Results 1 to 23 of 23

Thread: beba 10 mjeseci ne dobiva na težini

AndrejaMa's Avatar

Default beba 10 mjeseci ne dobiva na težini

Petar je jučer navršio 10 mjeseci.
    Rođen sa 4 280.
    Sa 7 mjeseci imao 7800
    Sa 8 i pol imao 8000
    Sa 10 mjeseci ima 8050
    Isključivo dojen do skoro 7 mjeseci, dohranu ispočetka odbijao, ali sad se zalome po tri obroka (uz brata... ), doji još uvijek često, nema bočice ni dude, pije samo vodu u malim količinama. Malo spava, dosta je nervozan, puno vježbamo. Je li to razlog??
    Ali opet mi je skroz čudno takvo nedobivanje na težini. Pedijatrica danas rekla da ga pratim. Nismo radili krvnu sliku. Zar ne bi ipak pedijatrica trebala malo bolje pregledati djete? Meni je to skroz čudno....

MGrubi's Avatar

ti možeš zamoliti pedicu da ti da uputnicu za krv, za svaki slučaj

ako puno vježbate, nije ni čudno slabo dobivanje na težini
    Nera nije dobila na kilaži od
    12-26mj
    bila je buca, sad je ok

cisko-kid@net.hr's Avatar

kod koje si pedice u sesvetama? a kaj se kilaže tiče postoji ti neka tabela po kojoj se određuje da li dijete napreduje dobro.daj pogledaj malo na rodinoj naslovnici,mislim da sam to negdje vidjela.ja sam isto tak bila zabrinuta u početku kad mi je V. dobio 550 grama za mjesec dana a isključivo je bio na ciki,pa sam se zbedirala,ali kad sam vidla tu tabelu onda mi je laknulo.

AndrejaMa's Avatar

[quote]Prosječna dojena beba će udvostručiti svoju težinu do 3. – 4. mjeseca, a većina beba do 6. mjeseca života.

Do godine dana prosječna dojena beba će povećati svoju porođajnu težinu za 2

MGrubi's Avatar

koliko obroka kašice ima dnevno?
    koliko podoja?

AndrejaMa's Avatar

Doji često, stvarno ne znam, jer to mu je i jelo i piće i duda i mazilica i sve njegovo...
    Obroka prstima ili žlicom ima u pravilu dva-tri. Za ručak povrće, meso i neku žitaricu, popodne voće sa ili bez žitarica. I još koji keks između. Mislim da jede relativno OK. Po noći isto dojimo dva-tri puta intezivno i još 5-10 puta radi maženja.

MGrubi's Avatar

brzi metabolizam?
    možda postoji neki uzrok toj nervozi (i to troši dosta energije)?
    da li dovoljno spava?

AndrejaMa's Avatar

Pa i ne spava dovoljno. I to je jedan začarani krug nespavanja i vježbanja i putovanja......I ne znam kako ga prekinuti. Spavanje nam je oduvjek katastrofa, ali sad i ovo....

Prekinula vježbe na dva tjedna, sad se još bio i razbolio (kašlje i temperatura). Za produženi vikend ne idemo nigdje, pa da se možda malo oporavimo i "uvedemo reda".

monax's Avatar

AndrejaMa i ja sam u sličnoj situaciji.
    Mali M. rođen s 3480,
    sa 6 mj. imao 8000,
    sa 7.5 isto 8000,
    sa 9-10 jedva 8300.

Znači za neka 4 mj. jedva 300 gr :shock: , dolazilo mi na kontroli da ga važem u peleni.

Poslije tog ga nisam više htjela vagati, teško mi da se nosim s tom njegovom sitnošću :/ . A oko nas sve neke prekrupne bebe, pa mog svi zovu mrvica

AndrejaMa's Avatar

Joj monax....
    I oko nas sve krupna djeca....
    Petar je rođen sa skoro kilu više od M., a sad ga je stigao....

piplica's Avatar

Evo da te i ja utješim.
    Moj mlađi sin je kao novorođenče super napredovao, sa 6 mjeseci je imao 9100g i 70 cm, a sa godinu dana 10100 i 79 cm.
    Bila sam malo na čudu jer je prije dobivao po kilu mjesečno, a poslije samo kilogram u ŠEST mjeseci. Nekad je vaga stajala na mjestu cijeli mjesec.
    Cijelo vrijeme je lijepo jeo i često dojio, a po noći je bio sličan cirkus kao kod vas.
    Nisam previše brinula jer se naša pedica nije zabrinjavala, a i on je bio dobre volje i lijepo je razvojno napredovao.

monax's Avatar

Ma moj nema mira ni na sekund, a od 3 ujutro neprestaje sisati, tako da ću ga odvikavati,..a dohranu uglavnom fino prihvata. Al eto žgoljavac.

milamaja's Avatar

da te utješim, ima još jedna mrvica u sesvetama
    imamo 9 mj i 7300 g
    inače i cica i jede super ali je jako živa, puže, hopsa, pa valjda tako troši energiju
    naša pedi je zadovoljna, pa sam i ja

mislim da je veći problem u ne spavanju nego u kilaži, razumljivo je da ne dobiva puno kad je tako puno aktivan!
    ja ti se divim što izdržavaš takav tempo!
    ne znam je si spominjala pedijatrici da loše spava?možda bi joj ta informacija više značila kako bi ti mogla pomoć!?

mg1975's Avatar

Mi isto imamo problem sa dobivanjem na težini......na zadnjem pregledu kod pedice sa 14 mj. smo imali 8650g (visoki smo 79cm), sa 11 mj. smo imali 7800g, sa godinu dana 8300g. Pedica baš nije bila zadovoljna sa kilažom (ustvari je zabrinuta da nema pomanjkanje željeza) pa smo dogovorili da se vidimo za cca 2 mj. (to je slijedeći tjedan) i onda ćemo vidjeti šta ćemo raditi.

L. i dalje dojim ali je to u zadnje vrijeme smanjila (ne baš drastično, pali smo sa 7 podoja na 4-5). Dohrana kako koji dan + što nikad nije na miru kad jede, svako malo joj nudim da nešto gricka (pecivo, voće...)......

Kod tvog mišića se možda radi o pomanjkanju željeza jer tada djeca znaju biti cendrava, nevoljna i sl., a možda je sada samo u nekoj fazi.

Mi smo za preventivu uzeli Pikovit sirup koji ima hrpu vitamina (uključujući i vitamine B-skupine koji otvraju apetiti) i željezo.

monax's Avatar

Ja sam govorila pedici da malo spava i odgovorila mi da neka djeca trebaju puno sna, a neka ne :/ i ništa mi nije pomogla s tako pametnim odgovorom.

AndrejaMa's Avatar

monax, tako je bilo i kod nas. Ja se već neko vrijeme "žalim" na nespavanje, a tek sam naknadno vidjela težinu...
    Uglavnom, jučer izvadili krv....nalaz uredan....hemoglobin i željzo u granicama, nešto sniženi, ali uredan nalaz....
    Očito tako mora biti....

MGrubi's Avatar

ti pij puno kamilice, djeluje umirujuće, možda smanjiš mu nervozu (ljekovita svojstva kamilice će prijeći u tvoje mlijeko)

AndrejaMa's Avatar

MGrubi, znaš kako sam se slatko nasmijala na tvoj post....

...zato što svaku večer obavezno pijem čaj od kamilice, i to već godinama. Reći ćete da stalno kukam i tražim nešto, ali eto.....

Da poduplam dozu??

A kavu pijem samo nes ujutro i to "rijetku", eventualno popodne ako sam baš umorna ili imamo goste.

MGrubi's Avatar

iman ja jš aseva: čaj od lavande

da li je zabrinjavajuće ako je beba rođena 2.870 kg, nakon mjesec dana dobila 1 kg (3.900), onda s 3 mj. 5.700, a s 5 mj. 6.200, znači, dobila u 2 mj. samo 0,5 kg? ped. savjetovala dohranu AD, ja tako napravila (iako ne svaki dan) i sada nakon 14 dana 6.350, znači, samo 150g u 2 tjedna... više nisam pametna... raspoložen je, spava, ima ok apetit... što da radim? 95% je dojena beba... osim nešto malo u početku u bolnici i kad smo stigli doma i sada u zadnjih 14 dana..

6,841

Maya_78, nazovi SOS telefon za dojenje, najprije probaj povećati prirast težine bez uvoženja AD: Meni vaša težina ne zvuči zabrinjavajuća, porođajnu težinu je više nego uduplala, a to je nekakav prosjek (duplanje porođajne težine). Ako ti dijete izgleda ok po ponašanju, ja ne bih (još) uvodila AD - to je možda "najlakše", ali ne i najbolje rješenje.

smedja's Avatar

maya.... ovisi o bebi ali moja je prvi mjesec dobila 1500 g drugi 1050 g treci 1100 g i onda staje taj nagli rast (sto je i dobro jer kakvi bi bili da svaki mjesec dobivaju kilu... )
    doduse jos do 6. mj smo i dobili nesto ( i bila je zbilja bumbar) a u slijedecih 11 mj ( sad ima 17) nekad nista nekad nesto... al sve u svemu niti 2 kg sve ukupno...

nazovi ipak sos, ali sumnjam da je ad potrebno, radije ga malo cesce stavljaj na cicu ili pokusaj dojiti u drugoj sobi u miru i tisini... moja je imala jedan zastoj sa 3-4 mj dok nisam skuzila da ne moze dovoljno pojesti uz tv, pricanje i ostalo (kao prije) jer je mobilnija i stalno gleda okolo... pa smo se svaki put kad bi trebala jesti morali povuci u tihu sobu...