Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: SJEDALICE NA SREDINU ??!!

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno SJEDALICE NA SREDINU ??!!

Što mislite o ovome...inače jedna poznanica je sada dobila treće dijete, i kaže da će ova najstarija mala od 4 godine sjediti u sredini između dvije sjedalice, jer nemaju gdje treću pričvrstiti, a za novi auto nemaju novaca.
    Postoji li mogućnost da se dvije normalne sjedalice u smjeru vožnje i jedno jaje, znači tri, namontiraju u auto, i da budu sigurne-to znači da bi jedna morala biti na sredini???!! Hvala, i molim komentar na tekst dolje.

Sjedalice na sredinu

Postavljanje dječjih sjedalica na sredinu stražnjeg sjedala u automobilu može smanjiti rizik od zadobivanja ozljeda u prometnim nesrećama gotovo za polovicu, pokazala je nova studija.

U studiji koja je obuhvatila podatke o prometnim nesrećama iz 16 američkih država znanstvenici su otkrili da postoji 43 posto manja vjerojatnost da će djeca mlađa od tri godine biti ozlijeđena ako je njihova sjedalica pričvršćena na sredini stražnjeg sjedala, a ne iza vozača ili suvozača.

Stručnjaci su već preporučili roditeljima da postave autosjedalice na sredinu stražnjeg sjedala, a rezultati studije podupiru taj savjet, rekli su Michael J. Kallan i njegovi kolege sa Sveučilišta u Pennsylvaniji i iz Dječe bolnice u Philadelphiji.

Nažalost, samo 28 posto djece u njihovoj studiji sjedilo je na tom mjestu u vrijeme automobilske nesreće, izvijestili su znanstvenici u stručnom časopisu Pediatrics.

Rezultati studije temelje se na podacima iz 4.790 automobilskih nesreća u kojima su sudjelovala djeca u dobi od tri godine i mlađa, a koje su se dogodile između 1998. i 2006. godine. U vrijeme nesreće 41 posto djece bilo je u sjedalici postavljenoj iza suvozača, a 31 posto iz vozača.

Središnji položaj je bio najmanje popularan, ali je on najsigurniji za djecu.

Net.hr
    12.05.2008.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

E, da bez obzira je li ovo točno ili ne, i mene je često brinilo što mi mala sjedi iza suvozača, zašto je to pravilo, meni se sredina isto čini sigurnijom, a i mjesto iza vozača...pošto znamo da u nesrećama najviše ginu suvozači?

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Molim moderatoricu da ispravi naslov SJEDALICE NA SREDINU HVALA

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

a kako postaviti tri AS u sredinu?

šalu na stranu, meni isto pari da su puno sigurniji u sredini nego na bilo kojoj strani... barem imaju zraka između sebe i stranica automobila...

renci avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nadam se da sam dobro shvatila tvoje pitanje, pa ti odgovaram iz iskustva. Mi imamo tri sjedalice, prvo su bile dvije velike s obje strane a jaje u sredini, a sad su sve tri u smjeru vožnje. Imam tri remena na zadnjem sicu i najmlađi Andrija je cijelo vrijeme u sredini, a seke sastrane. Dakle, odgovor je može.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a jel moguće postaviti isofix sjedalicu na sredinu? I to u slučaju da je s jedne strane već druga (također isofix) sjedalica?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ako imaš ISOFIX spone, možeš ISOFIX-om.
    Ako nemaš, a imaš pojas u 3 točke vezanja i proizvođač sjedalice je predvidio i takvo vezanje (npr. Romer), onda ju možeš pričvrstiti pojasevima.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Međutim, malo automobila ima 3 ISOFIX priključka na stražnjem sjedalu.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Amalthea prvotno napisa
    Međutim, malo automobila ima 3 ISOFIX priključka na stražnjem sjedalu.
    to sam si i mislila...morat ću u auto provjeriti..

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj renci prvotno napisa
    Nadam se da sam dobro shvatila tvoje pitanje, pa ti odgovaram iz iskustva. Mi imamo tri sjedalice, prvo su bile dvije velike s obje strane a jaje u sredini, a sad su sve tri u smjeru vožnje. Imam tri remena na zadnjem sicu i najmlađi Andrija je cijelo vrijeme u sredini, a seke sastrane. Dakle, odgovor je može.
    Super, samo da je još uvjerim, da ove dvije veće klinke mogu biti same s malim bebačom otraga-još da mi objasniš kako si ih namontirala-oni imju neki 10-15g star BW-7 :/

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

namontira se bez problema - ako srednje sjedalo ima pojas u 3 točke. ako nema, ništa od toga.

renci avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vjerojatno je u tome stvar, u autu, moj je star dvije godine i ima pojas za svako sjedalo pa nije teško staviti tri stolice, a najmanji problem su mi bila djeca; one su jako važne kad paze na bracu, zabavljaju ga i pjevaju tako srčano! Da ih razdvojim to ne bi bilo to, bila bi to ne tako lijepa vožnja

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    namontira se bez problema - ako srednje sjedalo ima pojas u 3 točke. ako nema, ništa od toga.
    Ako je takva situacija, najbolje je kontaktirati proizvodaca "jajeta" i pitati jel se smije namjestiti samo s pojasom u dvije tocke, u tom iznimnom slucaju.

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Maxi Cosi Priori (9-18kg) se može namontirati i pojasom sa samo 2 točke - mi smo u starom autu imali taj pojas na sredini i tamo smo montirali Prioricu, stajala je jako čvrsto (ja sam sa svojom težinom nasjela u nju, a MM je vukao pojas )
    jedino je teško kraj nje svakodnevno montirati "jaje" (zbog toga samo ih ipak razmjestili svaku na svoju stranu, a ja sam se uguravala na sredinu ), ako "jaje" ostaje montirano cijelo vrijeme, možda nije toliki problem

limunada avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Postoje automobili u kojima se autosjedalica ne smije montirati na srednje stražnje sjedalo. Mi imamo Mazdu Premacy i lijepo u uputama piše da se sjedalica montira samo na lijevo i desno sjedalo, nikako na srednje. I to ne zbog pojasa, jer sva sjedala imaju pojas sa 3 točke, nego zbog toga šo je to srednje sjedalo kao nekakvo pomoćno i zbog toga manje sigurno nego bočna sjedala (može se i skroz izvaditi, a bočna sjedala primaknuti malo prema sredini, radi većeg komfora iza).
    Mi mulci to nismo znali ( a tko još čita upute ) pa smo svoju Evu lijepo vozili u sredini, uvjereni kako je to najbolje za nju, dok nisam ovdje pročitala suprotno (hvala Luni Rocco).
    Sad se curke voze svaka na svojoj strani, a ako budemo imali treće dijete, morat ćemo kupiti drugi auto.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj mirjana prvotno napisa
    Maxi Cosi Priori (9-18kg) se može namontirati i pojasom sa samo 2 točke - mi smo u starom autu imali taj pojas na sredini i tamo smo montirali Prioricu, stajala je jako čvrsto (ja sam sa svojom težinom nasjela u nju, a MM je vukao pojas )
    jedino je teško kraj nje svakodnevno montirati "jaje" (zbog toga samo ih ipak razmjestili svaku na svoju stranu, a ja sam se uguravala na sredinu ), ako "jaje" ostaje montirano cijelo vrijeme, možda nije toliki problem
    može-teoretski, namontirat se bez problema, al joj je funkcija polovična, u slučaju sudara rotira prema naprijed kad nije učvršćena u trećoj točki :/
    ja bi to radila isključivo u pravoj nuždi, ono bolje išta nego ništa, za svaki drugi slučaj bi otišla u servis i pitala za mogućnost ugradnje 3točkovnog pojasa. Inače, tri se sjedalice u svako ne baš premalo auto mogu montirat, al teško na isofix (isofix je u središtu svakog od sjedala, a kad pojasom montiraš možeš sjedalice nabit do krajeva, ne moraju bit na središtu)

ivanche avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Znači mi ćemo moći namontirati najmanju u sredinu i to nije opasno? :/
    To je ona Chiccova koja dođe skupa s kolicima.

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    Citiraj mirjana prvotno napisa
    može-teoretski, namontirat se bez problema, al joj je funkcija polovična, u slučaju sudara rotira prema naprijed kad nije učvršćena u trećoj točki :/
    ja bi to radila isključivo u pravoj nuždi, ono bolje išta nego ništa, za svaki drugi slučaj bi otišla u servis i pitala za mogućnost ugradnje 3točkovnog pojasa. Inače, tri se sjedalice u svako ne baš premalo auto mogu montirat, al teško na isofix (isofix je u središtu svakog od sjedala, a kad pojasom montiraš možeš sjedalice nabit do krajeva, ne moraju bit na središtu)
    a čuj, tako su mi je namontirali upravo na jednom Rodinom pregledu sjedalica, predviđena je i testirana i za takvo pričvrščivanje
    ako se dobro učvrsti ona se doslovno ne mrda ni milimetra, a srednje sjedalo je najsigurnije za vožnju :?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

po pitanju srednjeg sjedala:

moj auto ima malo povišen srednji dio, ali ravan, no nije udubljeno sjedalo, ima 3 normalni pojas

da li ima AS koja može prilagoditi postolje i na takvo sjedalo ? do 36kg AS

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tko bi rekao !
    Baš sam danas pročitala tekst o položaju sjedalica na srednjem dijelu zadnje klupe.

Meni se to uvijek činilo kao najnesigurnije mjesto u autu, ali samo ako nisi vezan !

Odmah ću to danas ispraviti, a i mali će biti zadovoljan što sad gleda van.
    :D

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Prah, provjeri u uputama auta da li dozvoljava montiranje na to mjesto

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

To piše u uputama auta? :? Zar nije dovoljno da se pojas može vezati u 3 točke?

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nije dovoljno da ima pojas u tri tocke, mora sjedalica i odgovarat tom mjestu (moc se dobro ucvrstit, ne se klatit sl.)

MGrubi, kako vam sjeda sjedalica na to mjesto? ravna sjedala obicno nisu problem kod sjedalica koje imaju pojaseve za klince (odnosno uglavljuju se za vozilo pojasom) al zna biti kod boostera jer su isti dizajnirani za udubljeno sjedalo pa se na ravnom znaju klatit (mada, nece se klatit ako je uglavljen izmedu druge dvije sjedalice, u slucaju da su tri na straznjem sjedalu).

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Jelka prvotno napisa
    To piše u uputama auta? :? Zar nije dovoljno da se pojas može vezati u 3 točke?
    O, da. Piše.

Npr. u uputama za jedan auto (da ne velim sad koji) piše da se na srednje sjedalo može montirati grupa 0/0+ (znači jaje) i booster, ali ne i sjedalica grupe I. E, sad zašto - nemam pojma.

Uglavnom, imaš sigurno u odjeljku o dječjoj sigurnosti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, da.... hvala.
    ja sam od pocetka koristila isofix i to mi je bilo odlicno rjesenje.
    ali sad ova nova sjedalica nije vise isofix, pa mjerkam po autu.

mislim da niti nece stati, danas sam malo mjerkala i moram to prek vikenda sredit.
    HVALA na uputi!

ja imam mali auto, sa puno opreme.. no, ako ne stane, rado cu prodati ovaj mali i kupiti dovoljno veliki da nam sjedalica stane u sredinu...

ipak to je mamin sin

ps. samo ne znam tko ce to platit

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    nije dovoljno da ima pojas u tri tocke, mora sjedalica i odgovarat tom mjestu (moc se dobro ucvrstit, ne se klatit sl.)
    Danas sam malo prodrmala sjedalicu, minimalno se kreće.

Još ću provjeriti uputstva, nadam se da nema zabrana (Megane Grantour).

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

supac.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •