Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Alergija na mlijeko, kako dalje?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Alergija na mlijeko, kako dalje?

Nika je izgleda alergicna na mlijeko (protein :/ ). Za malo manje od 2 mjeseca krece sa nadohranom. Za kasice (zitne) cemo koristiti mamino mlijeko a vocne nisu problem. Sta se daje nedojenoj djeci koja su alergicna na kravlje mlijeko (cisto da imamo kutiju toga u pricuvi ako negdje zaskripi sa dojenjem)? S cim oni mijesaju recimo zitarice? Kada se djetetu moze probati dati malo mlijeka i na koji nacin? Da li u nekom trenutku mama treba probati ponovno probati uvesti mlijecne proizvode?
    Koja je procedura tj. kako ste vi, cija su djeca bila (ili su jos uvijek) alergicna na mlijeko skuzili da dijete vise nije alergicno? Kada to najcesce prestaje (ako prestane)?

Thx

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisam imala takvih problema ali imam poznanike koji su imali slican problema i alergija za mlijeko je prestala kad je djecak imao 3-4 godine i sad je sve ok...
    do tad je pio sojino i slicna mlijeka

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj Patrik je bio alergičan na kravlje mlijeko (naglasak na bio ), doduše, mi smo alergiju otkrili kad je on imao već 15 mjeseci budući da mu do tad ni nisam davala kravlje.
    Dojila sam ga do godinu i pol, mogao je konzumirati fermentirane mliječne proizvode (jogurte, sireve i sl.) jer na to nije bio alergičan (ovo ne znam stručno objasniti).
    Neke sam mu kašice pravila sa izdojenim mlijekom, neke sa sojinim. Pio je sojino mlijeko otkad sam ga prestala dojiti pa negdje do dvije godine i par mjeseci kad smo ponovili alergotestove i alergija na kravlje mlijeko je nestala.

Doduše, alergičan je i na jaje, kikiriki i lješnjak tako da i dalje moramo dosta paziti i prehrani. :/

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

A kako se manifestira ta alergija na mlijeko?
    Naime, i moj mali je alergican na mlijecni protein, a posljedica je neurodermitis. Prestala sam unositi ista mlijecno i od tada se ND nije vise pojavio.
    Sto se dohrane tice, to mi nije problem.
    Za vocne i sama kazes mlijeko nije potrebno, a dohranu sam pocela s palentom skuhanoj na vodi. Zatim smo poceli s vocem, i to je sve bio jedan obrok dnevno. Zatim smo uveli i povrce, opet na vodi.
    Dojenje je bilo primarno i dalje. No, kako sam prije dva tjedna pocela raditi, moje mu mlijeko nije vise moglo biti obrok, pa sam prije 3 tjedna, dakle s njegovih 7 i pol mjeseci uvela rizino mlijeko (imas ga u DM-u za kupiti - al pazi da nije kombinacija sa sojinim) i radim kasice s prosenim pahuljicama (isto ih ima u DM-u).
    Kako i ti dojis, mlijeka ima dovoljno, u smislu vitamina i minerala koje iz njega moze dobiti, a rizino dobro zamjenjuje kravlje mlijeko u pravljenju kasica i slicnih stvari. Samo pazi da ne pretjeras zbog stolice!
    I jos jedno pitanje - kako ste sigurni da se radi o alergiji na protein kravljeg mlijeka? Jeste neke testove radili?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Mony prvotno napisa
    A kako se manifestira ta alergija na mlijeko?
    Naime, i moj mali je alergican na mlijecni protein, a posljedica je neurodermitis. Prestala sam unositi ista mlijecno i od tada se ND nije vise pojavio.
    Sto se dohrane tice, to mi nije problem.
    Za vocne i sama kazes mlijeko nije potrebno, a dohranu sam pocela s palentom skuhanoj na vodi. Zatim smo poceli s vocem, i to je sve bio jedan obrok dnevno. Zatim smo uveli i povrce, opet na vodi.
    Dojenje je bilo primarno i dalje. No, kako sam prije dva tjedna pocela raditi, moje mu mlijeko nije vise moglo biti obrok, pa sam prije 3 tjedna, dakle s njegovih 7 i pol mjeseci uvela rizino mlijeko (imas ga u DM-u za kupiti - al pazi da nije kombinacija sa sojinim) i radim kasice s prosenim pahuljicama (isto ih ima u DM-u).
    Kako i ti dojis, mlijeka ima dovoljno, u smislu vitamina i minerala koje iz njega moze dobiti, a rizino dobro zamjenjuje kravlje mlijeko u pravljenju kasica i slicnih stvari. Samo pazi da ne pretjeras zbog stolice!
    I jos jedno pitanje - kako ste sigurni da se radi o alergiji na protein kravljeg mlijeka? Jeste neke testove radili?
    Nismo jos radili testove ali Nika se grcila, stenjala, budila nocu, napuhavala i prvo sto smo skuzili da joj smeta je bio kompot od sljiva. Ali i nakon sto smo ga izbacili, istina manje ali grcila se i dalje. Onda je mama (na savjet Roda) izbacila mlijeko i grcici skroz nestali, napuhavanja i bljuckanja vise nema...spava se s jednim budjenjem nocu (umjesto 4-5)...
    E sad, nismo 100% sigurni da je alergija jer je moguce da su se okolnosti poklopile ali sve ukazuje na to. Nismo jos bili kod pedijatra (idemo u petak) tako da niti neznamo kakvi se alergoloski testovi rade na 4 mjesecnom djetetu....
    Sta je zamjena za majcino mlijeko ako je dijete alergicno na protein iz kravljeg mlijeka?

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Misim da ste možda malo olako dijagnosticirali alergiju na mlijeko.
    Bez prick-testa se to ne može utvrditi već samo sumnjati, a ne znam koliko je prick-test pouzdan kod tako male bebe.

U svakom slučaju mislim da bi bilo najbolje savjetovati se s liječnikom, preporučujem dr. Richtera na Srebrnjaku koji je možda najstručniji u području alergija kod djece.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

A zasto biste vec sada uvodili nesto drugo osim majcinog mlijeka?
    Zamjene nema, cini mi se, barem ne po sastavu.
    Kasnije vam rizino moze pomoc u pravljenju kasica, ali kod alergije na kravlje mlijeko najbolje je da se sto duze nastavi s dojenjem, pa da mama polako u svoju dohranu pocne unositi mlijecne proizvode, kako bi se djetetov organizam polako poceo privikavati.
    Ja jos nisam pocela jesti mlijecne proizvode, ali uskoro budem.
    Alergoloski testovi se jos ne rade na tako malim bebicama, i ne preporuca se do iza godine dana, kako su mi rekli u Poliklinici Sabol.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Mony prvotno napisa
    A zasto biste vec sada uvodili nesto drugo osim majcinog mlijeka?
    Zamjene nema, cini mi se, barem ne po sastavu.
    Kasnije vam rizino moze pomoc u pravljenju kasica, ali kod alergije na kravlje mlijeko najbolje je da se sto duze nastavi s dojenjem, pa da mama polako u svoju dohranu pocne unositi mlijecne proizvode, kako bi se djetetov organizam polako poceo privikavati.
    Ja jos nisam pocela jesti mlijecne proizvode, ali uskoro budem.
    Alergoloski testovi se jos ne rade na tako malim bebicama, i ne preporuca se do iza godine dana, kako su mi rekli u Poliklinici Sabol.
    Nismo ni rekli da bi nesto uvodili. I sada imamo kutiju Humane na frizideru i vjerojatno cemo ju baciti jednoga dana....
    Uvijek se moze desiti neka izvanredna situacija...(da sad ne prizivam zlu srecu) i treba imati u pricuvi alternativnu hranu. Koja je to, ako je beba alergicna na mlijeko?
    Valjda i alergicne bebe majki koje ne doje jedu nesto :?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Barbi prvotno napisa
    Misim da ste možda malo olako dijagnosticirali alergiju na mlijeko.
    Bez prick-testa se to ne može utvrditi već samo sumnjati, a ne znam koliko je prick-test pouzdan kod tako male bebe.

U svakom slučaju mislim da bi bilo najbolje savjetovati se s liječnikom, preporučujem dr. Richtera na Srebrnjaku koji je možda najstručniji u području alergija kod djece.
    Cuj, olako....probali smo izbaciti mlijeko, Nika se preporodila...a kaj da pomislimo nego da je to to :? Napisao sam da je moguce da smo s prestankom klopanja mlijeka bas potrefili trenutak kada je pocela spavati i kada su grcici prestali sami od sebe ali otkuda da znamo kada nema testa?
    A nije lako sada kada je konacno sve super, popiti casu mlijeka samo da provjerimo svoju teoriju pa onda opet, ako ju potvrdimo, gledati Niku kako se grci danima...

Hvala za dr., kontaktirat cemo ga

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

U svježem kravljem mlijeku nalazi se svašta problematično za probavu, osobito bjelančevine i antitijela. Prokuhano mlijeko je već nešto lakše za probavu jer više nema antitijela, a i bjelančevine su već dobile svoje. Fermentirani mliječni proizvodi imaju jako mali udio cijelih bjelančevina jer se većinom raskokaju na sastavne aminokiseline i s njima se ima najmanje problema u probavi.
    Možete probati s jogurtom, ali uz malu ogradu: kupovni jogurti su većinom od pasteriziranog, a ne prokuhanog mlijeka.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj Mamaitata prvotno napisa
    Koja je to, ako je beba alergicna na mlijeko?
    Valjda i alergicne bebe majki koje ne doje jedu nesto :?

Pa vidim da je beba rodjena u 1. mjesecu, pa onda ce za koji mjesec moci rizino, ako ce trebat samo za kasice.
    Od umjetnih mlijeka mislim da postoji neki Pregomil (al nemoj me drzat za rijec, jer nisam uopce sigurna). No znam da se za to MORA konzultirati s pedijatrom, koji cak da recept za takvo mlijeko.

Citiraj Mamaitata prvotno napisa
    A nije lako sada kada je konacno sve super, popiti casu mlijeka samo da provjerimo svoju teoriju pa onda opet, ako ju potvrdimo, gledati Niku kako se grci danima...
    Ja isto ne zelim poceti unositi ista mlijecno samo zato da bih vidjela hoce li mali reagirati, pa te potpuno razumijem. Ne znam do kada cu ovako. Prvo sam rekla do 6 mjeseci, a sada vec ima 8 i nesto - ne znam - vidjet cu.
    Bilo bi stvaaarno super kada bi mogla nastaviti s dojenjem sto dulje! Bar do godine dana kada je mlijeko djetetu najpotrebnije.
    Sretno!

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Mi smo sada s 1 godinom napravili testove i alergija na kravlje mlijeko nam je gotovo minimalna. Za sada An dajem samo malo jogurta (moze i kravlji sir ali jos joj nisam dala) i ne pada mi na pamet uvesti niti kravlje mlijeko niti neku hipoalergenu formulu. Znaci jos je dojim s time da sam ja nakon dobrog teksta ponovno pocela konzumirati mlijeko.
    Kad mi treba za kasice dajem joj iskljucivo RIZINO

Duboko sam uvjerena da je moj trud i striktno drzanje u prehrani rezultirao time da alergije na mlijeko nema vise (jos uvijek je pozitivna na citruse i kikiriki ali tko pametan to daje maloj djeci.) Ja sam izbjegavala i sve sojino. Dakle mama izbaci sve alergeno iz prehrane i samo doji. A kad beba pocne s dohranom pomalo (1 nova namirtnica na tjedan) i samo nealergene stvari. An je do 9 mjeseeci bila gotovo pretezno dojena (uvodili smo hranu ali samo jabuku, krusku bananu, spinat blitvu tikvicu rizu proso i piletinu) i tako do 10 mjeseci. Onda smo poceli krumpir, janjetinu, teletinu pa onda ribu sa 11 , 12 mjeseci. Od povrca nam je mrkva stvarala probleme tako da smo vise bili na cvjetaci i brokuli u to vrijeme.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mamaitata, mozda je moje znanje zastarjelo jer je moj malac davno bio bebac ali evo ipak.

Test na alergiju kod male djece nije pouzdan i ovde bar se ne radi. Pouzdanije ti je eliminacija pa onda provokacija. To ti otprilike dode na to sto vec radite, mama je izbacila kravlje mlijeko i proizvode iz svoje prehrane (ali mora dosta dugo da bi nestali svi tragovi, cini mi se min. 4 tjedna) i onda se moze posmatrati reakcija ako se mlijeko ponovo pocne uvoditi.

Zamjena za majcino mlijeko kod alergicne djece imas dosta ali cak i kad je dijete jako alergicno, majcino mlijeko je bolja opcija nego neka zamjena.

Neki daju sojino (ali sve manje se savjetuje jer je isto alergeno) neki rizino mlijeko, ima ih jos, cini mi se zobeno i tako dalje. Prije pet godina je za niz. bebe standard bio jedno od mlijeka bas za alergicnu djecu i u nazivu jednog od njih je bilo pepti (mozda ces imati asocijaciju na kemiju). Ta mlijeka su obradeno kravlje mlijeko kojem su lanci bjelancevina 'skraceni' i time ucinjeni lakse probavljivim. Ima ih u nekoliko "stupnjeva" obrade i ona bas jako obradena, za jako alergicne klince su i jako skupa. Vecina klinaca uspjeva rasti na 'najjednostavnijem' mlijeku za alergicne.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo kod L alergiju primjetili s nekih 10 mjeseci. Dala sam joj svježi sir. Nakon par sekundi dobila je crvene flekice oko usta i počela trljati oči. Nakon nekog vremena sam joj probala dati mliječnu kašicu što se mješa s vodom, ista stvar. Kako smo malo nakon toga išli na preventivne preglede kod gastroentrologa zbog male težine bilo je razgovora i o tome. Ona nam je rekla da probamao mrvicu adaptiranog, isto je reagirala. Nismo radili posebne alergotestove, nego smo izbjegavali sve mliječno. S dvije godine alergija se povukla.

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

bebe koje ne piju majčino mlijeko a imaju alergiju na mlijekčne proteine piju HIPOALERGENE formule (adaptirana) (kršitelj koda)p HA1, *** HA1, Pregomin se daje samo u teškim slučajevima u konzultaciji s pedijatr. i to na recept.

mi pijemo **** HA1.

ni nama nije trebao test da utvrdimo alergiju na "nešto" iz mlijeka al nam je trebalo mjesec dana osipa i živaca da doktori shvate da nije kožni ekcem već osip pod mlijeka,uključujući grčeve i POVRAČANJE.
    koji kret........

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •