Pokazuje rezultate 1 do 46 od 46

Tema: ciscenje zelena salate

  1. #1

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    266

    Početno ciscenje zelena salate

    zanima me kako najbrze,najbolje i najlakse ocistiti zelenu salatu ?

    naime,ja ju obozavam jesti,ali ju vise puta znam zaobici bas zbog ciscenja...jer moram prati perce po perce i jos kasnije u 2,3 vode...jer kad vidim sve one bubice,mravceke,paucice-prodje me volja :/ ....
    ja bi to najradije ko u onom jednom vicu-neka pere carli ....

  2. #2

    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    589

    Početno

    lako.
    kupiš salatu u Konzumu. na njoj nema žive duše

  3. #3

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Lokacija
    Iza kapaka
    Postovi
    5,351

    Početno

    Ja uvijek perem list po list. Traje dugo. Ali list po list. Nikak mi ne sjeda ideja trganja na male komade i onda namakanja u nekoliko voda.

  4. #4
    mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Postovi
    1,463

    Početno

    Citiraj Foška prvotno napisa
    lako.
    kupiš salatu u Konzumu. na njoj nema žive duše
    x

  5. #5
    bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    5,074

    Početno

    cistim list po list, al mi se uopce ne cini da to nesto dugo traje!!
    mozda ne cistim dovoljno detaljno?!

  6. #6
    mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Postovi
    7,324

    Početno

    u konzumu voće i povrće kupujem samo ako imam vrućicu

    nema druge nego čistiti list po list. i još nešto, ne treba rezati (nožem) salatu, nego trgati je rukama.

  7. #7
    zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    u radosti ...
    Postovi
    3,922

    Početno

    Citiraj bucka prvotno napisa
    cistim list po list, al mi se uopce ne cini da to nesto dugo traje!!
    mozda ne cistim dovoljno detaljno?!
    x

    ja je svu najprije potopim u vodi, listove properem u toj vodi i ispirem pod mlazom vode.

  8. #8

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    266

    Početno

    Citiraj zhabica prvotno napisa
    Citiraj bucka prvotno napisa
    cistim list po list, al mi se uopce ne cini da to nesto dugo traje!!
    mozda ne cistim dovoljno detaljno?!
    x

    ja je svu najprije potopim u vodi, listove properem u toj vodi i ispirem pod mlazom vode.
    ja na pranje salate utrosim vode i vode...vjerojatno duplo vise nego za pranje poda...

  9. #9
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Pustim lagano vodu, pa list po list, prstima, i onda još malo ostavim u zdjeli s vodom (ako imam vremena).
    Uopće mi se ne čini da to dugo traje.

  10. #10
    Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,253

    Početno

    Uronim cijelu glavicu u vodu, onda odrezem korijen, pustim vodu na lagani mlaz, trgam i perem svaki list pod pipom i direktno natrgam u zdjelu, cas posla

  11. #11
    koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    1,654

    Početno

    ja sve listove natopim u vodi, i onda jedan po jedan promućkam kroz vodu i vadim u cjediljku; tako dva puta.
    to je za kupovnu salatu koja nije krcata zivotom

    kad je salata iz vrta mojih roditelja onda je zgodno malo ranije ju stavit u vodu da se blato i pužići i ostale beštije malo opuste i onda gornji postupak.

    btw mislim da je forum malo prekrcan trenutno, ili sam pokusala postat u tocno istom trenutku kao netko drugi jer mi se nesto pobunia forum...

  12. #12
    Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,749

    Početno

    Citiraj zhabica prvotno napisa
    Citiraj bucka prvotno napisa
    cistim list po list, al mi se uopce ne cini da to nesto dugo traje!!
    mozda ne cistim dovoljno detaljno?!
    x

    ja je svu najprije potopim u vodi, listove properem u toj vodi i ispirem pod mlazom vode.
    I ja ovako. I ne traje dugo jer mi je dovoljno 10-tak listova, uz paradajz, krastavice i luk.

  13. #13
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    braziljanka:
    .......jer kad vidim sve one bubice,mravceke,paucice-prodje me volja ....
    U našoj salati nije baš zoološki vrt, ali ima onih golih puževa . Pranje list po list pod mlalom vode , nema druge varijante.

  14. #14
    Maya&Leon avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    892

    Početno

    List po list pod jačim mlazom hladne vode. Iza toga ravno u zdjelu.

    btw. salata na kojoj nema ničega očito je tretirana nečim - radije kupujem onu na kojoj vidim pužeke.....

  15. #15
    Erin avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    358

    Početno

    Citiraj Marsupilami prvotno napisa
    Uronim cijelu glavicu u vodu, onda odrezem korijen, pustim vodu na lagani mlaz, trgam i perem svaki list pod pipom i direktno natrgam u zdjelu, cas posla
    Isto tako!

  16. #16
    a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    1,519

    Početno

    zavisi o kolicini "faune" na salati,kad vidim da je bas zivo, potopim je cijelu prije trganja u vodu kojoj dodam par kapi sirceta/octa, i nekako sam sigurnija, a onda opet list po list... i meni se ne cini da je to neki dug proces :?

  17. #17
    Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    2,210

    Početno

    Citiraj mama courage prvotno napisa
    nema druge nego čistiti list po list. i još nešto, ne treba rezati (nožem) salatu, nego trgati je rukama.
    Nije potrebno ili nije dobro?
    Ja zadnjih par godina režem salatu (već razdvojenu, opranu) na rezance... i, koliko god to glupo zvučalo, tako mi je ukusnija.

  18. #18
    Nova avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    275

    Početno

    Ja nisam bila baš revna u pranju salate... dok nisam preživjela parazite :shock: i saznala da osim dječjih ručica se često dobiju iz nedovoljno oprane salate.

  19. #19
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    najprije list po list operem od sve vidljive nečistoće, zemlje, pod tekućom vodom
    onda namočim u veliku zdjelu posoljene vode da odstoji neko vrijeme
    i onda opet perem list po list, pa namočim, pa perem list po list i gledam dal u prethodnoj vodi ima smeća
    i tako nekoliko puta
    a kako mi to ide na živce onda to obično prepustim mami ako je kod mene

  20. #20
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno Re: ciscenje zelena salate

    Citiraj braziljanka prvotno napisa
    zanima me kako najbrze,najbolje i najlakse ocistiti zelenu salatu ?

    :
    čini mi se da sam previdjela tvoje pitanje

  21. #21
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj a72 prvotno napisa
    zavisi o kolicini "faune" na salati,kad vidim da je bas zivo, potopim je cijelu prije trganja u vodu kojoj dodam par kapi sirceta/octa, i nekako sam sigurnija, a onda opet list po list... i meni se ne cini da je to neki dug proces :?
    Ispravno.
    Ocat je jedan od najjačih domaćih sredstava za dezinfekciju, puno učinkovitiji od alkohola. Tamani sve živo, a dovoljna je samo mala koncentracija.
    Salatu jedemo rijetko, a prije nego je uvrstim među hranu sondiram ju noktom bliže korjenu i njuhometrom testiram na prisutnost svinjskog B12 - ako je test pozitivan leti nadzvučnom brzinom u smeće.

  22. #22
    Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Na svom mjestu.
    Postovi
    1,905

    Početno

    Biram velike glavice, koje nemaju sitnih listiva. I uvijek perem veće količine nego što mi trebaju.
    Perem list po list pod tekućom vodom (tako ne moram prati u više voda), zatim stavim u centrifugu za salatu i prosušim.
    Dio napravim za odmah, a drugi dio spremim u najlon vrećicu (za zamrzivač i sl.) i u ladicu za povrće u hladnjak.
    Tako oprana salata može stajati i nekoliko dana - bitno je samo da nema vode, od vode trune.

    centrifuga za salatu

    Ako nemate centrifugu, onda ostavite salatu na cjedilu, pa kad se osuši spremite u hladnjak.

  23. #23
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    tamo gdje je srce
    Postovi
    1,638

    Početno

    perem list po list, pustim korijenje i dobijem mlade, ali kad znam kako ću jesti finu domaću salatu....

    u salati mog tate cijelo životinjsko carstvo pa i djeca hvataju bube dok ju čistim

  24. #24

    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,983

    Početno

    Gotove ciscene salate iz supermarketa ne ulaze u nasu kuhinju zbog higijenskih razloga. Jedan od izvora na primjer toxoplazmoze mogu biti kupljene salate, pa tko voli neka izvoli. Tih par puzeva mi ne smeta, par znam da je salata donekle friska

  25. #25
    Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,749

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    prije nego je uvrstim među hranu sondiram ju noktom bliže korjenu i njuhometrom testiram na prisutnost svinjskog B12
    Davore, možeš li mi pojasniti ovaj postupak, kako i zašto?

  26. #26
    summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005
    Lokacija
    St
    Postovi
    4,600

    Početno

    Citiraj anchi pp prvotno napisa
    Pustim lagano vodu, pa list po list, prstima, i onda još malo ostavim u zdjeli s vodom (ako imam vremena).
    Uopće mi se ne čini da to dugo traje.
    Isto ovako. Nas blitva izludi, list po list, a listova tisucu... Posebno ako je mlada i malih listova. Al sto je dobra...

  27. #27
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj summer prvotno napisa
    Isto ovako. Nas blitva izludi, list po list, a listova tisucu... Posebno ako je mlada i malih listova. Al sto je dobra...
    ma blitva je mila majka
    ali špinat
    listić po listić
    a listića mali milion
    jedino je dobro da se skuha, pa ako ostane koja beštijica imamo obrok pojačan proteinski

  28. #28
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj Strobery Shortcake prvotno napisa
    Davore, možeš li mi pojasniti ovaj postupak, kako i zašto?
    Salata se prečesto uzgaja na čistom svinjskom dreku (B12 ), a najbolji način za to provjeriti je zagrebati noktom oko korijena. Ako smrdi to za mene nije hrana.

    Matovilac uopće ne kupujem jer mi je sasvim bez veze svaki put sve baciti. A košta.

  29. #29

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    9,940

    Početno

    Davore, odoše moje iluzije

  30. #30
    Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    3,476

    Početno

    Citiraj mama courage prvotno napisa
    u konzumu voće i povrće kupujem samo ako imam vrućicu

    nema druge nego čistiti list po list. i još nešto, ne treba rezati (nožem) salatu, nego trgati je rukama.
    x

  31. #31
    koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    1,654

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Salata se prečesto uzgaja na čistom svinjskom dreku (B12 ), a najbolji način za to provjeriti je zagrebati noktom oko korijena. Ako smrdi to za mene nije hrana.

    Matovilac uopće ne kupujem jer mi je sasvim bez veze svaki put sve baciti. A košta.
    zanimljivo!
    davore nije mi jasno kako prezivljavas bez vlastitog vrta

  32. #32

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    6

    Početno

    :? EVO OVAKO TREBA: SALATU (GLAVICU)TREBA NATOPITI HLADNOM VODOM UVIJEK KAKO BI POSTALA ŠTO HRSKAVIJA I TAKO OSTAVITI DOK SE NPR SPREMA RUČAK (VRAĆA ŽIVOT I ONOJ POMALO UVELOJ INDUSTRIJSKOJ SALATI IZ TRG CENTARA), A ŠTO SE TIČE BUBA-PUŽEVA I SL., JA MALO POSOLIM VODU U KOJU STAVIM RAZDVOJENO LIŠĆE SALATE (MISLIM DA I OCAT VRIJEDI) I ONDA ONE ISPLIVAJU ILI OSTANU NA DNU, I SAMO JOŠ JEDNOM U OPEREM U DRUGOJ VODI , NE PEREM LIST PO LIST -NARAVNO POŽELJNO JE TO RADITI U ŠTO VEĆOJ PLASTIČNOJ POSUDI JER AKO JE MALA I LIŠĆE NAGURANO MOŽDA IPAK NE BUDE DOBRO OPRANO
    PREPORUČAM MLADI ŠPINAT PRAVITI UMJESTO ZELENE SALATE-MNOGO MNOGO UKUSNIJE!!! 8)

  33. #33
    Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,749

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Citiraj Strobery Shortcake prvotno napisa
    Davore, možeš li mi pojasniti ovaj postupak, kako i zašto?
    Salata se prečesto uzgaja na čistom svinjskom dreku (B12 ), a najbolji način za to provjeriti je zagrebati noktom oko korijena. Ako smrdi to za mene nije hrana.
    Ne znam jesam li se utješila ili nisam, u mom kraju nema baš previše svinja, ali ću opet sigurno provjeravat, jer večina salate nije iz mog kraja. Hvala ti za info.

  34. #34

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    2,198

    Početno

    ne volim prati salatu pa to radi mm


    htjela sam zapravo samo potpisati ono o spinatu na salatu, napravila mi sveki neki dan, mmmmmmmmm

  35. #35

    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Postovi
    28

    Početno

    Ovako su meni objasnili kako se pere salata: ukloniti dijelove jako zamazane zemljom, listove razdvojiti, ubaciti u cjedilo i sve staviti u posudu (malo širu i malo nižu od cjedila) pustiti kroz salatu vodu i miješati, izliti vodu iz posude i postupak ponavljati sve dok se u onoj vodi koja se iscjedi iz salate ne vide nečistoće (naravno svjetlo mora biti dovoljno jako)

  36. #36
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    To je super kad se želiš riješiti vidljivih nečistoća, ali svejedno mislim da je svakako nužno koristiti ocat ili dressing. Većinom ne znamo odakle nam salata dolazi ni kako je uzgajana. Puževi prenose metilje, a svinjska kakica kojekakve crijevne parazite. Dobra vijest je da sva ta gamad crkava od octa i zato ga ne bi trebalo preskakati.

  37. #37
    koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    5,491

    Početno

    Ja je perem list po list pod mlazom vode, istodobno je trgam na komadice, sve ubacim u cjedilo i tako jos mjesam pod mlazom. Meni je nije problem prati nego zaciniti, nikad dosad nisam dobor zacinila salatu, uvijek je neceg previse ili premalo

    Malo OT ali moram vam ispricat kako sam prvi put sa nekih 10-tak god oprala salatu. Ja jadna pojma nisam imala, baka mi je samo rekla da je dobro operem pa sam je ja trljala ko kad perem ves na ruke. Nemoram vam ni rec kak je poslje izgledala, nismo je morali ni zvakat

  38. #38

    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    542

    Početno

    A zašto ju ne treba rezati nožem nego trgati?

    I vezano uz svinjsku kakicu ja sam čula da se matovilac mora jako gnojiti i od tada ga izbjegavam kupovati, a i stvarno sam primjetila da smrducka.

  39. #39
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj filipova mama prvotno napisa
    smrducka.
    A! To se tako kaže

  40. #40

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Postovi
    86

    Početno

    a rikula?

  41. #41
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Rikula za razliku od ovih ostalih salata ima dugu peteljku.

  42. #42
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,215

    Početno

    A salata iceberg? Ona je onako u glavi, smotanih listova, skoro kao kupus.
    Listovi se teško odvajaju, trgaju se kad ih se odvaja.
    Kako je perete?
    Narezanu?

  43. #43
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,965

    Početno

    Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    A salata iceberg? Ona je onako u glavi, smotanih listova, skoro kao kupus.
    Listovi se teško odvajaju, trgaju se kad ih se odvaja.
    Kako je perete?
    Narezanu?
    Da. Na cjedilu. Kao i kineski kupus i radič i cikoriju i sve te glavate biljke kojima je teško razdvojiti listove. Ne možeš iceberg razdvajati list po list jer se listovi slome i oštete.

    Prerežem glavu uzduž da vidim da li je unutra sve u redu, a onda frrr pod nož na centimetar (ili prst-kako koju) široke rezance. Perem pod tekućom vodom. Radič nekad ostavim par minuta potopljen da izgubi gorčinu (ako moj E. jede - mi ostali volimo kad je salata gorka).

  44. #44
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,215

    Početno

    Hvala, i za iceberg i za radič.
    Posljednje uređivanje od Jurana : 17.02.2014. at 12:33

  45. #45

    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Lokacija
    Istra
    Postovi
    3,790

    Početno

    Kod mene, u pretežito biljojednom kućanstvu, pranje salate nije frka i nije bitno koliko dugo traje.
    Ako dolazi iz vrta mojih staraca, rado uklonim svu živinu (puževe, crviće i slične stanovnike) u slanoj vodi. Od sad ću umjesto soli stavljat ocat (hvala, Davore)
    Radić, rukola i slične aromatične salate su poslastica, često važnija od samog glavnog jela.
    Osobno ne volim kupus, jer ga ne mogu oprati.

    Od kupovne salate mi je zlo, pa kakva je to salata bez ijednog živog bića u sebi.
    Već oprane i rezane salate ne kupujem opće.

  46. #46
    Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    tamo, tamo daleko
    Postovi
    5,770

    Početno

    Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    A salata iceberg? Ona je onako u glavi, smotanih listova, skoro kao kupus.
    Listovi se teško odvajaju, trgaju se kad ih se odvaja.
    Kako je perete?
    Narezanu?
    mmm iceberg mi je najdraža salata.
    prepolovim je i onda skidam list po list i svaki pod mlaz hlade vode.
    i na kraju trgam te listove na manje komade.
    najdraže mi je ubaciti unutra što god imam - mladi luk, crveni luk, papriku (crvenu, žutu, zelenu), krastavac

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •