne liječi uzrok, zato kortikosteroidi i jedu dvosjekli mač.may prvotno napisa
Elocom (kao i ostali kortikosteroidi) ništa ne LIJEČE, oni samo uklanjaju tegobe (svrbež, crvenilo, prhutanje, ljuskanje... što god). Nakon prestanka njihove primjene, kroz kratko vrijeme problem će se vjerojatno javiti, osim ako nije nešto jednokratne prirode (npr. ubod insekta). K tome je Elocom i najjači od kortikost. koji su trenutno na našem tržištu (zato se maže isključivo 1x dnevno), dakle i najštetniji za kožu (nuspojave su stanjenje kože, stije, pucanje kapilara... kod dugotrajne upotrebe, koja se nikako ne prepouča, ali neki ljudi ipak mjesecima troše te ljiekove jer im se čini da je stanje bolje kad se mažu istima). Nekad čak ni lječnici ni ljekarnici ne upute pacijenta u prirodu lijeka, i moguće štetne posljedice duge upotrebe.
Fenistil je antihistaminik, protiv alegije, pa ublažava svrbež. Isto ništa ne liječi.
Baš te nisam utješila, žao mi je.
![]()
imam jedno pitanje, naime mom sinu su jagodice na prstićima popucale, tj. ljuskaju se, i pedijatar nam je dao elocom kremicu ali nije nam rekao o ćemu se radi i zašto je do toga došlo, šta da izbjegavamo , a šta ne...
mm je vodio malog kod doca pa nije ništa pitao, jer imao tko takav slučaj
Ja imam isto osjetljive prste na rukama i to mogu povezati sa deterđentima, sapunima itd. Meni najbolje pomaže "ATRIX" krema za ruke koju možeš kupiti u svakom dučanu. Probaj mazati malom 3 puta dnevno rukice tom kremom. Sigurno nije tak štetna ko elocom.Nella prvotno napisa
Ja sam primjetila da Adrian ima proljev od Fenistil kapi tj. jako rijetku kakicu, samo procuri kroz pelenu.
mi smo se osuli nakon trodnevne viroze i Lea je dobila Fenistil kapi.
ono sto mene muci je da se one zbog alkohola ne daju u trudnoci i ne preporucaju se za vrijeme dojenja. a moze se davati vec od mjesec dana.
skroz sam :?
fenistil kapi djeluju na način da omame dijete da se ne jako ne češe=prepričano mišljenje jednog dobrog dermatologa